RE:визия на Сметната палата

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров квотният принцип на управление е компрометиран

RE:визия на Сметната палата

Или как БСП и ДПС се готвят да сменят председателя на одитния орган и да вкарат свои хора в управлението му

Велина Господинова
8517 прочитания

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров квотният принцип на управление е компрометиран

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Три години след като ГЕРБ промениха радикално структурата и функциите на Сметната палата, новите управляващи от БСП и ДПС са на път да върнат предишния модел и съответно контрола си върху институцията. Под предлог, че одитният орган не си върши работата, двете партии готвят промяна в закона, с която да възстановят партийно-квотния принцип на управление на палатата и така да сменят сегашния й председател Валери Димитров. 

Приетият по времето на Бойко Борисов закон замени 11-членния колегиален орган на ръководство на одитната институция, избиран на партийно-квотен принцип, като го сведе само до председател (главен одитор) на палатата и двама негови заместници. Тогава бяха премахнати шестте териториални поделения и 10-те отделения в София и се въведоха изнесени екипи от по 4-5 човека по места и четири дирекции в централата в столицата, които са директно подчинени на двамата зам.-директори. Иначе казано, от децентрализирания и далеч по-неефективен колегиален модел на работа на Сметната палата го трансформира в свръхцентрализиран, но за сметка на това по-ефективен.

Кой и защо

Подготвяният от ДПС и БСП нов законопроект засега е само на ниво работна група от депутати от двете парламентарни групи, но това, което със сигурност може да се каже на този етап, е, че управляващите се готвят да заменят сегашния модел на управление председател – двама заместници с колективен орган. "Ще има структурни и функционални промени в Сметната палата", каза председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Той потвърди пред "Капитал", че ще се възстанови колегиалният характер на ръководство на одитния орган. Уточни обаче, че все още няма категорично решение дали органът ще се състои от 11, 7 или 9 души, каквито варианти се обсъждат. Като причина за драстичната промяна Цонев посочи "недоволството на двете управляващи партии от работата на Сметната палата".

От опозицията от ГЕРБ изтълкуваха хода на ДПС и БСП с подготовката на новия законопроект в две посоки. Според депутати от формацията на Борисов една от целите за връщането на предишното статукво в одитния орган е двете управляващи партии да сложат свои партийни кадри в централата на Сметната палата и по места, с което да осигурят комфорт на своите представители в централната и местната власт. От ГЕРБ се опасяват и че партийно-квотното представителство може да се превърне в инструмент за натиск върху техни кметове и общински съветници.

Другата цел според бившите управляващи е чрез промяната в закона да сменят сегашния председател на одитния орган Валери Димитров и заместниците му. Димитров беше избран на поста през 2005 г. по време на управлението на тройната коалиция БСП - НДСВ - ДПС и преизбран след промяната в закона за Сметната палата от мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент. Шестгодишният му мандат изтича през 2017 г., а на двамата му заместници една година след това. Промяната в закона е всъщност единственият начин това ръководство да бъде сменено, освен ако те самите не решат да се оттеглят от постовете си.

Атаката

Съмненията, че ДПС и БСП са се прицелили в поста на Димитров, се появиха още в края на миналата година, когато управляващите намекнаха, че подготвят промени в Закона за Сметната палата. За пръв път публично по въпроса се изказа лидерът на ДПС Лютви Местан. При откриването на новата сесия на парламента в средата на миналия месец сред приоритетите на партията за този парламентарен сезон той посочи "възстановяването на колективния характер на Сметната палата". След това при обсъждането на одитния доклад на МВР в комисията по вътрешна сигурност преди две седмици депутатът от БСП Красимир Янков и Валери Димитров влязоха в спор как трябва да се постъпи с ревизията на ведомството по времето на управлението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, която установи множество нарушения при възлагането на обществени поръчки и недобра финансова организация. Депутати разказаха, че сблъсъкът между двамата е станал по въпроса как да се процедира по доклада. Янков първо попитал защо документът не е изпратен в прокуратурата и когато получил от Димитров отговор, че има само административни нарушения, а не престъпления, гневно заявил, че "това не е Сметна палата". От одитния орган казаха по този повод, че докладът е съгласуван с юридическия отдел на Сметната палата, откъдето са се произнесли, че от виновните може да се търси административна отговорност, но няма такива нарушения, за които да се сезира прокуратурата. "Предстои много сериозно наказание на двама бивши зам.-министри на МВР от ГЕРБ, за които има вече наказателни постановления", каза Димитров.

Впоследствие натискът върху Димитров продължи и в комисията по бюджет и финанси миналата седмица, където близо два часа той отговаря на въпросите на депутати за отчетните доклади на Сметната палата за последните пет години и за работата на институцията. Най-активен в задаването на въпроси беше Румен Гечев (БСП). 

Дейността на палатата е била дискутирана и на заседание на парламентарната група на БСП, където е била прочетена справка, според която най-много актове за нередности били съставяни на кметове на БСП. "Това категорично не е вярно", каза Димитров. Той цитира справка на палатата за наложени санкции, според която има издадени актове за нарушения на 41 кметове на ГЕРБ, 18 на ДПС и 11 на БСП. Добави и че по време на управлението на ГЕРБ са били глобени четирима министри от правителството на Бойко Борисов и двама зам.-министри.

Модел срещу модел

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев изтъкна няколко причини за решението на управляващите партии да върнат предишния модел на управление на Сметната палата. "Оценката ни за дейността на палатата като колегиален орган е по-висока", заяви той. И добави, че този модел се е наложил в 100-годишната история на одитния орган. Като друга причина Цонев посочи "факти, с които разполагат управляващите за некоректни практики. Неофициално депутати твърдят, че имат анонимни сигнали за "еднолично управление на палатата от нейния председател".

"Бил съм близо шест години председател на Сметната палата при стария модел и две при новия и мога да кажа, че предишният начин на управление беше порочен", казва Валери Димитров. Според него до 2011 г. докладите са се изготвяли и заверявали от териториалните поделения и върху тях практически не е имало никакъв контрол по качеството на одитите. "Имаше 16 ръководители на заверките. Някои от тях приключваха, без дори да има одобрение от съответния ръководител. Така можеш да си имаш каквато искаш заверка. Имаше и фрапантни случаи, когато при заверките имаше само доклади със становище и нищо повече", заявява той.

Нещо повече - широката мрежа от териториални директори, началници и одитори е давала възможност на местните управници да си пишат сами докладите. Например, ако директорът на съответното поделение и кметът са от една политическа сила. Партийно-квотният принцип на ръководството на палатата пък е бил причината решенията й да се вземат с пазарлъци. Разпределението на първата колегия през 1995 г. е било 9 души от БСП и по един от ДПС и Народен съюз. Във втората е имало 6 представители на НДСВ, трима от ДПС и двама от "Новото време". Димитров е категоричен, че със сегашния централизиран модел палатата е станала професионална и се е повишило значително качеството на одитите. "Централизацията осигурява единен стандартизиран контрол по качеството. Преди имаше най-различни одитни практики, някои от тях бяха безобразни", казва той. Димитров не е съгласен и с мнението, че сега палата се управлява еднолично от нейния председател. При сегашния модел има баланс между едноличното и колегиалното начало, защото част от одитните доклади се одобряват от колегията с консенсус. "Отчетите за изпълнение на бюджетите на държавния бюджет, на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК се вземат с колегиално решение например", казва Димитров.

Другото предимство на сегашния модел според него е това, че е много по-евтин. "Преди имахме 11 членове на палатата, които имаха собствен кабинет, секретарка, кола, шофьор. В момента само аз и двамата ми заместници разполагаме с персонални автомобили. Последните няколко години бюджетът ни е намален с близо 4 млн. лв., а работата ни се увеличи, защото ни бяха възложени одитите по изборния кодекс, поддържането на публичния регистър по изборния кодекс, разширен беше обхватът на одитната дейност – вече проверяваме държавни и общински предприятия с над 50 на сто участие. Административно наказваме по обществените поръчки", обяснява Димитров.

Председателят на Сметната палата обяснява рисковете от реставрацията на стария модел така: той е много удобен за партийна употреба, защото принципът е наши хора в палатата, за да може палатата да раздава индулгенции на нашите хора. Което пък води до риска одитната институция да се превърне във ведомство за раздаване на индулгенции и бригада за мръсни наказателни поръчки срещу например кметове, чиито партии не участват в централната власт.

Три години след като ГЕРБ промениха радикално структурата и функциите на Сметната палата, новите управляващи от БСП и ДПС са на път да върнат предишния модел и съответно контрола си върху институцията. Под предлог, че одитният орган не си върши работата, двете партии готвят промяна в закона, с която да възстановят партийно-квотния принцип на управление на палатата и така да сменят сегашния й председател Валери Димитров. 

Приетият по времето на Бойко Борисов закон замени 11-членния колегиален орган на ръководство на одитната институция, избиран на партийно-квотен принцип, като го сведе само до председател (главен одитор) на палатата и двама негови заместници. Тогава бяха премахнати шестте териториални поделения и 10-те отделения в София и се въведоха изнесени екипи от по 4-5 човека по места и четири дирекции в централата в столицата, които са директно подчинени на двамата зам.-директори. Иначе казано, от децентрализирания и далеч по-неефективен колегиален модел на работа на Сметната палата го трансформира в свръхцентрализиран, но за сметка на това по-ефективен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Димитров е професионалист, би било глупаво да се сменя. Мястото на "нашите хора" може да е навсякъде от ДКЕВР до СЕМ, но Сметната палата и БНБ трябва да имат изключителна независимост

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "Да, ама не":

  Нищо, чудно на БНБ да хвърлят око..

 • 3
  brick40 avatar :-|
  bricky

  Разбира се, щом на комунистите една институция не им отърва да е независима и да работи без да се влияе от политическата тенденциозност в други власти, трябва да се подчини, да се сложат НАШИТЕ там. Жалка история! Ако пък припарят и до БНБ - работата е ясна! Виденовите времена ще се върнат бързо.

 • 4
  kirman76 avatar :-|
  kirman76

  Излиза,че Борисов е бил прав,когато направи комплимент на Доган! Все по-ясно става,че държавата се управлява от "сараите"! Огледайте се във всички посоки - земеделие,териториално развитие,инвестиции,силови структури,сигурност,медии и къде ли не още! И децата вече разбраха, колко зависим е Станишев от ДПС! Май само Мартин Шулц не го разбра! Там,където върлуваше Бисеров,а сега / за сега / върлува Ментата,нищо добро не очаквайте! Изцепките на "специалисти" като Гумен Речев и Драго Стойнев,скоро ще дадат съществен принос към теорията за бумеранга! Разбира се,твърдият червен електорат от носталгици,това не го разбира,но сред симпатизантите на БСП има и такива,които мислят с главите си,а не само с джобовете си и в тях ми е надеждата!

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#1] от "Да, ама не":

  Точно да, ама не. Професионалист... но след като прочете одита на Авиоотряд28 където на фона на озверелия реваншизъм и лъжи на БСПДПС се оказа, че няма неразплатени полети, финансовия резултат дори е положителен..... Похвали главсека на бившия министерски съвет за въведения ред и регламентация дейноста на звената му, за качествената промяна в сравнение на предната тройна коалиция... какво очаквате? Димитров и той си го знае, затова беше толкова омърлушен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход