Парламентът набързо избра двама члена на Комисията за финансов надзор

Ралица Агайн се връща в регулатора като зам.-председател по застраховането

Ралица Агайн
Ралица Агайн    ©  Анелия Николова
Ралица Агайн
Ралица Агайн    ©  Анелия Николова

Изненадващо в петък председателят на Народното събрание Михаил Миков вкара като извънредна точка избора на двама нови членове на Комисията за финансов надзор. Без сериозен дебат, обсъждане на качествата на предложените кандидати и изслушване на техни идеи как трябва да се развива финансовия сектор, депутатите за 20 минути гласуваха Ралица Агайн за зам.-председател на комисията с ресор "Застрахователен надзор" и Владимир Савов - за член на комисията. Те трябва да заемат местата съответно на Борислав Богоев и Антония Гинева.

Необяснима спешност

Предложението е внесено в четвъртък в деловодството на Народното събрание от председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Миков аргументира спешното му гласуване с факта, че мандатът на сегашни членове на КФН е изтекъл в средата на миналата година. Това обаче едва ли може да е обяснение за бързането, тъй като по закон членовете остават изпълняващи дейността докато не бъдат избрани нови.

Практиката показва, че това не е и прецедент. Още първият състав на създадената през 2003 комисия дълго време функционираше така, като поетапно изтичаха мандатите на различни нейни членове, докато през 2009 г. в последните дни на управлението на Тройната коалиция не беше сменен целия състав на регулатора.

През лятото на 2013 г. Мавродиев влезе в конфликт с част от петчленния състав на комисията, сред които и сменения Богоев. Повод беше изборът на нова сграда, в която да се помещава регулатора. Тогава в своя позиция те заявиха, че председателят е използвал регулатора като параван за едноличните си решения и за да институционализира свои лични позиции. Първоначално острата критика беше изпратена от името на трима членове, но в последствие другата сменена сега - Гинева, обясни че не подкрепя позицията и не може да следи внимателно събитията, тъй като е в отпуск по майчинство.

Плаха опозиция

Депутати от БСП се противопоставиха на предложението. "Изразявам несългасие с начина, по който се прави предложението днес. Вчера имахме парламентарна група и там не беше казана нито дума. Друг е въпросът, че дори отчетът на КФН все още не е приет от парламента", възрази Георги Кадиев от БСП, който често критикува решенията на партийното ръководство. Има начини да отложим гласуването с няколко месеца, с две години, както искате, отвърна нервно Миков. Има някакво смущение в залата, предлагам това гласуване за следващата седмица и да има по-голяма яснота, подкрепи Димитър Горов колегата си Кадиев, който след гласуването аргументира позицията си във Facebook профила си (виж карето).

Недоволство са изказали и други червени депутати. Пред "Дневник" те са припомнили, че при избора на Пеевски за председател на ДАНС поне са събрани на парламентарна група половин час преди гласуването, а сега дори и това не е имало. А лидерът им Сергей Станишев е в Брюксел от началото на седмицата.

Въпреки краткото брожение без дискусия и след кратки изказвания на Агайн и Савов парламентът ги избра със 128 гласа "за", 9 "против" и 7 "въздържал се" за 6-годишен мандат. Депутатите от ГЕРБ единодушно са подкрепили предложението.

Пред "Дневник" Владислав Горанов от ГЕРБ (зам.финансов министър в кабинета "Борисов") обясни, че няма нищо по-нормално от това да подкрепят предложенията на бившия си депутат Стоян Мавродиев, когото те са избрали за председател на КФН. Преди заседанието било решено да подкрепят двете кандидатури и затова ГЕРБ са били единни, допълни той.

Новите членове

Ралица Агайн е позната във финансовите среди в страната. Тя беше зам.-председател с ресор застраховане на КФН от април 2005 г. до май 2009 г., а после за кратко отговаряше и за инвестиционния надзор до юли 2010 г., когато чрез законови промени беше предсрочно прекратен мандата на тогавашния състав начело със сегашния финансов министър Петър Чобанов и беше избран настоящия състав начело със Стоян Мавродиев. По времето на кабинета "Саксокбургготски" беше депутат от НДСВ, а в последствие се причисли към "Новото време".

Владимир Савов няма опит в надзора, като според представената автобиография от 2000 г. работи в Русия. Последно от 2009 до ноември 2013 г. е бил управляващ директор във финансова корпорация "Откритие", където е ръководел аналитичния отдел. Преди това е заемал подобни постове руското поделение на Credit Suisse, Уралсиб Капитал и Brunswick UBS. От 93 до 99 е работил в Булбанк.

"Практик съм в сферата на финансовите пазари от много време. Ще е предизвикателство да приложа опита си в повишаване на прозрачността на правата на потребителите и инвеститорите. Много е постигнато, има още какво да се прави. Предизвикателствата са пред нас, трябва да ги приемем смело и с дръзновение", е заявил Савов пред депутатите, цитиран от агенция "Фокус".

 

Аргументите на Кадиев

Излагам аргументите си защо не подкрепих и призовах колегите народни представители от БСП да не подкрепят извънредна точка за избор на двама зам.председатели на КФН:

- вчера имаше извънредно заседание на парламентарната група на БСП и никой дума не обели за извънредна точка. Като че ли не сме извадили никакви изводи от случая "Пеевски"

- нямаме приет отчет на КФН за 2012, което всъщност е оценка за работата на комисията и съответните ресори

- макар че мандатът е изтекъл през юни 2013, от вчера до днес нито някой е умрял в КФН, нито има трета световна война, за да се претупва

- избираме нов зам.председател с ресор застраховане, в който активите на компаниите са 5 млрд лева. Такава промяна се прави с дълга и обстойна аргументация, не за 5 минути.

- отстраняваме хора с 15-годишен стаж в КФН, преди дори да сме ги чули и обсъдили проблемите на комисията, която е раздирана от вътрешни конфликти. Всъщност единият от отстранените е от тези, поискали оставка на председателя на КФН.

Благодаря на тези над 50 депутати от БСП, които не подкрепиха предложението. ГЕРБ подкрепи с 67 гласа "за" и нито един "против" предложението на бившия си депутат Стоян Мавродиев. Всъщност ГЕРБ избра този КФН. Случилото се е безобразие. КФН е сериозна институция с подкопано институционално доверие. Така доверие в обществото не се гради.