Фонд за забавяне на лечението
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фонд за забавяне на лечението

Фонд за забавяне на лечението

Болни деца отново разчитат на дарители вместо на държавата

Люба Йорданова
6700 прочитания

© shutterstock/kapital


На опашката

19

болни деца чакат решение на фонда, някои от които с тежки заболявания.

За малко ги бяхме забравили. Тъжните лица на тежко болни деца и техните родители, които ни гледат от екрана с призив за събиране на средства за лечението им. През последните няколко години фондът за лечение на деца успя да пребори тежкото наследство от първия си директор Николай Добрев, който връщаше пари в бюджета, докато по медиите вървяха дарителски кампании. Работата вървеше гладко, молбите се разглеждаха навреме, децата получаваха шанс за качествено лечение, родителите започнаха да имат доверие в институциите. До преди три месеца.

В началото на октомври Министерството на здравеопазването реши да уволни директора на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) Павел Александров. Мотивите са административни нарушения, но така и след това не става ясно имало ли е проверка на "Главна инспекция по труда" и какво е установила тя. Мястото му заема бившият депутат от БСП по времето на тройната коалиция д-р Ива Станкова. Други персонални промени в екипа на фонда няма. Два месеца по-късно родителите на две деца с тежки онкологични заболявания са принудени да започнат дарителски кампании за събиране за средства за лечение. А електронният регистър на сайта на фонда показва, че институцията все още не е взела решение по молби от септември и октомври. Така само за няколко месеца една от малкото работещи структури в здравната система се върна към порочния кръг от лош мениджмънт, ненужна бюрокрация и неефективна работа. В случая на цената на притеснени родители и риск за здравето на болни деца.

Забавянето като "относително понятие"

На 3 декември родителите на 11-месечната Виктория Христова, която страда от злокачествен мозъчен тумор, подават молба във фонда за финансиране на лъчелечение в Германия. В България се предлага само химиотерапия, но според лекарите на детето тя не лекува напълно и съветът им е за алтернативно лечение в чужбина. В следващите две седмици фондът събира лекарски становища от четирима специалисти. Чака майката на детето да договори оферта с клиниката в чужбина, при положение че има възможност като институция да получи по-ниска цена за лечението. Молбата на Виктория стига до обществения съвет на фонда чак на 14 януари. На пресконференция на 16 януари д-р Ива Станкова заяви, че детето е насочено за химиотерапия в ИСУЛ. Междувременно родителите започват да набират средства през дарителска кампания и са събрали над 80% от нужната за началото на лечението сума.

Със средства от дарители в момента в Турция се лекува и осемгодишният Коста, също с онкологично заболяване. Неговата молба отлежава във фонда от 2 декември. Одобрена е на 17-и същия месец от обществения съвет, но на следващия ден е приключила финансовата година за здравното министерство и парите могат да се преведат чак в началото на януари. Родителите на Коста (естествено) не чакат и превеждат на болницата сумата от даренията.

До кампания могат да бъдат принудени да стигнат и родителите на Еми Емил Маринова, които чакат решението на фонда още от края на септември. Детето страда от ювенилен артрит и иридоциклит и се лекува успешно в Германия от две години, с пари от фонда. Терапията се провежда редовно и е трябвало да продължи през октомври. "Предишните две години не сме били бавени повече от месец. Сега чакаме четвърти", заяви майката на Еми Ирина Мишел. Аргументът на д-р Станкова е, че лечението е експериментално. Лекарите обаче са категорични, че в България няма какво да се направи за състоянието на Еми.

В началото на седмицата членът на обществения съвет на фонда Десислава Хурмузова от организацията "Спаси, дари на" сигнализира, че 36 деца чакат решение на фонда. 17 от тях бяха разгледани на заседанието на съвета във вторник, но за останалите неяснотата продължава. "От времето на Николай Добрев не се е случвало толкова деца с онкологични заболявания да бъдат забавени", коментира Хурмузова за "Капитал". Според нея организацията на работата на фонда се е променила и бюрокрацията се е увеличила. Искат се например повече на брой лекарски становища, понякога от специалисти, чиито компетенции са извън сферата на случая. Така случаите стигат по-бавно и до обществения съвет, който ги разглежда. Комуникацията с родителите е лоша - както майката на Виктория, така и бащата на Коста, потвърдиха пред "Капитал", че не са получили съдействие при търсенето на лечение, подходящи болници и оферти. При членове на обществения съвет са пристигнали и сигнали от родители, които са били консултирани неправилно при подаването на заявленията за финансиране.

"Забавянето е относително понятие, както и понятието спешно", заяви директорът на фонда Ива Станкова на пресконференция тази седмица, организирана на пожар, след като членове на обществения съвет сигнализираха за проблемите в институцията. Обяснението на Станкова беше, че офертите от чужбина се бавят и "ние не можем да ги накараме".

Как се потушава пожар

Забавянето на молбите на деца с тежки заболявания не е единственият проблем в институцията. "Фондът започва да измества фокуса си и да се превръща в детска здравна каса", коментира директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова, която е член на обществения съвет на фонда. Причината е, че се финансират все повече медицински изделия и консумативи, които би трябвало да се поемат от здравната каса. Според Величкова за това трябва да има определен ред - например да се поемат само изделията от предварително установен списък, и то след обществени поръчки в болниците.

Освен това бюджетът на фонда не е увеличен и така има риск да не достигне за лечение на спешни случаи. Нели Логофетова от Националната асоциация на децата и младежите с диабет и също член на обществения съвет на фонда потвърждава, че в работата има проблеми. Според нея в дневния ред на заседанията на съвета трябва да се приоритизират случаите на деца с тежки заболявания, а не да се започва от по-несъществени неща като медицинските изделия. За да може "не просто да разпределяме едни средства, а да помагаме за лечение на деца", допълва Логофетова. "Капитал" изпрати въпроси по темата както на д-р Станкова, така и на здравното министерство, но не получихме отговори.

След сигналите на някои от членовете на обществения съвет и последвалото им искане за смяна на директора на фонда Ива Станкова и здравното министерство (МЗ) реагираха на пожар. Пресцентърът на МЗ изпрати становище от членовете на съвета, директора и служителите на фонда, с което се разграничават от твърдението за забавяне в работата. Оказа се обаче, че то не е било съгласувано с всички членове, а някои разбраха за него чак след като беше разпространено по медиите. На следващия ден становището беше свалено от сайта на МЗ. Директорът Ива Станкова организира пресконференция в кабинета си, която обяви час по-рано. На нея тя не успя да даде отговори на няколко конкретни въпроса, между които защо е изпратено становище от името на обществения съвет, без всичките му членове да са съгласни с него. "Общественият съвет не контролира работата на фонда, дори има опити за обратното", е впечатлението на някои от членовете му.

А на въпрос защо отново се стига до дарителски кампании за тежко болни деца, при положение че фондът съществува именно за това, директорът отговори: "Кампаниите са форма, която съществува по цял свят. В това няма нищо лошо." Има обаче. Лошото е в прехвърлянето на отговорността за здравето и живота на болни деца от държавата върху дарителите. И в тоталното абдикиране на здравното министерство от задължението му да осигурява качествено лечение за всички граждани. Не заради липса на пари, а заради мърляво управление.

На опашката

19

болни деца чакат решение на фонда, някои от които с тежки заболявания.

За малко ги бяхме забравили. Тъжните лица на тежко болни деца и техните родители, които ни гледат от екрана с призив за събиране на средства за лечението им. През последните няколко години фондът за лечение на деца успя да пребори тежкото наследство от първия си директор Николай Добрев, който връщаше пари в бюджета, докато по медиите вървяха дарителски кампании. Работата вървеше гладко, молбите се разглеждаха навреме, децата получаваха шанс за качествено лечение, родителите започнаха да имат доверие в институциите. До преди три месеца.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • today

  Експертно управление е това! Най-доброто управление, което някога сме имали, нали така твърди "МеСтанишев"! Ама техните деца ако имат проблем моментално ще бъде разрешен, а обикновените хора какво да правят?

 • Terry bear

  Нямам думи с които да опиша отвращението си от изродите, играещи си със съдбата на болни деца. За пореден път се убеждавам, че управляващите заслужават следващия път техните деца да са изтеглили късата клечка и парите, които са заграбили да не им стигнат да ги излекуват!

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Болните деца ще разчитат повече на държавата, когато не осигурените започнат да си внасят и старите и новите задължения ! Вм. да изпращат само СМС -си .
  "Не питайте какво Америка ще Ви даде,а какво първо Вие ще дадете на Америка " Дж.Ф.Кенеди.

 • dalaver3

  До коментар [#3] от "oyh53308658":

  СКРИЙ СЕ БЕ ОЛИГОФРЕН !!!!

 • alehandro77

  До коментар [#3] от "oyh53308658": И като си внасям здравните, да не би да отиват за болните? Или за офиси и коли,бе наивник!
  Иначе това с фонда е престъпление спрямо България и нейните граждани и според мен трябва да се разследва най-накрая!!!

 • Ѧниматорът®

  Идва видов ден...Тогава не трябва да сме меки и хуманни. Трябва да си платят за всички злини.

 • 8
  kepler3b avatar :-|
  kepler3b

  Абе каква държава какви 5 лв, ние изчезваме като нация от лицето на земята! Това от хубаво ли е? http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/740568170-Izpraveni_li_sme_pred_demografska_katastrofa.html

 • juliof

  Нямам думи!!! Мерзавци!!! Оня горе гледа!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK