Инвеститори в зелена енергия може да съдят НЕК (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инвеститори в зелена енергия може да съдят НЕК (допълнена)

Инвеститори в зелена енергия може да съдят НЕК (допълнена)

Компанията не иска да върне 100 млн. лв. аванси за неосъществени проекти

Георги Жечев
6715 прочитания

© Красимир Юскеселиев


От управляваната от Йордан Желев държавна компания коментираха единствено с думите, че имат договори с партньорите си.
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
НЕК е изтеглила без предупреждение парите по 12 банкови гаранции за общо над 10 млн. евро

Инвеститори в проекти за зелени централи с общо около 2000 мегавата мощност искат да се оттеглят от България, но не могат да го сторят. Причината е, че не могат да получат обратно финансовите си гаранции, които са предоставили на Националната електрическа компания (НЕК). Така се получава абсурдна ситуация, в която държавата хем не иска нови възобновяеми източници (ВЕИ), хем не пуска инвеститорите да си заминат. Не стига това, тя вече започва да усвоява гаранциите.

Гаранциите бяха въведени през 2011 г. със Закона за енергията от възобновяеми източници, за да бъдат покрити евентуалните разходи на дружествата по присъединяване на централите към преносната мрежа. Такива разходи в повечето случай обаче не са правени и НЕК би трябвало да ги освобождава без проблем, тъй като нито инвеститорите, нито държавната компания са виновни промяната в регулаторната среда, която замрази присъединяването на нови ВЕИ мощности до 2016 г.

Има тука едни пари

Миналия месец НЕК е изтеглила без предупреждение парите по 12 банкови гаранции за общо над 10 млн. евро, които са били дадени при сключването на договори за свръзване с преносната мрежа. Това обясниха за "Капитал Daily" от адвокатското дружество CMS Cameron McKenna, което представлява някои от най-големите международни енергийни компании в България. Сред засегнатите са фирми като Iberdrola и Mitsubishi, като именно гаранциите на тези две фирми са били сред парите, усвоени от НЕК през декември. В случая на Iberdrola от компанията твърдят, че договорът на българския й партньор "Габрица уинд" с НЕК е за присъединяване на 66 мегавата вятърни турбини е прекратен през февруари 2013 г. Оттогава досега комуникацията с НЕК не дава резултат, въпреки че мрежовата компания не е използвала средствата за свързване на проекта.

НЕК е усвоила 3.6 млн. лв. от гаранцията на Iberdrola, която е щяла да изтече на 31 декември. "Iberdrola смята, че НЕК е усвоила банковата гаранция несправедливо и ние сме готови да използваме всякакви правни действия, подкрепени от българското законодателство, за да си върнем тези 3.6 млн. лв.", каза за "Капитал Daily" Серхио Ернандез, ръководител по международно бизнес развитие на ВЕИ в испанската компания.

Усложненията с връщането на гаранциите са именно при държавната компания, като по този въпрос няма сигнали за проблеми при електроразпределителните дружества, допълват от ветроенергийната асоциация. В разпределителните мрежи могат да се свързват централи до 5 мегавата (в повечето случаи фотоволтаични), за които по закон инвеститорите дължат по 25 000 лв. на мегават в аванс като цена за присъединяване, т.е. натрупаните гаранции са по-малки, отколкото при проектите над 5 мегавата, които работят в преносната мрежа на НЕК. Именно за проектите над 5 мегавата трябваше да се правят авансови плащания или гаранции от 50 000 лв. на мегават.

По информация на "Капитал Daily" трябва да бъдат върнати около 100 млн. лв. Само компаниите, участващи в Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), очакват обратно 15 млн. лв. за неосъществени паркове с 300 - 400 мегавата мощност, показа справка в браншовата организация. Повечето от проектите, които останаха само на хартия, действително са за вятърна енергия, тъй като през 2011 г. при влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници стана ясно, че на практика за една година могат да бъдат осъществени само бързо разполагаеми проекти като слънчевите централи. В сектора очакваха нулеви капацитети за присъединяване след средата на 2012 г., както и се случи, което пренасочи интереса от инвестиции като вятърните проекти, изискващи години подготовка, към "по-бързите" слънчеви централи.

Инвеститорите вече обмислят да предприемат съдебни действия срещу държавния енергиен доставчик, тъй като от няколко месеца се опитват да убедят без резултат НЕК, едноличният й собственик – Българския енергиен холдинг (БЕХ), и министерството на икономиката и енергетиката, че парите трябва да се възстановят. Вместо това инвеститорите очакват държавната енергетика да продължи да усвоява гаранциите.

От пресцентъра на НЕК коментираха казуса единствено с думите, че имат договори с партньорите си. Държавната компания отказа каквато и да е друга информация. Според източници на "Капитал Daily" няколко поредни изпълнителни директори просто са се притеснявали да връщат гаранции, за да не бъдат обвинени от прокуратурата, че нарушават финансовия интерес на компанията, въпреки че НЕК трудно може да претендира за тези средства. Сега, в тежката криза със задлъжнялостта на НЕК, явно авансите и банкови гаранции на ВЕИ инвеститорите се оказаха ценен ресурс.

Законопроектът "Куюмджиев"

Разплитане на проблема можеше да има, ако парламентът беше придвижил законовата поправка, според които авансите остават за собствениците на енергийните мрежи само ако те са правили разходи по изграждане на съоръжения за свързване на новите централи. За повечето централи такива разходи не са правени. Ако все пак мрежовото дружество е направило инвестиция заради ВЕИ проект, инвеститорът, който иска да го оттегли, ще получи само остатъка от аванса или банковите гаранции, които е дал.

Предложението за поправката в закона за ВЕИ е част от пакета мерки, с които основният вносител -  зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев, и колегите му от БСП искаха да въведат повече права и защита на битовите потребители на електричество и природен газ. Идеята да се въведе законов текст, който да се отвържат ръцете на НЕК да се разплати с ВЕИ сектора, среща подкрепа на инвеститорите.

При представянето на идеите внимание обаче беше обърнато най-вече на потребителските текстове, които по същество касаят различна материя от ВЕИ гаранциите. Досега поправките минаха на първо четене в комисията, но електроразпределителните дружества ги разкритикуваха с аргумента, че повечето идеи като тези за спиране и възстановяване на електрозахранването могат да се осъществят и само чрез промени в общите условия на дружествата. Една от възможностите за излизане от ситуацията е поправката за гаранциите на ВЕИ инвеститорите да бъде изведена в отделен законопроект. Докато парламентът тупа топката, НЕК вече започна да усвоява гаранциите.

Статията е допълнена на 14 януари, за да бъде отразена позицията на Серхио Ернандез от Iberdrola.

От управляваната от Йордан Желев държавна компания коментираха единствено с думите, че имат договори с партньорите си.
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
НЕК е изтеглила без предупреждение парите по 12 банкови гаранции за общо над 10 млн. евро

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  НЕК е източена до дупка, откъде да ги вземе тия 100 млн, че да ги върне? Освен това там още от предния си мандат БСП водят целенасочена политика да доведат компанията до фалит, и да и прехвърлят активите и на приятелски кръгове от фирми и банки.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не я мислете НЕК ЕАД..... а пишман спекулантите с ВЕИ нещо не са гледали, като са плащали гаранции и сега имат проблеми......

 • 3
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  До коментар [#2] от "boby1945":

  пишман Веи най-вероятно ще осъдят съвсем закономерно НЕК и тогава да видим...

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Сега пък КамеронМакКена. Остана ли изобщо международна адвокатска кантора, която да не е захлебила здраво покрай кашите на БЕХ? Много интересно ми е, как за 10 години успяха да натворят такива правни каламбури, а в същото време твърдяха, че енергийната борса била "невероятно сложен и софистициран законодателен феномен, който не може да се случи за година или две".

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "x2805":

  Нищо няма да осъдят по вероятно! Ако можеха щяха да го направят преди две години, не сега да облайват публичното пространство и както сам четеш в статията, да искат законови промени.... я камила, я камилар, пък и закон със задна сила!?!? :-)

 • 6
  nigel avatar :-|
  nigel

  Тук май се пропуска една дребна подробност. НЕК принуди инвеститорите в зелена енергия да внесат въпросните банкови гаранции като осигуровка срещу случаи, когато беше принудена да направи инвестиции за разширение на мрежата си, а после инвеститорите се отказаха да строят и парите на НЕК отидоха напразно. Инвеститорите се задължаваха да построят и въведат в експлоатация мощностите си до 30 юни 2012 г., в противен случай губят гаранциите.
  Тъй като много от тях не успяха до тази дата им беше предложен един разсрочен график - между 2016 и 2019 г., като тези които се съгласят не губят гаранциите си. Не знам какво са решили въпросните инвеститори, но ако не са се съгласили на такова разсрочване директно са си загубили банковите гаранции.

 • 7
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  До коментар [#5] от "boby1945":

  по-вероятно пак да се ос*рем пред някой европейски съд...

 • 8
  buran avatar :-|
  buran

  доколкото се разбира от статията, става въпрос за усвояване на банкови гаранции. след като банката/банките издали гаранцията са платили по нея, явно от правна гледна точка всичко е точно. това се потвърждава и от факта, че всъщност се иска законова поправка, която да "разреши" казуса с гаранциите със задна дата. Естествено Икономедия, като официоз на ВЕИ сектора острието на медийната атака...

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "x2805":

  Това си е твое право! Прави каквото искаш пред европейския съд!!
  Българите обаче няма да плащат за спекулациите с ВЕИ, това е определено точно...

 • 10
  bban avatar :-|
  chitatel

  в повечето случай === в повечето случаи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK