Коалиция на оцеляващите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Коалиция на оцеляващите

А ти отказа ли се от Станишев?

Коалиция на оцеляващите

Управлението на БСП, ДПС и "Атака" вече е изправено и пред сериозни политически предизвикателства

13083 прочитания

А ти отказа ли се от Станишев?

© Надежда Чипева


"Не чух нито един аргумент, който да прави различията помежду ни непреодолими", протегна тази седмица ръката си Сергей Станишев към Георги Първанов. Всеки, запознат с отношението между настоящия и бившия председател на БСП, знае какво усилие е представлявал жестът. Бившият президент гледа на наследника си в партията като на дребен архар за отстрел. Бившият премиер пък с удоволствие би катапултирал на някой завой някогашния си ментор от задната седалка на ямахата.

За да поиска единение, Сергей Станишев трябва да е преживял силен катарзис. За последните десетина дни на главата му се изсипаха един куп проблеми, които и най-добрият политолог съветник е нямало как да предвиди. В течение на няколко седмици несвързани едно с друго събития и случки започнаха да се наслагват едно върху друго, както и да подяждат базата, на която се крепи управлението на БСП, ДПС и "Атака". За жалост това не са ентусиазираните протести от лятото на миналата година, които можеха да дадат основание на БСП да се оттегли и с достойнство да изкупи грешката си по обвързването с грозни олигархични интереси. Не, ведно се вляха желанието на главните политически технолози на коалицията 2+ да заместят златния среден пръст на "Атака", след като се оказа, че партията на Сидеров има психиката на лабилен и зле отгледан тийнейджър, на когото не може да се разчита да отиде и на една екскурзия сам. Проектът на Николай Бареков продължава да изглежда така, сякаш е създаден, за да пълни вечерните забавни шоута с тъпи скечове. Но появата на движението на Георги Първанов, което заплашва да подрони подкрепата за БСП, не кара само Сергей Станишев да въздиша по-често тежко. То кара и манипулаторите на Николай Бареков да работят все по-усилено за неговото налагане.

И тук се намесва президентът. Предложенията на Росен Плевнелиев за референдум може и да изглеждат нереалистични към момента - електронното гласуване изисква закон, задължителният вот ще се хареса на тези, които по-скоро не подкрепят бившия регионален министър, а предложението за мажоритарност е толкова разтегливо, че може да бъде прието и тълкувано по всякакъв начин. То обаче измъква килима изпод краката на големите популисти, които сега трябва да намерят отговор защо не искат цялостна промяна на правилата на играта. Какъвто и да е отговорът на БСП и ДПС, те вече губят от него, защото се показват като играчи на статуквото, които могат само да ритат по кокалчетата, но не и да водят мача.

Третото колело

Това, че проектът "България без цензура" се подготвя като резервен играч, който да заеме всяко овакантено място за коалиционен партньор на едно бъдещо управление, едва ли предизвиква съмнение у някого. Политическите хамелеони, събрани в него, могат да сменят цвета си толкова бързо, колкото медийната група, свързвана с Корпоративна търговска банка, поиска. Проблемът с партията на Николай Бареков от самото начало обаче беше, че ако тя бързо влезе в употреба за подпиране на БСП и ДПС, може да изсмуче потенциални избиратели на БСП. "България без цензура" освен разочаровани гласоподаватели, хора, желаещи да видят новия Бойко, и по-умерени националисти привлича в себе си и хора, които са от най-лявото крило на социалистите. Така всяко прекалено засилване на шумотевицата около Бареков може да се окаже удар срещу управляващата коалиция 2+.

В последно време обаче все повече изглежда, че "България без цензура" ще играе вабанк. При учредяването на партията си Николай Бареков се зарече да спечели четири мандата в Европейския парламент (т.е. да има 12% от гласовете на всички избиратели), а след това да управлява два мандата като премиер. Всичко това може да звучи като обикновено тупане в гърдите или погълнати хапчета от грешна рецепта, но дава заявка, че се бърза.

Причините може да са две. Първата е, че БСП и ДПС очевидно са блокирани в управлението да оцеляват и да усвояват национални паркове, а за спонсорите на коалицията, които разчитат да стабилизират позициите си с по-дългосрочни проекти като "Южен поток", добив на шистов газ или ядрен бизнес, тази нестабилност е опасна. Делян Пеевски§Cо обаче заложиха толкова много на БСП и премятането при нов политически приемник този път може да се окаже прекалено скъпо начинание.

Втората причина е заявката на доскоро замразената формация на Георги Първанов АБВ да влезе в активната политика. Ако допреди година никой не даваше много шансове на бившия президент, сега заради политиката на БСП пред него се отвориха много нови ниши. Дори и прогнозите за 7% подкрепа (което на евроизборите може да доведе до 2-3 мандата), каквато показват данните на агенция "Алфа рисърч", да са леко пресилени, листата на Първанов събира доста подкрепа, която идва основно от средите на БСП. Видно е в регионите, в които коалиционният партньор на БСП - ДПС има надмощие, местните соцкадри трупат недоволство към Сергей Станишев и подкрепа за бившия президент. Умереният тон на Първанов и Ивайло Калфин пък импонира на всички, на които им е омръзнал хашлашкият политически език, който се наложи след влизането на Бойко Борисов в политиката. Това дори е привлякло към тях и част от привържениците на Меглена Кунева.

Целта на Първанов не е отделен политически проект, а доказване на силите и след това овладяване на партията, чието ръководство се е оказало на два пъти импотентно да се възползва от възможно най-благоприятните обстоятелства - влизането на България в ЕС през 2007 г. и масовото недоволство срещу Бойко Борисов през 2013 г. При условие че Първанов отказва да бъде отново кооптиран, единственият вариант за БСП може да се окаже предсрочни избори и съставяне на ново по-стабилно мнозинство с участието на "България без цензура". Това ще отреже достъпа на Първанов до БСП завинаги. Подобни намеци вече идват от средите на социалистите. Възможно е БСП да поиска предсрочни парламентарни избори, ако резултатът от евроизборите е "много убедителен", каза наскоро левият евродепутат Йлияна Йотова.

Обстоятелствата за подобен сценарий са особено подходящи, тъй като ГЕРБ едва ли ще повторят резултата си от 2013 г., а одобрението за Реформаторския блок, който можеше да бъде техен партньор в парламента, стремглаво върви надолу. В момента "Алфа рисърч" регистрират подкрепа около 5% за дясната формация, което е сериозен спад спрямо 7-те процента от миналата година. ГЕРБ, които по никакъв начин не влошават отношенията си с политическите брокери от "Нова българска медийна група" и Корпоративна търговска банка, може да се надяват и на някакво взаимодействие с Николай Бареков (който, както практиката доказва, не се свени да се извърта във всяка възможна посока), но това е малко вероятно в момента, в който през миналата година отношенията спряха да бъдат "просто бизнес" и станаха твърде "лични".

Така за пръв път управлението се изправя не само пред популярен протест, но и пред сериозни политически предизвикателства. Което вече е съвсем нова ситуация. В нея БСП, ДПС и "Атака" са още по-сами. След като през лятото загубиха подкрепата на сериозна част от хората (приятелските на властта социологически агенции измерват недоверие от 60%), след като изгубиха сериозна част от международната си легитимност (откъм Европа България изглежда като неразбираем котел, в който се пукат мехури на зловещи скандали и бълбука адска смес от корупция, популизъм и недоверие към институциите), след като загубиха доверието на настоящия президент, след като срещу тях се изправи бившият президент Георги Първанов, днес единствената стратегия на управляващите е да оцеляват ден за ден. Ден след ден на мъчителна политическа агония, която завлича със себе си надолу цялата държава.

"Не чух нито един аргумент, който да прави различията помежду ни непреодолими", протегна тази седмица ръката си Сергей Станишев към Георги Първанов. Всеки, запознат с отношението между настоящия и бившия председател на БСП, знае какво усилие е представлявал жестът. Бившият президент гледа на наследника си в партията като на дребен архар за отстрел. Бившият премиер пък с удоволствие би катапултирал на някой завой някогашния си ментор от задната седалка на ямахата.

За да поиска единение, Сергей Станишев трябва да е преживял силен катарзис. За последните десетина дни на главата му се изсипаха един куп проблеми, които и най-добрият политолог съветник е нямало как да предвиди. В течение на няколко седмици несвързани едно с друго събития и случки започнаха да се наслагват едно върху друго, както и да подяждат базата, на която се крепи управлението на БСП, ДПС и "Атака". За жалост това не са ентусиазираните протести от лятото на миналата година, които можеха да дадат основание на БСП да се оттегли и с достойнство да изкупи грешката си по обвързването с грозни олигархични интереси. Не, ведно се вляха желанието на главните политически технолози на коалицията 2+ да заместят златния среден пръст на "Атака", след като се оказа, че партията на Сидеров има психиката на лабилен и зле отгледан тийнейджър, на когото не може да се разчита да отиде и на една екскурзия сам. Проектът на Николай Бареков продължава да изглежда така, сякаш е създаден, за да пълни вечерните забавни шоута с тъпи скечове. Но появата на движението на Георги Първанов, което заплашва да подрони подкрепата за БСП, не кара само Сергей Станишев да въздиша по-често тежко. То кара и манипулаторите на Николай Бареков да работят все по-усилено за неговото налагане.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  anthony68 avatar :-|
  anthony68
  • -201
  • +14

  Всеки разумен човек разбира, че предложението на Плевненлиев, всъщност не е на Плевнелиев. Логично е да си зададем въпроса, защо почти цяла година Плевнелиев нв се включи в работата на експертната група за нов избирателен закон? И защо предложението му идва точно сега, когато промените на ГЕРБ в същия закон са вече история? Ясно е, че ГЕРБ пак залага на поулисткото си чучело.

 • 2
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Когато общия интерес е свързан само с финансови и лични облаги, нищо или почти нищо не може да доведе до разцепление. Колкото и да се лаят едни с други те никога няма да тръгнат да се цепят, защото така ще изгубят всичките. Всичко е само прах в очите.

 • 3
  emiromar avatar :-|
  emiromar

  Да но си мисля, че Първанов иска да е лидер и да направи нещо като ГЕРБ 2. Тоест не като идеи, а като структора. Той ще коли и бесси и това е. Ще се среща с тези или онези без съпартииците да знаят и да му искат сметка. Затова няма да се съберат със Станишев. Иначе защо ще прави АБВ. Сега какво да направи? Да го прекъсне ли?

 • 4
  ilinko avatar :-|
  ilinko

  Според мен е очевидно, че ходът на Първанов е чист блъф. Както преди година обяви проекта АБВ и после го замрази, така и сега излиза на сцената по-скоро за сплашване, отколкото със сериозни намерения.

  Целият този театър е с цел да се раздрънкат оръжията и да се заемат по-добри позиции в БСП. Ясно е, че Първанов се опитва да размести пластовете в партията и единственият начин да го направи е като размаха няколко социологически проучвания за броя на гласовете, които може да отмъкне.

  Цялата пиеса ще свърши след месец, когато бившият президент се завърне в БСП с по-силна позиция да предложи нов председател, а Станишев най-после разбере, че е време да отиде на топло в Европарламента.

 • 5
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  И тук се намесва президентът. Предложенията на Росен Плевнелиев за референдум може и да изглеждат нереалистични към момента - електронното гласуване изисква закон, задължителният вот ще се хареса на тези, които по-скоро не подкрепят бившия регионален министър, а предложението за мажоритарност е толкова разтегливо, че може да бъде прието и тълкувано по всякакъв начин. То обаче измъква килима изпод краката на големите популисти, които сега трябва да намерят отговор защо не искат цялостна промяна на правилата на играта.
  ----------------------------------------------------
  Президента бързо беше опроверган от собствения си вицепрезидент.Ако питаме защо сегашните управляващи не искат промяна на правилата,което е риторичен въпрос.Трябва да се запитаме защо и господин президента и ГЕРБ които го подкрепиха за четири години управление не го направиха този референдум ако искрено искат някаква промяна?

 • 6
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Първанов изяви претенции да застане начело на БСП веднага щом напусна президентството. А от една година съботира непрекъснато ръководството на БСП. Очаквах да го изхвърлят отдавна, но явно съм сбъркал. И не защото го обичат, тъкмо обратното. Проблемът е че Първанов е прекалено голям товар за БСП, затова ще разчитат да се сгромоляса от собствената си тежест. Ако стане така, той повече няма да може да се надигне. Абе не му липсва далновидност на другаря Станишев. Явно не е случайно председател на ПЕС.

 • 7
  aucun avatar :-|
  v_vendeta

  "...откъм Европа България изглежда като неразбираем котел, в който се пукат мехури на зловещи скандали и бълбука адска смес от корупция, популизъм и недоверие към институциите.."

  Добро попадение!
  Само ме втриса, ако наистина така изглеждаме откъм ЕС (което е безспорно), кой ли ще се занимава с нас за в бъдеще?!

 • 8
  vdvdvd avatar :-|
  .!.

  [quote#1:"anthony68"]експертната група[/quote]


  На Петното и Ангел Че ли? Не, мерси!

 • 9
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  Не е лошо да има електронно гласуване, при Интернет поколението, което ще гласува. Само, че се питаме, защо сега Плевнелиев предлага референдум, като тези промени можеха да станат преди време. Всъщност, никой от статуквото не желае да се правят промени.

 • 10
  tisia avatar :-|
  многодобре

  Всяко нещо с времето си.Сега ни чака референдум и избори в едно.Хаиде и скорошна оставка на продажното правителство!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK