Последно повикване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Последно повикване

Последно повикване

За Волен Сидеров предизборната кампания започна, но ако държавата остави действията му във Варна безнаказани, ще ги последва още повече агресия

16520 прочитания

© Велко Ангелов


Ако има някаква истинска новина в последния епизод от пошлия политсериал на Волен Сидеров, тя не е в това, че депутатът налита на бой и пищи в самолета или по улиците. За лидера на "Атака" агресията е като слънцето и въздуха за всяко живо същество - той дължи оцеляването си в политиката на нея. Новината не е и в това, че може би ще бъде отнет имунитетът му. Това вече се е случвало и преди без никакви сериозни последствия за него. 

Много хора си обясняват крясъците и агресията на Волен Сидеров с това, че той е "луд". Или в конкретния случай е бил пиян. Или пък дрогиран. Истината обаче най-вероятно е друга. Ако се погледне по-внимателно поведението на "Атака" през последните години, се вижда ясно, че Волен Сидеров по-скоро разиграва посредствена пиеса, в който той е и сценарист, и режисьор, и изпълнител на главната роля. В този театър се използват различни похвати, но когато наближат избори, виковете, крясъците и агресията са коронният му номер.

Новината от събитията тази седмица е, че предизборната кампания за евроизборите вече може да се брои за официално открита. За Волен Сидеров този вот е особено важен. От една страна, той трябва да се извади от политическото бунище, където се постави с подкрепата си за правителството на БСП и ДПС. От друга страна, трябва да се пребори с все по-силната конкуренция сред наричащите себе си патриотични партии. И това не е всичко. Сидеров трябва да пази и доста привлекателната ниша на "балансьор" - малката партия, която може да допълва мнозинство в парламента, от новите претенденти, като например режисирания от задкулисието проект на (извинете) Бареков.

В тази ситуация Сидеров не може да разчита на рационални послания и смислени обяснения. Така или иначе такива трудно могат да бъдат дадени (или поне не пред публиката) за политическото му поведение през последните месеци. Единствената стратегия, която лидерът на "Атака" може да си позволи в момента, е да крещи. Да се бие. Да подскача по политическата сцена като зайче от рекламата на "Дюрасел", чиито батерии вместо с ток са заредени с отровна агресия. През следващите месеци лидерът на "Атака" ще хапе, драска, рита и плюе злоба с всички възможни сили и посоки, защото това е единственият начин да остава в полезрението на клетия си електорат, без да отговаря на въпроса как така например подкрепя ДПС във властта.

Всичко това обяснява поведението на Сидеров, но в истериите около него има и още един план. Поведението на депутата, разбира се, е недопустимо. Нещо повече - то е и незаконно по много начини. И държавата в лицето на прокуратурата и парламента в момента е на важен изпит.

В началото на протестите срещу Орешарски повечето хора на улицата се обединиха около лозунга #ignorevolen. Идеята тогава беше да се обърне гръб на изстъпленията му, защото неговото значение е функция от вниманието, което му се обръща. Сега обаче ситуацията е друга. За да спечели внимание, той става все по-агресивен и истеричен. И ако не бъде спрян, той или някой негов конкурент ще минат още по-опасни граници.

Затова е толкова опасно, ако и държавата издигнe лозунга  #ignorevolen и остави безнаказани всичките му недопустими действия. Предпоставките за това са притеснително много. Все пак парламентарното мнозинство посочи Сидеров като най-подходящия човек за парламентарната комисия за борба с корупцията. Двайсет и четиримата депутати на "Атака" правят възможни съществуването на кабинета "Орешарски". И не на последно място - изцепките на Сидеров раждат, както видяхме на "Пиротска" и пред софийската джамия, престъпления от омраза, които в нормалния свят се преследват и наказват с цялата тежест на закона.

Ако днес не бъде показано ясно къде минава границата на недопустимата агресия, ще се отворят портите на други сидеровчета, които търсят място в политиката (и свързаните с това екстри като плажа "Варадеро" и хотелите в Париж). Те ще видят, че начинът това да се постигне бързо, е с крясъци, побоища, скандали и прочее агресия. Колкото по-безнаказано изглежда такова поведение, толкова по-вероятно е претендентите да са дори по-брутални и фашизоидни.

Евентуалното снемане на имунитета и бъдещо дело срещу лидера на "Атака" няма да е краят на казуса, напротив -  тепърва различните институции и играчи ще трябва да доказват, че не проявяват двойни стандарти и че случилото се е недопустимо, а именно:

1. Бързо и обективно разследване

От гледна точка на разследване и доказване инцидентът на летището не е сложен нито от правна, нито от фактическа страна. Всички свидетели са известни (защото са се намирали на регулирана територия, каквото е летището), има камери и т.н. Няма абсолютно никаква причина досъдебното производство да продължи повече от предвидения в закона двумесечен срок.

Твърде е вероятно депутатите от "Атака", които са участвали в инцидента, да се опитат да саботират разследващите, като бягат от даването на показания. Топката е в МВР и прокуратурата, които следва да покажат, че никой не е по-силен от държавата.

Прокуратурата е обвързана единствено с парламента, който от своя страна трябва да изчака 14-дневния срок, който Сидеров има, за да реши дали сам да се откаже от имунитета си, а при отказ - да гласува. Евентуалното образуване на анкетна комисия, за което намекна депутатът от БСП Янаки Стоилов, най-малкото ще е двоен стандарт - в нито един от другите случаи на снемане на имунитет в този парламент такава не е създадена.

2. Каквото за Цветанов, такова и за Сидеров

През последната половин година бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се превърна в любимия обвиняем на прокуратурата. И не само – по настояване на държавното обвинение на зам.-председателя на ГЕРБ беше направен опит за взимане на криминалистическа регистрация (безуспешен заради неговия отказ) и му беше отнето оръжието.

Няма абсолютно никаква причина Волен Сидеров да не премине през същият процес. И, да, в момента той има по данни на вътрешния министър Цветлин Йовчев, цитиран от "Дневник", разрешение за оръжие, което, както видя цяла България - носи със себе си дори и в парламента.

3. Ревизия на делата "Сидеров"

Дали трябваше Волен Сидеров да се замеси в скандал с дипломат, за да се сети главният прокурор, че в държавното обвинение има и други преписки, които засягат лидера на "Атака", можем и сами да си отговорим.

Парадоксалното е, че в деня, в който Сидеров се опита да диктува реда на летище Варна, попитахме прокуратурата какво става с образуваното преди близо три години разследване за нападението над джамията "Баня Башъ", където Сидеров също беше замесен. Причината беше, че преди няколко седмици Европейският съд по правата на човека реши да разгледа приоритетно делото, което се води срещу България по случая. То беше образувано именно заради мудното разследване на нападението. От прокуратура не пожелаха да отговорят, но разбрахме, че последното действие по делото е отпреди месец. След сблъсъка на летище Варна стана ясно, че Цацаров ще поиска разследването да му се докладва.

4. Кой ще провери златния пръст?

Наскоро Волен Сидеров каза, че скъпите му пътувания в чужбина са финансирани от негови богати приятели. Ако думите му отговарят на истината, Сидеров има законово задължение да декларира тези пътувания пред Сметната палата, нещо, което той не е направил. "Единствено органи с разследващи функции могат да изискат информация и да направят насрещни проверки на подобни плащания", коментираха от палатата. На ход са Националната агенция за приходите и прокуратурата. Те би следвало да започнат проверка, която да отговори на въпроса дали няма укрити приходи. Ако, разбира се, не са прекалено заети с проверката на Българския хелзинкски комитет.

5. Парламентарният статут на Сидеров

Ако изключим плахите изказвания на Мая Манолова, Янаки Стоилов и Четин Казак, досега кворумните партньори на "Атака" от БСП и ДПС  не са се разграничили от скандала, още по-малко са поставили под въпрос ключовия пост, който Сидеров заема в парламента – на председател на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Ако преди инцидента във Варна лидерът на "Атака" хич не беше подходящ за този пост, евентуалното му бъдеще на обвиняем, подсъдим, а най-вероятно и осъден, е още по-несъвместимо с ръководната длъжност в държавата с най-високо ниво на корупцията в ЕС. Топката е и в ГЕРБ, които могат да поискат освобождаването му, и ДПС и БСП, които да го гласуват. Засега те обаче направиха само най-обща декларация.

Случаят със Сидеров би следвало и да повдигне въпроса за какво точно служи втората част от името на друга парламентарна комисия - "по вероизповеданията и парламентарна етика", и дали не е крайно време Народното събрание да приеме Кодекс за етично поведение, при все че деонтологията не е най-силната част на народните представители, още по-малко в този състав на парламента.

Една показателна среща

В деня след инцидента Волен Сидеров беше приет от районния прокурор на Варна Цветанка Гетова. Тази среща, за която държавното обвинение не зае категорична позиция, даде възможност на лидера на "Атака" да разпространява своя версия за разговора, в това число и да обвини говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова в лъжа във връзка с пресконференцията, която тя даде за разследването.

Арнаудова каза пред "Капитал", че прокуратурата е отворена институция и всеки има право да се среща с административните ръководители. Насърчен от думите на говорителя на главния прокурор, журналист от "Капитал" се опита да се срещне с прокурор Гетова, но не беше допуснат, като секретарката на районния прокурор обясни, че такава среща е възможна само с предварително записване и само в приемния ден – нещо, което Сидеров не е направил, но въпреки това е бил приет.

Всичко това повдига въпроса дали лидерът на "Атака" не е получил специално третиране, което хвърля сянка на съмнение и върху обективността на първоначалните процесуално-следствени действия, които са извършени именно от ръководената от Гетова прокуратура.

Тук ролята е на ВСС и държавното обвинение, които би следвало да извършат проверка как точно Сидеров се е срещнал с прокурор Гетова и за какво са си говорили.

В случая не става дума за дребно заяждане, защото поведението на прокурора е симптоматично за отгледаната от политическата класа съдебна номенклатура, която е склонна да забравя, че всички са равни пред закона, и предпочита да действа угодно за този, който изглежда по-силен.

Какво следва?

Възможните сценарии, по които ще се развие ситуацията, не са много. Във всички тях има един сигурен елемент - желанието на Сидеров да привлече вниманието върху себе си, но не и върху това, че е патерица на ДПС и БСП, ще го кара да продуцира още акции като тази във Варна. Акцията пред американското посолство в четвъртък е само началото на тази серия. Реакциите на държавата могат да се развият по два начина. Единият е тя да преследва нарушенията на Сидеров и неговият антураж с цялата строгост на закона, така че той да получи заслужените си наказания. Другият е само да имитира, че го прави - да разтяга срокове, институциите да си прехвърлят топката и в крайна сметка всичко да отече под следващия скандал без никакви последствия. По този начин на Сидеров ще бъде дадена и лесна възможност да се оправдава, че всъщност не участва във властта - все пак тя го преследва. Което само ще затвърди сегашната ситуация. За него - шампанско и лимузини в Париж плюс плаж в Куба през декември. За нас - кочина.

Ако има някаква истинска новина в последния епизод от пошлия политсериал на Волен Сидеров, тя не е в това, че депутатът налита на бой и пищи в самолета или по улиците. За лидера на "Атака" агресията е като слънцето и въздуха за всяко живо същество - той дължи оцеляването си в политиката на нея. Новината не е и в това, че може би ще бъде отнет имунитетът му. Това вече се е случвало и преди без никакви сериозни последствия за него. 

Много хора си обясняват крясъците и агресията на Волен Сидеров с това, че той е "луд". Или в конкретния случай е бил пиян. Или пък дрогиран. Истината обаче най-вероятно е друга. Ако се погледне по-внимателно поведението на "Атака" през последните години, се вижда ясно, че Волен Сидеров по-скоро разиграва посредствена пиеса, в който той е и сценарист, и режисьор, и изпълнител на главната роля. В този театър се използват различни похвати, но когато наближат избори, виковете, крясъците и агресията са коронният му номер.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Другия опасен прецедент в момента са постоянните клевети от барека, но с такава съдебна система не можем да очакваме някой да защитава обществения интерес и политиците да се държат нормално. Единия постоянно крещи, псува, обижда, напада полицаи, обикновени хора и дипломати - няма последствия за него, другия пуска лъжа след лъжа и клевета след клевета - няма последствия за него. Затова изоставаме все повече от нормалните държави, и сме някъде м/у африканските диктатури и тези в бившите републики от СССР.

 • 2
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  "...скъпите му пътувания в чужбина са финансирани от негови богати приятели."

  Интересно, аз също имам богати приятели, пък никой не ми е предложил меценатство за екскурзии...

 • 3
  apollo avatar :-|
  apollo

  Положението от комично преминава в трагично .Крайно време е държавните институции ,тъй-наречените компетентни органи ,да озаптят този индивид .

 • 4
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  --------------"Единствената стратегия, която лидерът на "Атака" може да си позволи в момента, е да крещи. Да се бие. Да подскача по политическата сцена като зайче от рекламата на "Дюрасел", чиито батерии вместо с ток са заредени с отровна агресия. През следващите месеци лидерът на "Атака" ще хапе, драска, рита и плюе злоба с всички възможни сили и посоки, защото това е единственият начин да остава в полезрението на клетия си електорат, без да отговаря на въпроса как така например подкрепя ДПС във властта."-----------------------

  -------------------"За него - шампанско и лимузини в Париж плюс плаж в Куба през декември. За нас - кочина."-------------

  Какво може да се каже по-вече? Ако смятате това за нормално? Ами изберете си го пак! И всяка сутрин в огледалото ще виждате глупака позволил и допринесъл за това!

 • 5
  angelimot avatar :-|
  angelimoto

  Сценарият вече добива ясни очертания- с действията си и постъпленията на свежи благодарности (ресурси) в сметките си от коалиционните партньори, Сидеров подготвя тържественото влизане на новата патерица на това управление- безграничния Бареков.

 • 6
  pruch avatar :-P
  pruch

  До коментар [#2] от "Петър Иванов":

  Интересно, аз също имам богати приятели, пък никой не ми е предложил меценатство за екскурзии...

  Нещо откъм нагъзването не сте го докарал достатъчно добре.Пробвайте с малко уроци при СтаниШеф или пък стотиците вече знайни и незнайни бг парламентаристи.

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  По точка 5 - няма как да сменят парламентарния статут на Сидеров. След като Прасчо се провали в това да се превърне в главния боздуган срещу ГЕРБ се наложи тази задача да бъде поверена на Воленчо. Е сега ако и той си отиде няма кой да го замести та щат не щат ще си го крепят.

 • dimko

  Тук не става думя за серията от кухи интервю с хекспертната Умисъл, за периода на политическата 2013-та ...
  Не само, а и неоспоримо Категорично...
  Моля, да ме извинят тези от тях, които са ме сетили...
  Чудесен повод, да си сетим Морала, гобленка...

 • 9
  carmello avatar :-|
  carmello

  и този кре*н взема 10% ?!?

 • 10
  today avatar :-P
  today

  А заглавието можеше да бъде и "поредно проникване" ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK