Инвестирайте в образование
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инвестирайте в образование

Инвестирайте в образование

Реформи в съдебната система, енергетиката и по-ефективна борба с корупцията препоръча доскорошният отговорник за България в Генерална дирекция Регионална политика на Европейската комисия Реналдо Мандметс

Радостина Маркова
6513 прочитания

България да влага по-ефективно средства в образование, да реформира съдебната и енергийната си система и да изработи ясна инвестиционна стратегия за новия програмен период. Това бяха част от препоръките, които отправи към страната Реналдо Мандметс, доскорошен ръководител на отдел "България" в Генерална дирекция Регионална политика на Европейската комисия. Той представи своята визия за страната по време на Осмата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Следващите седем

Основните препоръки на Реналдо Мандметс към България през новия програмен период (2014-2020) са да насочи приоритетно средства към сектори, които ще донесат растеж. Като такива той посочи експортно ориентираните малки и средни предприятия и образователната система.

По думите му пари за това има, но не се управляват ефективно. Като пример посочи средствата за развитие на инженерни специалности и подготовката на специалисти, от които икономиката има нужда.

"Във всичките ми разговори с хора от бизнеса през последните години чувам едно и също – няма достатъчно инженери. Тези специалности, както и обучението на кадри в машиностроенето, ще са вашият двигател за растеж", посочи Мандметс.

На въпрос на бившия министър по европейските фондове и депутат от ГЕРБ Томислав Дончев в кой сектор той самият би инвестирал 1000 евро, експертът повтори: образованието.

В допълнение той посочи, че страната трябва да търси спешно решение на тежките си демографски проблеми, както и да интегрира ромите в работния процес. Като положителен пример даде пловдивско предприятие, където над половината работници са роми, но обясни, че обучението им е отнело повече от четири години.

Сред останалите препоръки към България през новия програмен период бяха реформи в съдебната система и енергетиката, по-ефективна борба с корупцията, промени във финансовата политика и подготовката на кратка, но ясна инвестиционна стратегия за следващите седем години.

"Става въпрос за документ от 15-20 страници с точно разписани финансови ангажименти от страна на държавата, защото ЕС няма да финансира всичко. Европейското финансиране е само допълващо, но трябва да предвидите и средства от бюджета", обясни Реналдо Мандметс.

<#text>
Грешките досега

Защо България не се представи толкова добре през първия програмен период? Причината според Реналдо Мандметс е, че българската администрация и бенефициентите по различните програми не са били добре подготвени за усвояване на европейските средства. Отне три години преди системите да започнат да се развиват, констатира представителят на ЕК.

Той отчете като сериозен проблем грешките в обществените поръчки и последвалите ги финансови корекции, които доведоха много общини почти до фалит.

"Всичко в България става 3-4 пъти по-бавно от другите европейски страни. Дори когато вървите в правилната посока, това отнема ужасно много време", посочи Мандметс.

Като ключово условие за успешното усвояване на европейски средства той посочи политическата стабилност. Даде пример със Словения и Унгария – две страни, които първоначално са се справяли много добре, но напоследък това не е така именно заради липсата на стабилност.

Смените на правителства водеха до честа смяна на системите за изпълнение на програмите. Освен това бяха съпътствани и с промени в регионалните дирекции в сферата на финансите, сигурността и т.н. Всичко това доведе до по-бавното и трудно усвояване на парите по различните програми, констатира Реналдо Мандметс.

И нещо добро

Като положителна констатация за България той посочи, че през последните две години е постигнала изпълнение на европейските програми без спиране на плащанията по тях.

"В резултат финансовите загуби за страната от първия програмен период ще са по-ниски в сравнение с това, което Европейската комисия и аз самият прогнозирахме", посочи той.

Данни в тази посока представи и другият участник в панела - главният изпълнителен директор на "Елана финансов холдинг" Камен Колчев. Според него въпреки късния си старт в усвояването на европейските фондове България е по-скоро по средата като резултати в сравнение с останалите европейски страни.

Така например средно договорените средства по оперативните програми и програмата за развитие на селските райони са 106% от бюджетите, докато средният процент за европейските страни е малко над 90%. Усвоените до момента средства са около 55%, което е над средното европейско ниво, допълни той.

Крайната констатация обаче бе, че след първите седем години в ЕС страната все още има нужда от инвестиции в базови сектори, като здравеопазване, образование, за да се развива. Препоръката на Реналдо Мандметс бе за тях да не се разчита само на европейските фондове.

Реналдо Мандметс
Фотограф: Мария Съботинова

България да влага по-ефективно средства в образование, да реформира съдебната и енергийната си система и да изработи ясна инвестиционна стратегия за новия програмен период. Това бяха част от препоръките, които отправи към страната Реналдо Мандметс, доскорошен ръководител на отдел "България" в Генерална дирекция Регионална политика на Европейската комисия. Той представи своята визия за страната по време на Осмата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Проблемът е, че у нас под "инвестиция" се разбира "да похарчим едни пари" и рядко се стига до измерване на ефекта от направената инвестиция.
  Същото е и с понятията "проект", "реформа" и т.н.
  Да поясня, че неразбирането е факт само когато става дума за преразпределяне на обществени средства.

 • 2
  frankzappa avatar :-|
  Frank Zappa

  Горещо препоръчвам на този достолепен мъж да прочете последната книга на Нисим Талеб - Антикрехкост.

  Там авторът подробно е описал как се заблуждаваме в това, че икономическия растеж е следствие на доброто образование, а то се оказва точно обратното - добрата образованост е следствие на икономическия растеж...

  Правенето на пари не е интелектуално занимание, глупчо! ;)

 • 3
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Всеки си има гледна точка,но би било логично ако имаш добро образование и здравеопазване,ако имаш справедлива и добре работеща правосъдна система,ако имаш добра инфраструктура.Да има все повече инвестиции и все по-висок икономически растеж.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "На въпрос в кой сектор той самият би инвестирал 1000 евро, експертът повтори: образованието."

  Още Блеър го беше казал през 2001-ва: "Our top priority was, is and always will be education, education, education".

  А ние всяка година даваме над милиард за субсидии за селското стопанство и под 100 милиона за наука. За всички видове наука. Като процент от БВП инвестициите в наука са под 0.3% от БВП докато на Запад са поне 2%. За образование даваме 3.5% от БВП докато на запад е 6% и нагоре. Е как да стигнем Запада по стандарт? Със субсидии за селското стопанство?

  Западът плаща субсидии за селското стопаство СЛЕД като е осигурил средства за образование и наука. У нас каруцата се поставя преди коня - даваме милиарди за селското стопанство и каквото остане за наука и образование понеже учените и учителите нямат тежка техника с която да задръстят улиците.

  У нас субсидиите се усвояват от една малка група хора, които карат Поршета и Майбаси докато кариера в науката означава гарантирана мизерия поради което почти никой кадърен млад човек не иска да се занимава. Малкото кадърни се изнасят в чужбина. Идете в който и да е елитен университет или технологична фирма и ще намерите българи, които работят и създават продукти с висока добавена стойност за страните, които са ги приели. България явно няма нужда от тях.

 • 5
  clutch avatar :-?
  clutch

  До коментар [#2] от "Frank Zappa":
  Първо-поздравления за избора на ник- Запа е велик!
  По същината на въпроса: Не съм съгласен с вас. Като държа да уточня, че визирам "чист" бизнес, такъв, който не прекрачва границите на закон, морал и добрите нрави, верно- почти идеализирана картинка :)
  Няма по интелектуално занимание от "правенето на пари" / при условие, че това ще е непрекъснат процес, възходящ във времето на протичане/
  Еднократни удари са по силите на всеки, стига да има късмет, контакти и да е на правилното място.
  Поддържането на печелившия процес, непрекъснатото развитие, е интелектуална игра, изискваща многопластово мислене, неограничено от зададени параметри и целящо постигане на печалба дори и при стечение на най-невероятните и рискови обстоятелства.
  А чисто психологическата нагласа на даден индивид към резултата на всяка цена, виж за това съм съгласен, че не интелектуално занимание.
  Има невероятно голям брой "интелектуални' хора, за които парите, трупането на материално богатство, не са крайната цел в живота.
  А инвестицията в образование е жизненоважна. И за отделния индивид, и за всяка една нация, общество, като цяло.

 • zangief

  "Във всичките ми разговори с хора от бизнеса през последните години чувам едно и също – няма достатъчно инженери."

  Че за 600 еуро на месец, какво искаш?

 • 7
  frankzappa avatar :-|
  Frank Zappa

  До коментар [#5] от "clutch":

  Заппа е истински ВЕЛИКАН! 10Х! :)

  Твърдението Ви, че правенето на пари е интелектуално занимание е много лесно фасифицируемо, т.е. може да се обори като без ниакво усилие всеки може да намери примери на интелигентни хора, които не са богати и то не защото не искат да са богати или презират богатството, а просто, защото не могат да правят пари.

  Както всеки от нас, така и аз имам много заможни приятели, с които е трудно да се води интересен разговор, защото познанията и интересите им са на доста базово ниво. Което пък от своя страна идва да ни покаже, че едва ли начинът, по който те правят е много интелектуален.

  Повече за фалсифицируемостта - в творбите на Сър Карл Попър.

 • 8
  egesihora avatar :-?
  egesihora

  http://projectmedia.bg/news/index.pcgi?material_id=59467
  Българската администрация и крайните бенефициенти не бяха подготвени да усвояват средствата от европейските фондове, прекалено много грешки бяха направени при обществените поръчки и това доведе до твърде много финансови корекции, твърде много неща приключваха на бюрата на министрите и заместник-министрите, коментира Мaндметс, цитиран от БГНЕС. По думите му в България всичко става много бавно, 3-4 пъти по-дълго отколкото в останалите страни.
  Това защо го няма?!

 • 9
  egesihora avatar :-|
  egesihora

  До коментар [#4] от "Николай Николов":

  Ми така се спазариха. Питах ги още в предпресъединителния период за приоритети и те: селско стопанство и туризъм. А иновации-нищо.
  Та те така те.

 • 10
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  България да влага по-ефективно средства в образование, да реформира съдебната и енергийната си система и да изработи ясна инвестиционна стратегия за новия програмен период. - това за съжаление не е по силите на днешното правителство на българия, оплетено в корупционните мрежи от зависимости наследени от престъпния комунистически режим и непреодолени поради неслучилата се лустрация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK