Поръчка за болницата на властта

"Лозенец" успя да си извоюва най-голямата единична субсидия за апаратура и я употреби извън правилата

Съдът и антимонополният регулатор все още не са на едно мнение доколко покупката на апаратура за правителствена болница е важна за общественото здраве.
Съдът и антимонополният регулатор все още не са на едно мнение доколко покупката на апаратура за правителствена болница е важна за общественото здраве.    ©  Георги Кожухаров
Съдът и антимонополният регулатор все още не са на едно мнение доколко покупката на апаратура за правителствена болница е важна за общественото здраве.
Съдът и антимонополният регулатор все още не са на едно мнение доколко покупката на апаратура за правителствена болница е важна за общественото здраве.    ©  Георги Кожухаров

Усещането, че властимащите не разбират какъв точно е проблемът на хората със здравните услуги и състоянието на болниците, е всеобхватно, когато попаднеш в мизерните държавни клиники и когато липсата на специалисти, апаратура и дългите опашки от болни хора убиват крехката надежда за бързо оздравяване.

Причината за разликата във възприятията е проста. По-голямата част от депутатите и министрите ползват за лечението си услугите на т.нар. правителствена болница – университетска болница "Лозенец", а не чакат по няколко часа за преглед в препълнените коридори на "Пирогов" например. Затова виждането, че здравеопазването си е чудесно, се формира в просторните коридори на една светла клиника със 117 легла - толкова, колкото понякога се събират на етаж в голяма болница.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "По-голямата част от депутатите и министрите ползват за лечението си услугите на т.нар. правителствена болница"

  Любопитно да се поразрови, какава част от депутатитеи семействата им ползват здравни услуги във... Великобритания напр.?
  Просто народните избраници съществуват в паралелен свят!
  Правителствена болница е толкова безмислена и вредна, колкото и Авиоотряд 28...

 • Free person

  Не разбирам защо изобщо болница "Лозенец" е на специално подчинение на МС,при положение,че отдавна не е правителствена.А и с просто око се вижда,че конкурсът е спечелен от "свои" хора.
  Наистина живеем като в "Алиса в огледалния свят".
  Прав е д-р Стойчо Кацаров - тази болница е атавизъм от времето на комунизма.
  ОСТАВКА!

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Така е при Капитализъма !

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#3] от "oyh53308658":

  Нима?!
  И правителствена, и Военна, и МВР болница са създадени при комунизЪма!
  Финият момент е, че по онези времена съществуваше преса цензура и такава информация нямаше как да види бял свят...

 • 5
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#3] от "oyh53308658":

  Така е при дивия капитализъм от соц. тип.

 • 6
  owen avatar :-|
  owen

  безобразие.
  да не говорим, че изобщо трябва да се обмисля много внимателно закупуването на техника. понякога техниката като космически кораб, а тоалетните - като по жп гарите по соц. време.

 • 7
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#5] "today":
  Прав си , пич ,ама не знаеш колко си прав !
  Ама през Дивия Капитал изъм са минали всички.
  И няма значение дали е Социалистически тип или от 17. век, когато започва Капитал изъм а, когато се отделя даже Науката от Църквата.
  Това си е Първоначално натрупване на Капитал и.
  И корупция няма да има ,като се поразпредели всичко и стане Частно.
  Ми,ако искам да купя Кремиковци за 1$ ,как ще стане така...,че и накрая да спечеля над 100 млн-а за 5 години. Да купя после ОЦЗ Кърджали и пак да нямам пари.За Заплати,деееееее.
  Забивайте колчеата,пичове, както в оня филм- Едно време на Запад ли бе- забиваш колчето в парцела земя и тя е твоя,ако пропуснеш, ставаш комун ист !
  Сега е момента на забиване на Колчеяяяяяяяята !
  "За,бо,а ,Братя , " забивайте !

 • 8
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#4] от "2.5": Вж с,я др. ,
  1. Кога са създадени ,няма никакво значение.
  2. Грешка на БКП,която винаги ме е дразнела с това, че преди 25 години сравняваше постиженията на НРБ с 1939 . г., предвоенната.
  3.Мисли за сега, др..Какво може да е породило това,за което пише в статията .Миналото си е минало.
  4.Сега пък като има много приказки,какво от това. който си има,пак си има . И в Библията пише,че ще си има.
  .................

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "В осем от обявените открити процедури оферта е подадена от един участник."

  Такива обществени поръчки би следвало да подлежат на автоматична проверка от Сметната Палата ПРЕДИ да се отвори плика с офертата.

 • 10
  aeiou avatar :-|
  aeiou

  Така е, но нали всички от здравеопазването са в кюпа и се прикриват един друг. Тези т.нар. "апаратурни" заплатки никъде не фигурират, нали се досещате, а и не се разпределят равномерно. После не се и облагат с данъци - както и много други дейности на "частно/тъмно/сиво" в този бранш. Т.е. ниски заплати - официално означава, че се свива нуждата от медицнски кадри. И това изглежда като целева политика на всички правителства, които много им е кеф после да кажат,че хиляди лекари били напуснали и толкова са добри, че ги искат на всякъде. Това са други абсурди, които в крайна сметка може да значат само едно - реформата е в хода си, а лошото предстои. Лошо - в смисъл, че се връщаме на изходна позиция, от която бедни европейски държавици са отлепили преди 15 години, и продължават да се борят за това достъпно здравеопазване, което ние сме имали, а сега рушим. А има и друго, което хората не знаят - че много от тези супер скъпи апаратури всъщност никога не се купуват, а се вземат под наем, защото за поддръжката - обикновено по-скъпа и от самата апаратура - им са необходими специални договори, без които тази апаратура няма смисъл да се каже дори, че я имат. В България се броят на пръсти на едната ръка техниците, които могат да поддържат такава апаратура. Така че много неща има да научат хората, след като им стана ясно (или може би не е), че в изминалите 10 години не съществуваше ефективна лъчетерапия в България (това е много тъжно и срамно, освен, че петни съвестта на много лекари).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата