Поръчка за болницата на властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поръчка за болницата на властта

Съдът и антимонополният регулатор все още не са на едно мнение доколко покупката на апаратура за правителствена болница е важна за общественото здраве.

Поръчка за болницата на властта

"Лозенец" успя да си извоюва най-голямата единична субсидия за апаратура и я употреби извън правилата

Десислава Николова
25962 прочитания

Съдът и антимонополният регулатор все още не са на едно мнение доколко покупката на апаратура за правителствена болница е важна за общественото здраве.

© Георги Кожухаров


Усещането, че властимащите не разбират какъв точно е проблемът на хората със здравните услуги и състоянието на болниците, е всеобхватно, когато попаднеш в мизерните държавни клиники и когато липсата на специалисти, апаратура и дългите опашки от болни хора убиват крехката надежда за бързо оздравяване.

Причината за разликата във възприятията е проста. По-голямата част от депутатите и министрите ползват за лечението си услугите на т.нар. правителствена болница – университетска болница "Лозенец", а не чакат по няколко часа за преглед в препълнените коридори на "Пирогов" например. Затова виждането, че здравеопазването си е чудесно, се формира в просторните коридори на една светла клиника със 117 легла - толкова, колкото понякога се събират на етаж в голяма болница.

Пропастта между "Лозенец" и останалите клиники е на път да се задълбочи още повече. Причината е в една от последните колосални поръчки за медицинска апаратура, които болницата прави в края на 2013 г. и която в момента се обжалва. Става въпрос за покупка на нова техника на обща стойност 32.786 млн. лв. без ДДС - един ядрено-магнитен резонанс, един скенер, два ангиографа, два дигитални рентгенови апарата и пет ултразвукови апарата.

На този фон през тази година Министерството на здравеопазването е предвидило да инвестира общо 15 млн. лв. в капиталови разходи, ремонти и покупка на апаратура във всички 80 клиники с държавно участие. И още едно сравнение - на търга, проведен от здравното министерство с пари от оперативна програма "Регионално развитие" през 2012 г., по който повечето договори се изпълниха през миналата година, за държавните болници бяха купени 9 ядрено-магнитни резонанса, 10 скенера, 12 дигитални рентгена и 8 дигитални мамографа на обща стойност 28.355 млн. лв. без ДДС.

556 условия за един кандидат

На 21 ноември 2013 г. болница "Лозенец" обявява обществена поръчка за покупка на апаратура, на която се явява само един кандидат – S&T, дистрибутор на апаратурата на Philips Healthcare. Изискванията на болницата са да купи цялата апаратура само от един производител, а доставчикът да отговоря на 556 различни технически изисквания. Междувременно една от компаниите – българското подразделение на General Electric Healthcare обжалва обявяването на поръчката в КЗК с искане за временно спиране на процедурата. Според мотивите в техническото задание се съдържат критерии, които дават предимство на определен участник и се ограничава участието на други производители. Освен това поръчката не е разделена на обособени позиции, с което се ограничава конкуренцията, а изискването всички системи да са от един производител е необосновано. Според жалбата продължаването на процедурата и евентуалното сключване на договор трябва да бъде спряно, тъй като става въпрос за покупка от предварително определен посредством дискриминационни условия участник. GE допълват, че освен това болницата разполага с апаратура и е обявила обществена поръчка за сервизното й поддържане за срок от 12 месеца.

От своя страна болница "Лозенец" твърди, че забавянето на процедурата силно ще затрудни лечебната дейност и ще се отрази негативно върху здравето и живота на пациентите, а апаратурата, с която разполага, е морално остаряла, разваля се често и много средства отиват за сервиз и резервни части.

КЗК приема, че спирането на поръчката ще накърни обществения интерес, тъй като предметът й е доставка на високо специализирано медицинско оборудване, което е от съществено значение, защото е пряко свързано с опазването на здравето и живота на пациентите на болницата.

General Electric Healthcare обжалват определението на КЗК във ВАС, освен това подават искане в КЗК да обяви процедурата за незаконосъобразна, а според източник на "Капитал", директорът им за Европа Жан-Мишел Малбранк изпраща писмо до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Даниела Бобева и търговския аташе в посолството на САЩ, в което предупреждава, че в случая се провежда една непрозрачна процедура и компанията ще направи необходимото, за да я спре по съдебен път.

Междувременно обаче на 30 декември болница "Лозенец" отваря офертата и в рамките на четири часа успява да оцени всички технически изисквания, след което подписва договор веднага, което личи от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

На 21 януари Върховният административен съд осъжда точно обратното на това, което постановява КЗК – съдът спира процедурата с мотив, че общественият интерес ще бъде по-ефективно защитен със спиране на поръчката, докато се реши въпросът за нейната законосъобразност, а не с продължаването й.

Няколко дни след това КЗК решава, че процедурата не е незаконосъобразна и вероятно General Electric Healthcare – България ще обжалва и това решение на КЗК отново във ВАС.

Казусът става все по-труден от юридическа гледна точка, защото изключително рядко се случва възложител да сключи договор на такава сума въпреки разпореждане на ВАС за спиране на процедурата и като не спазва законовия срок за обжалване.

Защо и как толкова?

Болница "Лозенец" е на директно подчинение на Министерския съвет, а субсидията, която получава се гласува директно от правителството. Според постановлението за изпълнение на бюджета през 2013 г. клиниката е струвала на правителството 12.8 млн. лв., от които 8.378 млн. лв. са за заплати на персонала, 2.234 млн. – за капиталови разходи, а 1.566 млн. лв. за издръжка.

В рамките на три седмици директорът на болницата проф. д-р Любомир Спасов не успя да отговори на въпросите на "Капитал", но за сметка на това получихме данни за болницата от принципала – Министерският съвет. Според данните оттам през миналата година болницата е получила приходи и трансфери за 33.917 млн. лв., има задължения от 598 хил. лв., през нея са преминали 30 981 лица, оказана е спешна помощ на 2104, а в болницата са лекувани 5363 пациенти. Направени са 1223 операции.

Тъй като болницата е сключила договор със здравната каса, през миналата година лечението на 4502 пациенти е било платено от нея и клиниката е получила 8.600 млн. лв. според данни от НЗОК.

Така излиза, че клиниката е получила от частни пациенти, здравни фондове или от субсидии още 21 млн. лв.

За сравнение - по данни от скорошна пресконференция, през "Пирогов" през 2013 г. са преминали общо 224 136 пациенти през 2013 г., като 44 136 от тях са били приети за лечение. Вероятно сравнението не е особено коректно, но до някаква степен показва значението за здравния сектор на едната и другата клиника.

От МС съобщават, че през 2013 г. в болницата са направени 28 открити процедури за възлагане на обществена поръчка, като три от тях са преки договаряния за доставка на електроенергия, водоснабдяване и др. В осем от обявените открити процедури оферта е подадена от един участник.

Конкретно за поръчката за апаратура позицията на ръководството на болницата е, че "решението за откриването на процедурата е законосъобразно, изцяло е съобразено с материалноправните разпоредби на Закона за обществените поръчки и не съдържа изисквания, които да дават предимство или ограничават участието на определени лица в откритата процедура". От клиниката са изпратили становище, че апаратурата е придобивана в различни периоди от време и се подменя поетапно, както и че работи с пълния си капацитет. Самата болница уверява, че разполага с инженери със специалност "медицинска техника", които ежедневно следят състоянието на апаратурата, докладват необходимостите от профилактика, ремонти и подмяна, а сервизната поддръжка се извършва от лицензирани фирми.

От GE обясняват, че са обжалвали, защото според публично достъпни данни и тяхната експертиза само един производител отговаря на заложените изисквания.

"По тази причина не подадохме оферта, тъй като неминуемо щяхме да бъдем отстранени. Имаме пряко наблюдение върху болницата, основната част от оборудването е на GE и до 2012 г. беше обслужвано от местната ни сервизна организация. Тогава договорът беше прекратен от болницата поради липса на средства. Независимо че съществуващото оборудване на болница "Лозенец" е на около 10 години, някои от функциониращите там модели още са актуални на пазара. Необходимостта да бъде извършено преоборудване е налице, но обикновено не се налага да бъде направена такава голяма инвестиция наведнъж. Някои от апаратите могат да бъдат надградени, други да бъдат сменени последователно. Абсолютно възможно е и обратно изкупуване за рециклиране на част от съществуващите в болницата апарати", коментира Михаела Михайлова, управител на General Electric Healthcare - България.

Коментарите в сектора са, че това е най-голямата поръчка за апаратура, че такава щедрост може да се случи само на болницата на властта и че правителството би постъпило по-добре, ако вземе предвид исканията на най-големите университетски болници за обновяване на техниката.

"Търговете в България се правят, за да се спечелят от определен човек, а не да има конкуренция и това е поредният пример за това. Според мен правителствена болница не трябва да има, не знам дали са останали в Северна Корея и Куба, но в останалите европейски държави такава не съществува. Случаят с тази покупка на апаратура е пореден пример за нечестна конкуренция – всички болници работят с НЗОК, но останалите се издържат с тези пари, докато "Лозенец"  получава субсидии за ремонти и апаратура, и то без някой да си направи труда да види какъв ще е ефектът върху здравната система, колко хора ще бъдат излекувани. Вероятно би имало по-голям ефект, ако тези пари бяха похарчени за Спешна помощ, детска онкохематология или за лечение на нуждаещи се в чужбина", коментира д-р Стойчо Кацаров, директор на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Усещането, че властимащите не разбират какъв точно е проблемът на хората със здравните услуги и състоянието на болниците, е всеобхватно, когато попаднеш в мизерните държавни клиники и когато липсата на специалисти, апаратура и дългите опашки от болни хора убиват крехката надежда за бързо оздравяване.

Причината за разликата във възприятията е проста. По-голямата част от депутатите и министрите ползват за лечението си услугите на т.нар. правителствена болница – университетска болница "Лозенец", а не чакат по няколко часа за преглед в препълнените коридори на "Пирогов" например. Затова виждането, че здравеопазването си е чудесно, се формира в просторните коридори на една светла клиника със 117 легла - толкова, колкото понякога се събират на етаж в голяма болница.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "По-голямата част от депутатите и министрите ползват за лечението си услугите на т.нар. правителствена болница"

  Любопитно да се поразрови, какава част от депутатитеи семействата им ползват здравни услуги във... Великобритания напр.?
  Просто народните избраници съществуват в паралелен свят!
  Правителствена болница е толкова безмислена и вредна, колкото и Авиоотряд 28...

 • Free person

  Не разбирам защо изобщо болница "Лозенец" е на специално подчинение на МС,при положение,че отдавна не е правителствена.А и с просто око се вижда,че конкурсът е спечелен от "свои" хора.
  Наистина живеем като в "Алиса в огледалния свят".
  Прав е д-р Стойчо Кацаров - тази болница е атавизъм от времето на комунизма.
  ОСТАВКА!

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Така е при Капитализъма !

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#3] от "oyh53308658":

  Нима?!
  И правителствена, и Военна, и МВР болница са създадени при комунизЪма!
  Финият момент е, че по онези времена съществуваше преса цензура и такава информация нямаше как да види бял свят...

 • 5
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#3] от "oyh53308658":

  Така е при дивия капитализъм от соц. тип.

 • 6
  owen avatar :-|
  owen

  безобразие.
  да не говорим, че изобщо трябва да се обмисля много внимателно закупуването на техника. понякога техниката като космически кораб, а тоалетните - като по жп гарите по соц. време.

 • 7
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#5] "today":
  Прав си , пич ,ама не знаеш колко си прав !
  Ама през Дивия Капитал изъм са минали всички.
  И няма значение дали е Социалистически тип или от 17. век, когато започва Капитал изъм а, когато се отделя даже Науката от Църквата.
  Това си е Първоначално натрупване на Капитал и.
  И корупция няма да има ,като се поразпредели всичко и стане Частно.
  Ми,ако искам да купя Кремиковци за 1$ ,как ще стане така...,че и накрая да спечеля над 100 млн-а за 5 години. Да купя после ОЦЗ Кърджали и пак да нямам пари.За Заплати,деееееее.
  Забивайте колчеата,пичове, както в оня филм- Едно време на Запад ли бе- забиваш колчето в парцела земя и тя е твоя,ако пропуснеш, ставаш комун ист !
  Сега е момента на забиване на Колчеяяяяяяяята !
  "За,бо,а ,Братя , " забивайте !

 • 8
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#4] от "2.5": Вж с,я др. ,
  1. Кога са създадени ,няма никакво значение.
  2. Грешка на БКП,която винаги ме е дразнела с това, че преди 25 години сравняваше постиженията на НРБ с 1939 . г., предвоенната.
  3.Мисли за сега, др..Какво може да е породило това,за което пише в статията .Миналото си е минало.
  4.Сега пък като има много приказки,какво от това. който си има,пак си има . И в Библията пише,че ще си има.
  .................

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "В осем от обявените открити процедури оферта е подадена от един участник."

  Такива обществени поръчки би следвало да подлежат на автоматична проверка от Сметната Палата ПРЕДИ да се отвори плика с офертата.

 • 10
  aeiou avatar :-|
  aeiou

  Така е, но нали всички от здравеопазването са в кюпа и се прикриват един друг. Тези т.нар. "апаратурни" заплатки никъде не фигурират, нали се досещате, а и не се разпределят равномерно. После не се и облагат с данъци - както и много други дейности на "частно/тъмно/сиво" в този бранш. Т.е. ниски заплати - официално означава, че се свива нуждата от медицнски кадри. И това изглежда като целева политика на всички правителства, които много им е кеф после да кажат,че хиляди лекари били напуснали и толкова са добри, че ги искат на всякъде. Това са други абсурди, които в крайна сметка може да значат само едно - реформата е в хода си, а лошото предстои. Лошо - в смисъл, че се връщаме на изходна позиция, от която бедни европейски държавици са отлепили преди 15 години, и продължават да се борят за това достъпно здравеопазване, което ние сме имали, а сега рушим. А има и друго, което хората не знаят - че много от тези супер скъпи апаратури всъщност никога не се купуват, а се вземат под наем, защото за поддръжката - обикновено по-скъпа и от самата апаратура - им са необходими специални договори, без които тази апаратура няма смисъл да се каже дори, че я имат. В България се броят на пръсти на едната ръка техниците, които могат да поддържат такава апаратура. Така че много неща има да научат хората, след като им стана ясно (или може би не е), че в изминалите 10 години не съществуваше ефективна лъчетерапия в България (това е много тъжно и срамно, освен, че петни съвестта на много лекари).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.