С нов шеф начело, НЕК се раздели с преносната мрежа

Екатерина Истаткова заменя Йордан Желев като изпълнителен директор на държавната фирма

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Управляващите направиха поредна кадрова смяна в ръководството на държавната енергетика. Екатерина Истаткова е заменила Йордан Желев като изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК), показва решение от 4 февруари, публикувано в Търговския регистър.

Истаткова е в борда на НЕК от края на ноември, когато самият  Желев беше назначен за изпълнителен директор на държавната енергийна компания. Тогава Желев зае мястото на Владимир Инков (също с кратка кариера начело на НЕК), който пък беше изпратен от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в проектната компания "Южен поток България".

Преди да влезе в НЕК Истаткова работи в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), където последно е оглавявала звеното "Икономически анализи и регулаторен одит". За нея се знае още, че е съпруга на Алексей Истатков, който е основател на фирмата за търговия с електроенергия "ДАНС Енерджи". Официално той е в компанията между 2008 и 2009 г.

Кариера в чужбина

На пресконференция в сряда Стойнев посочи официална причина за мениджърската рокада. "Г-н Желев е един изключителен специалист, който получи предложение да работи в чужбина със заплащане многократно надхвърлящо това, което ние предлагаме, и съответно той избра да отиде на друго място. Това е причината. Трябва да се замислим за заплащането на ръководните кадри в държавните дружества, защото те носят огромна отговорност, наистина са специалисти", каза министърът.

Според Търговския регистър в борда на НЕК сега са още Анна Димитрова и Момчил Ванов, който е и в управителния орган на "Енергийна инвестиционна компания". Това новосъздаденото държавно дружество, с което Българския енергиен холдинг смята да изкупи закъсалите "Ремотекс Раднево" и "Химко".

Дългоочакваният "развод"

Отделянето Електроенергийния системен оператор като отделно дружество извън Националната електрическа компания също е факт от 4 февруари. Това съобщиха в сряда от държавния Български енергиен холдинг (БЕХ), който е едноличен собственик и на двете дружества.

С тази стъпка ЕСО вече официално придобива електропреносната мрежа в България. Към ЕСО са преминали редица подстанции, електропроводи, складове, сгради на диспечерски пунктове, поземлени имоти и други, показва справка в Търговския регистър. Според същата информация сега капиталът на НЕК е 1.06 млрд. лв., а на ЕСО - 66 млн. лв. Не е ясно дали прехвърлянето на мрежата е отразено в тези стойности.

Европейски условия

Разделянето на двете компании е едно условията за либерализация на енергийните пазари, които са залегнали в енергийното законодателство на Европейския съюз. Идеята е собственикът на мрежата да е различен от собственикът на електроенергията и производствените съоръжения. Доскоро НЕК концетрираше в себе си и мрежата, и редица водноелектрически централи.

Забавяеното изваждане на ЕСО от електрическата компания беше една от причините през 2012 г. Европейската комисия да започе наказателна процедура срещу България. Последва и разследване на БЕХ за злоупотреба с господстващо положение на енергийните пазари. Една от причните за забавянето беше свързана със заемите на НЕК, които са обезпечени с активи като мрежата и друга инфраструктура. До отделянето явно се е стиганало след споразумение с кредиторите.

А сега да се сертифицираме

"Отделянето на ЕСО ЕАД, като собственик на електропреносната мрежа, ще позволи на дружеството да стартира процеса по сертифицирането му като независим преносен оператор, като последваща стъпка за развитието на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар съобразно изискванията на третия либерализационен пакет", уточняват в прессъобщение от БЕХ.

Сертифицирането обаче трябва да мине през Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и може да отнеме още няколко месеца, призна наскоро новият шеф на регулатора Боян Боев.