ЕРП-та поискаха зелените централи да плащат за достъп до мрежите им

Засега енергийният регулатор предвижда такса да събира само системният оператор

Според ДКЕВР, оглавявана от Боян Боев, мрежовите разходи на ЕРП-тата вече са отчетени при определянето на крайните цени на тока от 1 август и от 30 декември 2013 г. и поради това нямат основания да искат нова такса от централите
Според ДКЕВР, оглавявана от Боян Боев, мрежовите разходи на ЕРП-тата вече са отчетени при определянето на крайните цени на тока от 1 август и от 30 декември 2013 г. и поради това нямат основания да искат нова такса от централите    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Според ДКЕВР, оглавявана от Боян Боев, мрежовите разходи на ЕРП-тата вече са отчетени при определянето на крайните цени на тока от 1 август и от 30 декември 2013 г. и поради това нямат основания да искат нова такса от централите
Според ДКЕВР, оглавявана от Боян Боев, мрежовите разходи на ЕРП-тата вече са отчетени при определянето на крайните цени на тока от 1 август и от 30 декември 2013 г. и поради това нямат основания да искат нова такса от централите    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
На 14 февруари регулаторът ще реши как и колко от събраните 192 млн. лв. мрежовите компании ще върнат на екоцентралите.

Електроцентралите на възобновяеми източници (ВЕИ) да плащат за достъп не само до преносната мрежа, но и до разпределителните мрежи. Това поискаха от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) представители на трите регионални мрежови дружества "Енерго-про", ЧЕЗ и EVN по време на открито заседание на комисията в четвъртък. Реакцията на трите фирми е очаквана. Миналата седмица ДКЕВР посочи, те не са обосновали исканите от тях цени, а и разходите им по управление на мрежата вече са включени в крайните цени на тока. ДКЕВР ще реши окончателно за цените на 14 февруари.

В ролята на посредници

Според работен доклад на регулатора собствениците на мощностите на слънчева и вятърна енергия ще трябва да плащат за достъп по 2.45 лв. на мегаватчас на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От началото на февруари в активите на оператора вече фигурира преносната мрежа (на високо напрежение), след като дружеството беше отделено от Националната електрическа компания (НЕК). ЕРП-тата също ще събират средства по тази цена, но те реално са в ролята на посредници, защото ще трябва да внасят парите в ЕСО.

По закона за енергетиката и потребителите, и производителите на енергия са длъжни да плащат за ползването на мрежата. За домакинствата това е отразено в цените за бита. През 2012 г. ДКЕВР въведе временни цени за зелените централи за достъп до всички мрежи, но поради нарушена процедура регулаторното решение беше оспорвано от инвеститори и в крайна сметка Върховният административен съд го отмени. Докато цените бяха в сила, мрежовите компании събраха 192 млн. лв., които тепърва трябва да бъдат възстановени на ВЕИ инвеститорите.

От работния доклад на регулатора става ясно още, че липсва обосновка за искането на ЧЕЗ за цена за достъп и затова то не е разгледано. Регулаторът е сметнал, че другите две ЕРП-та също не са аргументирали достатъчно добре. Освен това мрежовите им разходи вече са отчетени при определянето на крайните цени на тока от 1 август и от 30 декември 2013 г., твърдят от регулатора. Компаниите обаче смятат, че това не е така. Председателят на управителния съвет на EVN Йорг Золфелнер припомни, че на дружеството му са признати 160 млн. вместо 187 млн. лв. оперативни разходи, т.е. 27 млн. лв. по-малко от нужното. При "Eнерго-про" недостигът за покриване на технологичните разходи е 32 млн. лв.

Oчаквано несъгласие

И трите ЕРП-та се опитаха да оборят твърденията в документа. "Не разбираме каква услуга за достъп предоставя ЕСО на фотоволтаичните централи, присъединени на ниско и средно напрежение", попита на заседанието Зорница Генова, директор в ЧЕЗ по регулациите, по повод свързването на тези мощности към мрежите на ЕРП-тата.

От EVN също бяха критични към регулатора. "Не приемаме, че не сме обосновали разходите, и затова не искате да ги признаете", категорична беше Илина Стефанова, която се занимава с регулационния мениджмънт в EVN. Тя попита защо цената за достъп ще е само за централи, работещи с преференциални цени, а не и за други, тъй като няма разлика в разходите, които те предизвикват в мрежата. По думите на председателя на управителния съвет на "Енерго-про продажби" Пламен Стефанов наред с трите намаления на цената на тока през последната година новото решение на ДКЕВР поставя под въпрос възможността на компанията да работи нормално.

В проблем се превръща администрирането на цената за достъп на ЕСО, което също ще предизвика разходи за ЕРП-тата. "Има логика да те да бъдат отчетени в разходите ви", отговори на опасенията членът на ДКЕВР Еленко Божков.

Разпределителните фирми отново поставиха и въпроса как ще бъдат връщани събраните средства по отменените цени от 2012 г. и какъв ще е механизмът по приспадането им от новите цени. Досега не сме осчетоводявали тези пари като приходи, обясни Йорг Золфелнер от ЕVN. При това ЕРП става дума за 95 млн. лв. Очаква се ДКЕВР даде указания за възстановяването на парите заедно с решението за новата цена, което ще бъде взето на 14 февруари.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Не мога да разбера ВЕИ ли са най-важните в цялата ни енергийна система,че не плащат нищо и разходите са за всички останали,а накрая ги плащаме всички потребители с по-високи цени на тока? Значи от една страна ВЕИ-тата имат гарантирани изкупни цени на тока,а от друга не са плащали досега нищо от разходите които има заради тях. Трябва най-накрая да се намери решение с високите цени на които са подписвани договорите,защото няма кой да ги плаща.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Не само ВЕИ имат гарантирани изкупни цени. И примерно за 2012 вятърните централи са произвели 1 217 884 мегавата, а ТЕЦ на газ (топлофикациите) 2 337 885, и то при положение, че тока от вятъра се изкупува 2 пъти по-евтино!
  Нормално е таксата да е равна за всички.

 • Да, ама не

  И какъв беше ефектът от задължителните ВЕИ-та? Скъп ток за бита и за бизнеса, което се отразява на цялата икономика. Ние ще се правим на по-големи светци и от папата. Щом Германия почнала да залага на ВЕИ, дай и ние да натовариме мрежата с еко глупости, при положение, че има много по-евтини алтернативи. Имам чувството, че нашите преговарящи с ЕС навремето само са кимали с глава и са подписвали, без да знаят какво точно. При нас отстояване на български интерес няма, каквото каже Брюксел и ние се кланяме за вниманието. А имат и наглостта да критикуват с разни смешни докладчета

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#3] от "Да, ама не":

  Очевидно имате голям опит с опорните точки, за да напишете цял абзац без нито едно вярно изречение в него.

  ДКЕВР се оплете като пате в калчища с все по-безумните и непредвидими регулации, и лишени от всякаква логика решения.

 • 5
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  ВЕИ-тата са със силно лоби. Едва ли ще допуснат изненади и промени на сегашното статукво.

 • 6
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Монополите и ВЕИ-тата вечно искат нещо, вечно са недоволни, вечно не им стига! И разбира се се договарят за сметка на потребителя...

 • 7
  g0nzi avatar :-|
  Моди трий нищо да не остане!

  Айде да си събирате партакшите ЕРП_тата като не ви отърва, вземете си и Каролев! ВЕИ-тата всички са на олиграси, за това толкова умело ги закриля държавата, но е факт че нямаме нужда нито от ВЕИ-тата нито от ЕРП-тата!

 • 8
  bibiiip avatar :-P
  bibiiip ®

  До коментар [#1] от "moloko_":

  Ще ги плащаме та ушите ще ни плющят (тепърва цената на тока ще се вдига много), но идеята е парите в на кой джоба да отидат(дали в инвеститорите взели кредити и изградили ВИТ-та или в ЕРП - тата или в НЕК или в държавата или е който успее да се докопа до кокала). Иначе за общата цена на ТОКА на крайния клиент, тези такси и данъци които се слагат на ВЕИ няма да помогнат с нищо. Пътя на тока е само нагоре и нагоре и тия изкуствени намаления в момента (които са само на приказки) ще ни изиграят много лоша шега, но..... това сме си избрали - това ще си сърбаме!

 • 9
  dun avatar :-?
  dun

  защо - АЕЦа и ТЕЦовете плащат ли?

  или пак ще правим дискриминационни условия които утре ще паднат в съда щото толкова ни е мозъчето....

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#9:"dun"]защо - АЕЦа и ТЕЦовете плащат ли?[/quote]Кажете поне един АЕЦ или голям ТЕЦ включен само към мрежа 20кV на ЕРП. :)

  Ако не можете то [quote#9:"dun"] толкова ни е мозъчето.[/quote]


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход