Ако правителството подобрява икономическата среда, ще оттеглим искането за оставка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако правителството подобрява икономическата среда, ще оттеглим искането за оставка

Евгений Иванов

Ако правителството подобрява икономическата среда, ще оттеглим искането за оставка

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пред "Капитал Daily"

Десислава Николова
4591 прочитания

Евгений Иванов

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Евгений Иванов е посланик на България към ЕС в Брюксел през периода 1993-1997 г. Дипломатическата му кариера включва и позициите на трети секретар в Мисията на България към ООН в Ню Йорк, директор в Министерството на външноикономическите връзки, заместник национален координатор по програма ФАР за България, координатор на всички финансови помощи за България от Япония. Има магистърска степен по международни отношения от Дипломатическата академия във Виена. Бил е изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите (1998-2000 г.) и генерален секретар и член на управителния съвет на Съюза на работодателите в България (2000-2006 г.). Иванов е изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) от 2006 г.

 

 

Електронното правителство ще ни спаси от корупцията, а отсъства от плана "Орешарски"

 

Когато само приближени фирми се подкрепят, естествено че вместо приватизация има национализация на закъсали частни фирми

 

КРИБ беше една от първите обществени организации, които свалиха доверието си от правителството и поискаха оставката му през юни 2013 г. Продължава ли това искане да бъде в сила?

- Искането беше формулирано по една-единствена причина – избора на председател на ДАНС. Промяна в позицията ни почти няма, но това не означава, че не работим с кабинета. Ние представляваме българския бизнес, защитаваме интересите му. Това ни е мисията и се стараем да поддържаме диалога с правителството на всички възможни нива.

Как работите с правителството, с Министерството на финансите, икономиката, социалната политика, с вицепремиера Даниела Бобева, която участва активно в срещата на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" и КРИБ?

- Държа да подчертая, че има министерства, с които работим перфектно както с политическото, така и с професионалното ръководство. Визирам Министерството на външните работи, сътрудничеството ни е уникално, нямаме нерешен въпрос. Има министерства, с които работим трудно, например с Министерството на околната среда и водите. В началото на мандата лично Сергей Станишев и тогава представения за бъдещ премиер Пламен Орешарски обещаха пред бизнеса, че няма да има вилаети, няма да има запазени територии. Попитах възможна ли е хипотеза, в която се завръща подходът от времето на тройната коалиция и нейния министър Джевдет Чакъров. Отговорът беше: "Категорично не, ние сме гарант, че това няма да се случи." Сега виждаме, че лицата са едни и същи и политиката. В ерата "Чакъров" бяха затворени 16 хил. преписки. Знаех, че са в една стая, оказа се, че са били натрупани в две стаи. Ако не се платеше цената, по тях не се работеше, т.е. покана за рушвет. Това беше премахнато от правителството на ГЕРБ и всички преписки, искания за концесии, проучване и добив тръгнаха. Не знам какво се случва сега, но исканията се прибират някъде, тъй като няма информация за дадени нови концесии.

С Министерството на финансите работим много добре. Начело на социалното министерство е един уникален министър – Хасан Адемов, бих го нарекъл топ експерт, към когото изпитваме огромно уважение. В неговото министерство получаваме най-голямо съдействие в сравнение с всички минали правителства през последните години и по нашите искания винаги е имало движение. Работим много добре и с вицепремиера Даниела Бобева. Отношенията ни с икономическото министерство са на приливи и отливи, чакам вече трети месец за среща с министъра. Имаме много интересни предложения относно търговските служби в чужбина, но просто няма пред кого да изложим вижданията си.

Вероятно министърът не би искал да дискутира ситуацията в енергийния сектор?

- Да, имаме много тежка тема в енергетиката - цената на тока. Диалогът не е спрял, но е непредсказуем.

Правителството представи отчета на плана "Орешарски", а на срещата с бизнеса членовете на кабинета отчетоха, че 50% от мерките са изпълнени. Какъв е прочитът на КРИБ за изпълнението на плана и самия план?

