Изключително странната компания на Орешарски в Сочи

Снимка от фейсбук профила на румънския премиер повдига въпроси

Кадърът беше изтрит от Фейсбук, но Nasul.tv го има
Кадърът беше изтрит от Фейсбук, но Nasul.tv го има    ©  Nasul.tv
Кадърът беше изтрит от Фейсбук, но Nasul.tv го има
Кадърът беше изтрит от Фейсбук, но Nasul.tv го има    ©  Nasul.tv

Много европейски политици, като например германският президент, британският и френският премиер бойкотираха игрите в Сочи, заради новите хомофобски закони в Русия и нарушаването на човешки права. Това не повлия на решението на българския премиер Пламен Орешарски да присъства на церемониите по откриването. В отговор на въпрос на "Дневник" по темата, Орешарски заяви, че "Не сме толкова влиятелна страна, знаете за какво става въпрос". 

В резултат от това посещение, с което България явно трябва да засвидетелства респект на Русия обаче, Орешарски е попаднал в доста съмнителна компания. На снимка от стената на фейсбук-профила на румънския премиер Виктор Понта, се вижда как българският премиер е на една маса с украинския президент Виктор Янукович и с узбекистанския президент Ислам Каримов. Снимката бе озаглавена "премиерът Понта с важни държавни лидери" и явно е дело на някой помощник, защото бе свалена доста бързо от профила на премиера на Румъния, предвиждайки скандала, който би предизвикала. Въпреки това, тя беше отразена на румънския сайт Nasul.tv (според медиата, на снимката се вижда лидерът на севернокорейския парламент Ким Йонг Нам, но човекът до Орешарски прилича повече на Ислам Каримов).

Срещу Виктор Янукович има няколкомесечни силни протести в Украйна, които заплашват да разцепят страната. Самият Янукович на няколко пъти нареди на полицията и армията да атакуват протестиращите, с което си спечели обвинения от страна на ЕС, че позволява репресии и евентуални санкции от САЩ. При последните щурмове загинаха няколко души. Ако има политическа черна овца в Европа в последно време, това определено е той.

Що се отнася до Ислам Каримов, узбекският диктатор е един от най-плашещите в Централна Азия. Той управлява с железен юмрук страната си от разцепването на СССР досега, като е минал през потушаването на няколко бунта с цената на доста кръв, репресии срещу журналисти, активисти и опозиционери. Според ООН, в Узбекистан "систематично се използват мъчения". Това не спира ЕС да общува с Каримов, дори със запушен нос. Когато президентът Георги Първанов бе на гости на диктатора, изникна и прословутата история с убийството на редкия вид архар, което явно се позволява само на официални гости, а иначе се води престъпление в страната.

Тези факти не изглежда да притесняват българския премиер или неговия кабинет, който е позволил попадането му в подобна компания. Ако не друго, това е проява на изключително лош дипломатически нюх - малко държавни ръководители в ЕС биха искали да бъдат видени в такова обкръжение. Орешарски явно не е от тях.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


97 коментара
 • 1
  aucun avatar :-P
  v_vendeta
  • -20
  • +305

  Изобщо даже не е странна :)
  Оглушарски с единия е преговарял за нов архар, но тоя път с надпис АБВ между рогата, а с другия са споделяли бойни тактики срещу продължителни протести и изсулване през задни входове.
  Как да не е горд човек, че е представляван от такъв налъм?

 • clutch
  • -13
  • +311

  Хъм, това прилича по-скоро на 'масата за слугите".
  Щеше да е смешно, ако не беше тооолкова обидно и унизително.
  Дано на нЕкои ...същества поне сега им светне чия всъщност колония сме и кои са колониалистите.
  Сегашният ни "премиер" се показва по-дебилен, по-безгръбначен и от дЕди.

 • 3
  dorko avatar :-|
  dorko


  До коментар [#2] от "clutch":

  Масата на васалите, да.

 • 4
  zumz avatar :-|
  zumz
  • -260
  • +94

  "Капитал", преди да "анализирате" - направете си труда да проучите, че съществува дипломатически протокол. В случая приемащата страна, Русия, определя кой къде седи на банкета, приема и т. н. Така че компанията на премиера Орешарски едва ли е някакъв заговор, а е по-скоро резултат именно на протоколния ред. Освен това - на снимката е очевидно, че нито Орешарски, нито Каримов, нито Янукович имат какво толкова да си кажат един на друг.

 • 5
  lz22 avatar :-|
  lz2
  • -28
  • +313

  [quote#4:"zumz"]В случая приемащата страна, Русия, определя кой къде седи на банкета[/quote]

  Това е още по- обидно! Значи Путин слага "раята" на една маса и ти казваш, че е нормално! Нашият чукундур е трябвало да напусне веднага, след като е разбрал за подредбата! Ама той НЯМА МОРАЛ, както и цялата ви бандитска партия!

 • 8
  2029 avatar :-|
  2029

  Нищо странно няма в компанията на Орешарски. Организаторите добре са си свършили работата.

 • 9
  v.v.v avatar :-P
  SELECT * FROM DUAL;

  Хахаха, гледайки физиономийте на всичките тези политически титани седнали заедно, всеки от тях се прави че не седи с другите на една маса и гледат в различни посоки :) Смях !

 • 10
  daaam avatar :-?
  daam

  Разбира се, че Олигарски няма да бъде поканен на масата на някой уважаващ се европейски лидер. Най-много Румънският премиер да го уважи. Използвал ли е толкова любимите задни входове в Сочи ръководителят на нашето правителство?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход