Висши съдебни буфосинхронисти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Висши съдебни буфосинхронисти

Висши съдебни буфосинхронисти

Хроника на (още) един предизвестен избор на съдебен началник

8447 прочитания

© Надежда Чипева


"В същото време процедурите по ключови назначения, особено тези за висши постове в съдебната система, продължават да предизвикват противоречия. Фактът, че месеци предварително медиите и наблюдателите успяват да предскажат с точност кой ще бъде избран, повдига съмнения за това дали има реално състезание."

Така миналата седмица експертите на Европейската комисия (ЕК) маркираха един от най-тежките проблеми в работата на кадровия орган на съдебната система - Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината за тежката оценка е, че макар и публични, процедурите по избор на шефове в съда и прокуратурата продължават да бъдат непрозрачни. Изслушването, представяне на концепции, оценка на професионалните и етичните качества е симулация, която само придава форма на процедурата, защото изборът е решен отдавна.

Заради тежките оценки на ЕК тази седмица членовете на ВСС се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят доклада. В крайна сметка съветът реши да актуализира програмата си, но и отчете, че явно не е бил разбран от ЕК, а в същото време в доклада имало и противоречия.

И докато течеше груповата терапия на членовете на съдебния съвет, след месец и половина забавяне беше насрочен един важен избор по върховете на системата – за административен ръководител на Апелативния съд във Варна, институцията, която е шапка на съдилищата в цяла Североизточна България.

Кандидатите за поста са двама – председателят на Окръжния съд във Варна Ванухи Аракелян и магистратът от апелативният съд Вилян Петров. Въпреки че до избора има още седмица, с действията си до момента ВСС открито показва, че толерира Ванухи Аракелян. Ето как.

Изпити по никое време

Малко преди 9 сутринта 17 януари в сградата на Министерството на правосъдието на бул. "Дондуков" се събират осемдесетина младежи – съвсем наскоро завършили право, изкарали стажа си и изправени пред последното препятствие пред юридическата им кариера – изпитът за придобиване на юридическа правоспособност.

Сред кандидатите обаче има и... магистрат с над 20-годишен стаж. Това е съдия Ванухи Аракелян. Тя се явява на изпита именно заради конкурса за председател на Апелативен съд - Варна, в който участва. Според Закона за съдебната власт за да бъде допусната до избора от ВСС, тя трябва да представи набор от документи, сред които е и удостоверението за издържан изпит за правоспособност, каквото съдия Аракелян няма.

Пред "Капитал" съдия Аракелян разказва защо няма въпросното удостоверение. Завършила е семестриално Юридическия факултет на СУ" Св. Кл .Охридски" през 1988 г., а след полагане на държавните изпити се дипломира с успех 6,00: "до влизане в сила на първия Закон за съдебната власт през 1994 г. както аз, така и всички мои колеги, завършили този и следващия випуск, сме били под действието на Закон за устройство на съдилищата (ЗУС, вече отменен), но действал от 19 март 1976 до 2 юли 1994 г. Именно в този период е действието на Указ №1602 от 1988 г."

Към този момент, обяснява съдия Аракелян, "изискването за издържан теоретико-практически изпит за успешно завършен стаж не е било условие за придобиване на юридическа правоспособност". Тя уточнява, че през цялата и дейност като юрист "не е имало акт на Министерство на правосъдието и на ВСС, който да подлага на съмнение или на изясняване статута ми на правоспособен юрист, или да задължава мен и завършилите юристи в посочените години да се явяваме на теоретико-практически изпит".

Такава е и позицията на Златко Халваджиев, и.д. директор на дирекция "Съдебна и други специализирани дейности" в Министерство на правосъдието, който казва, че през годините доброволно такъв изпит са издържали 90% от завършилите в двата випуска през 1988-1990 г. "Правят това за свое удобство, не защото е задължително. Вместо всеки път да им се налага да представят различни документи и да обясняват законови разпоредби", обяснява Халваджиев и допълва, че никога не е имало изрична заповед на правосъдното министерство, която да задължава завършилите през 1988-1990 г. да се явят на изпит.

Юристи коментираха пред "Капитал", че изводът, че представянето на документ за правоспособност не е необходим, не е съвсем точен: "Нямаше да е необходимо, ако законодателят изрично бе казал това, т.е. бе създал законовата фикция, но той не е, а изисква зaдължително удостоверена професионална квалификация. Но това не заличава с обратна дата липсата му към датата на назначаването на следваща длъжност, ако на първата е била назначена в периода 1988-15.06.1991, съответно на първата длъжност, ако на нея е назначена след този период."

Три дни след изпита за правоспособност кадровиците на Темида "размразяват" спрения преди месец и половина конкурс и насрочват избора за първата възможна дата.

Проблемът обаче не е толкова в законодателния миш-маш и въпроса защо съдия Ванухи Аракелян се явява 22 години по-късно на изпита, а в отношението на ВСС, което е в явно противоречие с приетите от съвета правила за избор на административни ръководители, които категорично казват, че след като магистратите подадат заявка за участие, ресорната комисия прави проверка на документите и тогава се произнася по допустимостта на кандидатурите и ако те не отговарят на законовите изисквания, им дава тридневен срок, за да предоставят необходимите документи. В случая обаче ВСС е изчакал месец и половина, за да може кандидатът да се яви на изпит.

Изпратихме въпроси до ресорната комисия в съвета и попитахме дали има нарочен акт, с който е бил замразен конкурсът, и на какво основание е станало това, но питането ни беше оставено без разглеждане, защото било свързано с... организационни въпроси.

"Не беше необходимо съдия Аракелян да се явява на този изпит", коментира членът на съвета Милка Итова, която е председател на комисията по предложенията и атестирането. Тя допълва: "За всеки случай тя отиде на изпит, за по-голяма прецизност, да няма различни тълкувания." Итова, която е била съдия и съдебен инспектор, обяснява, че най-близката дата за изпит е била януари и затова конкурсът се е забавил.

Милка Итова казва убедено: "Не мисля, че фаворизираме единият от кандидатите. Нямаше как да не я допуснем. Това означава да не допускаме и други, които например нямат атестация."

Последният аргумент не е съвсем коректен, защото изготвянето на атестацията и произнасянето по възраженията е в ръцете на ВСС, докато представянето на удостоверение – в ръцете на кандидата. Ванухи Аракелян казва, че решението да се яви на изпита на 17 януари е било лично нейно.

Конфликт или синхрон на интереси?

Тази седмица етичната комисия на съвета прие становището си за кандидатите за поста, като прие, че и двамата притежават "необходимите нравствени качества, за да бъдат назначени за длъжността".

В края на миналата година "Капитал" публикува история за това как съдия Аракелян е сменила обслужваща банка на съда (Булбанк с Корпоративна търговска банка), а преди няколко месеца е получила ипотечен кредит от КТБ - банка, която никога не е маркетирала кредитни продукти за физически лица.

Впоследствие председателката на ОС - Варна, взима друг кредит от КТБ. През 2013 г. тя превалутира в левове единият от заемите си към банката на Цветан Василев, а от публикувания договор за новация става ясно, че годишната лихва по него е 4.8%, каквато на пазара на практика не съществува. Това не е всичко - от документа разбираме, че съдията получава от банката гратисен период от... осем години, като първата вноска по кредита е дължима от 20 юли 2021 г.

Етичната комисия не вижда проблем в тези факти -  КТБ е избрана за обслужваща банка след конкурс (оценен от комисия, назначена от съдия Аракелян), а една седмица по-късно изборът е бил одобрен и от ВСС. Няма проблем в кредитите, защото те са декларирани пред ВСС. Етичната комисия на съвета не намира за необходимо да коментира условията на заема - нито осемгодишният гратисен период, нито очевидно непазарната лихва.

Повърхностната проверка на етичната комисия е доказателство за явното нежелание на съвета да "превърне професионалната етика в свой основен приоритет" (по доклада на ЕК). Ако прибавим и услужливото отлагане на конкурса, за да може фаворитът да се сдобие с документ, който всъщност не е необходим, ще разберем, че това е поредният случай на съдебен клиентелизъм.

"В същото време процедурите по ключови назначения, особено тези за висши постове в съдебната система, продължават да предизвикват противоречия. Фактът, че месеци предварително медиите и наблюдателите успяват да предскажат с точност кой ще бъде избран, повдига съмнения за това дали има реално състезание."

Така миналата седмица експертите на Европейската комисия (ЕК) маркираха един от най-тежките проблеми в работата на кадровия орган на съдебната система - Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината за тежката оценка е, че макар и публични, процедурите по избор на шефове в съда и прокуратурата продължават да бъдат непрозрачни. Изслушването, представяне на концепции, оценка на професионалните и етичните качества е симулация, която само придава форма на процедурата, защото изборът е решен отдавна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  deftones avatar :-|
  deftones

  По принцип хубава статия за това как се провеждат конкурсите и назначенията в съдебната система и защо толкова години вече нищо не се променя и накрая лъжицата с катран съсипва цялата каца с мед.Вместо да извадим на преден план проблемите в съдебната система,разбираме,че целта на цялата статия е колко лоша банка е КТБ.За съжаление нивото на Капитал се срива стремително надолу.

 • 2
  mildoktora avatar :-|
  mildoktora

  До коментар [#1] от "deftones":

  Да, много слабо, за съжаление. Забележи, сменен е Левон, о ужас - В края на миналата година "Капитал" публикува история за това как съдия Аракелян е сменила обслужваща банка на съда (Булбанк с Корпоративна търговска банка). Сега ни стана ясно истинската цел на статията. Левон я е поръчал. Язък за интрото, че е свястно.

 • 3
  sixonesix avatar :-|
  sixonesix

  Поредната поръчкова статия.

 • 4
  violina1 avatar :-|
  violina1

  До коментар [#2] от "mildoktora":

  Да и търсят дали има конфликт на интереси.

 • 5
  violina1 avatar :-|
  violina1

  До коментар [#3] от "sixonesix":

  От всякъде си личи, че е такава.

 • 6
  qik23308261 avatar :-P
  Elena_Trajanova

  поръчковите тролове (1 до 5) на задкулисието не почиват в петък явно...

  от самолет се вижда неадекватното подготвяне на КТБ съдийката за издигане, а това е недопустимо!

 • 7
  dimko avatar :-|
  dimko

  И арменците ни взеха да прихващат Синдрома на Андрешко, Господи...

 • Blue Skys

  Айде, поредното поръчано материалче в Капитал - е това вече не го очаквах!!!

 • 9
  petkancho avatar :-|
  Blue Skys

  Всъщност, ако само един съдя беше черната овца в ВСС, то досега да бяхме се справили с проблемите в съдебната система. А това от къде е имала заеми, и къде си държи парите няма никакво значение - едва ли, ако някой иска да си купи съдя щеше да го прави по толкова "официален" и проследим начин.
  Проблемите на съдебната система са мнооого по-стари, дълбоки и опорочени. И не е само до хората, но и до самите закони.

 • 10
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  1. Очевидно толериране на единия от кандидатите от страна на две от комисиите на ВСС - Етичната и КПА;
  2. Извън всякакви правила - без решение, без мотиви конкурсът се спира за да може Аракелян да си извади тапия - нещо, което не е направила 20 години, явно защото е била заета от новации и предоговораряне на кредити;
  3. Нито дума за кредита й - не можем да се абстрахираме, че банката е КТБ, защото тя просто не работи с физически лица. Тя избира тази банка за обслужваща съда (през който минават няколко милиона от такси на година), а след това банката й дава кредит (каквито не дава на физически лица) с лихва (каквато няма на пазара) и с гратисен период от 8 години.
  4. И ако е вярно, че Цацаров, чието протеже е Ванухи е неговият кандидат за председател на ВКС, то няма защо да се учудим, ако след половин година, тя не стане такъв.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.