Новият брой: Магистрален грабеж

Брюссель в иллюминаторе*

Сергей Станишев се намира в ситуация, в която трябва да прави баланси между личната си политическа кариера и оцеляването на БСП във властта <br>

Брюссель в иллюминаторе*

Какво се случва с БСП преди конгреса и защо Сергей Станишев няма да стане европейски комисар

Елена Старидолска
12929 прочитания

Сергей Станишев се намира в ситуация, в която трябва да прави баланси между личната си политическа кариера и оцеляването на БСП във властта <br>

© Надежда Чипева


Когато стана ясно, че Георги Първанов е избрал стратегията да атакува ръководството на БСП отвън (чрез проекта АБВ), защото в противен случай промяната няма да стане в близките години, част от останалата в партията опозиция на Сергей Станишев се отнесе скептично към шансовете му за успех. Недоволните от председателя, но и от бившия президент очакваха Станишев да поеме по пътя към Брюксел и европейската кариера буквално до няколко месеца, което да облекчи задачата им за промяна в БСП. От края на миналата седмица обаче вече е известно, че по-скоро Първанов е прав. Председателят няма намерение да става нито евродепутат, нито еврокомисар и поне още две години ще е начело на БСП, освен ако партията не изгуби драматично властта, за което той ще понесе отговорността.

И докато за намерението на Станишев да не остава на работа в Европейския парламент (ЕП), въпреки че най-вероятно ще води листата на БСП за изборите, се знаеше отдавна, то отказването му от място в Европейската комисия (ЕК) стана изненадващо. Миналия петък, по време на парламентарния контрол депутатът от левицата Жельо Бойчев без някаква особена необходимост попита премиера Пламен Орешарски за бъдещия еврокомисар, който правителството трябва да предложи в късната есен. Министър-председателят очерта профил, на който Станишев категорично не отговаря - "нежелателно е неговото затваряне в една политическа сила или само от едно политическо семейство в европейски план". Освен това трябвало да бъде подкрепен с консенсус.

Всички близки до ръководството на БСП или обикновени депутати от левицата, които "Капитал" попита за въпроса на Бойчев бяха категорични, че той е бил "помолен" да го зададе, за да спрат от АБВ да изпращат Сергей Станишев в Брюксел. Факт е, че мнозина, не само от АБВ, отдавна прогнозират, че председателят на БСП ще избере за себе си кариерата на европейски комисар и досега той не го е отричал. Освен това уставът на БСП му позволява да бъде председател до 2016 г., когато изтича вторият му мандат, но не и повече. Има поне три най-едро групирани обяснения за промяната в плановете му - или не може да стане еврокомисар, дори да иска, заради загуба на авторитет и скандалите около съпругата му Моника, или се отказва от поста, защото оставането в България му е належащо и по-важно, или... няКой не го пуска да си ходи, за да не се разпадне балансът в управляващата коалиция.

Едно е да искаш...

Месеци преди изборите през май, но на практика вече в период на кампания, Станишев се опитва да спре спекулациите за дезертьорството му в европейските институции и да отнеме една от темите на опонентите си. От "Позитано" 20 предприеха и заблуждаваща маневра, като пуснаха "достоверна" информация, че се водят преговори за еврокомисар с кандидатури, свързани по-скоро с дясното политическо пространство като Гергана Паси, Надежда Нейнски и Кристалина Георгиева. В това, разбира се, няма нищо вярно и интригите не се развиха.  

Станишев обаче засега не може да ограничи щетите около договора на Моника за проекта на ЕП "Как да разбираме Европейския съюз" от началото на 2013 г. , който по същество трябва да популяризира европейските избори. Скандалът, който той предизвика, заплашва да нанесе удар по авторитета на председателя на парламента Мартин Шулц, който е и кандидат на ПЕС за председател на следващата комисия. Първо, в края на 2013 г. германският евродепутат от ЕНП Инге Греслер, член на комисията по бюджетен контрол, поиска Шулц да обясни дали няма конфликт на интереси заради отпуснатите близо 60 000 евро на съпругата на президента на ПЕС. По-късно Моника Станишева се отказа от проекта и обеща да върне преведените авансово близо 30 000 евро. Миналата седмица обаче ЕНП продължи да разпалва скандала, като депутатът Михаел Галер, координатор в подкомисията по сигурност на ЕП, попита Мартин Шулц за отпуснатите средства и поиска политическа оценка. "Ако това се случи в Германия, човекът, който е замесен, би си подал оставката", каза той за focus-news.net. Това принуди БСП да прехвърли въпроса на национална територия - от четвъртък депутатите на партията в българския парламент Мая Манолова и Антон Кутев обясняват как това е поредната мръсна кампания на ГЕРБ. "Отвратително е, когато се атакуват семействата на политици. След като не могат да се разправят с лидера на БСП, атакуват семейството му, при това абсолютно игнорирайки фактите", твърдят двамата с почти идентични реплики. Пресцентърът на партията изпрати три отделни съобщения в рамките на няколко часа с едно и също съдържание, в които се казва освен това, че не Шулц е отговорен за администрацията на ЕП, а главният секретар Клаус Веле, който е от ЕНП. Нервната реакция на БСП е показателна за това, че въпреки малката сума на проекта, скандалът в Брюксел очевидно е голям. Станишев не би могъл да избегне въпросите за съпругата си, ако се кандидатира за еврокомисар наесен. Той ще бъде подложен и на допълнителен разпит от българите от ЕНП, а в тила си ще има може би поне един представител на АБВ. Или както коментира представител на десницата там - "не Станишев се отказа, а Моника".

А сега накъде

Към 2016 г. БСП ще е поставила рекорд - един и същи човек ще я управлява 15 години, или повече от половината от времето на т.нар. преход, започнал на 10 ноември 1989 г. Това ще е обезкуражило хората в партията, които през годините са се опитвали да променят ръководството, кандидатирали са се безуспешно за председателския пост и са губили най-вече заради апаратните игри, а не заради слаби платформи. Янаки Стоилов, вечният претендент, ще е почти на 60 години, но по-важното е, че заедно с Георги Кадиев и Румен Овчаров, всички те ще бъдат напълно обезличени и забравени. Това обаче едва ли е проблем на Станишев, освен ако дотогава не успее да подготви някой наследник за поста, за каквито се твърди, че се надява да станат Кристиан Вигенин или Красимир Янков.

По-интересно е каква може да е причината да остане в страната самият той. "Станишев никога не е искал да е еврокомисар, той иска да е премиер", твърди член на Изпълнителното бюро, според когото тази възможност изобщо не е изключена. Едно е да си премиер под сянката на различни лобита в БСП през 2005 г., друго е, когато си се установил като лидер на БСП", коментира пред "Капитал" и председателят на "Български социалдемократи" Георги Анастасов възможността Станишев да стане отново министър-председател, като направи аналогия с Уинстън Чърчил през 1951 г.

В същия ден, в който от думите на Пламен Орешарски се разбра, че президентът на ПЕС няма да е еврокомисар, пред БНТ бившият журналист, който сега се пробва в политиката в проект, близък до гуруто на днешното управление - банкерът Цветан Василев и кръгът около депутата от ДПС Делян Пеевски - Николай Бареков каза, че ако през май спечели повече от един евродепутат, ще поиска предсрочни избори през октомври. За повечето народни представители от БСП подобни хипотези не са изключени, въпреки че немалко от тях са скептични за електоралните способности на Бареков. Все пак се застраховат, че зависи от разпределението на силите през май. Пред "24 часа" неотдавна социологът Андрей Райчев беше казал, че "ако БСП и ДПС претърпят поражение на европейските избори през май, предсрочните избори ще станат политически неизбежни. Ако, което е много по-вероятно, управляващата коалиция спечели убедително през май, тогава предсрочният вот ще стане интересен за БСП и ДПС и могат сами да го организират наесен, за да качат над 120 депутати". Прогнозата му обаче беше месец преди Георги Първанов да обяви, че ще застане зад алтернативна листа на изборите през май.

Но дори и правителството да не се смени през октомври, то ще номинира кандидатат за еврокомисар. Илияна Йотова, която е евродепутат и член на ръководството на БСП, каза през седмицата, че "този път България трябва да се пребори за по-ключов ресор, като например финанси или икономика", което породи спекулациите за размяна на позициите на председателя на БСП и премиера. Дори и да не стане отново премиер, Станишев ще е нужен (не само за съпартийците си, но и за хората, назначили Делян Пеевски за шеф на ДАНС), за да държи партията единна пред заплахата от конкуренцията на АБВ.

Засега е ясно, че оставането на Станишев начело на БСП за още две години, ще принуди вътрешната му опозиция да се запаси с търпение и да укрепи позиции, за да е в кондиция през 2016 г. Освен ако планът на Георги Първанов да покаже по-добрият вариант на БСП не успее и промените настъпят много по-рано от планираното на "Позитано" 20.

* Игра на думи с песента на група "Земляне" "Трава у дома" (Земля в иллюминаторе)

Защо се бави листата за ЕП

Алтернативната листа на АБВ начело с евродепутата Ивайло Калфин, колкото и да е официално неглижирана от "Позитано" 20 предизвика първите трусове в плановете на БСП. В събота, на конгреса на партията в по-скромната от обичайно зала 3 на НДК се очакваше социалистите да обявят имената на кандидатите си за евродепутати, даже почти беше насрочено заседание на пленума миналата сряда, на която листата трябваше предварително да се одобри. Ден преди това ръководството промени решението си. Неофициалните коментари са в посока "защо трябва да излагаме номинациите си на критики предварително, до изборите има още много време", а и Първанов каза, че ще съобрази подредбата на своите кандидати с тези на БСП. Най-вероятно те ще се водят от Сергей Станишев. Очаква се Илияна Йотова и Георги Пирински да са съответно втори и трети, както са по брой номинации в страната. За четвъртата позиция се спряга името на депутата Петър Курумбашев от т.нар. гражданска квота. И оттук започват проблемите, защото със сигурност избираемите места са шест, при положение че Станишев не остане евродепутат. В тази рамка трябва да влязат Деница Караджова, депутат от БСП и добре позната в ПЕС, Достена Лаверн - дъщеря на политолога Мария Пиргова, напълно непозната за БСП и представител на "Български социалдемократи", коалиционен партньор на БСП и потенциален такъв на АБВ, ако Станишев не ги приласкае. Извън очакванията, че партията трудно ще преглътне съотношението едно към едно "наши - чужди" в избираемите места (а Караджова дори може да отпадне), така подредена, листата не разширява подкрепата за БСП. В този вид тя щеше да бъде независимо от реанимирането на АБВ. Или както каза депутат от левицата - "оставаме си с твърдото ядро, а периферията я подаряваме на Първанов".

Когато стана ясно, че Георги Първанов е избрал стратегията да атакува ръководството на БСП отвън (чрез проекта АБВ), защото в противен случай промяната няма да стане в близките години, част от останалата в партията опозиция на Сергей Станишев се отнесе скептично към шансовете му за успех. Недоволните от председателя, но и от бившия президент очакваха Станишев да поеме по пътя към Брюксел и европейската кариера буквално до няколко месеца, което да облекчи задачата им за промяна в БСП. От края на миналата седмица обаче вече е известно, че по-скоро Първанов е прав. Председателят няма намерение да става нито евродепутат, нито еврокомисар и поне още две години ще е начело на БСП, освен ако партията не изгуби драматично властта, за което той ще понесе отговорността.

И докато за намерението на Станишев да не остава на работа в Европейския парламент (ЕП), въпреки че най-вероятно ще води листата на БСП за изборите, се знаеше отдавна, то отказването му от място в Европейската комисия (ЕК) стана изненадващо. Миналия петък, по време на парламентарния контрол депутатът от левицата Жельо Бойчев без някаква особена необходимост попита премиера Пламен Орешарски за бъдещия еврокомисар, който правителството трябва да предложи в късната есен. Министър-председателят очерта профил, на който Станишев категорично не отговаря - "нежелателно е неговото затваряне в една политическа сила или само от едно политическо семейство в европейски план". Освен това трябвало да бъде подкрепен с консенсус.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  today avatar :-P
  today

  Аааааахахахахахахааааа!

 • 2
  normandy avatar :-|
  takeshi303

  Гоце атауква с АБВ, защото е получил информация, че Станиша не го искат на висок пост в Европа и не му се става обикновен евродепутат и е принуден да остава тук, естествено той го изкарва като поемане на отговорност в името на KLETA MAJKA BALGARIQ.

 • 3
  mich avatar :-|
  mich

  И Гоце не го искат но ще се опита да сложи марионетки да му служат но няма да се получи. Ще има голямо надлъгване в следващите години в най бандитската партия

 • 4
  marker avatar :-|
  marker

  Съсела е апаратен играч, но ако в България номера от сорта "забравете Моника" вървят, в Европа - не.

 • 5
  subaru avatar :-|
  subaru

  Станишев ще влезе в историята, изпращайки "столетницата" на бунището на историята.

 • 6
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  " Това принуди БСП да прехвърли въпроса на национална територия - от четвъртък депутатите на партията в българския парламент Мая Манолова и Антон Кутев обясняват как това е поредната мръсна кампания на ГЕРБ"

  Оффф, на тези двамата има ли някъкъв на4ин да им се запушат устите, 4е всеки пат като ги отворят запо4ва да вони ..... ГЕРБ не цвете, ама тия нараво се оляха

 • 7
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  нелепи опити, облечени в цяла статия, за укрепването на станишев. станишев изобщо няма да го има в съзнанието ни след май месец, а вие ми говорите "дори и да не стане премиер" - това изречение само по себе си представлява крайно отрицание на логиката и смисъла на целия живот: нещо, което априори вече не съществува, дори щяло да не става премиер.

  каква забавна диалектика.

 • 8
  xzk39309305 avatar :-P
  Иван55

  За хипотезата, че няКой държи Станишев тук? - Поклон! :)

 • 9
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  "Станишев никога не е искал да е еврокомисар, той иска да е премиер", твърди член на Изпълнителното бюро, според когото тази възможност изобщо не е изключена. Едно е да си премиер под сянката на различни лобита в БСП през 2005 г., друго е, когато си се установил като лидер на БСП", коментира пред "Капитал" и председателят на "Български социалдемократи" Георги Анастасов възможността Станишев да стане отново министър-председател, като направи аналогия с Уинстън Чърчил през 1951 г.

  WTF?!? Защо му пълните главата с небивалици тоя лузър бе подлизурковци недни?!

 • 10
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  * Игра на думи с песента на група "Земляне" "Трава у дома" (Земля в иллюминаторе)

  Напоследък е истинско удоволствие човек да ви чете статиите и анализите "Капитал"! Поздравления!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход