Да си женен за съдията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да си женен за съдията

Да си женен за съдията

Кандидатът за съдебен инспектор Веселина Тенева се произнесла по дело на свекърва си

17862 прочитания

© Анелия Николова


В първата работна седмица на Народното събрание управляващите от БСП и ДПС дадоха да се разбере, че няма да отстъпят от откритата в края на миналата година процедура за избор на главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Те отхвърлиха искането срокът за номинации, който на практика беше само няколко работни дни между Коледа и Нова година, да бъде удължен. Така издигнатата от управляващите съдия от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева остава единственият кандидат за поста.

В същото време и въпреки опита на Висшия съдебен съвет (ВСС) да сложи точка на казуса, провеждайки блиц изслушване, приключило с непонятното заключение, че се касаело за "строго лични имуществени отношения", неяснотите около имотните сделки на съдия Тенева и семейството й се увеличават с всеки изминал ден.

Семейно правосъдие

В началото на 1996 г. в Държавен вестник е публикувано кратко съобщение, че е издадена заповед на главния архитект на София, с която е одобрен частичен застроителен и регулационен план на парцелите около Японския хотел и че заинтересуваните страни могат да обжалват плана пред Софийския градски съд (СГС). Жалба подава фирмата - собственик на хотела, ЧАД "Зографски", но през 1998 г. тя е отхвърлена. От "Зографски" обжалват на втора инстанция – ВАС. Образувано е дело, а още на първото заседание то е отложено, защото заинтересуваните страни не са били призовани редовно. На следващото заседание, в началото на 2000 г., обаче става ясно, че един от притежателите на имоти, засегнати от заповедта и жалбата на "Зографски" - Надежда Димитрова, е починал. Делото е спряно, за да могат наследниците й да представят удостоверение. Фирмата обжалва определението за спиране, но жалбата е оставена без разглеждане от зам.-председателя на съда. "Зографски" обжалва пред петчленен състав на ВАС. Спирането е потвърдено окончателно от петима магистрати, сред които е и Веселина Тенева.

Присъствието й в съдебния състав буди недоумение, защото починалата Надежда Димитрова е майка на съпруга на съдията, Георги Георгиев, който заедно с брат си и сестра си са страни по делото.

В имуществената декларация на Тенева пред парламента тя декларира, че е сключила брак с Георги Георгиев в края на 1996 г. В случая съдия Тенева е следвало да се отведе от участие в разглеждането на делото, въпреки че решаваният от 5-членния състав на ВАС въпрос е бил процедурен. Това нейно задължение не отпада и от факта, че наследниците на Димитрова не взимат отношение по казуса - Гражданскопроцесуалният кодекс казва ясно, че съдия не може да участва в дело и следва сам да се отстрани, когато "е съпруг или роднина по права линия без ограничение, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство до трета степен на някоя от страните или на неин представител".

Три години след делото семейство Георгиеви влизат в процедура по замяна на терена със скандалното общинско дружество "Софийски имоти". На 10 ноември 2003 г. Георги Георгиев, Никола Георгиев и Александра Абаджиева сключват предварителен договор с фирмата – това е точно 18 дни преди Столичният общински съвет да наложи мораториум върху сделките на "Софийски имоти" заради десетките сигнали за злоупотреби (по случая са образувани серия от разследвания). Впоследствие стана ясно, че въпреки забраната са ставали различни сделки, а тогава директорът на дружеството Тошко Добрев се опита да обясни, че "в решението за мораторуима е имало текст за спиране на недовършените процедури, в резултат на което е имало много жалби от контрагенти, изпълнили условията си по сделките частично или изцяло, а останали без нотариален акт".

В края на 2004 г. общинските съветници Пламен Илиев и Мичо Райковски внасят доклад за замяната, а през декември Столичният общински съвет дава съгласие за финализиране на сделката, което се случва през март 2005 г. Срещу 2/3 идеални части от имота си съпругът на Тенева, брат му и сестра му получават апартамент на ул. "Елемаг" (160 кв.м), три подземни гаража и два апартамента на ул. "Никола Вапцаров" (130 и 128 кв.м), както и 100 хил. лв. в брой. За общинското дружество остава 2/3 от 500 кв.м терен, който според регулацията е отреден за... озеленяване. Член на управлението на "Софийски имоти", пожелал анонимност, коментира пред "Капитал", че сделката "не е съвсем изгодна за нас". От самото дружество казаха, че не могат да предоставят протоколите, с които е станала сделката, защото те са иззети заедно с много други документи от този период от прокуратурата.

Да спестиш 140 хил. лв. за една година

Това не е единственият будещ подозрение сюжет около съдия Тенева. Тази седмица на страницата на парламента беше публикувана подробната й имуществена декларация, която уж трябваше да разсее съмненията около патримониума на съдията от ВАС. В нея тя декларира, че има спестявания от 174 хил. лв. и 6.5 хил. евро, а това е със 140 хил. лв. повече от декларираното в последната декларация, подадена от нея пред Сметната палата, когато е обявила, че има на влог само 46 хил. лв. Това означава, че съдия Тенева е успяла да спести разликата за една година, което може да стане трудно, защото заплатата й в съда е 5500 лв. Другото възможно обяснение е да не е декларирала точната сума пред Сметната палата.

Това не е първото разминаване при съдия Веселина Тенева. През седмицата "Сега" разкри, че тя не е обявила в декларациите си от 2005 и 2006 г. продажбата на два апартамента в София през 2004 и 2005 г., както и дарените жилища от майка й. От Етичната комисия на съвета тогава заявиха пред всекидневника, че нямат намерение да отварят отново казуса. 

Първите разкрития за Веселина Тенева бяха серия от сделки с имоти, при които тя и съпругът й Георги продават на майката на Тенева имот, който после възрастната жена дарява на дъщеря си. Именно заради тези сделки тя беше изслушана от ВСС, където е обяснила, че тъй като тя и съпругът и имали деца от предходни бракове, искали да разделят имуществото си, за да остане то отделно за всеки един от наследниците. Причината е, че до 2009 г. имотите, придобити по време на брака, са част от общото им имущество, т.нар. съпружеска имуществена общност, т.е. ако се разделят, то ще бъде разделено също, а след смъртта им то ще се дели поравно между децата им. Целта на тези сделки по думите на Тенева е нейното имущество да остане за нейните деца от предходния брак. Интересното в случая е, че съпругът, който също придобива имоти при съпружеска общност, не прави подобни операции.

Доцент Кристиан Таков, преподавател по гражданско и семейно право в СУ "Св. Климент Охридски" обяснява, че по времето когато са станали сделките между Тенева и майки съпружеската имуществена общност е "единственият, и то императивен режим на имуществени отношения между съпрузите". Той допълва: "Има обилна практика както на Върховния съд, така и после на Върховния касационен съд, които еднозначно приемат, че опитът да се избегне съпружеската имуществена област чрез сделки, каквито виждаме при съдия Тенева, се квалифицира еднозначно като заобикаляне на закона, а това означава постигане на непозволен резултат с позволени средства. Това заобикаляне в някои случаи е престъпление, а в други случаи е правонарушение. Предвид обясненията на съдия Тенева смятам, че изобщо не можем да подозираме престъпни намерения. Във всеки случай обаче става дума за правонарушение  Не искам да хвърлям кал по колегата, но тя трябва да даде доста по-подробно обяснение, за да разберем доколко укоримо е правонарушението."

През седмицата "Сега" цитира член на етичната комисия на ВСС: "Това е учебникарски пример за симулативна сделка, за да се прекрати съпружеската имуществена общност. Не са играли пари." Кристиан Таков определя подобно твърдение като недостатъчно вярно. "Това не е просто симулативна сделка. Това е заобикаляне на закона със средствата на симулативни сделки. Симулацията може да е правонарушение, а може и да не е. Заобикалянето на закона обаче винаги е противоправно. Който не прави разлика между симулация и заобикаляне на закона, трябва да се върне във втори курс, за да си попълни пропуските в обучението." И после припомня думите на покойния му колега, преподавател по римско право, Тео Пиперков, че "за кандидатите за високи длъжности напоследък важи предположението "Противен до доказване на невинността". Таков допълва: "Римляните да казвали Quod licet Jovi non licet bovi (което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола). Днес май е обратното - което волът може да си позволи, Юпитер не може да го допуска. Можем да замижим пред провинението на обикновения човек, но от кандидата за висока длъжност трябва да искаме много, а той да помни, че за него важат по-други правила. Това, последното, у нас го разбират като позив за очерняне на всекиго и всичко. Но това е друга тема."  

В първата работна седмица на Народното събрание управляващите от БСП и ДПС дадоха да се разбере, че няма да отстъпят от откритата в края на миналата година процедура за избор на главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Те отхвърлиха искането срокът за номинации, който на практика беше само няколко работни дни между Коледа и Нова година, да бъде удължен. Така издигнатата от управляващите съдия от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева остава единственият кандидат за поста.

В същото време и въпреки опита на Висшия съдебен съвет (ВСС) да сложи точка на казуса, провеждайки блиц изслушване, приключило с непонятното заключение, че се касаело за "строго лични имуществени отношения", неяснотите около имотните сделки на съдия Тенева и семейството й се увеличават с всеки изминал ден.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 1
  svejarov avatar :-|
  svejarov

  Каква мафия има в България завиждат ни всички - Камора,Якудза и всяка организирана престъпност по Света.

 • geordgeo

  Еххх, няма ли да доживеем да видим поне малко справедливост на тоя свят? За какво ходим да протестираме? Никой нищо ли не може да им направи на тия, недосегаемите, та трябва да чакаме "оная с косата" да ни свърши работата? Бахти смотаното племе сме, повръща ми се от толкова много неправда...

 • 3
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Всеки късоглед, наивен и изпростял народ си заслужава подобни управници. Мир на праха на българския морал и култура!

 • 4
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  И сега дори и да не я направят инспектор, какво, ще я върнат да е "просто" съдия, нали?!

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Чакайте тая да спазва закона, а? Само ще защитава интересите на Доган, Пеевски, Василев и т.н.

 • 6
  bobby_g avatar :-|
  bobby_g

  Жените нямат тъщи!

 • 7
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77

  Е какво толкова, оправила си семейството:)))

 • 8
  sib avatar :-|
  sib

  На тъща си, казвате. Па - браво.

  "Първите разкрития за Веселина Тенева бяха серия от сделки с имоти, при които тя и съпругът й Георги продават на майката на Тенева имот, който после възрастната жена дарява на дъщеря си. Именно заради тези сделки тя беше изслушана от ВСС, където е обяснила, че тъй като тя и съпругът и имали деца от предходни бракове, искали да разделят имуществото си, за да остане то отделно за всеки един от наследниците. Причината е, че до 2009 г. имотите, придобити по време на брака, са част от общото им имущество, т.нар. съпружеска имуществена общност, т.е. ако се разделят, то ще бъде разделено също, а след смъртта им то ще се дели поравно между децата им. Целта на тези сделки по думите на Тенева е нейното имущество да остане за нейните деца от предходния брак. Интересното в случая е, че съпругът, който също придобива имоти при съпружеска общност, не прави подобни операции."

  КОЕ точно е нередното тук? Човек няма право да се разпорежда с недвижимото си имущество щом има деца, така ли?

 • 9
  sib avatar :-|
  sib
  • -103
  • +19

  "Разкрития" - смешници! Жалко ровене в чаршафите, с претенции за разследване. Всеки първи българин с някакво недвижимо имущество е правил същото. Който не е - пръв да хвърли камък.
  Я авторът и собствениците на медията да си извадят данъчните декларации на показ, да видим всички сделки ли са им минати по пазарни цени.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Резил!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.