Всъщност въпросът е кой управлява държавата

Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за европейските избори през май 2014 г. пред "Капитал"

"Не се чувствам използван от никого"
"Не се чувствам използван от никого"    ©  Велко Ангелов
"Не се чувствам използван от никого"
"Не се чувствам използван от никого"    ©  Велко Ангелов

Профил

Личната политическа кариера на Ивайло Калфин тази седмица се обвърза с по-дълбоки процеси в левицата. Сегашният евродепутат, избран с листата на "Коалиция за България" през 2009 г. и доскоро водач на българската делегация в Европейския парламент, на предстоящия вот през май ще води друга листа - формирана около проекта АБВ на Георги Първанов. Калфин не е член на БСП, а замразил принадлежността си към движение "Социалдемократи". От 2002 до 2005 г. той беше икономически секретар на президента Георги Първанов, когато стана вицепремиер и външен министър в правителството на Сергей Станишев. През 2009 г. беше евродепутат, а през 2011 г. беше кандидат за президент отново излъчен от "Коалиция за България", в двойка със Стефан Данаилов. Двамата стигнаха до балотаж, на който спечелиха около 1.5 млн. гласа.

По образование е икономист, специализирал е международно банкиране във Великобритания.  

Към какво се стремите - да се отличите от БСП или да се отличите от ГЕРБ?

Искаме да се отличим от всички партии, но най-вече от начина, по който се прави политика в България - на конфронтация, на разделение на обществото. Липсва съгласие по теми и промени, които биха били полезни или пък са предизвикателство пред страната. Преди няколко дни се отвори изцяло трудовият пазар за българските граждани в Европейския съюз и много скоро ще видим, че в България всички интелигентни хора, които могат да работят с по-високи технологии например, ще си тръгнат, ще разберем, че скоро няма да има кой да плаща пенсии и така нататък. Всички тези въпроси са на прага, а даже са и влезли в страната. Това е основната ни цел, а тя минава през промяна на начина, по който функционира държавата. Политиката трябва не да отблъсква хората, а да търси обществена подкрепа по важни проблеми. Няма друга държава в ЕС, в която институциите да са толкова малко подкрепяни от хората.

Партийните алтернативи са безспорно необходими. Ние не сме срещу съществуващите партии. Над партийното ниво обаче има нужда от диалог и съгласие по няколко национални приоритета. Искаме да променим не алтернативите, а начина на правене на политика и на работа на институциите

В публичното пространство обаче се наслагва впечатлението, че битката ви е с ръководството на БСП, за левицата, а не по принципни въпроси на политиката?

Битката ни не е с ръководството на БСП, но, доколкото виждам, е на ръководството на БСП с нас. Ако всички тези оръжия, които се обърнаха срещу нас през последните дни, се бяха насочили към основния опонент на партията, сигурно чудеса щеше да постигне нейното ръководство. Ако погледнем това, което се случва през тези дни, се появява въпросът: "Кой е големият противник на Сергей Станишев и ръководството на БСП в страната?" Ние, Бойко Борисов или ГЕРБ? Оставам с впечатление, че ние сме основният препъникамък пред благоденствието на ръководството. Това е за тяхна сметка. Това, което искаме, е да ни разберат и да получим подкрепа от избирателите, от хората в обществото.

Заявката ви за промяна в начина на политика не си ли противоречиви с факта, че не искате оставка на правителството?

Няма никакво противоречие. Проблемите не са в правителството, а в парламента, в начина, по който функционират политическите партии, и по който се взимат решения. Разбира се, правителството е техен резултат, но не мисля, че проблемите бяха се решили със смяна на кабинета. Проблемите биха се решили, когато обществото наложи нови правила и това стане през избори.

Това означава ли, че искате предсрочни избори?

Предсрочните избори най-малко зависят от нас. Имах позиция за предсрочни избори - след последните парламентарни, и то по две основни причини - разпределението на депутатите в парламента поравно между управляващи и опозиция, което поставя под въпрос всеки ден работата на Народното събрание; и редица действия на правителството в началото на мандата му, които отнеха голяма част от кредита му на доверие. Тогава беше моментът. Сега идва друг - предстоят нови избори, на които ще се види разпределението на силите.

Правителството върши и някои полезни неща - в социалната сфера, в бюджетната. Въпросът е дали ще приемем малко увеличение на пенсиите и на минималната работна заплата, или ще търсим ред други мерки, така че да променим изцяло нещата. Проблемът е в парламента.

Трябва ли в този парламент БСП да търси сътрудничество с ГЕРБ?

Задължително е да се търси взаимодействие между БСП и ГЕРБ, както и с другите партии, без "Атака", която е деструктивна сила. И това трябва да става по редица важни въпроси - например пенсионната реформа. Тя започна от ГЕРБ, но беше спряна от БСП. ГЕРБ навремето не потърси диалог по темата и сега социалистическата партия отвръща със същото. Утре ще дойде друг и всичко започва отначало. Друга важна тема е образованието - от доста време настоявам за въвеждането на професионално образование, на дуалната система. Това са дългосрочни проблеми и по тях трябва се общува. Не виждам нищо лошо или срамно да се седне около една маса с представителите на ГЕРБ, а не да се предлагат подобни декларации за съгласие като тази на БСП в началото на сезона, за които е предварително ясно, че не могат да бъдат приети. Не виждам нищо лошо да се търси съгласие по конкретни законодателни приоритети.

Как си обяснявате острата реакция на ДПС, Лютви Местан заяви, че срещу Пламен Орешарски се изправи коалиция "Мишо Бирата", за която се предполага, че е между ГЕРБ и АБВ?

Щом стигнахме дотук ДПС да е загрижено за единството на БСП... направете си изводите. За мен е неприемлива.

Георги Първанов каза неведнъж, че ръководството на БСП е в тежка зависимост, че решенията се взимат другаде, направи връзка между медийната империя, която е опънала чадър над Сергей Станишев, и отговора на въпроса "Кой назначи шефът на ДАНС", но сякаш се страхувате да назовете конкретни имена. Защо?  

Тезите, които се чуха от Георги Първанов във вторник, най-вероятно ще бъдат доразвити. За мен е важен моделът, по който се взимат решенията, и той е безспорно непрозрачен. Не знам дали от външни или вътрешни кръгове, но механизмът е спорен, не се знае кои са приоритетите и кой носи отговорност. На призивите ми за коалиционно споразумение в управлението БСП отказа, а ДПС каза, че нямало коалиция. Всъщност въпросът тогава е кой управлява държавата. Правителство от експерти, което нямало нищо общо с политическите сили. Те не били в коалиция, а подкрепяли програма. Ами да обявим тогава международен конкурс за правителство и да си внесем най-доброто.

И към вас има упреци, че не е ясно кой ви финансира.

Разходите ни засега не са големи. Отворих сметка на мое име, внесох по нея 3000 лв. и в първия ден там постъпиха още около 5000 лв. от дарения. Тези пари са толкова, колкото да си позволим да наемем зала и да дадем пресконференция. Тази сметка ще бъде прехвърлена на АБВ след неговата регистрация и тогава всичко ще бъде абсолютно прозрачно. В никакъв случай и от никого нямаме зависимост. Ако погледнете средата - и медийната, и различни странни кръгове, които са се загрижили за целостта на БСП, това може да ви доведе до изводи къде са обвързани интересите.

Не се ли чувствате използван от Георги Първанов, за когото не е тайна, че има лична битка със Сергей Станишев? 

Не се чувствам използван от никого. Политиката е колективно упражнение, в него се постигат резултати, когато си заедно с други хора, с които мислиш по сходен начин. Тогава можеш да променяш нещата. Така съм работил в БСП и не приемам упреците, че едва ли не съм продукт на партията, че тя ме е създала. Много съм благодарен на БСП, защото съм имал подкрепата й, както и аз съм дал много, включително за изпълнение на конкретни ангажименти - управлението на страната да е успешно, социалистическата партия да получи признание в Европа. Именно затова се чувствам задължен не да съм на топло място в листата, нито да имам гарантиран петгодишен мандат в Европейския парламент, а авторитетът, който е натрупан не само от мен, но с мое участие, да бъде използван за това начинът за правене на политика в България да се промени. Тя да стане по-честна, по-открита и гражданите да подкрепят институциите. Нямам амбиция за някаква кой знае каква политическа кариера, но мисля, че е честно ресурсът ми да бъде използван.

А що се отнася до това с кои хора го правим - надали има безспорен човек в България. Разбира се, че всеки има история. За 25 години преход идваха нови хора, заминаваха си, после други... Не трябва да се делим по това, а да работим заедно, защото сме единомишленици. Очакваме още много да ни подкрепят.

В БСП се чуват коментари, че това е дежа вю, като се правят аналогии със създаването на Евролевицата* през 1997 г., в която вие участвахте? Защо тя се оказа краткосрочен проект?

През 1997 г., когато се създаде Евролевицата, имаше подобни коментари, въпреки че ситуацията е съвсем различна. Тогава БСП беше антиевропейска, непризната от нито едно европейско семейство, антинатовска, довела страната до много тежки икономически резултати, и тогава се издигаше лозунгът "червени боклуци, които вредят на страната". Но през следващите години, включително и чрез промени отвътре, и то помощта на председателя тогава Георги Първанов, както и с натиск отвън, който се получи от създаването на Евролевицата промяната в партията стана значителна. Не мисля, че Евролевицата може да се нарече пълен провал - това беше проект, който имаше и проблеми, по-късно се разпадна, направихме и немалко грешки, но за държавата имаше успех.

Разбира се, има и пътя "пробвайте се през партийните конгреси и партийните форуми". Гарантирам ви още поне десет години безсмислени упражнения там. Нещо трябва вече да започне да се променя.

Процесите тук получиха ли отзвук в ПЕС и в Европейския парламент?

ПЕС е обединение на национални партии, а парламентарната група на европейските депутати от левицата е доста по-автономна. В нея има участници от една и съща страна избрани с различни листи, включително социалисти. В Европейския парламент оценките са според това, което вършиш, а не откъде идваш.  

* През 1997 г., малко след като Георги Първанов оглавява БСП, няколко човека от Висшия партиен съвет - Николай Камов, Филип Боков, Елена Поптодорова, Ивайло Калфин и др. напускат партията. Заедно с ГОР на Александър Томов и още една социалдемократическа формация създават коалиция Българска евролевица. Тя получава 14 депутатски мандата в 38-то Народно събрание. През 2000 г., след като Томов превръща коалицията в партия, пътищата на Калфин, Боков и Камов с него се разделят, а оттам започва разпада на Евролевицата

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Всъщност този въпрос обществото го задава от половин година. Къде бяха другарите Гоце и Калъфин? 6 месеца спаха ли, какво?

 • 2
  voklev avatar :-|
  voklev

  Е, как кой , Москва управлява държавата, това продължава отдавна и ще продължи още дълго :(

 • 3
  pruch avatar :-P
  pruch

  Е ,чак пък държава ?Калфин малко пресоли манджата.

 • 4
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Въпросите винаги са конкретни, но не и отговорите.

  Защо ли? Защото ги задават на обигран политически интригант!

 • 5
  mich avatar :-P
  mich

  Я виж ти !!! Тия комунисти с дъх на нафталин можели и не само да си задават логични въпроси но и да си отговарят почти правилно ? Значи можело ? Но май само когато са засегнати алчните им душички .

 • 6
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  "Преди няколко дни се отвори изцяло трудовият пазар за българските граждани в Европейския съюз и много скоро ще видим, че в България всички интелигентни хора, които могат да работят с по-високи технологии например, ще си тръгнат, ще разберем, че скоро няма да има кой да плаща пенсии и така нататък".

  Калфин - Пророк. :)
  Ако комунистите подължават в същия дух, след няколко десетилетия тук ще останат роми и емигрантите от Сирия, които нямат роднини в Европа. А как ще накарат гореспоменатите да работят, хич не ми е ясно.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Част от проблема се опитва да реши проблема. Еми успех!
  -----------
  Уважаеми г-н Калфин,
  честната позиция на АБВ е публично признаване че БКП окончателно се е превърнала в престъпна организация, чрез която олигархични кръгове купуват цигански гласове и "реализират политики", като зад последното в този мандат се крият прословутите опорни точки:
  1. Загуба на арбитража за Белене;
  2. Построяване на Южен поток в ущърб на БГ, в ползва на Русия и в разрез с законите на ЕС;
  3. Рестартиране на гьола Белене;
  4. Междувременно - хранене на горепосочените олигархични кръгове.
  На въпроса кой управлява БГ имаме съвсем прост и доказан от фактите отговор - полковник Путин, чрез своите пълномощни губернатори - агентите Сава и Гоце и разни недоразумения от сорта на СърГей и Болната Кукла. И всички останали думи и действия са за прикриване на горните злодейства спрямо БГ.
  Ненапускането Ви на БКП за мен е ясен признак че или не разбирате какво се случва (малко вероятно) или сте съучастник в довършването на независима България и превръщането ѝ в територия - сива зона за руската и други империи.
  Ние, гражданите на БГ много искаме да се разделим с вас за винаги, но за съжаление не ни се удава по нормалния демократичен път, поради споменатите от Вас ефекти на екстракция на средно и по-високо интелигентни хора, за сметка на "боядисването" на нацията (прословутите сини венци и затворнически татуси). Единствената ни реакция към вас и цялата проказа. налегнала БГ е:
  АНАТЕМА!
  И моля Ви, не се преструвайте на евро-не-знам-си-какво, Вашата партия винаги е била, е и винаги ще остане азиатска банда узурпатори.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  И ако случайно Ви възникнат някакви съмнения, си отговорете на следните прости въпроси:
  1. Как проевропейска партия може да има допирни точки със Сидеров?
  2. Каква е ролята на Пеевски в държавата и нейното управление?
  3. Защо партията Ви лансира хора като Станишев и Пеевски, чиято кариера е само и единствено свързана с партийни задкулисия и обогатяване. Хора без професии и адекватно образование.
  4. Как е възможно да партнирате с партия, чийто почетен председател е извършил политическа корупция - консултантския договор на Доган?
  5. Как стана така, че за зам. председател на парламента избрахте Бисеров, който освен политическо влечуго се оказа и финансов измамник?
  ---- Ако имате отговор на тези въпроси, съм съгласен да Ви изпратя следващата порция от 50, 500 или колкото кажете. За произволен етап от съществуването на азиатската ви партия, започвайки от атентата в Св, Неделя, през Народния съд и до аферата Хохегер и т.н. Пак ще повторя:
  АНАТЕМА!

 • 9
  stoqn8386 avatar :-|
  stoqn8386

  комунисти са, все пак има нещо гнило нещо което ми отбягва

 • 10
  analiziraitova avatar :-|
  analiziraitova

  Е как "кой управлява държавата" ? Който върти големите пари!!! Ако Капитал иска може да ги изброи поименно.
  Едно нещо е сигурно! Нищо, ама абсолютно нищо не се прави в преобладаваща полза на обикновените хора.
  Обикновените хора имат само едно предназначение - да бъдат жертви и да понасят безобразията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход