Идва ли поредният предизвестен ключов избор в съдебната система?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Идва ли поредният предизвестен ключов избор в съдебната система?

ВСС отложи избора за градски прокурор на София

Идва ли поредният предизвестен ключов избор в съдебната система?

Назначеният преди десет месеца за районен прокурор Христо Динев е фаворит за градски прокурор при гласуването утре

5679 прочитания

ВСС отложи избора за градски прокурор на София

© Надежда Чипева


В четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избере ръководител на най-важното звено в държавното обвинение – най-голямата окръжна прокуратурата в страната, ключовата Софийска градска прокуратура (СГП). Това е структурата, която наблюдава най-важните разследвания в държавата – за корупция по високите етажи на властта, за престъпления извършени от хора с имунитет, финансово-данъчни измами, разследванията водени от ДАНС, за измами с еврофондове и т.н.

Постът е вакантен вече близо десет месеца, след като Николай Кокинов трябваше да подаде оставка, а по-късно бе уволнен от съдебната система след като в медиите изтекоха записите от дома на Бойко Борисов в Банкя, където той обсъждаше с бившия земеделски министър Мирослав Найденов досъдебното производство, което се води срещу него.

Кандидатите за поста са двама - следователят от следствения отдел на СГП Бойко Атанасов и избраният преди десет месеца за районен прокурор на София Христо Динев. Вторият е смятан за фаворит за поста. През седмицата сайтът "Съдебни репортажи" разкри, че съпругата на Динев – Силвия, която е юрист, е била нещатен сътрудник на депутата от ДПС Четин Казак в предишния парламент.

За да се проведе избор трябва да има 13 гласа "за" . Точно толкова гласа събра Христо Динев миналия април, когато кандидатсваше за районен прокурор на София. Интересното в случая е, че заради командировка в чужбина в гласуването няма да участва главният прокурор Сотир Цацаров, който през пролетта подкрепи кандидатурата му.

От пост на пост

Христо Динев има магистратури по право и финанси от ЮЗУ, работи в сигурността на БГА Балкан до 1998 г, а през 1999 г. влиза в системата на прокуратурата – първо като младши магистрат, а от 2001 г. - като редови в Софийска районна прокуратура. През 2006 г. той става зам.-районен прокурор – пост, който заема до 2011 г., когато е "свален" като редови обвинител, но по-малко от две години по-късно е избран от ВСС за районен прокурор.

От атестацията на Динев от 2011 г. тогавашният районен прокурор на София Александър Налбантов (който почина в началото на 2013 г.) пише, че той не е бил особено ангажиран с дейността на отдела, не проявява инициативност, не организира добре времето си така, че да изпълни задачите в срок, а постепенно е станало ясно, че на него не може да се разчита. От атестацията се вижда още, че за пет години той е разгледал едва 232 преписки (средната натовареност за прокурор от СРП за този период е пет пъти повече). За пет години е посетил 18 съдебни заседания, а шестте обвинителни акта, които е изготвил са завършили или с оправдателни присъди или са били върнати за доразследване.

"Тази справка касае заден период от време, когато съм бил зам.-административен ръководител, когато нямаше изискване от ВСС ние да сме натоварени на 50%. За времето когато бях редови прокурор съм бил подложен на 100% натовареност" коментира Динев пред "Капитал", като на няколко пъти уточни, че не иска да прави обширни изказвания за да не си прави PR преди избора.

Прокурори от СРП с които "Капитал" разговаря определиха като Динев безконфликтна личност, но отправиха критика във връзка с екипа, който е избрал.  Сред активностите с които се отличи по времето когато беше районен прокурор беше уреждането на архива на СРП в отделно помещения и организираните по негова инициатива срещи на прокурори с ученици от столични училища с превантивна цел. Прокурори коментираха, че тази практика е от времето на покойния районен прокурор Александър Налбантов.

Има един факт, който липсва в атестацията на Динев, но вероятно му дава предимство. Това е фактът, че неговата съпруга – Силвия е била нещатен сътрудник на депутата от ДПС Четин Казак в предишния парламент. Днес Казак е председател на правната комисия на парламента. Христо Динев категорично отхвърля критики за политически протекции: "Някаква такава връзка е недопустимо да се говори, най-малкото защото това е в миналото."

Когато Христо Динев беше избран за районен прокурор на София, в негова подкрепа се изказаха главния прокурор Сотир Цацаров, членът на ВСС от квотата на ДПС (и баща на жената от която депутат от ДПС Делян Пеевски има дете) Васил Петров, председателя на Комисията за професионална етика и противодействие на корупцията към съвета Ясен Тодоров.

Васил Петров го подкрепи, защото е завършил финанси, а овен това бил "по-спокойният кандидат."

Сотир Цацаров от своя страна коментира, че ще го подкрепи защото Динев говори за битовите проблеми на СРП (която ползва няколко сгради). "За мен в момента е важно, под новаторство разбирам - двама души, в нормален кабинет, с компютри и техника. Двама души, които не мъкнат торби, двама души, които не ходят от една в друга сграда да си четат делата и не губят цял ден за това да прочетат едно дело и после да отиват на заседание. В крайна сметка - това е най-важния проблем" каза тогава Цацаров.

От имуществената декларация на Христо Динев става ясно, че той и сърпругата му имат кредити за близо половин милион лева – 467 хил. лв. ипотечен кредит към Юробанк България и кредитна карта за 20 хил. лв. от ОББ.

В концепцията си Динев прави детайлен анализ на структурата и компетентностите на СГП. Той посочва, че "специфично за столицата е и, че на територията и се намира най-голямото средище на студенти в Република България – Студентски град. Там има множество увеселителни заведения, концентрирано е различно по националност население. Практиката показва, че на същата територия живеят множество лица, за които липсват данни за адресна регистрация, извършват се престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори, престъпления срещу личността и имуществото и др. , което предполага особено внимание и от страна на СГП, с оглед превенция на престъпността. Нека не забравяме многото случаи, оповестени в медиите и известни на обществото за извършени сериозни престъпления."

Прокурор Динев предлага намаляване на отделите, въвеждане на критерии за сложност на делата (за да бъдат равномерно натоварени прокурорите), внедряване на електронен документооборот, оптимизиране на дежурствата, използване капацитета на следствието, работа в екип, провеждане на обучителни семинари. Голяма част от тези промени са извън компетентността на административния ръководител. Любопитна е идеята на Динев да създаде център за преводи в СГП в който да се привлекат "преводачи, владеещи повече от един западен език".

За краткото време когато беше ръководител на СРП прокуратурата се прочу с няколко разследвания, които могат да бъдат определени като угодни на властта – такъв беше случаят с арестите на бившото ръководство на "Напоителни системи" - Стайко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски. Те бяха освободени от съда, а след като Харизанов беше посочен в опорните точки на БСП и лично от лидера на партията Сергей Станишев като организатор на протестите, Харизанов отново беше арестуван. Тогава прокуратурата представи пред съда справки и разпити на анонимни свидетели, че Харизанов е споделил на маса, че мисли да бяга "при негрите".

Няма напредък по делата за ксенофобските нападения над лица търсещи статут, нито тези за насаждане на омраза. Така например шумно беше съобщено образуването на разследване срещу общинския съветник и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки за подбуждане към престъпления и за насаждане на расова омраза по което за пореден път е бил удължен срока за разследване. Идентичен е казусът с близкия до Николай Бареков – Бисер Миланов-Петното. В началото на ноември срещу него и още четирима негови приближени започна разследване за подбуждане към расова омраза и дискриминация, но три месеца по-късно все още се води срещу неизвестен извършител. След поредната изцепка на Миланов тази седмица, когато нападна екип на bTV се наложи главният прокурор Сотир Цацаров да поиска анализ на всички дела срещу него.

Въпреки, че е образувано три месеца преди Динев да заеме поста без развитие е и разследването образувано срещу неизвестен извършител за побоя над атентатора на Ахемд Доган – Октай Енимехмедов.

Кандидатът, който каза: Царят е гол

Това е третият опит на другият кандидат за поста – Бойко Атанасов да стане градски прокурор. Той се яви на избора заедно с уволнения Николай Кокинов и покойния вече Александър Налбантов в края на 2011 г. , а няколко месеца преди това кандидатсва и за районен прокурор. Атанасов обжалва спечеления от Кокинов през 2011 г. конкурс за градски прокурор, но без успех. Той кандиатсва и през лятото заедно с бившия зам.-районен прокурор на София Руси Алексиев и близката до зам.-градския прокурор на София Роман Василев обвинителка Ваня Илиева, но нито един от тях събра необходимите гласове.

През 2004 г. заедно с още двама свои колеги, Бойко Атанасов разкрива пред обществото данни за корупция и нарушения извършени от ръководителя на Четвърта следствена служба в София Христо Станчев, който впоследствие е заловен с подкуп и осъден. Въпреки това срещу Атанасов започва репресия от тогавашния директор на следствието Ангел Александров. От атестацията на Атанасов (91 точки) се вижда, че той е бил по-натоварен от колегите си в следствената служба.

В концепцията си той говори за хаос при разпределението на преписките и делата в СГП и нарушения на принципа на случайно разпределение: "През настоящата 2013 г. с неясна цел и "многократно" със заповеди на административния ръководител на СГП, следователите се обособяват в сектори, като магистратите постоянно "мигрират" от един сектор в друг сектор по неясни причини и въз основа на неустановени критерии, но вероятно това номадство има връзка и със случайния избор при разпределянето на делата."

Сходен проблем, посочва Атанасов, има и в градска прокуратура - "В СГП работата на прокурорите по групи и специализирани звена, често дублиращи се по отношение на компетентността си, се разпределя с цел да се заобикаля принципа на случайния избор. Това означава, че за някого заобикалянето на този законов принцип е изключително важно."

Той казва, че решението на проблема "е и лесно, и трудно": "Трудно, защото ще повлияе на случайния избор на разпределение на делата."

Бойко Атанасов говори и за друг основен проблем - липсата на резултати в работата на СГП в борбата с корупцията. Причината според него е ясна: "Когато политическата конюнктура е нова - прокурорите от СГП се впускат в яростни разследвания на предишния политически елит, като това се повтаря и преповтаря във времето многократно. От това произтича един от най-важните въпроси: СГП независима ли е да проведе едно обективно, всестранно и пълно разследване. Отговорът е много прост - при смяна на политическата власт, приоритетните до този момент дела се прекратяват или спират; и се започва нова серия от дела и т.н. Което означава само по себе си, че прокуратурата до момента не изпълнява предвидените в закона функции, а се употребява за политически цели."

Бойко Атанасов казва, че за да има независими разследвания срещу лица с имунитет и министри трябва да има отдел в който обаче да не работят командировани магистрати, защото над тях най-лесно може да се въздейства. Той критикува също така и работата на СГП по данчъни разследвания.

Преди два месеца Сотир Цацаров коментира, че "на моменти някои в Съдебната палата се шегуват, че градският прокурор е фигура, която е по-важна и от главния прокурор" и отбеляза, че "това безвремие в Градска прокуратура не може да продължава повече." След уволнението на Кокинов постът беше зает от Евгени Диков, който се ползваше с уважение от колегите си и е приет за добър и почтен магистрат. След като Диков беше избран за ръководител на Националната следствена служба, СГП беше поета от спорния зам.-градски прокурор Роман Василев.

Пак преди два месеца Цацаров коментира, че няма фаворит за поста "Ако имах фаворит, щях да го кажа на глас". И още: "Който избере Висшият съдебен съвет. Но, разбира се, в рамките на този избор и аз имам право да дам глас. И ще дам глас за този, който считам за най-добър. А най-добър за мен трябва да бъде този, който е в състояние да създаде адекватна организация. Тоест да преодолее дълго продължилото безвремие."

Утре Цацаров няма да присъства на ключовия избор. От сходни процедури сме виждали, че той има необходимото влияеие във ВСС и трудно може да бъде бламиран, т.е. това, което ще се случи утре ще е в синхрон с волята му.

В четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избере ръководител на най-важното звено в държавното обвинение – най-голямата окръжна прокуратурата в страната, ключовата Софийска градска прокуратура (СГП). Това е структурата, която наблюдава най-важните разследвания в държавата – за корупция по високите етажи на властта, за престъпления извършени от хора с имунитет, финансово-данъчни измами, разследванията водени от ДАНС, за измами с еврофондове и т.н.

Постът е вакантен вече близо десет месеца, след като Николай Кокинов трябваше да подаде оставка, а по-късно бе уволнен от съдебната система след като в медиите изтекоха записите от дома на Бойко Борисов в Банкя, където той обсъждаше с бившия земеделски министър Мирослав Найденов досъдебното производство, което се води срещу него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  dumbo29i avatar :-P
  dumbo29i

  Ааа бива ли такова нещо, къде е Пеевски за кандидат, той трябва да заеме този пост, ето нали видяхте бил е 1 ден на пост като шеф на ДАНС, време е да заеме и този пост:)

 • 2
  dqdomraz avatar :-|
  Дядо Мраз

  Ето какво разбрах аз.
  Единият кандидат посочва като проблеми липсата на борба с корупцията, съвсем неслучайното разпределяне на делата на "правилните" хора и безпринципното кадруване чрез командироване. Другият посочва Студентски град, "битовите" проблеми и липсата на преводачи.
  И съвсем естествено вторият е фаворит за поста. И това не е защото жена му е работила с председателя на комисията по правосъдие, а защото е по-компетентен, въпреки слабата му атестация.

 • 3
  dzwer avatar :-P
  ДЗВЕР

  ... пълно с намеци и подвежданиА е у статиАта... На т'ва, язе мо'а да отвърна ето с к'во: и в момента Цветан Цветанов има достъп до строго секретна информация от ДАНС, без да има право на това... Капитал, да чЕкам ли скоро статиА по вАпроса??? Щот той е сврЪзан с директорА на отдел Р-43 ...

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Всички избори в съдебната система са предизвестени, това вече е ясно и на малките деца. Без подходящите "кадри" в съда и прокуратурата мафията няма да може да прави каквото си иска, затова е наложително резултатите от всички избори да са определени предварително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.