Природен парк "Витоша" ще има нов 10-годишен план за управление

За актуализацията на документа са заделени близо 600 хил. лева

Новият план за управление на природен парк "Витоша" ще важи до края на 2024 г.
Новият план за управление на природен парк "Витоша" ще важи до края на 2024 г.
Новият план за управление на природен парк "Витоша" ще важи до края на 2024 г.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Новият план за управление на природен парк "Витоша" ще важи до края на 2024 г.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Планът за управление на Природен парк "Витоша", определящ допустимите дейности и режимите за строителство в планината ще се актуализира за нов десетгодишен период. Това става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Дирекция "Парк "Витоша" към земеделското министерство е обявила търг за изработването на плана, а прогнозната стойност на поръчката е 599 хил. лева без ДДС. В обхвата й е включено още разработване на геобази данни и карти, и развитие на Географската информационна система на Природен парк "Витоша". Сегашният план за управление на Витоша изтече в края на 2013 г. Новият ще бъде в сила до 2024 г. включително.

"Изпълнителят трябва да проучи различните визии за развитието и управлението на Витоша, да направи широки обществени консултации, да ги обобщи в един стратегически документ и да разпише режимите на управление в парка за следващите десет години", коментира пред "Капитал" служител на парковата дирекция. От там допълниха, че изпълнителят ще вземе предвид всички идеи и предложения на заинтересовани лица, освен това ще ползва социологически проучвания за броя на туристите и превозните средства, както и за нагласите на посетителите, поръчани от дирекцията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  minas.aram avatar :-P
  Минас Бахдасарян
  • + 6

  То само за плана 600 хил. лв, ами за управление, мониторинг и т.н. Най-накрая за пейки и беседки няма да остане нищо, ама нейсе, нека да върви бюрокрацията, иначе хората ще останат гладни и жадни!

  Нередност?
 • 2
  jugozombi avatar :-?

  "Поръчката за новия план за управление се финансира по Оперативна програма "Околна среда". Дирекцията вече изпълнява няколко проекта по програмата, чиято цел е подобряване на туристическата инфраструктура..."

  Всъщност в Природен парк "Витоша" кипи безсмислен труд. Усвояват се пари, но не само за наистина необходима инфраструктура, а и за... ненужна, безполезна и на места дори вредна такава. Примери:
  - отвесни страни на вкопани в склонове алеи се подзиждат с камък и бетон без никаква практическа нужда;
  - върху части от пътеки се поставят дървени скари, издигнати на една-две педи над почвата, а те правят движението във влажно време неприятно хлъзгаво и опасно;
  - вместо да се води борба с ерозията, която вече е засегнала много черни пътища, алеи и пътеки, по-скоро й се помага, върху алеята от "Алеко" към "Симеоново" малко над езерата е изкопана дълга канавка върху една трета от широчината на алеята, така че сега движението по нея е по-трудно.

  Нередност?
 • 3
  jugozombi avatar :-?

  П. п. Трябва да добавя, че освен безсмислен кипи и загрозителен труд. Под финала на писта "Витошко лале" се провежда законна сеч, при която се режат дървета непосредствено до самата маркирана туристическа алея. Това оголване лишава хората от сянка и завет и отнема от очарованието на непокътнатата паркова гора.

  Нередност?
 • 4
  izabell avatar :-(
  izabell
  • - 10
  • + 4

  Витоша е занемарена.Спирането на проекти за нови ски съоражения доведе до затихване на всякаква дейност.Една дървена пейка няма построена.

  Нередност?
 • 5
  barbq avatar :-?
  BarBQ
  • - 4
  • + 7

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  Ама знаете ли, че пейките не се строят, а се сглобяват?

  Нередност?
 • 6
  tmax500 avatar :-|
  tmax500
  • - 3
  • + 3

  Никак няма да е зле нещата покрай Витоша да се раздвижат. Добре функциониращ курорт на минути от столицата си е златна кокошка за туризма, за имиджа и за приходите на страната от този отрасъл.

  Нередност?
 • 7
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#6] от "tmax500":

  Какво според Вас означава "нещата покрай Витоша да се раздвижат"? При българските климатични условия и предприемачески манталитет да се изгради огромен ски-център на височина под 2290 метра ще значи малко сняг, къс сезон и неголеми писти, но пък изсечени гори, разорани с булдозери склонове, опасност от ерозия на оголените терени и много, много бетон.

  Нередност?
Нов коментар