Софийското дружество "Пазари Север" започва да наема безработни младежи

С европейски средства общинската фирма подготвя ремонта на няколко тържища

Така трябва да изглежда пазар "Връбница" в началото на 2015 г.
Така трябва да изглежда пазар "Връбница" в началото на 2015 г.    ©  Капитал
Така трябва да изглежда пазар "Връбница" в началото на 2015 г.
Така трябва да изглежда пазар "Връбница" в началото на 2015 г.    ©  Капитал

Софийското дружество "Пазари Север" започва да обучава безработни младежи до 29-годишна възраст, регистрирани в бюрата по труда. Стойността на проекта по оперативна програма "Човешки ресурси" е 168 хил. лв., а договорът за финансиране е подписан миналата година. Общинското дружество стопанисва пазарите в няколко района на София - "Надежда", "Младост", "Овча купел", "Подуяне", "Оборище" и "Ботунец". "Проектът е възможност да стимулираме най-уязвимите сред безработните - младите хора", каза изпълнителният директор на дружеството Райна Александрова. Общинската фирма ще предостави професионално обучение на наетите младежи. 

Конкурентоспособни на пазара на труда

Дружеството вече е наело 11 младежи, които ще преминат през икономическо обучение, а друга част ще изкарат курсове по дигитална компетентност. Стажът им ще продължи половин година, след което ще държат изпити и успешно издържалите ще бъдат назначени на работа за една година. По думите на Райна Александрова обучението е с цел повишаване на професионалната квалификация на младежите в сферата на администрацията и търговията. От дружеството поставят специален акцент върху придобиването на новите умения на наетите, които ще бъдат съобразени с конкретните нужди на бъдещите им работодатели.

В процес на изпълнение

Преди две седмици Столичният общински съвет даде разрешение на дружеството да осъществи и друг свой проект – реконструкция на софийското тържище "Връбница". "В момента сме пред подписване на договора за кредит от 1 млн. лв. с Фонда за градско развитие на София по европейската инициатива JESSICA и в рамките на следващите седмици ще обявим обществена поръчка за избор на изпълнител", каза пред "Капитал Daily" Райна Александрова. По думите на изпълнителния директор документацията ще отнеме около три месеца и ако процедурата мине без обжалвания, строителните дейности ще се изпълняват осем месеца. Това означава, че новият пазар може да отвори врати в началото на 2015 г.

Идеята за обновяването се появява, след като през 2010 г. строежът на метрото в посока "Надежда" доведе до разрушаване на по-голямата част от търговските площи. Проектът е разработен от екип на архитектурно-дизайнерската агенция АДА, като целта е мястото да се обнови, но да запази своите стари функции. Общата площ, която ще бъде ремонтирана, е 1.5 дка и включва подмяната на инженерната инфраструктура и масивен навес с фотоволтаични панели, които при бъдещо развитие на проекта ще осигурят самостоятелно захранване с електричество на пазара. Търговските обекти ще бъдат 22, като са предвидени също кафе, ресторант, амфитеатър и публична сцена за обществени мероприятия.

Подготовка за кандидатстване

Борсата за цветя ще бъде разположена на 3.5 дка, в които ще има търговски помещения, открити площи и място за изложба. Предстои да бъде обявен търг за избор на проектант, а самото строителство ще приключи до 2015 г. Пазарът за животни ще бъде 5 дка, ще има търговски съоръжения, паркинг, специализирани павилиони за екзотични животни и музей на домашния любимец.