И ляв, и десен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И ляв, и десен

Николай Бареков твърди, че скоро управляващите ще останат с депутат по-малко<br>

И ляв, и десен

Или какво прави депутатът Румен Йончев в групата на "Коалиция за България"

Елена Старидолска, Велина Господинова
8755 прочитания

Николай Бареков твърди, че скоро управляващите ще останат с депутат по-малко<br>

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Тази седмица депутатът от "Коалиция за България" Румен Йончев стана известен заради "частното" си посещение в Тайван, на разноски на... домакините. В непризнатата от България държава в компанията на Венцислав Лаков от "Атака", Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ те се срещали с местни парламентаристи и презентирали възможностите за бизнес у нас. "Това е традиция. Ако погледнете мандатите на предишните парламенти, ще видите, че и тогава е имало посещения, които са били последвани от протестна нота от Китай. Сигурно и сега това ще стане", обясни хладнокръвно за "Капитал" зараждащия се външнополитически скандал Йончев. Делегацията се завърнала с покана към български предприемачи да посетят изложение в Тайпе в началото на лятото. "Най-ценното на Тайван са хората, които са изключително трудолюбиви и българите има какво да научат от тях", коментира депутатът, който признава, че партията, която оглавява - Земеделският народен съюз (ЗНС), защитава сходни ценности с политическия проект на бившия журналист Николай Бареков "България без цензура". Нещо повече - Румен Йончев беше определен като "гласът" на движението в Народното събрание, а тази събота двете формации заедно с ВМРО ще подпишат меморандум за общо явяване на изборите за Европейски парламент (ЕП).

Скандалът с Тайван, който засега е в рамките на българската държава, най-вероятно ще бъде последван от друг - на международната сцена, в който главен герой отново ще е Йончев. Очаква се в понеделник на заседание на разширеното ръководство на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел президентът й Жозеф Доул да докладва по точка, която предвижда наказание за ЗНС. Причината - председателят й е народен представител от парламентарната група на "Коалиция за България", оглавявана от президента на основния опонент на ЕНП на европейската сцена - Партията на европейските социалисти (ПЕС), Сергей Станишев.

Кръстопът на много интереси

Как така Румен Йончев се оказа едновременно представен в ЕНП, част от групата на левицата в България и гласът на Николай Бареков в парламента? Председателят на ЗНС попадна на второ място в листата на "Коалиция за България" в Монтана след водача Младен Червеняков по линия на т.нар. гражданска квота - по презумпция известни общественици, експерти, спортисти и т.н. В случая - като представител на формация, с която БСП не може да влезе в официална коалиция, защото са от различни политически семейства - БСП принадлежи на ПЕС, а ЗНС - на ЕНП, но пък вероятно достатъчно ценен, за да се застъпи лично за него Сергей Станишев. Версиите за това са две. Самият Румен Йончев твърди, че двамата работили много добре по време на кампанията за референдума за АЕЦ "Белене" в началото на 2013 г. "От дълго време позицията на ЗНС е в полза на ядрената енергетика. На референдума подкрепихме позицията за АЕЦ "Белене" и смея да кажа, че с нашите малко, но значими гласове той успя", твърди той. От разговорите със Станишев установили, че "България е изправена пред един много сериозен проблем - опит за подмяна на демокрацията" и затова решили, че ЗНС може да подкрепи коалицията. "Смея да кажа, че с нашите няколко десетки хиляди гласа всъщност съотношението в парламента е такова, каквото е сега. Вярвайте ми, че управлението сега щеше да е ГЕРБ плюс с още няколко депутати." След много уточняващи въпроси Йончев признава, че изчислява подкрепата си на около 30 000 гласа.

Втората версия е по-прозаична - ЗНС бил привлечен в листите, защото по това време напреднал процесът на обединение на оцелелите около три-четири земеделски формации, сред които инициаторът на процеса и традиционен партньор на БСП - Земеделският съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев. Освен това никой на "Позитано" 20 не очаквал левицата в Монтана да спечели два мандата от общо четирите, които се полагат на този избирателен район. В листата на ГЕРБ първа беше Искра Фидосова, а местната структура на БСП начело с председателя й Емил Константинов от години бойкотира централата. Когато Сергей Станишев прати двама "парашутисти" в района, се очакваше да е голям успех, ако Младен Червеняков стане народен представител. В крайна сметка мандатите бяха разделени поравно между БСП и ГЕРБ, а в абсолютни гласове червената листа би тази на бившите управляващи.

Драми в (европейската) десница Надграждането в образа на Румен Йончев стана още по-голямо, когато в края на 2013 г. той беше обявен от Николай Бареков за "гласа" на "България без цензура" в парламента. Това обаче отвори още един проблем - заради съчетаването на позициите му хем в лявото, хем в дясното, в понеделник в Брюксел на заседание на разширеното ръководство на ЕНП партията му може да бъде изключена, което ще бъде прецедент. Доста неприятна ситуация и с оглед на поканата му към Николай Бареков да присъства като част от делегацията на ЗНС на конгреса на европейската десница в Дъблин в началото на март.

Самият Йончев винаги се е занимавал с външна политика, още като международен секретар на БЗНС - НС на Анастасия Мозер, откъдето произлиза сегашната му партия ЗНС. Той е част от ръководството на ЕНП от поне десетина години, добре познат в европейската десница. Подозрително бързото му сближаване с Николай Бареков се обяснява именно с ценните връзки на Йончев в Брюксел. Там обаче от няколко седмици среща отпора на ГЕРБ, а и на останалите български представители от десните партии. След като се разбра за поканата му към Бареков, в туит от европейската партия реагираха остро, че няма право да преотстъпва квотите си на представители на партии, които не са членове на ЕНП. Депутатът отвърна, че ще покани бившия журналист като гост, "за да види, че Европейската народна партия не се изчерпва с лицата на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, че там има доста качествени европейски политици, които задават дневния ред, и там би било естественото място на една партия като тази на Николай Бареков".

Тези дни обаче Йончев получил писмо от офиса на президента Жозеф Доул, че са постъпили сигнали с предложение членството на ЗНС да бъде замразено или прекратено. По непотвърдена информация аргументите на българските податели са няколко - заради участието на председателя на земеделците в "Коалиция за България", заради това, че е "гласът на Николай Бареков" и с настояване да се провери членската маса на ЗНС. "Не съм виждал писмото или писмата, не мога да коментирам, но ще бъда в понеделник в Брюксел", реагира Йончев, според когото "като цяло е дълбоко порочно и погрешно проблемите в България и битките, кампанията за евроизборите да бъде изнасяна към ЕНП в Брюксел. Тя няма да възприеме това като положителен ход". Според него е очевидно, че "настъпва паника в редиците на ГЕРБ". Листата им с "България без цензура" се стреми да вземе "между три и четири мандата" с подкрепата на дясноцентристките избиратели. 

В друг коментар депутатът каза, че подозира опит да се разчисти място за партията на Меглена Кунева в ЕНП. Твърдението изглежда нелепо, доколкото в европейската десница няма квоти или ограничителни линии, а и това предполага за целта да се впрегне и ГЕРБ. Йончев твърди обаче, че България е една от малкото държави членки с пет партии в ЕНП, а с шеста бихме поставили рекорд.   

Управляващи и опозиция - заедно в един и същи строй

Откакто Бареков определи председателя на ЗНС за своя глас в парламента, няма никакъв знак, че в средите на левицата това е предизвикало някаква реакция. На практика в парламентарната група на "Коалиция за България" съжителстват с представител на (уж) извънпарламентарната опозиция, доколкото новоизпеченият журналист твърди, че е конкурент на традиционните партии. Темата никога не е повдигана на заседанията на БСП, а според Йончев не е присъствала и в разговорите му със Станишев. "Ако той ме помоли да стана независим народен представител, аз, разбира се, ще се съобразя. Но не виждам основания за това", каза депутатът. "Един въпрос трябва да бъде повдиган едва тогава, когото може да бъде решен", каза многозначително един от зам.-председателите на БСП по този повод. Странната ситуация засилва спекулациите в няколко посоки - че Бареков всъщност не е никакъв представител на опозицията и че съществува някаква връзка между предполагаемия покровител и вдъхновител на проекта "България без цензура", мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, и Сергей Станишев, доколкото той не забелязва проблем. Какъвто и да е отговорът, публичните пози и политически заявки и на Бареков, и на БСП олекват. Още повече че Румен Йончев твърди, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни и че е възможно те да са факт до края на годината. Той отрича да познава Цветан Василев.

Може би, за да излезе от конфуза, пред "Капитал" бившият журналист се подигра на социалистическата партия. "БСП в случая са просто смешни, друго не мога да кажа. Честно казано им се чудя, при положение че ние направихме заявка, че ще сме срещу тяхното управление, т.е. аз и "България без цензура", те продължават да се правят на две и половина. Явно изпитват някакъв страх, че неговото напускане би им разпаднало групата", каза Бареков. Той е категоричен, че Йончев не може да остане част от групата на "Коалиция за България" и скоро "тя самата ще го освободи от редиците си". Бареков отрече да има каквито и да било  връзки с БСП и се възмути на съмненията, че позицията му може да олекне заради присъствието на Йончев сред левицата.

"Според мен нещата са логични - ясно е, че ние сме против статуквото в парламента. Няма да направя декларация на нашата партия, но ви казвам лично, че скоро господин Йончев няма да е член на "Коалиция за България", твърди той.

Йончев анализира, че участието на ЗНС в групата на БСП е по-скоро позициониране на партията на правилното място. "Земеделците са били винаги по-скоро в центъра на политическото пространство, а ние досега бяхме залитнали прекалено надясно", разсъждава народният представител.

Ако се погледне отстрани на ситуацията, изглежда странно как, без да прави кой знае какви резки движения, един български народен представител може да предизвика бури - в началото на следващата седмица или десницата може да се окаже с една партия по-малко в ЕНП и пореден повод за скандали на международна почва, или "Коалиция за България" - с един депутат по-малко. И двете сякаш не зависят от волята на основния герой Румен Йончев. Със сигурност обаче България ще се сдобие с протестна нота от Китайската народна република заради тайванското приключение.

 
Румен Йончев, депутат от "Коалиция за България":

Не са изключени предсрочни избори до края на годината

 

Защо продължавате да стоите в групата на "Коалиция за България"?

- За мен, освен земеделци, освен привърженици на онова, зад което стоя аз, са гласували и доста избиратели на БСП. Би било непочтено в този момент аз да напусна парламентарната група, в която те са ме изпратили. Същевременно ЗНС с подкрепата си за коалицията, имаше една цел - да прекратим управлението на ГЕРБ, да не дадем шанс за повторно правителство на ГЕРБ и мисля, че сме на път да успеем. След нея ЗНС има друго виждане за бъдещето на България и ние ще го покажем на европейските избори. 

Не се притеснявате, че инициативата на Николай Бареков, която се заявява като опозиция, има съмишленик в управляващото мнозинство?

- Виждането на ЗНС е, че след като успеем да решим въпроса с едно, според нас, престъпно управление, следват избори. И би трябвало за това да се готвим. Европейските избори ще покажат дали е назрял моментът, дали има достатъчно подкрепа за нови структури, нови настроения в българското общество. Ако това е така, предсрочните избори са наложителни и те ще се състоят най-вероятно в обозримо време. 

Кога е обозримо време?

- В края на годината не е изключено. Пак казвам - европейските избори ще покажат дали наистина сме успели да изпълним нашата мисия. Както ви казах мисията беше една, не съвсем е изпълнена и нашата подкрепа за правителството е обвързана с това. Очевидно е, че избори ще има. Нали не мислите, че така може да продължи да работи парламентът четири години?

Не бих се изненадала.

- За съжаление трябва да се изненадваме от повече неща, иначе означава да оставим влакът така да си върви.

Говорихте ли със Сергей Станишев, като стана ясно, че сте "гласът" на Николай Бареков?

- С господин Станишев говорим доста често, виждаме се в парламента. Мисля, че не си струва да обсъждаме участието ни в европейските избори, защото би било повече от естествено това участие да бъде извън БСП. Не ме е молил да напусна парламентарната група, не виждам такива основания. Надявам се, че и БСП достатъчно добре разбира моята позиция.

Тази седмица депутатът от "Коалиция за България" Румен Йончев стана известен заради "частното" си посещение в Тайван, на разноски на... домакините. В непризнатата от България държава в компанията на Венцислав Лаков от "Атака", Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ те се срещали с местни парламентаристи и презентирали възможностите за бизнес у нас. "Това е традиция. Ако погледнете мандатите на предишните парламенти, ще видите, че и тогава е имало посещения, които са били последвани от протестна нота от Китай. Сигурно и сега това ще стане", обясни хладнокръвно за "Капитал" зараждащия се външнополитически скандал Йончев. Делегацията се завърнала с покана към български предприемачи да посетят изложение в Тайпе в началото на лятото. "Най-ценното на Тайван са хората, които са изключително трудолюбиви и българите има какво да научат от тях", коментира депутатът, който признава, че партията, която оглавява - Земеделският народен съюз (ЗНС), защитава сходни ценности с политическия проект на бившия журналист Николай Бареков "България без цензура". Нещо повече - Румен Йончев беше определен като "гласът" на движението в Народното събрание, а тази събота двете формации заедно с ВМРО ще подпишат меморандум за общо явяване на изборите за Европейски парламент (ЕП).

Скандалът с Тайван, който засега е в рамките на българската държава, най-вероятно ще бъде последван от друг - на международната сцена, в който главен герой отново ще е Йончев. Очаква се в понеделник на заседание на разширеното ръководство на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел президентът й Жозеф Доул да докладва по точка, която предвижда наказание за ЗНС. Причината - председателят й е народен представител от парламентарната група на "Коалиция за България", оглавявана от президента на основния опонент на ЕНП на европейската сцена - Партията на европейските социалисти (ПЕС), Сергей Станишев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  anthony68 avatar :-|
  anthony68

  Отсега започват да с еориентират към новия силен на деня :)

 • 2
  emiromar avatar :-|
  emiromar

  "И ляв, и десен", а той всъщност е в центъра и го повтори 10000 пъти ако не се лъжа.

 • 3
  martin4y avatar :-|
  martin4y

  Със сигурност този скандал тепърва ще се размирише..ще поживеем и ще видим

 • 4
  lusilu avatar :-(
  lusilu

  Отиде ми съня с "това джувотно"на снимката и с тия интриги !

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Толкова незначителен проблем не би трябвало да се обсъжда толкова сериозно. Става въпрос за една партия с 30 000 гласа (най-много), която догодина може и да няма представители в ЕП. Хиляди пъти по-сериозно влияние върху външната ни политика имат протестите и другите вътрешни проблеми, които са червен знак за всички Европейци, планиращи да имат нещо общо с България - политически или икономически.

  Колкото за Йончев, двойната игра не е измислена от него. Поздравявам го, че може да лавира толкова успешно между трите лагера (БСП, ЕНП и Бареков парти). За негово съжаление липсва възможен паралел между земеделец и дипломат, така че в един момент ще трябва да изключи претенциите си поне в едно от двете направления.

 • 6
  windglider avatar :-|
  SorryLol

  [quote#5:"Георги Георгиев"]една партия с 30 000 гласа [/quote]
  Това няма как да се измери - те са в общата листа на т.н. Коалиция за България, която си е чиста проба БСП. ЗНС и всякакви други такива странности са за да се легитимира лъжата, че съществува коалиция.
  Де факто в България има 10ина земеделски партии-файтони с практически нулев електорат. И никоя от тях не се е явила самостоятелно на избори, за да се види каква точно тежест имат - някои са били към СДС, други към БСП, а по едно време - и с ДПС

 • 7
  pruch avatar :-P
  pruch

  Поради скромният факт ,че наблюдавам отдалече ме обхваща единствено веселие.Тъпата физиономия на изненаданият изотзад оставям за гъбарите.Иначе казано:
  При гъбарство по време на избори, сега следва Барековци ... по средата изотзад.:-)

 • 8
  blagocvetanov avatar :-(
  Благовест Цветанов

  С безпринципни политици не се прави политика. Свидетели сме, от доста време насам, на явлението политпроституция, така характерно за постсъветски страни като нашата...

 • 9
  keepwalking avatar :-|
  keepwalking

  Смятай,

  Един не знам как да го нарека,който до оня ден пее Радка Пиратка и го целят с ла*на по площадите ми говори че той щял да бъде Премиер и забележи не един а два мандата.....
  Тва човече години,години наред лижеше гъза на Бойко....Няма как да уважавам такъв човек,до оня ден са били приятели с Борисов днес показва смс кво си били писали с Цветелина Бориславова,не ти прави чест без значение на кого го правиш като някоя махленска проститутка по кафетата да вадиш кирливите ризи на довчерашните ти другари....Още повече ,че тоя човек си го направил кръстник на детето ти.....Позор за теб,смешник...Никога не бих си дал гласа за теб....Тоя аз въобще не мога да го разбера....подкрепя Кличко...Ти в момента си бай х*й в качеството си на какъв подкрепяш Кличко ?? И една баба като му вика на площада един път...Преигра Преигра.....

 • 10
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Българската "политика" дъно няма...Бюреков и 3000 души с него в залата го доказват, споменатият господин/другарка от ЗНС съшо....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK