Наплив от кандидати за строежа на "София тех парк"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Наплив от кандидати за строежа на "София тех парк"

Към момента реалното изграждане на парка все още не е започнало.

Наплив от кандидати за строежа на "София тех парк"

Държавният мегапроект вече е разпределил 70 млн. лв. от бюджета си

Кристина Климентиевна
13723 прочитания

Към момента реалното изграждане на парка все още не е започнало.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Първият етап от изграждането на парка трябва да завърши на 30 септември 2015 г.

Дали проектът "София тех парк" ще успее в замисъла да се превърне в инкубатор за бизнес - засега не е ясно. Със сигурност обаче мащабът му го превръща в обект на интерес от множество компании при самия процес на изграждане - десетки дружества и обединения се включват в конкурсите и търговете за консултации, рекламно и юридическо обслужване, строителство и т.н., показа проверка на "Капитал Daily". За три от обявените обществени поръчки за проектиране и реконструкция на обща стойност от близо 40 млн. лв. се надпреварват 29 компании и сдружения. Преди дни държавното дружество "София тех парк" обяви поредната поръчка за строеж на елементи от парка и сигналите отново са за солиден интерес.

Проектът беше стартиран преди около година и половина. Общият му бюджет е 100 млн. лв., които са му отпуснати по оперативна програма "Конкурентоспособност". До момента сумата на разпредeлените средства (тези, за които има подписани договори или се избират изпълнители) е приблизително 70 млн. лв. Очаква се строителните работи на обекта, който ще се намира на 4-ти километър в столицата, в част от военния парцел между новата зала "Армеец" и ИПК "Родина", да започнат през тази година, а първият етап от изграждането му да завърши на 30 септември 2015 г. Тогава по план в новите сгради трябва да бъдат настанени и първите наематели.

Замисълът е през новия програмен период по програмата "Иновации и конкурентоспособност" за проекта да бъде поискано допълнително финансиране за оборудване, лаборатории и изследвания.

Надпревара за милиони

Вече са ясни и първите кандидати (виж каретата) за изпълнители на три от поръчките на проекта. Най-големият търг е за инфраструктурата на целия проект (осветление, окабеляване, ВиК и т.н.) и паркови територии - спортни площадки, паркинг и обслужваща сграда на обща стойност 21.1 млн. лв. Тук се състезават трима кандидата. Отделен е търгът за избор на фирма, която да проектира и извърши реконструкцията на голяма сграда с поглед към "Цариградско шосе" с площ 12 хил. кв.м, която ще се превърне в бизнес инкубатор. Нейната индикативна цена е 11.1 млн. лв. По план части от сградата ще се отдават под наем на компании и екипи, които работят в сферата на технологиите. Ще има също общежития за работещи в технологичния парк, зали за срещи, заведение за бързо хранене, принт център и банков офис. За иновационния форум, който е обект на третата процедура, са отделени 6.4 млн. лв., с които ще бъде изградена двуетажна сграда за конференции, срещи и събития с общ капацитет 1000 души и 5300 кв.м площ.

Преди да се стигне дотам обаче, ще е необходимо да се разчисти теренът на бившите казарми, което трябва да стане до 31 август тази година. Срокът за подаване на документите от кандидатите да го направят изтече и в момента комисията избира изпълнител. Търгът беше обявен повторно, тъй като през лятото беше прекратен заради пропуски и неточности в заданието. Прогнозната му стойност е 3 млн. лв.

Обслужващите дейности

Към момента държавното дружество има избрани изпълнители по договори за общо 3 млн. лв. - за реклама, финансово обслужване и охрана на обекта. Консорциумът "Ол Ченълс-Беневент", който включва All Channels Communication Group и "Беневент", беше избран от "София тех парк" за рекламната комуникация на проекта за близо 600 хил. лв., а "Ивент дизайн" ще получи 480 хил. лв. за организиране и провеждане на публичните събития. Дружеството подписа и договор за други 360 хил. лв. с адвокатското сдружение "Салчев и съдружници" за предоставяне на правни услуги, а финансови и административни съвети ще дава ДЗЗД "Сдружение тех консултинг" срещу 216 хил. лева. За осигуряването на офис консумативи пък са отделени близо 330 хил. лв., които ще бъдат доставени от "Ронос" и "Кооперация панда". Пропускателният режим до септември 2015 г. ще бъде под контрола на "ДМ секюрити груп", които бяха наети за 750 хил. лв. Самолетните билети за ръководството с договор за 300 хил. лв. ще доставя фирмата "Посока Ком" (със старо име "Тайфун холидейз").

Новият търг

Последният обявен търг е за проектиране и изграждане на лаборатории и офиси, които ще се намират в Г-образна сграда с разгъната застроена площ от 13 хил. кв.м и сутерен от още 760 квадрата. Помещенията ще бъдат разделени на три научноизследователски лаборатории, конферентни зали, офиси и споделени пространства като кафетерия и вътрешна градина. В сградата ще работят до 500 души, които се предвижда да работят в сферата на изследванията. Прогнозната стойност на поръчката е 13.8 млн. лв., а право на участие имат строителни компании с общ оборот от предходните три финансови години не по-малък от 40.8 млн. лв. Същевременно кандидатите трябва да докажат и изпълнение на договори, сходни с поръчката минимум за 27.6 млн. лв. за последните три години. Документи за участие ще се приемат до 17 февруари, а офертите ще бъдат отворени ден по-късно.

В края на миналата година ръководството на "София тех парк" обяви и конкурс за избор на фирма, която да построи пететажен паркинг за над 7.7 млн. лв. с обща площ от 14 хил. кв. м. и 500 паркоместа. Изискванията към кандидатите са да имат завършен поне един договор за сходно съоръжение на стойност 6 млн. лева. Изпълнителят ще бъде избран на база икономически най-изгодна оферта. Цената има тежест 50%, срокът за изпълнение - 10%, а техническото предложение – 40%. Крайният срок за подаване на оферти по тази процедура е 20 януари.

 

Желаещите за всеки проект

Площадкова инфраструктура и парк

Обединение "Инженеринг парк"

Консорциум "Страбаг"("Щрабаг", Strabag AG)

"Арго мега София тех"

Бизнес инкубатор

"Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане" ("Плодекс", "Олдекс", "Вайс-профил")

"Главболгарстрой"

"Геобел-Тех"

Обединение "Универсал-рикат"

"Стройтех УПБ"

Сдружение "Соф тех парк"

Консорциум "Техно-ин"

Обединение "Бъдеще за иновативния бизнес"

Обединение "Зум прима"

"Балканстрой"

"Арго Ваника София тех"

Иновационен форум

"Маркан"

"ГБС - Пловдив"

"Парк сити"

Консорциум "ССС - Иновационен форум" ("Сиенит", "Сиенит строителна група", "Ателие Серафимов - Архитекти") 

"Балканстрой"

Обединение "Телекомплект-ТА"

Сдружение "Технопарк 2013"

"София Техногруп-2013"

Обединение "ЗУМ прима"

Обединение "Софийски иновационен форум"

Консорциум "Аргогруп Ваника иновационен форум"

"Техноимпортекспорт"

Обединение "НТП 2013"

"Монолит София"

Обединение "Кордеел АТМ форум София" (АТМ, "Кордел - България")
Първият етап от изграждането на парка трябва да завърши на 30 септември 2015 г.

Дали проектът "София тех парк" ще успее в замисъла да се превърне в инкубатор за бизнес - засега не е ясно. Със сигурност обаче мащабът му го превръща в обект на интерес от множество компании при самия процес на изграждане - десетки дружества и обединения се включват в конкурсите и търговете за консултации, рекламно и юридическо обслужване, строителство и т.н., показа проверка на "Капитал Daily". За три от обявените обществени поръчки за проектиране и реконструкция на обща стойност от близо 40 млн. лв. се надпреварват 29 компании и сдружения. Преди дни държавното дружество "София тех парк" обяви поредната поръчка за строеж на елементи от парка и сигналите отново са за солиден интерес.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  aucun avatar :-P
  v_vendeta

  "Очаква се строителните работи на обекта, който ще се намира на 4-ти километър в столицата, в част от военния парцел между новата зала "Армеец" и ИПК "Родина", да започнат през тази година, а първият етап от изграждането му да завърши на 30 септември 2015 г. Тогава по план в новите сгради трябва да бъдат настанени и първите наематели."

  Веднага се сещам за един с колеблив имунитет и проблемен за авиокомпаниите. Докато смехоратурата му разгледа случая може и чисто ново отделение да му спретнат. С дизайнерски решетки :)

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  И за какво е този наприв? Те парите отдавна са разпределени, дори според менса и похарчени..

  Червените кхмери нали за това толкова драпаха - да докопат паричките..
  А, сега стритеелството - като с метрото и Магистрала Люлин - някой ден, след 5-10 години, някой друг .. ще го построи. Важното е, че те са обащали и на своите хора вече са осигурили парите за следващите митинги и кебапчета..

 • 3
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Много кандидати да го строят - да видим кой ще работи вътре....

 • 4
  blaster avatar :-|
  Blaster _

  Харченето на 100млн. от държавата за построяване на сгради е най-лесната част на проекта. Трудното ще бъде после - превръщането на този "тех парк" в "инкубатор за бизнес".
  Само да не се превърне този проект в обикновени офис площи под наем.

 • 5
  hm avatar :-|
  хм

  на пеевски му снася инфо МВР, а в тоя тех-парк просто няма да има скрито-покрито.

  едва ли някоя високотехнологична компания ще стъпи в държавна собственост.

 • 6
  nantes avatar :-|
  nantes

  До коментар [#4] от "Blaster _":

  Абсолютно съм съгласен и за сетен път ще кажа, че за да се привлекат компании, които да настанят своите офиси в България, не е нужно да се строи поредната офис площ в София. Огледайте се, наемите за офиси за нищожни, защото сме презапасени - всеки мол има офис пространства, имаме си Офис Готъм Сити на влизане на Цариградско.

  Това пространство можеше да се оползотвори за нещо далеч по-смислено.

 • 7
  truck avatar :-|
  Лимонетко

  Това е платена публикация
  Плевнелиев няма пари да го строи, а това правителство няма да му ги даде.
  Но вестник Капитал може да си пише, нали Плевнелиева 2 произлиза от него

 • 8
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#7] от "Снежанко":

  Глупости, клевети.

  До коментар [#4] от "Blaster _":
  До коментар [#6] от "nantes":

  Строенето на нови площи наистина не е достатъчно за привличане на компании, нито е достатъчно за успешен бизнес инкубатор. Още повече, че опита за своеобразна "изолация" на този тех-парк на отделено място от останалите паркове и недообмислянето на връзката му с други елементи от реалния бизнес, които са нужни са наистина успешна дейност на практика, може да се окаже ключовото тук за (не)успеха на такова надчинание, а не толкова сградно-инфраструктурната част...

 • 9
  pruch avatar :-|
  pruch

  До коментар [#8] от "bricky":

  реалния бизнес


  Имате ли примери за такъв ?Допълнителното условие е да се нуждае и от парк.Може и техно.

 • 10
  pruch avatar :-P
  pruch

  Между другото техно от техен ли идва или ще има и компютър в парка?:-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK