Рестрикции при износа на лекарства заплашват България с наказателна процедура

Текстът в закона за лекарствата нарушава правото на свободно движение на стоки в ЕС, предупредиха от Европейската комисия

Заради държавния натиск за ниски цени на лекарствата в страната все повече фирми изнасят за ЕС, което причинява временни дефицити на медикаменти.
Заради държавния натиск за ниски цени на лекарствата в страната все повече фирми изнасят за ЕС, което причинява временни дефицити на медикаменти.
Заради държавния натиск за ниски цени на лекарствата в страната все повече фирми изнасят за ЕС, което причинява временни дефицити на медикаменти.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Заради държавния натиск за ниски цени на лекарствата в страната все повече фирми изнасят за ЕС, което причинява временни дефицити на медикаменти.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

България е на път да влезе в следващата наказателна процедура заради току-що гласуваните от парламента поправки в закона за лекарствата. С тях държавата започва да контролира и разрешава по свое усмотрение паралелната търговия с лекарства, както се нарича износът на по-евтини медикаменти от България за други страни в ЕС, където те се продават много по-скъпо.

Оказва се, че правителството не е уведомило Европейската комисия за готвените рестриктивни текстове, които налагат разрешителен режим и не съществуват в останалите страни членки. Освен това ЕК е получила жалба от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), в която членуват най-големите фирми в бранша, по текстовете още през октомври, когато те бяха внесени на първо четене. Тогава в България гостува делегация с експерти от Брюксел и двете европейски организации на търговците на едро с лекарства и на паралелните търговци. Въпреки предупрежденията, че и към трите държави, въвеждали досега подобни режими, има дела за нарушаване на правото на свободно движение на стоки, здравната комисия прие текстовете.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dsagent avatar :-|
  NWO
  • - 6
  • + 2

  Капитал отново манипулира читалтелите си със поднасянето на информацията:

  Европейската комисия прие за разглеждане жалба срещу частта за
  паралелния износ в общия законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи "Дарик радио"


  Става въпрос за САМО приемане на жалба която тепърва ще се разглежда дали изобщо е допустима ,а тук както е
  написано ще излезе че наказателната процедура е започнала.

  А парелния износ ще го изкарате като нормална практика така ли ?
  Гнусо е направо .

  Нередност?
 • 2
  dsagent avatar :-|
  NWO
  • - 2
  • + 4

  Какво е паралелен износ на лекарства:

  Лекарства, които са внесени в България, могат да бъдат купени от търговци на едро и изнесени в други страни от ЕС. Това е така нареченият "паралелен износ". Изнася се за държави, в които цените са далеч по-високи от нашите - разликата може да достине четирицифрено число. Това изкушава някои търговци на едро да изкупуват лекарства и от аптеки, което е забранено

  Нередност?
 • 3
  huski avatar :-|
  huski
  • + 1

  Относно темата ,защо трябва да ограничаваме типично по Български начин един печелиш сектор като паралелната търговия с лекарства и то в рамките на ЕС ?!

  Взимат ли се под внимание и положителните ефекти на паралелната търговия с лекарства и други продукти и услуги бих желал да попитам уважаемите Господа от Народното Събрание ?!

  Крайно време е недалновидността в страната да престане !
  Твърде недостатъчен е бюджета на държавата да поема глоби от ЕС !

  Нередност?
Нов коментар