- Срещите с правителството започнаха още по времето на тройната коалиция, имаме три срещи с правителството на Сергей Станишев като премиер, на всяка от които присъстваше и г-н Орешарски като финансов министър. След това имахме срещи с правителството на ГЕРБ, а сега продължаваме и с новото правителство. Искам да благодаря на представителите на правителството и на г-н Йордан Цонев, който от висотата на поста, който заема – председател на парламентарната бюджетна комисия, заяви, че КРИБ е най-голямата работодателска и бизнес организация и представлява българския бизнес елит.

Направих си труда да прегледам отново плана. Нашата оценка е много висока в частта за стабилизационните мерки, която касае българските финанси, защото, както каза нашият председател Огнян Донев при откриването на срещата, беше запазен валутният борд, данъчната политика не беше променена въпреки някои заплахи от страна на по-лявата част от една от партиите, подкрепящи правителството. Това даде възможност на инвеститорите да планират по-дългосрочно инвестиционните си намерения.

В частта публична администрация, дигитална България не е изпълнено нищо. Словосъчетанието "електронно правителство" дори отсъства от плана, а това е един от стълбовете, които могат да измъкнат България много бързо от сферата на негативните оценки от Брюксел. Знаем какъв доклад излезе и какво се говори за България. Електронното правителство ще ни спаси от корупцията. Какво би могло да се промени, ако беше факт? Един нов мощен чужд инвеститор и един присъстващ отдавна тук, членове на КРИБ, участват в търг за нова концесия. Трябва да дадат почти стотици служебни бележки, че нямат проблеми със сега действащи концесии. Отговорът е – тук сте дали 10 бележки, но 11-ата сте забравили, и по тази причина не ви позволяваме да участвате. Всичко това се случва в министерството на икономиката, което има цялата тази информация и може да си я получи служебно. Но по този начин участникът остава само един, приближен до управляващите, и това дава право на Брюксел да се произнесе негативно за цялата бизнес среда в България. Не ги укоряваме, прави са. Думата корупция фигурира навсякъде в доклада. Тези случаи не се цитират поименно, но са от многото, в които се манипулират търгове, тъй като няма електронно правителство.

В мерките е записано незабавно преустановяване на административно-силовия натиск от рекетьорски тип върху бизнеса и погасяване на натрупаните задължения, както и отказ от практиката за използване на приходните агенции за силов натиск. Това случи ли се?

- Тези агенции не са влезли в нашите предприятия, тъй като те не са излизали оттам. Те работят горе-долу по начина, по който работеха и преди, имаме сигнали даже и за нови проверки. За връщането на задълженията, да, има изплащане на задължения, но аз съм си извадил едно писмо, което връчихме на госпожа Бобева, за методично неплащане от страна на държавата, и то на малки и средни предприятия, които са фокус на това управление. Става дума за фирма от Плевен – "Петромакс секюрити груп", която е на път да фалира, защото методически не се разплащат с нея. Държавата й дължи 1 млн. лв. общо, като задълженията са на ВМА, която е държавна структура, и на държавна болница "Г. Странски". Същевременно държавната администрация е завела дело срещу нея за забава на плащания, начислени са лихви от 8000 лв., които са много за малка фирма, започва доброволно изпълнение. Една фирма се ликвидира с ботуш, а на други се плаща. Получихме писмо-отговор от администрацията, в която в стила на опорните точки се казва, че са се разплатили с всички. Пише: "Забавените от правителството неразплатени задължения показват нарушаване на правилата на финансово управление и контрол в публичния сектор, както и слабо управление на държавните институции." Да, добре, това е критика към предишните управляващи, но нас това не ни интересува, нас ни интересува защо не се плаща на една фирма, която е във фактически фалит заради държавата. Същевременно в писмото ни се вменява задължение да внимаваме как коментираме такива казуси, ние и медиите, и се казва, че съществена част от диалога е коректното и отговорно представяне на икономическата информация.

Отбелязано е, че ще има незабавни мерки за ограничаване на битовата престъпност. Пред мен е писмото на застрахователите, които заявяват, че миналата година кражбите на автомобили са се увеличили с 50%. Нашето виждане е, че полицията трябва да бъде не на жълтите павета, а да пази хората по места.

Част от плана е създаване на гаранции за свободен печат и медии, очакваме това да се случи. Вицепремиерът Бобева призна, че нищо не е направено по обещанията за активиране на Българската банка за развитие. Видяхме само един скъп ремонт на сградата.

Правителството обеща да намали лицензионните и разрешителните режими. На първата ни среща с премиера се обзаложихме, че не само няма да намалеят, но ще бъдат увеличени. За съжаление се оказваме прави. Имаме крещящ случай, в който Народното събрание прие допълнение към закона за лекарствата, което въвежда разрешителен режим при износ на медикаменти към страни от ЕС, което абсолютно противоречи на основни принципи, залегнали в договорите за ЕС. Текстът вече е атакуван от ЕК. Законът предвижда разрешителен режим и огромни глоби, които не са предвидени дори за фалшиви лекарства. Това за нас означава просто покана за рушвет, чакане на опашки пред Изпълнителната агенция по лекарствата за разрешение. Това е удар по българския износ. Сезирахме всички инстанции, в парламента не ни дадоха дори думата. Всички на пазара са ударени от този закон и ние искаме промяна.

Промяната на антимонополното и антитръстовото законодателство е заложена на две места в плана. Записана е отмяна на правото на банките, ЕРП, телекомуникационните дружества и топлофикациите да получават изпълнителни листове по кратката процедура. Задавам си въпроса къде са газоразпределителните дружества. Ние правителство на "Газпром" ли сме или не? Българският бизнес е пропищял от "Булгаргаз" и "Овергаз", защо са пощадени? Те могат да ти завъртят кранчето на газа, заплашват и го правят. Получи се атака срещу веригите магазини, но само срещу чуждите. Защо е този ксенофобски подход, защо е избирателно?

Когато само приближени фирми се чадъросват или подкрепят, естествено че вместо приватизация има национализация на закъсали частни фирми – действие, което веднага се квалифицира като недопустима държавна помощ. 

В плана е записано ликвидиране на контрабандните канали. Видяхме тефтерчето на цар Киро, виждаме какво се случва. Контрабандата на цигари също се усили, съдейки по спада на официалния пазар. Имаме елемент на ренационализация или връщане на държавата в сектора на собственост. Приоритет на КРИБ е реиндустриализацията на икономиката, според нас само частният сектор може да бъде гарант за стабилна икономика.

Ние продължаваме да работим с правителството. Естествено че ако ситуацията се подобри, ще забравим за всякакви искания за оставки и ще го подкрепим. Ние сме организация, която е на еднакво разстояние от всички правителства, поддържаме и ги подкрепяме, ако работят за бизнеса, и обратното. Така че, готови сме веднага да кажем, че грешим, ако правителството започне да работи за подобряване на икономическата среда в България.

Казахте, че има усещане за стабилност, но през цялата втора половина на миналата година няма чуждестранна фирма, която да не е докладвала в централата си за увеличаването на нивото на политически риск, че не се знае дали правителството, което има ниско доверие, ще издържи на протестите, че в България се работи трудно и непредвидимо...

- Не само това. Вече има много сериозен процес на деинвестиране, няма нови инвестиции, същевременно има оттегляне. Виждаме, че и Credit Agricole  напуска България. Когато една финансова институция реши, че няма място на един пазар, това означава, че тя няма кого да финансира, т.е. не виждат пред себе си бизнеси, които могат да представят жизнени бизнес планове. Едно е икономически оператор в сферата на производството да напусне държавата, това може да се приеме за нормално, тъй като може да има различни причини. При банките е кумулативен израз на липса на жизненост в цялата икономика. Това е стряскащото.

Освен отчета на правителството излезе и отчетът на президента за първите две години от мандата му. Каква е вашата оценка за неговата работа?

- Ние оценяваме ролята на президента Росен Плевнелиев и неговия приоритет да възстанови диалога в обществото, който да бъде диалог между политически сили, политически сили и бизнес, управляващи и бизнес, а не разговор на автобуси с автобуси. Едната партия докара автобуси с протестиращи и другата направи същото. Няма да постигнем нищо, ако си броим автобусите. Не искаме помощ, искаме да не ни пречат. Казали сме на президента, че това искаме от политическите сили, от управляващите, бизнесът ще се справи. Той вече излиза на повърхността след кризата, но ако започне целенасочен натиск, отново ще се потопим или ще изнасяме производство зад граница.

Какво договорихте в Китай и защо останалите работодателски организации залпово ви обвиниха, че сте били единствените в бизнес делегацията на президента?

- От това, което беше публикувано на страницата на президента, се вижда ясно, че не само, че не сме фаворизирани като организатор на такива събития, но очевидно са избирани тези, които могат да постигнат резултати. КРИБ я търсят там, където никой друг не може да се справи, и ние сме горди с това. За пет работни дни успяхме да организираме много представителна и успешна делегация и съвсем категорично мога да твърдя, че бяха подписани договори за 60 млн. евро. Само Walltopia подписа договор за 50 млн. евро. Аз съм горд, че КРИБ подписа споразумение и в Пекин, и в Шанхай. В Пекин беше подписано в присъствието на президента на Китай и нашия президент, в което аз виждам висока оценка и гаранции за изпълнението на този меморандум. Това не е бланкетен документ, това е началото на изключително тясно сътрудничество.

По данни на нашите партньори на срещите са присъствали общо около 700 представители на китайския бизнес. Бяха организирани b2b форуми, на които на всеки български участник се падаха поне по 10-15 китайски фирми, проявили интерес за партньорство. Бяха представени мостри от три фирми, които изнасят вина. Очаквайки скорошно решение на въпроса със санитарните мерки, представихме много широка палитра колбаси, деликатеси и млечни продукти и тези фирми намериха свои бъдещи партньори.

Това че някой реагира емоционално и невъзпитано, не е ново, ние сме свикнали. Излязоха информации при преброяването на работодателските организации кой кой е и е видно, че тези организации, някои създадени по времето на Тодор Живков или Жан Виденов, са заедно и изпълняват нечии указания. Нито една от трите организации не е дала информация за базата, на която са били преброени. Имаме доказателства, че наши членове, които са ни дали пълномощни да ги представляваме, са подадени като членове на други организации. Само в една числото е огромно – 180 фирми с 83 010 служители. КРИБ не желае да бъде единствената национално представителна работодателска организация. Искаме конкуренция, да партнираме с възпитани, образовани и работещи бизнесмени, а не с чиновници, които нямат собствен бизнес и никога не са работили в частна структура.

Евгений Иванов е посланик на България към ЕС в Брюксел през периода 1993-1997 г. Дипломатическата му кариера включва и позициите на трети секретар в Мисията на България към ООН в Ню Йорк, директор в Министерството на външноикономическите връзки, заместник национален координатор по програма ФАР за България, координатор на всички финансови помощи за България от Япония. Има магистърска степен по международни отношения от Дипломатическата академия във Виена. Бил е изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите (1998-2000 г.) и генерален секретар и член на управителния съвет на Съюза на работодателите в България (2000-2006 г.). Иванов е изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) от 2006 г.

 

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  mlu666 avatar :-?
  Сотир Методиев Пеевски

  Отлично интервю. Искам да попитам г-н Иванов: докога КРИБ ще чака правителството да започне да подобрява икономическата среда??? И ако това не се случи, КРИБ какво ще предприеме???
  Изобщо вярвате ли, че ТОВА правителство е способно да подобри икономическата среда???

 • 2
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  "...Ако правителството подобрява..."

  Подобрява, преполага Започнал процес на подобрение...г-н ЕвГений Иванов, къде точно, го откри...???

 • 3
  dobivelkov avatar :-P
  Велков

  Много сериозно послание, показателно и окончателно...

 • 4
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  Нека припомним на КРИБ, че не само те представляват българския бизнес. Държат се като рекетьор от класа. Нито правителството е длъжно да се съобразява с исканията им, нито пък аудиторията трябва да трепери, защото те били представители на бизнес елита. Малкият и среден бизнес изобщо не е представен ефективно в такива мегаломански организации, а той е най-големият работодател. Спрете се с тези обиди на чиновниците. Да, има проблеми, но и там има огромни капацитети, които разбират много. По биографичната справка, не забелязах г-н Иванов да е някакъв велик бизнес лидер, прекарал целия си живот в частния сектор. Нищо такова, просто умее да политиканства. А мамин Росенчо, няма какво да го коментираме, жена му ще го набие сигурно, ако покани някой друг освен КРИБ

 • 5
  lusilu avatar :-?
  lusilu

  Добро интервю ! Но ми се струва ,че почти никой не ги чува !

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  1) Ще продължава ли КРИБ (както и другите бизнес сдружения) да избягва умишлено въпроса за създаване на централен кредитен регистър, който да обхваща всички видове просрочени задължения: ток, парно, банкови заеми, бързи кредити, данъци и такси, фактури към доставчици - членове на регистъра? Немският кредитен регистър Schuffa е изцяло частна институция с акционер телекомите, банките, общините, разпределителните дружества за вода, ток, газ. Но без законодателна подкрепа няма как да се получи - всеки път ще се попада в хипотезата за злоупотреба с лични данни.

  2) Кога някое бизнес-сдружение ще повдигне въпроса за напълно опропастената логистика в големите градове, която изстрелва разходите за доставка до небесата? Може ли 1/4 от паркиралите автомобили да са зарязани трошки със спаднати гуми, докато баничарки, ванове, камиончета и камиони се налага да зареждат чрез спиране насред платното и пускане на аварийките, свеждайки проходимостта на уличната мрежа до към нула? Не знам как сме успели да го направим толкова сложно у нас, на фона на простата система в другите държави: платил си всичко (данък, техн. преглед, ГО) - вземаш си номерата. Не си платил: изтегляш автомобила на частен терен и връщаш регистрационните номера. Не го направиш - след 2 седмици пристига подканващо писмо да го сториш по-бързо, ако обичаш...Но такова чудо, цели градове да приличат на автоморги, го има само у нас.

  Поне аз изживявам болезнено необходимостта още с излизане от офиса или дома си да се потапям в цялата безбрежна цигания от коли по тротоарите, разграбени трошки, ръждясали сергии, разбити плочки . А за някой човек със собственост за милиони дискомфортът следва да е стократно по-голям.

 • 7
  dsagent avatar :-P
  NWO

  В визитката сте усложливо сте пропуснали:

  Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пък е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС (разузнаването - б.а.) от 1982 г.

  Хехе

 • 8
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  До коментар [#7] от "New World Order":

  Логично, че е бил агент, при положение, че е работил в Министерството на външноикономическите връзки (Лукановото министерство). Сега се държи като ментор. И този доносник ще е бизнес лидер- хахаха, аа, демокрация..

 • 9
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#7] от "New World Order":

  Значи става това, което и аз и много други хора тук предвиждаха - собствените им хора ще бият шута на Ореха, Съсела и компания, защото са просто безобразни лъжци и некадърници и от това управление ще обират само негативи. Ако в строителството спада от миналата година продължи да се влошава очаквам и от там да почнат да се говори на глас за оставка.

 • 10
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  " В ерата "Чакъров" бяха затворени 16 хил. преписки. Знаех, че са в една стая, оказа се, че са били натрупани в две стаи. Ако не се платеше цената, по тях не се работеше, т.е. покана за рушвет. Това беше премахнато от правителството на ГЕРБ и всички преписки, искания за концесии, проучване и добив тръгнаха. Не знам какво се случва сега, но исканията се прибират някъде, тъй като няма информация за дадени нови концесии."

  "за методично неплащане от страна на държавата, и то на малки и средни предприятия, които са фокус на това управление. Става дума за фирма от Плевен – "Петромакс секюрити груп", която е на път да фалира, защото методически не се разплащат с нея. Държавата й дължи 1 млн. лв. ... Една фирма се ликвидира с ботуш, а на други се плаща...нас ни интересува защо не се плаща на една фирма, която е във фактически фалит заради държавата. Същевременно в писмото ни се вменява задължение да внимаваме как коментираме такива казуси, ние и медиите, и се казва, че съществена част от диалога е коректното и отговорно представяне на икономическата информация."

  и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK