Министерският съвет тепърва започва работа по финансовия контрол над СРС-тата

Министерският съвет тепърва започва работа по финансовия контрол над СРС-тата

До края на юни работната група ще трябва да каже как службите ще си плащат за подслушването

4054 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


В последния работен ден на януари със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски е била създадена работна група, която ще трябва да изготви подзаконовата база, уреждаща т.нар. финансова обосновка при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). Тя има срок до 30 юни да напише правилата, според които всеки (МВР, военно и цивилно разузнаване, прокуратура и т.н.), който поръчва подслушване и следене на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), ще трябва да си плаща за това. Това казаха от Министерския съвет след запитване на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация.

Отлагането

Принципът беше въведен с приетите от БСП, ДПС и АТАКА промени в Закона за СРС миналото лято. Според мотивите на вносителите финансовата обосновка трябваше да е най-голямата гаранция, че няма да има злоупотреби с подслушването. Принципът трябваше да започне да действа от началото на годината, а правилата да са готови три месеца след приемането на промените. В края на миналата година обаче БСП и ДПС отложиха с една година влизането в сила на финансовата обосновка с мотив, че "принципът на финансова обвързаност при осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства не е прилаган до момента в Република България". Тезата контрастира със серията от промени, които БСП и ДПС предприеха в сектора за сигурност в началото на мандата си, за които обаче не беше обсъждана подобна отсрочка и необходимостта от анализ.

Въпреки че в закона ясно е записано, че правилата трябва да са готови до три месеца след влизането на закона в сила, работната група, която ще подготвя подзаконовата база за финансовата обвързаност, е била създадена чак миналата седмица. От пресцентъра на правителството уточняват, че след приетите през лятото промени, с които беше създадена ДАТO, действително е започнала работа по делегирания бюджет, но през декември е станало ясно, че подзаконовите актове няма как да са готови в законовия срок, а в държавния бюджет на службите подобен разход не е бил предвиден. Заради това групата е била разпусната, за да бъде създадена отново месец и половина по-късно.

Методика - до 30 юни

"Председател на междуведомствената работна група е председателят на ДАТО Цветан Китов, а членове са представители на администрацията на МС, на МВР, МФ, ВКП, Специализираната прокуратура, администрацията на главния прокурор, ДАТО, ДАНС, НРС и службите "Военна информация" и "Военна полиция" – МО", казват от МС и уточняват, че нейната задача ще е до 30 юни тази година да "разработи проект на методика за остойностяване на СРС и проект на акт на МС по чл. 20а, ал. 3 от Закона за СРС". Контролът по изпълнението на задачите на работната група е възложен на Цветлин Йовчев. Промените в Закона за СРС бяха едни от първите, които парламентарното мнозинство на БСП и ДПС предприеха. Те вървяха в пакет с реформата в службите за сигурност, с която беше закрита ГДБОП, а правомощията й бяха прехвърлени към ДАНС. С тях бяха "свалени" и изискванията за председател на агенцията, за да може за поста да бъде избран Делян Пеевски.

С промените прилагането на СРС беше извадено от МВР и беше прехвърлено в новосъздадена ДАТО, на която ръководител очаквано стана Цветан Китов. Преди това той ръководеше службата за подслушване в ДАНС - "Специални операции".

Тя остана незасегната от реформите и на практика в момента в държавата продължава да има две звена за прилагане на СРС – ДАТО и "Специални операции" на ДАНС. И двете служби са под шапката на вицепремиера Цветлин Йовчев.

В последния работен ден на януари със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски е била създадена работна група, която ще трябва да изготви подзаконовата база, уреждаща т.нар. финансова обосновка при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). Тя има срок до 30 юни да напише правилата, според които всеки (МВР, военно и цивилно разузнаване, прокуратура и т.н.), който поръчва подслушване и следене на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), ще трябва да си плаща за това. Това казаха от Министерския съвет след запитване на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  След всяка безумна реформа резултатът е все по плачевен и има няколко категорични проявления-1.Раздут щат,нови служби,директори,секретарки и армия от любовници и рода,която трябва да бъде назначена на подходяща работа.(Това имам чувството ,че е една от основните цели ,първоначално)
  2.Размиване на отговорност и поради увеличената бюрокрация-намаляване на ефикасността от работата(накрая винаги са виновни обикновените оперативни работници,а не продажните им началници и техните покровители-политици,които ги слагат мандатно,за да напълнят касата-сега и веднага)
  3.Понеже ние като народ явно си имаме някакъв народопсихологичен проблем ,както и това,че чувството за интегритет ,лоялност и почтеност тотално са загубили почва у душите ни-течът на информация ще продължи..защото тя ще се движи през хиляда деловодителки ,началници и кой ли не,докато стигне от заявителя,до изпълнителя и обратно(технологичният напредък е много по-бърз от милиционерския мозък)...
  В крайна сметка вече видяхме-повишен е почти двойно бюджета на ДАТО(и това е само началото),после ще почнат скандали и взаимни обвинения между ръководители защо не върви работата,ще се местят и наказват обикновени служители,ще се слагат нови и неопитни мюрета....А Ваньо Танов вече го каза при Кеворкян-доказани айдуци се връщат отново на хубави позиции..(дали са се стреснали от малоумните реформи..или напротив?Очаквали са ги!!!Доволни са....Не че при Цвъчко и Боко беше готино,ама това е .....Дядо Вазов го е казал-Стресни се племе закъсняло!Живейш ли,мреш ли ти ,ти не знайш!.......

 • 2
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Тук очевидно БСП и ДПС нямат желание да бързат като със законите и решенията на НС свързани с пеевски. Пределно им е ясно, че правителството на олигарски няма да удържи до края на мандата си и за това ще отлагат до последно.

  ОСТАВКА наглеци!

 • 3
  strongest avatar :-|
  strongest

  Трябва здрав контрол над СРС-тата, защото Цвъки си го беше обърнал на бащиния.

 • 4
  strongest avatar :-|
  strongest

  Цвъки харчеше по 100 милиона лева на година само за СРС-та!

 • 5
  strongest avatar :-|
  strongest

  Това е повече от парите за култура за 2012 година!

 • 6
  strongest avatar :-|
  strongest

  Отделно, че вече има 2 дела срещу него за своеволия и даване на устни заповеди за подслушване.

 • 7
  bluewater avatar :-|
  BlueWater

  До коментар [#3] от "stronger":
  До коментар [#4] от "stronger":
  До коментар [#5] от "stronger":
  До коментар [#6] от "stronger":

  Четири опорни точки в четири коментара. Очевидно новия наказателен кодекс на БСП и ДПС ви стимулира да клеветите и лъжете, като предвижда само глоба.

  ОСТАВКА наглеци!

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  "Според мотивите на вносителите финансовата обосновка трябваше да е най-голямата гаранция, че няма да има злоупотреби с подслушването."
  /подслушването е само едно от видовете СРС/

  Финансовата обосновка може единствено да бъде възспиращ фактор пред заявителя по отношение на броя заявени СРС за годината. Злоупотребаета с информацията придобита от прилагането на СРС е съвсем друга тема и няма нищо общо финансовите параметри на СРС. Това е кристален пример, как законодателя, който за да се хареса на т. нар. "гражданско общество" създава правна норма, която на практика е неизпълнима и не решава а създава проблеми. Квалифицирани служители в изпълнение на закона ще изразходват време и експертиза за да остойностят и вкарат в методика нещо което вече е измерено с отпуснатия за годината бюджет на ДАТО. Заявителите/службите за сигурност, службите за обществен ред и прокуратурата/ от своя страна трябва да заплащат от своя бюджет заявените от тях СРС. Изготвянето на някакви усреднени финансови параметри за прилагането на различните видове СРС на практика не води до нищо освен до съставянето на ценоразпис, който не може да е актуален за всеки отделен случай. Понеже няма как да вкараш истинския живот в рамка, какво ли ще се случи ако съответния орган - заявител е изразходвал бюджета си за СРС, и поради това не може да заяви следващото СРС, което вдероятно би могло да разкрие или предотврати извършването на престъпление или посегателство срещу националната сигурност?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход