Наплив от кандидати за строежа на "София тех парк"

Държавният мегапроект вече е разпределил 70 млн. лв. от бюджета си

Към момента реалното изграждане на парка все още не е започнало.
Към момента реалното изграждане на парка все още не е започнало.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Към момента реалното изграждане на парка все още не е започнало.
Към момента реалното изграждане на парка все още не е започнало.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Първият етап от изграждането на парка трябва да завърши на 30 септември 2015 г.

Дали проектът "София тех парк" ще успее в замисъла да се превърне в инкубатор за бизнес - засега не е ясно. Със сигурност обаче мащабът му го превръща в обект на интерес от множество компании при самия процес на изграждане - десетки дружества и обединения се включват в конкурсите и търговете за консултации, рекламно и юридическо обслужване, строителство и т.н., показа проверка на "Капитал Daily". За три от обявените обществени поръчки за проектиране и реконструкция на обща стойност от близо 40 млн. лв. се надпреварват 29 компании и сдружения. Преди дни държавното дружество "София тех парк" обяви поредната поръчка за строеж на елементи от парка и сигналите отново са за солиден интерес.

Проектът беше стартиран преди около година и половина. Общият му бюджет е 100 млн. лв., които са му отпуснати по оперативна програма "Конкурентоспособност". До момента сумата на разпредeлените средства (тези, за които има подписани договори или се избират изпълнители) е приблизително 70 млн. лв. Очаква се строителните работи на обекта, който ще се намира на 4-ти километър в столицата, в част от военния парцел между новата зала "Армеец" и ИПК "Родина", да започнат през тази година, а първият етап от изграждането му да завърши на 30 септември 2015 г. Тогава по план в новите сгради трябва да бъдат настанени и първите наематели.

Замисълът е през новия програмен период по програмата "Иновации и конкурентоспособност" за проекта да бъде поискано допълнително финансиране за оборудване, лаборатории и изследвания.

Надпревара за милиони

Вече са ясни и първите кандидати (виж каретата) за изпълнители на три от поръчките на проекта. Най-големият търг е за инфраструктурата на целия проект (осветление, окабеляване, ВиК и т.н.) и паркови територии - спортни площадки, паркинг и обслужваща сграда на обща стойност 21.1 млн. лв. Тук се състезават трима кандидата. Отделен е търгът за избор на фирма, която да проектира и извърши реконструкцията на голяма сграда с поглед към "Цариградско шосе" с площ 12 хил. кв.м, която ще се превърне в бизнес инкубатор. Нейната индикативна цена е 11.1 млн. лв. По план части от сградата ще се отдават под наем на компании и екипи, които работят в сферата на технологиите. Ще има също общежития за работещи в технологичния парк, зали за срещи, заведение за бързо хранене, принт център и банков офис. За иновационния форум, който е обект на третата процедура, са отделени 6.4 млн. лв., с които ще бъде изградена двуетажна сграда за конференции, срещи и събития с общ капацитет 1000 души и 5300 кв.м площ.

Преди да се стигне дотам обаче, ще е необходимо да се разчисти теренът на бившите казарми, което трябва да стане до 31 август тази година. Срокът за подаване на документите от кандидатите да го направят изтече и в момента комисията избира изпълнител. Търгът беше обявен повторно, тъй като през лятото беше прекратен заради пропуски и неточности в заданието. Прогнозната му стойност е 3 млн. лв.

Обслужващите дейности

Към момента държавното дружество има избрани изпълнители по договори за общо 3 млн. лв. - за реклама, финансово обслужване и охрана на обекта. Консорциумът "Ол Ченълс-Беневент", който включва All Channels Communication Group и "Беневент", беше избран от "София тех парк" за рекламната комуникация на проекта за близо 600 хил. лв., а "Ивент дизайн" ще получи 480 хил. лв. за организиране и провеждане на публичните събития. Дружеството подписа и договор за други 360 хил. лв. с адвокатското сдружение "Салчев и съдружници" за предоставяне на правни услуги, а финансови и административни съвети ще дава ДЗЗД "Сдружение тех консултинг" срещу 216 хил. лева. За осигуряването на офис консумативи пък са отделени близо 330 хил. лв., които ще бъдат доставени от "Ронос" и "Кооперация панда". Пропускателният режим до септември 2015 г. ще бъде под контрола на "ДМ секюрити груп", които бяха наети за 750 хил. лв. Самолетните билети за ръководството с договор за 300 хил. лв. ще доставя фирмата "Посока Ком" (със старо име "Тайфун холидейз").

Новият търг

Последният обявен търг е за проектиране и изграждане на лаборатории и офиси, които ще се намират в Г-образна сграда с разгъната застроена площ от 13 хил. кв.м и сутерен от още 760 квадрата. Помещенията ще бъдат разделени на три научноизследователски лаборатории, конферентни зали, офиси и споделени пространства като кафетерия и вътрешна градина. В сградата ще работят до 500 души, които се предвижда да работят в сферата на изследванията. Прогнозната стойност на поръчката е 13.8 млн. лв., а право на участие имат строителни компании с общ оборот от предходните три финансови години не по-малък от 40.8 млн. лв. Същевременно кандидатите трябва да докажат и изпълнение на договори, сходни с поръчката минимум за 27.6 млн. лв. за последните три години. Документи за участие ще се приемат до 17 февруари, а офертите ще бъдат отворени ден по-късно.

В края на миналата година ръководството на "София тех парк" обяви и конкурс за избор на фирма, която да построи пететажен паркинг за над 7.7 млн. лв. с обща площ от 14 хил. кв. м. и 500 паркоместа. Изискванията към кандидатите са да имат завършен поне един договор за сходно съоръжение на стойност 6 млн. лева. Изпълнителят ще бъде избран на база икономически най-изгодна оферта. Цената има тежест 50%, срокът за изпълнение - 10%, а техническото предложение – 40%. Крайният срок за подаване на оферти по тази процедура е 20 януари.

 

Желаещите за всеки проект

Площадкова инфраструктура и парк

Обединение "Инженеринг парк"

Консорциум "Страбаг"("Щрабаг", Strabag AG)

"Арго мега София тех"

Бизнес инкубатор

"Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане" ("Плодекс", "Олдекс", "Вайс-профил")

"Главболгарстрой"

"Геобел-Тех"

Обединение "Универсал-рикат"

"Стройтех УПБ"

Сдружение "Соф тех парк"

Консорциум "Техно-ин"

Обединение "Бъдеще за иновативния бизнес"

Обединение "Зум прима"

"Балканстрой"

"Арго Ваника София тех"

Иновационен форум

"Маркан"

"ГБС - Пловдив"

"Парк сити"

Консорциум "ССС - Иновационен форум" ("Сиенит", "Сиенит строителна група", "Ателие Серафимов - Архитекти") 

"Балканстрой"

Обединение "Телекомплект-ТА"

Сдружение "Технопарк 2013"

"София Техногруп-2013"

Обединение "ЗУМ прима"

Обединение "Софийски иновационен форум"

Консорциум "Аргогруп Ваника иновационен форум"

"Техноимпортекспорт"

Обединение "НТП 2013"

"Монолит София"

Обединение "Кордеел АТМ форум София" (АТМ, "Кордел - България")