Мръсната коалиция срещу Странджа

Методично, скандално и нахално се отваря врата пред застрояването на природния парк край морето

Решението на съда предизвика нови протести срещу управляващите
Решението на съда предизвика нови протести срещу управляващите    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Решението на съда предизвика нови протести срещу управляващите
Решението на съда предизвика нови протести срещу управляващите    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Даже да сте фен на идеята всеки квадратен метър българско морско крайбрежие да е бетониран, гората зад него - изсечена, а птичките - абе, майната им, начинът по който този процес протича, трябва да ви накара да се замислите. Последният завой в съдбата на Природен парк "Странджа" - едно от последните места със запазена природа по Черноморието, говори, че зад опитите за смачкването му стоят ясни и добре идентифицируеми интереси, които почти десетилетие методично, скандално и нахално прокарват своите идеи за застрояване на парка. И ако техните планове успеят, дори любителите на бетона няма спечелят от това.

В рамките на две седмици се нарисува картина на последователни, координирани действия на управляващите от БСП и ДПС, които забавят, но не забравят. Първо на 15 януари Върховният административен съд окончателно остави в сила Общия устройствен план на Царево (ОУП), предвиждащ няколко хиляди декара от парковата територия да бъдат урбанизирани. Петчленният състав на ВАС отмени решението на тричленен състав от юни 2013 г., според което регионалното министерство е издало в нарушение на закона заповед за одобрение на ОУП на Царево. Това се случва с оттегляне на становището на Министерството на околната среда и водите, че за ОУП-а е необходима актуална екологична оценка. За да няма грешки и обжалвания, е сменен и шефът на Природен парк "Странджа". Единственото, което остава да се разбере, е кой е купувал терени, предвидени за застрояване в рамките на Общия устройствен план на Царево, от които сега ще може да реализира бърза и добра печалба.

Това засега е последният завой в съдбата на парка, чието бъдеще бе поставено под съмнение през 2007 г., когато  инвеститорът в пословичния проект "Златна перла" край Варвара и община Царево обжалват заповедта от 1995 г., с която Странджа е обявена за природен парк. Оттогава насам опитите да се отвори вратата към застрояването на най-южното Черноморие не са спрели за миг. Въпреки общественото недоволство, което също е константа. Сега страната е през риск от още една наказателна процедура и санкции от Брюксел.

Последователно и методично

Последната надежда остава, разбира се, Брюксел, който по-всяка вероятност вече е уморен от неспособността на България да гарантира опазването на собствената си природа. ЕС обаче не е длъжен да се намесва, за да опази нашата природа. Изключително ниското ниво на този парламент предполага, че вероятността Странджа да бъде спасена от депутатите е малка. Така има много реален шанс една мръсна коалиция от алчност, задкулисни игри, съмнителни съдебни решения и откровено компрометирани политици да победи. А хората? Хората да ги духа вятърът в гората...