Тънката червена нишка АБВ

Сергей Станишев получи силна подкрепа срещу АБВ по време на заседанието на 48-мия конгрес на БСП в лицето на Стефан Данаилов

Тънката червена нишка АБВ

Повече държава, референдум за данъците и много емоции на конгреса на БСП

Елена Старидолска
10528 прочитания

Сергей Станишев получи силна подкрепа срещу АБВ по време на заседанието на 48-мия конгрес на БСП в лицето на Стефан Данаилов

© Георги Кожухаров


Лютви Местан: БСП носи отговорност за управлението

След като направи метан на председателя на БСП Сергей Станишев като се обърна към него и с президент на ПЕС, а залата избухна в аплодисменти, председателят на ДПС Лютви Местан направи странно изказване. Според него ДПС и БСП са длъжни да подкрепят правителството на Пламен Орешарски, защото алтернативата е реваншът на авторитаризма, на рекета срещу бизнеса, на подслушванията и корупцията. "Говоря за обща отговорност, но съм с ясното съзнание, че основната отговорност за управлението, основният субект на властта, който стои зад кабинета е БСП. Ние като втора политическа сила, с далеч по-скромната политическа тежест носим съобразно това отговорност", каза Местан. В залата се надигна вълна от възмутено шушукане и смут. Факт е, че мандатът за съставяне на правителството е на ДПС, но без гласовете на движението в Народното събрание то не би съществувало. Действието, което предизвика най-голямото обществено недоволство през 2013 г. и многохилядни протести продължили месеци наред беше назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за директор на ДАНС през юни м.г. Може би заради тази обща, но не съвсем отговорност и Сергей Станишев, и Лютви Местан бягат от отговора на въпроса "Кой предложи Пеевски?".

 

  

Въпреки многобройните закани, че с темата АБВ е приключено, заседанието на 48-ия конгрес на БСП в събота сякаш имаше за цел да стане трибуна на отрицанието на проекта на Георги Първанов. Дори Лютви Местан, лидерът на ДПС не пропусна темата, единствено Пламен Орешарски и министрите като Анелия Клисарова, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев избегнаха вътрешнопартийните колизии.

Трудно се затваря страницата АБВ

Тон зададе председателят на партията Сергей Станишев, който в доклада си каза - "бяхме изненадани от засада, ударени в гръб" по адрес на "инициаторите на разделението". Според него за тях е вече ясно, "че ще се борят за леви избиратели, за наша сметка" на предстоящите избори. Станишев дори заяви, че още от самото зачеване проектът АБВ би замислен не като дискусионен форум, а като конкурентен на БСП, за което има "свидетели, те са живи и здрави".

"До последно не исках да вярвам, че това ще стане", ожали се председателят. Той предупреди симпатизантите на БСП да не се подлъгват да гласуват за АБВ, защото гласува срещу каузата на партията. "Защото всеки глас за АБВ е глас за ГЕРБ - такава е логиката", каза Станишев.

Най-емоционалната част,  замислена като акцент в новините от конгреса беше появата на депутата Стефан Данаилов, който от три месеца се бори с тежко заболяване и избягваше публични изяви. Той беше посрещнат и изпратен на крака от цялата зала. Ламбо, както обичат да го наричат в партията, е изключително влиятелен и думите му определено имат значение. Той се включи в последния момент в битката за президентската власт през 2011 г. като вице на кандидата на БСП Ивайло Калфин. Ламбо беше и човекът, който обърна настроенията в партията в полза на членството на България в НАТО на конгрес през1999 г. като така спаси от бламиране председателя Георги Първанов. Данаилов присъства на учредяването на АБВ през 2010 г.

В събота обаче гласът му се задави от сълзи, когато каза - "Поради ситуацията, в която се намирам би трябвало да бъда по-песимистичен и това, което се случи преди няколко седмици - да губя хора, които аз съм уважавал, хора, които съм обичал, в които съм имал доверие. По-голямата болка е втората, защото днес си тук, утре те няма. Животът е такъв. Но когато в съзнателния си живот ти си вярвал, имал си доверие в хора, които наистина си уважавал или вярвал, раздялата е много по-страшна и разочарованието и огорчението е много по-голямо".

На два пъти той нарече АБВ  "групата на Георги Първанов". Пак по неин адрес бяха и думите му - "Хубаво, ще тичаме в лявото с две писти. Ами, че ние къде сме напред, аз не знам те къде ще тичат. Сега ще кажете, тоя Ламбо е голям грандоман. Аз съм в такова състояние. Ей тука има хора, които бяха на нашите предизборни митинги преди две години. В моята кампания, като кандидат за вицепрезидент, аз говорих главно за Ивайло Калфин, за неговия професионализъм, за неговата деликатност и политическа привързаност към БСП. И си задавам въпроса, аз ли съм старият глупак, старият наивник? Но така е в живота". 

Останалата част от речта му беше признание към Сергей Станишев - за това, че през май 2013 г. е решил да осъществи мандата за съставяне на правителство с крехката подкрепа на ДПС. Данаилов призна, че е настоявал да се стигне до нови избори, но каза "Сергей, ти беше прав". Освен това заяви, че ден преди конгреса е мислил да отиде при нотариус, за да завери пълномощно на Станишев да гласува и говори на форума от негово име.

Другите изказвания по адрес на АБВ може да минат в графата "екзотика" като това на бившия депутат от БСП Иван Генов, напр., самият той съпредседател на партия "Българската левицата" издънка на лявото крило на Янаки Стоилов, поела по път извън социалистическата партия. "Първанов социалист? Забравете. Той вече е проблем на Николай Бареков, а не на автентичното ляво". Сигурно някой с по-дълга памет ще си спомни, че отцепниците от лявото движение като Генов преди години също бяха заклеймявани като предатели. Новият областен председател на БСП в Силистра Вяра Емилова беше много агресивна - "случващото е заговор. Въпросът е колко струва и кой го плати". В зала 3 на НДК като гости или делегати бяха забелязани хора, близки в миналото с президента Георги Първанов - вицето му Ангел Марин, например заедно с началника на кабинета му Светла Тошкова, бившият депутат Весела Лечева, бившия областен председател на БСП в Разград Венелин Узунов, бившият главен редактор на "Дума" Ивелин Николов и др.

Достена Лаверн - новата звезда на социалистическия небосклон

"От два дена попадам на интервюта на това момиче. Абе много е ляво това момиче, Достена, пауза, никой не знае коя е тя. Аз благодаря на тази група интелектуалци, които са предложили на ръководството на партията тя да влезе в листата за европарламента, защото такава защита на лявото, в днешния сутрешен ден, преди откриването на конгреса, направи такова нещо, извинявайте братя, но много от нас не могат да направят. Това ми дава още по-голяма надежда, че ни чакат добри моменти". Тази част от изказването на Стефан Данаилов мигом изостри, на този етап кулоарното внимание към евентуалната кандидатура на Достена Лаверн за евродепутат от листата на БСП. В прцедурата по номинации нейните се не повече от десетина, но името й се появи издигнато с подписка на т.нар. леви интелектуалци сред които журналистите Александър Симов, Петър Волгин и Калина Андролова, социологът Андрей Райчев и др. Засега тя е известна като дъщерята на политолога Мария Пиргова, съветник на депутата от БСП и проводник на влиянието на Моника Станишева в партията Валери Жаблянов. За десетина дни медийната популярност на Лаверн нарастна, но не и сред най-обикновените партийци, които и вчера се питаха в коридорите на НДК коя е тя и вдигаха рамене в отговор на въпроса "Как изглежда?".

И както прекрасният артист Ламбо подготви почвата във второто действие на конгреса Лаверн се появи на сцената за изказване. Трудно се цитират думите й, но общото впечатление, което остави беше за човек със самочувствие, определящ себе си като интелектуалец. Цитира сентенции на латински, говори за европейска политика, далеч извън злободневието, обзело залата ("Европейските избори не трябва да се превръщат в кипроко"). Въпреки усещането за високомерие, което остави у публиката, в нейна защита може да се каже, че стоя до края на форума и общува в кулоарите активно с делегати и депутати, за разлика от поне една трета от участниците, които си тръгнаха след изказването на Сергей Станишев.

Заради усиленото й лансиране от "кабинета на председателя", заради май подсказаната подписка в нейна защита и заради спускането й с парашут в жестоката конкуренция за избираемите места в листата (не повече от пет) на "Позитано" 20 се задават проблеми. В БСП за всяка позиция се минава през одобрение на поне няколко нива, номинациите за евродепутати текат от три месеца, за които по-амбициозните кандидати лобират из структурите на страната. На всяко заседание на ръководството зам.-председателят Димитър Дъбов докладва кой с колко издигания се е сдобил и по това се съди кой къде ще бъде в листата. Местата за коалиционните партньори и гражданска квота са част от сделки, дълго обсъждани на "Позитано" 20. По неофициална информация напр. социалдемократите на Георги Анастасов са договорили избираемо място заедно с две зам.-министерски и един главен секретар, за да не дадат регистрацията на партията си на АБВ. Петър Курумбашев отдавна си е подсигурил позицията за гражданската квота, а Георги Пирински и Илияна Йотова просто няма как да бъдат пренебрегнати. Така първите шест места се оказват с трима партийци - Станишев, Пирински и Йотова, и трима не партийци - Лаверн, Курумбашев и номинацията на социалдемократите, която най-вероятно ще е Светлина Йолчева. Ако има някакво значение за моментното разпределение на силите, то Курумбашев единствен от всички тези не се изказа на конгреса.

Плоско мислене и държавна регулация

В духа на дисертацията на Достена Лаверн, която открива заговори на чужди държави в създаването на политическата система в България и най-вече десните и левите т.нар. тинк танкове, Сергей Станишев намери конспирация в предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум заедно с европейските избори. "Особено изобретателен е президентът, който след две години летаргия, изведнъж провява невероята обществена активност, който венча с идеята си за референдум поредицата от напразни усилия да дестабилизира правителството и парламента", каза той. "Искам да попитам опозицията, къде бяха тези широки консултации, за които се говореше? С кого? С някакви кръгове във Виена или някакви "тинк танкове" или някой друг? Кой изобрети точно тези въпроси, два от които са съмнителни, от гледна точка на Конституцията? Какъв е точно планът?", видя нещо повече от инициативата председателят на БСП.

Той предупреди обаче, че не трябва да се отказва свикването на референдум, но не сега и не по тези теми. Алтернативните, които предложи са за "вида на данъчната система – дали да остане пропорционална или да се замени с прогресивна" (като призна, че имат различия по темата с ДПС) и за криминализирането на неплащането на осигуровки. Ако упреците към предложението на президента да се питат хората какво мислят за задължителното гласуване са верни, че то противоречи на конституцията, то идеята да се пита за данъците е . А що се отнася до криминализирането на неплащането на осигуровки то беше само преди няколко месеца. Предложението беше на ГЕРБ.

Акцент в няколко изказвания беше и по-голямото участие на държавата в икономиката. Станишев беше по-предпазлив в определенията като нарича това индустриализация. Даде за положителни примери историите около "Химко" Враца, Ремотекс и ВМЗ "Сопот". Няма как да му се оспори заключението, че "днес имаме правителство, което чрез своята програма за първи път от началото на българския преход подложи на съмнение и ревизия дори ценностната система на този преход". Затова имала голям принос БСП, "защото се обяви, че икономически активната държава е нещо добро и необходимо, а не отживелица. Че приватизацията не е панацея. Че свободният пазар сам по себе си не е справедлив регулатор. Че има нужда от регулация, антимонополно законодателство, което да защити гражданите, потребителите, производителите. Че големите частни компании трябва да работят под засилени регулации и трябва да оставят простор за дребните предприемачи".

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев пък каза, че държавата трябва да участва в икономиката и като регулатор, и като инвеститор. Като говори не само за възстановяване на държавни предприятия, но и в създаване на такива.
Лютви Местан: БСП носи отговорност за управлението

След като направи метан на председателя на БСП Сергей Станишев като се обърна към него и с президент на ПЕС, а залата избухна в аплодисменти, председателят на ДПС Лютви Местан направи странно изказване. Според него ДПС и БСП са длъжни да подкрепят правителството на Пламен Орешарски, защото алтернативата е реваншът на авторитаризма, на рекета срещу бизнеса, на подслушванията и корупцията. "Говоря за обща отговорност, но съм с ясното съзнание, че основната отговорност за управлението, основният субект на властта, който стои зад кабинета е БСП. Ние като втора политическа сила, с далеч по-скромната политическа тежест носим съобразно това отговорност", каза Местан. В залата се надигна вълна от възмутено шушукане и смут. Факт е, че мандатът за съставяне на правителството е на ДПС, но без гласовете на движението в Народното събрание то не би съществувало. Действието, което предизвика най-голямото обществено недоволство през 2013 г. и многохилядни протести продължили месеци наред беше назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за директор на ДАНС през юни м.г. Може би заради тази обща, но не съвсем отговорност и Сергей Станишев, и Лютви Местан бягат от отговора на въпроса "Кой предложи Пеевски?".

 

  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


54 коментара
 • 1
  kepler avatar :-|
  kepler

  Абе Капитал, вие ли сте тъпи или автора на снимката ?

  Как така тълкувате думите на Ламбо наобратно ?

  Колкото и да му е мъчно точно той казва в пряк текст на Станишев да спре да мрънка по темата и да се готви за паралелно състезание с АБВ.

  Освен това да внимава и да се старае повече, защото въпреки някой правилни решения е допуснал доста издънки.

 • 2
  estaridolska avatar :-|
  estaridolska

  Има линк, нека всеки прецени

 • 3
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]В събота обаче гласът му се задави от сълзи...[/quote]

  Бре, бре, да не вземе и Серго да мине през катарзис?

 • 4
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  Строй се преброй се ........страх тресе другарите !

 • 5
  birdman avatar :-|
  birdman

  Бог да ни пази от "идеите за благоденствие" и "социална държава" на БСП!

 • 6
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Велислав Дърев си има наследник! Момата изглежда много мъжествено.

 • 7
  dessides avatar :-|
  VT

  лошо няма, швейцарците са нагледно доказателство за смисъла от референдуми по всякакви въпроси.
  но, както казваше царчето: 'всяко нещо с времето си' - сега предстоят избори, така че нека говорим за това.
  после и по другите теми. само малко по-висока активност ще е нужна. и недвусмислени, ясни въпроси.

 • 8
  xzk39309305 avatar :-|
  Иван55

  Кой е Ламбо?

  "Сергей, ти беше прав". Освен това заяви, че ден преди конгреса е мислил да отиде при нотариус, за да завери пълномощно на Станишев да гласува и говори на форума от негово име."

  Ако това е хумор - евалла, ако не е ... Не, не мога да допусна, че не е хумор, а интервюто едно такова обтекаемо ...

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "които предложи са за "вида на данъчната система – дали да остане пропорционална или да се замени с прогресивна" (като призна, че имат различия по темата с ДПС) и за криминализирането на неплащането на осигуровки. "

  Който му е писал опорните точки не знае какво пише в:

  ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

  Чл. 9. (2) Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:

  3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните

  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485плащания и вноски;

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#9:"BlueWater"]3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните [/quote]3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски;


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход