Каква поредна финансова драма
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Каква поредна финансова драма

Ще има апокалипсис, обеща Борисов. Нищо подобно, коригира го Чобанов.

Каква поредна финансова драма

Кой е прав в престрелката за бюджета между ГЕРБ и финансовия министър

Вера Денизова
5938 прочитания

Ще има апокалипсис, обеща Борисов. Нищо подобно, коригира го Чобанов.

© Георги Кожухаров


Данните за изпълнението на бюджета през 2013 г. станаха (очаквано) повод за сблъсък между ГЕРБ и управляващите. През уикенда на специална пресконференция в централата на партията, лидерът Бойко Борисов заяви, че неправилното финансово управление на България ще доведе до катастрофа още през 2015 г. Веднага след това, от екрана на bTV, финансовият министър Петър Чобанов отговори, че "сме много далеч от апокалиптичната ситуация, която се рисува от ГЕРБ".

Истината както винаги е по средата. Бюджет 2013 г. беше изготвен от кабинета "Борисов", а ревизиран от сегашните управляващи, така че и двете страни имат своите причини да защитават една или друга теза. И все пак, ако се дистанцираме от политическите атаки, ситуацията към момента изглежда така:

Наистина ли предстои финансова катастрофа?

Данните за изпълнението на консолидирания бюджет за 2013 показват, че държавата не е успяла да събере 480 млн. лв. данъчно-осигурителни приходи. Тези данни дадоха повод на ГЕРБ да прогнозира актуализация на бюджета за тази година и катастрофа за България догодина.

Да се дават толкова крайни оценки е рано. Най-малкото, все още няма данни дори за изпълнението на бюджета през януари. А само от един месец (който между другото е традиционно слаб откъм приходи) не могат да се правят кой знае какви изводи. Дали бюджет 2014 г. ще трябва да се ревизира или не, ще стане ясно най-рано след няколко месеца. Тогава ще има и малко по-ясни показатели накъде върви европейската и нашата икономика, има ли оживление на пазара на труда и дали предизборно управляващите съвсем не са полудели да харчат. Както и дали приходните агенции работят добре. От всички тези фактори зависи и какво ще е състоянието на приходите в държавата.

Факт е обаче, че ГЕРБ беше започнал процес на свиване на бюджетните дефицити (дупката в държавните финанси през миналата година е 1.44 млрд. лв. (1.8% от БВП) при 350 млн. лв за 2012 г. (или 0.4% от БВП). Сегашното управляващо мнозинство леко смени курса с обяснението, че трябва ще води проциклична политика. Друг е въпросът, че е спорно доколко наливането на повече публичен ресурс в нереформирани и корумпирани системи дава някакъв положителен резултат.

И все пак, дефицитът за 2013 г. не е надхвърлил планираните 2% от БВП дефицит. Резултатът е постигнат чрез "виртуални икономии" от разходи, които са били изкуствено раздути в процеса на планиране на бюджета. (Виж тук).

Какъв е проблемът с приходите за тази година?

Според ГЕРБ заложеният ръст в данъчните приходи за 2014 г. е неизпълним на фона на отчетените минуси за 2013 г. и ще се стигне отново до актуализация на бюджета.

Тази година наистина ще е напрегната откъм приходната част. Митниците и НАП ще трябва да съберат 1.5 млрд. лв. повече от данъци и осигуровки (6.5% ръст спрямо 2013). Ако към сметката добавим и сегашното неизпълнение от почти половин милиард, базата става още по-ниска, т.е. предизвикателството си е голямо.

Заради промени в данъчните закони през тази година ще има няколко еднократни положителни ефекти за бюджета. Но те са една малка част от това, което се очаква да се събере (Виж тук).

Останалото ще зависи от това дали ще има икономически растеж, инфлация и дали приходните агенции ще могат да подобрят събираемостта. В събота премиерът Пламен Орешарски разкритикува работата им. "Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции", каза той пред радио "К2".

Финансовият министър Петър Чобанов пък заяви, че "през втората половина на годината са събрани с 520 млн. лв. повече данъчни приходи, отколкото през първата половина". Подобно сравнение обаче е леко некоректно – първите няколко месеца на годината традиционно са слаби откъм приходи. Данните за изпълнението по месеци показват, че проблемни за бюджета са юни, юли и август, когато прирастът на приходите на годишна база е отрицателен. За първите пет месеца на 2013 г. постъпленията в бюджета са повече в сравнение с година по-рано. Т.е. негативно на събираемостта са повлияли по-скоро процеси като смяната на властта и безвремието, което настъпва в институциите в такъв момент.

А с акцизите?

През тази година митниците ще трябва да съберат с 260 млн. лв. повече постъпления от акцизи в сравнение с миналата. В същото време агенцията не е изпълнила ревизирания си план за 2013 г. с почти 60 млн. лв. Постъпленията са едва 8 млн. лв. повече спрямо 2012 г., което е едва 0.2% ръст. В бюлетина за изпълнението на бюджета, който се публикува от Министерство на финансите се посочва, че "забавянето при постъпленията от акцизи се дължи основно на отчетения спад при акцизите върху горивата и тютюневите изделия". Точни данни какъв е този спад обаче липсват.

В същото време преди няколко седмици зам.-финансовият министър Людмила Петкова обясни, че през последните години държавата е загубила няколко милиарда лева от сивия сектор на цигари, след като през 2010 г. рязко беше увеличена акцизната ставка. Тя заяви още, че има елемент от намалено потребление, но той е символичен. (виж тук)

Слабите резултати на митниците могат да се обяснят и с безвластието, което настъпи в агенцията след изборите. В рамките на една година институцията беше управлявана от четирима души. Това създаде усещане за безвластие, при което не беше ясно дали не се възраждат стари корупционни практики и покровителство над контрабандата.

Има и още една въпросителна – в началото на годината държавата разхлаби контрола върху производството и складирането на акцизни стоки, а обяснява, че ще подобри събираемостта им. Финансовото ведомство предложи нова наредба с правила къде, колко и какви измервателни уреди трябва да монтират компаниите, които търгуват или произвеждат акцизни стоки (цигари, алкохол и горива) в своите данъчни складове. С нея отпада задължението за пломбиране на голяма част от контролните точки на тези складове като сервизни отвори на съдовете за съхранение на акцизни стоки, монтирани под земята отдушници, тръбопроводи и т.н. (повече тук)

Ще се увеличи ли дългът и това притеснително ли е?

От 2009 г. насам бюджетът е на дефицит. При липсата на осезаем икономически растеж, единственият избор на управляващите да го финансират е от резерви, чрез по-високи данъци или дълг. Правителството на ГЕРБ използваше фискалния резерв, след това финансира нуждите си и от пазара. В същото време започна поетапно да свива дупката в държавните финанси. Това обаче е трудно без реформи – намалението на дефицита беше основно за сметка на инвестиционни и по-малко – на текущи разходи.

При фискален резерв почти на позволения минимум от 4.5 млрд. лв. и със заявка за повече държава в икономиката, това правителството няма много полезни ходове. За да финансира дефицитите (които са планирани да намаляват, но ще се правят и след 2016 г.), кабинетът ще трябва или да тегли заеми, или да увеличи някои данъци. Последното означава да повлияе негативно на икономиката и то в момент, в който се очаква някакво оживление.

Конкретно за тази година правителството планира да привлече до 3 млрд. лв. външен дълг и още 1.2 млрд. лв. заеми чрез емитиране на държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Средствата ще се използват за погасяване на 2.5 млрд. лв. падежиращ дълг (общо през тази година и през януари на 2015 г.), както и за финансиране на бюджетния дефицит от 1.47 млрд. лв. Заради извънредното набиране на средства, за да се платят падежиращите глобални облигации през януари 2015 г., дългът през 2014 г. ще се увеличи до 18 млрд. лв. След това управляващите не са поели ангажимент този таван да падне и през 2015 г. той ще е на същото ниво.

Засега България успява да набере безпроблемно пари от дълговите пазари. Ако се окаже, че бюджетът не се изпълнява и е нужно още извънредно финансиране обаче, инвеститорите няма да са толкова благосклонни.

Данните за изпълнението на бюджета през 2013 г. станаха (очаквано) повод за сблъсък между ГЕРБ и управляващите. През уикенда на специална пресконференция в централата на партията, лидерът Бойко Борисов заяви, че неправилното финансово управление на България ще доведе до катастрофа още през 2015 г. Веднага след това, от екрана на bTV, финансовият министър Петър Чобанов отговори, че "сме много далеч от апокалиптичната ситуация, която се рисува от ГЕРБ".

Истината както винаги е по средата. Бюджет 2013 г. беше изготвен от кабинета "Борисов", а ревизиран от сегашните управляващи, така че и двете страни имат своите причини да защитават една или друга теза. И все пак, ако се дистанцираме от политическите атаки, ситуацията към момента изглежда така:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

48 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Тиквата твърдеше в началото, че ако не построим Белене, икономиката ще рухне, така че да не говори много много популистски глупости. Щяла да рухне държавата, пожарния кран може да рухне, не и държавата

 • 2
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Част от миналогодишния бюджет бе изпълнявана от Борисов, друга от Райков! В последните дни кабинета Борисов спази "традицията" и направи ударни разходи за стотици милиони Интересно е да се види какъв е бил % дефицита в края на различните правителства, които са го изпълнявали!

 • 3
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  " Факт е обаче, че ГЕРБ беше започнал процес на свиване на бюджетните дефицити (дупката в държавните финанси през миналата година е 1.44 млрд. лв. (1.8% от БВП) при 350 млн. лв за 2012 г. (или 0.4% от БВП). "

  Не съм симпатизант на ГЕРБ, но това което Дянков направи 4убака само можв да ме4тае.
  Проблема е 4е обещанията на комунетата за "невероятно" подобрена събираемост просто не могат да се изпълнят

 • 4
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#3] от "jorosrabskia":

  Кое направи Дянков бе, това са пълни глупости, нищо не е направил. Режеше на месо, ударно увеличи акцизите и събираемостта падна, окраде 1.5 млрд. лв здравни осигуровки, защото го било страх от дълг. Той е един счетоводител, нищо повече, а да реже разходи всеки знае.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  "зам.-финансовият министър Людмила Петкова обясни, че през последните години държавата е загубила няколко милиарда лева от сивия сектор на цигари, след като през 2010 г. рязко беше увеличена акцизната ставка. Тя заяви още, че има елемент от намалено потребление, но той е символичен"

  >>> Гледайте да не ви се налага, един ден да правите същите заключения и за плоския данък. Не само не пипайте, ами и изобщо не се присягайте даже, защото инвеститорът е плашливо животно. После се оплаквате, че протестите пречели. Протести има навсякъде, в центъра на Щутгарт от 15 години стоят опънати палатките с протестиращи срещу ЖП тунел под града. Години наред същото беше и с транспорта на ядрените отпадъци между АЕЦ Филипсбург и хранилището в Горлейбен.

  Едно е да се заявява гражданска позиция, друго е представители на управляващата коалиция като Румен Гечев, Волен Сидеров, Спас Панчев Корнелия Нинова, Георги Първанов, Николай Бареков и др. да клатят пръст на "русолявите колонизатори"

 • 6
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  До коментар [#4] от "Да, ама не":

  Доста слаби опорни то4ки....я опитай пак

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#4] от "Да, ама не":

  Да ама не. При Дянков чиновниците правиха проверки и се отчитаха реалните обороти. Пример: Дискотека в Слънчев бряг лятото при Дянков отчиташе 2-5 000 лв оборот, а това лято по 500 лв. Още искаш ли?

 • 8
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#7] от "chichka":

  При Дянков контрабандния внос на земеделска продукция беше огромен, до такава степен, че цените на родните производители не покриваха и половината от разходите им. При Дянков Танов беше засечен да си говори с Тиквата за бири и акцизни складове. При Дянков не беше въведен акцизен календар за плавно покачване на ставките при цигарите. При Дянков беше пласирана изключително неуспешна откъм доходност емисия за авансиране на земеделските производители. При Дянков на практика нямаше сериозен контрол върху стоки с висок фискален риск, какъвто се въвежда сега. Още?

 • 9
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  То си пише бе... миналата година бюджетен дефицит 300 милиона, тая година милиард и половина плюс милиардни заеми. За петте месеца на 2013 година са събрани повече пари отколкото за петте месеца на 2012, най-проблемните месеци юни, юли и август, когато управляваха "експертите". Едните затягат контрола върху акцизите, другите го разхлабват и т.н. Това са фактите и колкото чугунените кутевчета да се пънат все тая.

 • 10
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#8] от "Да, ама не":

  Как написа толкова много глупости и лъжи? По-точно кой ти ги написа, кутю или хармоника?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK