Студентската окупация пада. И успя.

И какво предстои на "Ранобудните" оттук нататък

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

"Окупацията не е паднала. Окупацията е символ." Този транспарант висеше над главите на "Ранобудните студенти" днес, докато обявяваха пред медиите, че освобождават аулата на Софийския университет, за да продължат борбата си срещу самозабравилата се политическа класа по друг начин и с други средства.

След силно емоционална нощ на сълзи и противоречия, мнозинството от студентите, взели участие в общото събрание късно снощи, взе решение да се прекрати продължилата близо три месеца окупация. "Ранобудните" ще прехвърлят дейността си извън сградата на СУ - ще продължат да са активни по площадите и ще организират кръгли маси по важни теми и проблеми.

Но признаха, че това е било истински трудно решение. Наясно са в колко силен символ се превърна окупацията - за хората участвали в масовите летни протести, тя беше надежда, че гражданската енергия на съпротива не се е загубила и разпиляла и ще продължи докато това правителство не поеме отговорност за серията си от грешки, започнали с назначаването на Делян Пеевски за директор на ДАНС.

"Ранобудните" обаче мотивират решението с необходимостта да търсят нови, по-ефективни форми на протест, с които да изненадват властта. "Окупацията е извънредна форма на протест. Тя не може да продължава безкрайно, не може да се битовизира и това позволява на управляващите да ни вкара в коловоза на всекидневието, по същия начин, по който постъпиха с летните протести", обясни Константин Голев, който взе думата на пресконференцията, за да говори от името на студентите. 

Тоест, за да продължат да бъдат "трън в очите на управляващите" (както те сами се определят), не могат да си позволят да станат предвидими. Студентите предупредиха да се очакват изненади в бъдещите им действия.

Изявлението завърши с мощно "Оставка", като демонстрация, че не са се отклонили от първоначалната си цел. Оттук нататък ще залагат повече на мислене как да се прегрупират и как да еволюират. Както друг от активните "ранобудни" Румен Стоев обобщи: "Какво да направим, така че с "Оставката" да се постигне промяна, а не подмяна". Той самият, както и неговите колеги тепърва ще анализират случилото се и тяхната роля в него, но смята, че най-голямата победа на студентите досега е, че са успели да съхранят себе си и да се опазят от всякакво влияние.

Успехът и след него

Студентският протест беше успешен и по още няколко причини. Преди всичко той съживи отново обществената енергия и напомни, че мястото на недоволните е на площада, не на дивана. Събра студенти и преподаватели с ясна гражданска позиция, които са доказателство, че в българските университети има критична мисъл, която може да се мобилизира, да дава посоки, да предлага решения. Постави въпроси, от които бягат както политиците, така и голяма част от гражданите. (Вижте специалната тема на "Капитал", посветена на студентските протести)

Обвиненията, които се посипаха във Фейсбук, че студентите бият отбой, предават гражданите, които са повярвали в тях и улесняват управляващите, са неоснователни, дори лицемерни. Да очакваш от група младежи сами да се изправят срещу отдавна наложилата се порочна система на управление и корпоративни интереси, е наивно. Реално, без партийна опозиция в парламента и извън него, която активно да работи в цялата страна (помните ли писмото на студентите към опозиционните партии "а, вие къде сте") и с все по-оредяващ брой хора, които участваха в протестите, студентите нямаха кой знае какви лостове за влияние извън моралните.

Трудното за тях обаче предстои тепърва. Окупацията на Софийския университет имаше краен срок и това беше ясно още от самото й начало. Сега топката е в мислещите граждани и политици, които не искат да живеят по сега действащите правила и които имат куража да го заявят ясно. Покойният Стив Джобс беше отправил послание към студентите да "останат гладни", ако искат да постигнат успех. Това е най-доброто, което може да се пожелае и на "ранобудните": гладът за по-добър живот е най-добрият мотиватор.

 

Няма разцепление сред студентите

На пресконференцията на "Ранобудните" днес направи впечатление, че липсваха разпознаваният от медиите като лидер на студентското движение Ивайло Динев и групата студенти около него. На въпрос на Offnews "Къде е Ивайло Динев", събралите се на стълбите пред аулата студенти обясниха, че не знаят, но че той също е взел участие в снощното събрание и е подкрепил падането на окупацията.

"Ранобудните" не крият, че често имат противоречия и дори конфликти помежду си, но намират това за напълно нормално и подчертават, че в никакъв случай не може да става дума за разцепление. В хода на окупацията от щаба си тръгваха привържениците на по-радикалните форми на протест или други, които недоволстваха от начина на взимане на решения, но пък се появяваха нови, които ги подкрепят.

Самите студенти казват, че на всяко общо събрание идват и хора, които не са присъствали до този момент, но намират, че това са част от страничните ефекти на това да имат толкова отворена и хоризонтална структура. Уверяват обаче, че не биха жертвали общите си цели заради спречквания между отделни личности и продължават да действат заедно и занапред.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 2
  matera avatar :-|
  matera

  явно народа ни не е настроен революционно/справка спестяванията в банките/ и чака някой друг да му оправи живота, що се отнася до пасивните студенти"крушката не пада по-далече от дървото"!

 • 3
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  "Студентската окупация пада. И успя"
  ---------------------
  Получиха питка!
  И са изкапъни!
  Успехи големи!
  Честита баня!
  Браво "Капитал" за оптимизма. ...

 • 4
  brick40 avatar :-|
  bricky

  Разбира се, че успя! Успя да покаже правилния път за всички - за млади и по-възрастни, за студенти и работещи... Успя да покаже, че примирението не е начинът да направим страната ни такава, каквато трябва да бъде - свободна, неподвластна на олигархични мафиоти, с работещо правосъдие и съдебна система, без шуробаджанащина, без ДС в образованието и всички останали сфери на живота ни... Успя да покаже, че протестът е формата гражданското общество да изрази позицията си гласно и ясно пред хората с власт, които не желаят да слушат и да правят това, което трябва за гражданите, а не това, което е нужно за обслужването на собствените им икономически интереси! Студентите успяха в това да сложат на място ръководителите на университетите, като покажат как вторите са неспособни да се откъснат от властническите ДС-практики и да се държат като агенти, които не приемат инакомислието и несъгласието и за да се справят с това са способни единствено да всяват противопоставяне, дори между самите студенти - стар, познат и болезнено изпитан комунистически похват. Дано тези млади хора продължат със същата сила и убеденост да защитават това, за което се борят, за което се борим всички - да живеем в страна с работеща демокрация, правораздаване и икономика.

 • 5
  buran avatar :-|
  buran

  пада. и успя. а един мармот завива шоколад.

 • 6
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#3] от "ajsayder":

  Поне не пиши едни и същи коментари под различни статии....

  До коментар [#4] от "bricky":

  Направи ли ти впечатление кои са първите коментари под двете статии за студентите?
  Ех, сега като се развихрят каскетаджийте...благодат.

 • 7
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Студентите и на ушите си да застанат, едва ли ще променят нещо. Чудя се дали има законен начин за предизвикване на избори. Например - чрез подписка за референдум, който изисква предсрочни избори? Някой юрист да подскаже?

 • 9
  dangou avatar :-P
  dangou

  Болшевико-талибанските действия на една нищтожна 4аст от студентите претърпя о4акван крах.Кукловодите от "отровено общество"подвиха опашки.

 • 10
  kireto avatar :-P
  Кирето

  До коментар [#8] от "ajsayder":

  Показва най-малкото липса на мнение и мисъл.
  И други неща показва...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход