Малките търговци VS Lafka

Битката, която върви от година насам, се води с променлив успех в страната

Павилионите на Lafka струват до 20 хил. лева
Павилионите на Lafka струват до 20 хил. лева    ©  Велко Ангелов
Павилионите на Lafka струват до 20 хил. лева
Павилионите на Lafka струват до 20 хил. лева    ©  Велко Ангелов

Войната на новата верига будки за вестници и цигари на "Булгартабак" Lafka с малкия и среден бизнес тази седмица стигна пик, след като в Бургас и Враца обединения на търговците на дребно атакуваха общинските съвети с декларации и обявиха, че ще упражняват натиск върху общинарите, за да не допуснат навлизането на веригата. Това бележи поредната глава от бързата експанзия на Lafka, които успяха да убедят много общини в България да допуснат разполагането на десетки павилиони на ключови локации, по този начин измествайки местните търговци.

Схемата навсякъде е една и съща - конкурс за множество терени, без павилиони, които се отдават накуп, с предплащане на наем и планирани инвестиции в лавки. Местата често са до други вече разработени такива и затова засегна дълбоко интересите на стотици хора, които освен всичко друго, са и избиратели и работодатели в съответните градове. Ето защо битката между създаваната от "Табак маркет" (дъщерно дружество на "Булгартабак") верига и малкия бизнес продължава да бушува с променлив успех в цялата страна. Ето кратко обобщение на случващото се.

Враца

Собствениците на търговски обекти, обединени в сдружение "Враца 2013", изпратиха отворено писмо до областния управител Венцислав Василев и кмета Николай Иванов, за да поискат защита на местния малък и среден бизнес. В изявление, търговците подчертаха, че основните данъци от търговската дейност на Lafka няма да влизат в общинската хазна, която ще загуби и данъците от фалиралите местни магазинчета и търговски обекти.

Кметът Николай Иванов посочи пред "Капитал", че няма намерение да внася предложението.

Бургас

В събота асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас проведе общо събрание, в което участие са взели и търговци на тютюневи изделия, е взето решение за  упражняване на натиск върху Общинския съвет и общинската администрация на Бургас - да не допуснат разполагането на 48-те павилиона, намиращи се в готовност за монтаж в база на СО МАТ. Те са на мнениe, че Lafka не се конкурира, а просто премахва останалите в бранша – магазини, павилиони и дистрибутори.

Смолян

Точно преди Коледа, общинарите в планинския град единодушно гласуваха против разполагането на 12 павилиона Lafka. На заседанието на съвета дойдоха собствениците на 86 работещи търговски обекта, които искаха да видят дали общинските съветници ще позволят влизането на веригата.

Благоевград

Кметът Атанас Камбитов внесе предложението и го защити, а общинските съветници го одобриха. Сто и пет местни търговци оспориха решението в благоевградския административен съд, а впоследствие жалбата им е във Върховния административен съд. Въпреки това градът е залят от павилиони на "Табак маркет" от няколко месеца, а оборотите на конкурентните павилиони вече паднаха рязко.

Кюстендил

Въпреки че стана първият град, където пушенето на обществени места беше забранено, Кюстендил не се бори дълго с влизането на новите павилиони за цигари и вестници. Решението беше внесено от кмета, гласувано, после протестирано от десетки местни търговци и пак прегласувано, след като "Булгартабак" обеща да спонсорира местния спорт.

Местните търговци планират да го обжалват.

Кърджали

С общо 21 гласа на ДПС и един независим, общинският съвет прие инвестиционното предложение на "Булгартабак" да бъде проведен конкурс за общо 21 нови павилиона за цигари и вестници в града. Против гласуваха съветниците от ГЕРБ и БСП. Кметът Хасан Азис застана твърдо зад офертата на БТ.

Депутатът от БСП Милко Багдасаров, областният лидер на БСП Георги Кючуков и председателят на групата съветници Милан Миланов са поискали от областния управител Бисер Николов да спре процедурата, а Николов е изразил съгласие. Пред "Капитал" обаче Багдасаров каза, че вероятно областният е пуснал процедурата, тъй като те не са намерили достатъчно мотиви да я спрат.

Перник

След протест пред общината на местните търговци, кметът Росица Янакиева обяви, че няма да внесе инвестиционното предложение на БТ.

Самоков

Другото "проблемно" място в схемата на "Булгартабак". Общинският съвет там директно отхвърли предложението му за павилиони, и то с бетонния мотив, че след като тютюнопушенето ще се ограничава, няма логика да се отварят нови обекти за цигари.

През ноември обаче, беше взето ново решение: за отдаване накуп под наем на 8 общински терена, с предплащане за десет години (подобна на схемата във всички други градове). Допълнително ще се строи и детска площадка.

Разград

При процедурата за поставяне на павилиони по спирките на градския транспорт, за който "Табак маркет" внесе инвестиционно предложение, се оказа, че печели фирма, различна от цигарения търговец. Търговецът обаче се отказа и сега БТ монтира нови лавки по спирките.

Повече по темата за Lafka в София, както и за бунтовете в Бургас и Враца, четете в новия брой на "Капитал"

*корекция в Благоевград, където не беше отбелязано, че въпреки заведеното дело, павилионите вече работят

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


74 коментара
 • 1
  cobourga avatar :-|
  cobourga
  • -18
  • +100

  Съветско-българската МАФИЯ купи БТ на половин цена - вместо 200 милиона, червените мафиоти платиха около 100 милиона !!!!! СЕГА България ще види какво е товаришски монопол, червен и бандитски. НЯМА да видите и Волен Сидерон с Атака да атакува червените ребята от ЛАФКА !!!! Това ни чака във всички области след като изгоним Западните вериги, инвеститорите в ЕРП-тата и в заводите. А те не са много. Ще има ГОЦЕ-та и серГЕЙ-чета на всеки ъгъл, при това скубещи яко и защитени с бухалки.......

 • 2
  pixtura avatar :-P
  oIo
 • martin132
  • -13
  • +108

  Отново дългата ръка на Прасчо и Цветан Василев. Единият ръга напред и приема законите, другия дава парите, а възвращаемостта е многократна, въпреки голямата инвестиция. По този начин настъпва тотален монопол върху цигарите (техния Булгартабак), вестниците (кой ще е конкурентоспособен на Прасчо?) и алкохола (Вимпром, съдружници). Не се ли нагледахме? Ами ако утре новите кажат няма лафки, какво става? Толкова за будали ни вземат, че си правят каквото искат с държавата! Хайде стига вече?

 • 4
  daaam avatar :-|
  daam
  • -13
  • +230

  Има един изход - да не пазаруваме от Лафка. Аз не пазарувам от тях, не гледам Тв7 и не чета пресата на Пеевски

 • 5
  martin132 avatar :-|
  martin132

  А сега си представи, че със закон се приеме разпространението на алкохол, цигари и вестници да става само и единствено в Лафка? Колко ще издържиш. Не се отказват така цигарите. Ако 40 000 могат да кажат не във фейсбук, то нека излезат и протестират. Можем ли или сме много устати?

 • 6
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Нормално е дребните търговци да се бунтуват срещу ритейл веригите,същото е и при хранителните вериги,при аптеките,бензиностанциите и т.н.Но няма как в пазарна икономика да искаме от държавата да дава предимство на дребните търговци и искаме или не все повече веригите ще навлизат за тяхна сметка.Булгартабак решиха,че по този начин могат да се борят с силната дистрибуция на големите тютюневи концерни,които продължават да им крадат от пазарния дял.

 • 7
  d.petkov avatar :-|
  d.petkov

  А колко по-добре щеше да е, ако хората почнат масово да отказват цигарите и да спортуват (месечно един пушач харчи колкото за две-три карти за фитнес), пък нека мустака си прави Лафки ...

 • 8
  deftones avatar :-|
  deftones

  [quote#5:"martin132"]А сега си представи, че със закон се приеме разпространението на алкохол, цигари и вестници да става само и единствено в Лафка?[/quote]
  А сега си представи,че със закон се приема бензин да се продава само в Лукойл,хранителни стоки само в Била и да спиш само по 6 часа на ден? Нещо по-умно не можа ли да измислиш?

 • 9
  d.petkov avatar :-|
  d.petkov

  До коментар [#8] от "deftones":

  Идеята е, че е на път да се приеме закон, според който само специализирани обекти (тип "Лафка") могат да продават цигари. И след като Лафка задуши малките специализирани търговци, особено лесно в малките градове, кой ще остане монополист?

 • 10
  martin132 avatar :-|
  martin132

  До коментар [#8] от "deftones":

  Когато произвеждаш цигарите или печаташ вестниците лесно можеш да контролираш пазара. Още повече подобна верига ще смачка малкия и среден бизнес и когато утре тя е монополист на те ще определят кои вестници да можеш да си купиш. Ненужно е да споменавам, че когато стоиш зад правителството стимулираш приемането на закони в твоя полза, какъвто се предвижда да бъде приет за разпространението на цигари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход