С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
35 18 яну 2014, 22:39, 10846 прочитания

Всъщност въпросът е кой управлява държавата

Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за европейските избори през май 2014 г. пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Политическата битка вляво

Сериозно, няма ли алтернатива?

Загатването за политическа конкуренция на ДПС и БСП накара двете партии в управлението да изпаднат в истерична защита

Играта на Георги Първанов

Воден от лична политическа амбиция или част от дългосрочна схема за промяна на властта, бившият президент тази седмица окончателно приключи кариерата си в БСП

Профил

Личната политическа кариера на Ивайло Калфин тази седмица се обвърза с по-дълбоки процеси в левицата. Сегашният евродепутат, избран с листата на "Коалиция за България" през 2009 г. и доскоро водач на българската делегация в Европейския парламент, на предстоящия вот през май ще води друга листа - формирана около проекта АБВ на Георги Първанов. Калфин не е член на БСП, а замразил принадлежността си към движение "Социалдемократи". От 2002 до 2005 г. той беше икономически секретар на президента Георги Първанов, когато стана вицепремиер и външен министър в правителството на Сергей Станишев. През 2009 г. беше евродепутат, а през 2011 г. беше кандидат за президент отново излъчен от "Коалиция за България", в двойка със Стефан Данаилов. Двамата стигнаха до балотаж, на който спечелиха около 1.5 млн. гласа.
По образование е икономист, специализирал е международно банкиране във Великобритания.  
[[linkdosie]]
Към какво се стремите - да се отличите от БСП или да се отличите от ГЕРБ?


Искаме да се отличим от всички партии, но най-вече от начина, по който се прави политика в България - на конфронтация, на разделение на обществото. Липсва съгласие по теми и промени, които биха били полезни или пък са предизвикателство пред страната. Преди няколко дни се отвори изцяло трудовият пазар за българските граждани в Европейския съюз и много скоро ще видим, че в България всички интелигентни хора, които могат да работят с по-високи технологии например, ще си тръгнат, ще разберем, че скоро няма да има кой да плаща пенсии и така нататък. Всички тези въпроси са на прага, а даже са и влезли в страната. Това е основната ни цел, а тя минава през промяна на начина, по който функционира държавата. Политиката трябва не да отблъсква хората, а да търси обществена подкрепа по важни проблеми. Няма друга държава в ЕС, в която институциите да са толкова малко подкрепяни от хората.
Партийните алтернативи са безспорно необходими. Ние не сме срещу съществуващите партии. Над партийното ниво обаче има нужда от диалог и съгласие по няколко национални приоритета. Искаме да променим не алтернативите, а начина на правене на политика и на работа на институциите


В публичното пространство обаче се наслагва впечатлението, че битката ви е с ръководството на БСП, за левицата, а не по принципни въпроси на политиката?

Битката ни не е с ръководството на БСП, но, доколкото виждам, е на ръководството на БСП с нас. Ако всички тези оръжия, които се обърнаха срещу нас през последните дни, се бяха насочили към основния опонент на партията, сигурно чудеса щеше да постигне нейното ръководство. Ако погледнем това, което се случва през тези дни, се появява въпросът: "Кой е големият противник на Сергей Станишев и ръководството на БСП в страната?" Ние, Бойко Борисов или ГЕРБ? Оставам с впечатление, че ние сме основният препъникамък пред благоденствието на ръководството. Това е за тяхна сметка. Това, което искаме, е да ни разберат и да получим подкрепа от избирателите, от хората в обществото.

Заявката ви за промяна в начина на политика не си ли противоречиви с факта, че не искате оставка на правителството?Няма никакво противоречие. Проблемите не са в правителството, а в парламента, в начина, по който функционират политическите партии, и по който се взимат решения. Разбира се, правителството е техен резултат, но не мисля, че проблемите бяха се решили със смяна на кабинета. Проблемите биха се решили, когато обществото наложи нови правила и това стане през избори.

Това означава ли, че искате предсрочни избори?

Предсрочните избори най-малко зависят от нас. Имах позиция за предсрочни избори - след последните парламентарни, и то по две основни причини - разпределението на депутатите в парламента поравно между управляващи и опозиция, което поставя под въпрос всеки ден работата на Народното събрание; и редица действия на правителството в началото на мандата му, които отнеха голяма част от кредита му на доверие. Тогава беше моментът. Сега идва друг - предстоят нови избори, на които ще се види разпределението на силите.
Правителството върши и някои полезни неща - в социалната сфера, в бюджетната. Въпросът е дали ще приемем малко увеличение на пенсиите и на минималната работна заплата, или ще търсим ред други мерки, така че да променим изцяло нещата. Проблемът е в парламента.

Трябва ли в този парламент БСП да търси сътрудничество с ГЕРБ?

Задължително е да се търси взаимодействие между БСП и ГЕРБ, както и с другите партии, без "Атака", която е деструктивна сила. И това трябва да става по редица важни въпроси - например пенсионната реформа. Тя започна от ГЕРБ, но беше спряна от БСП. ГЕРБ навремето не потърси диалог по темата и сега социалистическата партия отвръща със същото. Утре ще дойде друг и всичко започва отначало. Друга важна тема е образованието - от доста време настоявам за въвеждането на професионално образование, на дуалната система. Това са дългосрочни проблеми и по тях трябва се общува. Не виждам нищо лошо или срамно да се седне около една маса с представителите на ГЕРБ, а не да се предлагат подобни декларации за съгласие като тази на БСП в началото на сезона, за които е предварително ясно, че не могат да бъдат приети. Не виждам нищо лошо да се търси съгласие по конкретни законодателни приоритети.

Как си обяснявате острата реакция на ДПС, Лютви Местан заяви, че срещу Пламен Орешарски се изправи коалиция "Мишо Бирата", за която се предполага, че е между ГЕРБ и АБВ?

Щом стигнахме дотук ДПС да е загрижено за единството на БСП... направете си изводите. За мен е неприемлива.

Георги Първанов каза неведнъж, че ръководството на БСП е в тежка зависимост, че решенията се взимат другаде, направи връзка между медийната империя, която е опънала чадър над Сергей Станишев, и отговора на въпроса "Кой назначи шефът на ДАНС", но сякаш се страхувате да назовете конкретни имена. Защо?  

Тезите, които се чуха от Георги Първанов във вторник, най-вероятно ще бъдат доразвити. За мен е важен моделът, по който се взимат решенията, и той е безспорно непрозрачен. Не знам дали от външни или вътрешни кръгове, но механизмът е спорен, не се знае кои са приоритетите и кой носи отговорност. На призивите ми за коалиционно споразумение в управлението БСП отказа, а ДПС каза, че нямало коалиция. Всъщност въпросът тогава е кой управлява държавата. Правителство от експерти, което нямало нищо общо с политическите сили. Те не били в коалиция, а подкрепяли програма. Ами да обявим тогава международен конкурс за правителство и да си внесем най-доброто.

И към вас има упреци, че не е ясно кой ви финансира.

Разходите ни засега не са големи. Отворих сметка на мое име, внесох по нея 3000 лв. и в първия ден там постъпиха още около 5000 лв. от дарения. Тези пари са толкова, колкото да си позволим да наемем зала и да дадем пресконференция. Тази сметка ще бъде прехвърлена на АБВ след неговата регистрация и тогава всичко ще бъде абсолютно прозрачно. В никакъв случай и от никого нямаме зависимост. Ако погледнете средата - и медийната, и различни странни кръгове, които са се загрижили за целостта на БСП, това може да ви доведе до изводи къде са обвързани интересите.

Не се ли чувствате използван от Георги Първанов, за когото не е тайна, че има лична битка със Сергей Станишев? 

Не се чувствам използван от никого. Политиката е колективно упражнение, в него се постигат резултати, когато си заедно с други хора, с които мислиш по сходен начин. Тогава можеш да променяш нещата. Така съм работил в БСП и не приемам упреците, че едва ли не съм продукт на партията, че тя ме е създала. Много съм благодарен на БСП, защото съм имал подкрепата й, както и аз съм дал много, включително за изпълнение на конкретни ангажименти - управлението на страната да е успешно, социалистическата партия да получи признание в Европа. Именно затова се чувствам задължен не да съм на топло място в листата, нито да имам гарантиран петгодишен мандат в Европейския парламент, а авторитетът, който е натрупан не само от мен, но с мое участие, да бъде използван за това начинът за правене на политика в България да се промени. Тя да стане по-честна, по-открита и гражданите да подкрепят институциите. Нямам амбиция за някаква кой знае каква политическа кариера, но мисля, че е честно ресурсът ми да бъде използван.
А що се отнася до това с кои хора го правим - надали има безспорен човек в България. Разбира се, че всеки има история. За 25 години преход идваха нови хора, заминаваха си, после други... Не трябва да се делим по това, а да работим заедно, защото сме единомишленици. Очакваме още много да ни подкрепят.

В БСП се чуват коментари, че това е дежа вю, като се правят аналогии със създаването на Евролевицата* през 1997 г., в която вие участвахте? Защо тя се оказа краткосрочен проект?

През 1997 г., когато се създаде Евролевицата, имаше подобни коментари, въпреки че ситуацията е съвсем различна. Тогава БСП беше антиевропейска, непризната от нито едно европейско семейство, антинатовска, довела страната до много тежки икономически резултати, и тогава се издигаше лозунгът "червени боклуци, които вредят на страната". Но през следващите години, включително и чрез промени отвътре, и то помощта на председателя тогава Георги Първанов, както и с натиск отвън, който се получи от създаването на Евролевицата промяната в партията стана значителна. Не мисля, че Евролевицата може да се нарече пълен провал - това беше проект, който имаше и проблеми, по-късно се разпадна, направихме и немалко грешки, но за държавата имаше успех.
Разбира се, има и пътя "пробвайте се през партийните конгреси и партийните форуми". Гарантирам ви още поне десет години безсмислени упражнения там. Нещо трябва вече да започне да се променя.

Процесите тук получиха ли отзвук в ПЕС и в Европейския парламент?
ПЕС е обединение на национални партии, а парламентарната група на европейските депутати от левицата е доста по-автономна. В нея има участници от една и съща страна избрани с различни листи, включително социалисти. В Европейския парламент оценките са според това, което вършиш, а не откъде идваш.  

* През 1997 г., малко след като Георги Първанов оглавява БСП, няколко човека от Висшия партиен съвет - Николай Камов, Филип Боков, Елена Поптодорова, Ивайло Калфин и др. напускат партията. Заедно с ГОР на Александър Томов и още една социалдемократическа формация създават коалиция Българска евролевица. Тя получава 14 депутатски мандата в 38-то Народно събрание. През 2000 г., след като Томов превръща коалицията в партия, пътищата на Калфин, Боков и Камов с него се разделят, а оттам започва разпада на Евролевицата
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Магистрала "Струма" ще е "затапена" поне 2 месеца; Борис Джонсън може да не плати 30 млрд. паунда на ЕС Уикенд новини: Магистрала "Струма" ще е "затапена" поне 2 месеца; Борис Джонсън може да не плати 30 млрд. паунда на ЕС

Приятелските отношения отстъпват пред политически различия на срещата на G-7

25 авг 2019, 1167 прочитания

Дирекция "Изпълнение на наказанията" е нарушила закона с кратък срок на обществена поръчка Дирекция "Изпълнение на наказанията" е нарушила закона с кратък срок на обществена поръчка

Ведомството обявява поръчка за 260 хил.лв., като събира оферти само за 11 дни, без да мотивира бързата процедура

25 авг 2019, 881 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Съдебен завой на 180º: Устройственият план на Царево е законен

Според ВАС документът, предвиждащ застрояване на Странджа, е издаден по надлежния ред

Новите от запаса

Как изглежда едномесечната подготовка за доброволния резерв на Българската армия отвътре

Пробуждането на къмпингите

Четири нови къмпинга се изграждат в Южна България

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Добрият, лошият и безучастният

Важните уроци от кампанията "Не ми се обиждай, но...", която обръща внимание на щетите, нанасяни от предразсъдъците и езика на омразата

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