Томислав Дончев: За 500 млн. лв можеше да бъде пуснато eлектронното управление
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Томислав Дончев: За 500 млн. лв можеше да бъде пуснато eлектронното управление

Томислав Дончев ГЕРБ

Томислав Дончев: За 500 млн. лв можеше да бъде пуснато eлектронното управление

Кметове от ГЕРБ може да обжалват решението на Министерски съвет и то да падне, казва депутатът

Огнян Георгиев
8821 прочитания

Томислав Дончев ГЕРБ

© Георги Кожухаров


ПРОФИЛ

Томислав Дончев е бивш министър по управление на еврофондове в кабинета "Борисов". Депутат и бивш кмет на Габрово, член на комисията по регионална политика. Той е сред най-активните критици на раздадените миналата седмица от правителството 500 млн. лв на различни общини и министерства.

  Протестирахте, че парите са раздадени политически. Но те винаги са се раздавали политически - по времето на ГЕРБ също, с подписвани лично от Симеон Дянков разпореждания. За първи път сега беше направено по различен начин. За какво точно е протестът - че не са раздадени повече пари на ГЕРБ, или срещу формулата, по която са раздавани?

Аз твърдя от 2008 г. насам, че субсидиите за капиталови разходи, които не почиват на ясна конкурентна процедура, са порочен принцип. Факт е, че по време на нашия кабинет не беше разработена такава процедура. Не знам какво е минавало през Дянков за общини, знам това, което е минавало през Министерски Съвет и ако някога съм бил несъгласен, съм го казвал и съм отказвал да подпиша. Не приемам аргумента, че раздаването на парите е следвало политически признак тогава. Отпускането на средствата е било базирано на нуждата. Имам данни за общини с различно политическо ръководство тогава, които са получавали щедра подкрепа като например Гоце Делчев, Перник, Шумен.

Това е имитация на процедура. Тя може да те обърка и да я помислиш за оригинална, това е лошото. Първо имаме огромен раздаден ресурс - половин милиард. За него бяха подадени проекти за близо 2 млрд. Колкото и да са опростени правилата, нека си дадем сметка за разходите, направени, за да се подадат проекти. Направиха общините на маймуни, аз знам много от детайлите. Областните управители трябваше да консултират кметовете, половината от тях не знаеха за какво става дума. Интересът на общините е впечатляващ, ще се съглася с Чобанов. Което показва, че нужда има.

И за убийствено кратък срок се излиза с меко казано смутителни резултати. Никога не съм казвал, че е лошо и грешно да се подкрепят проекти в малки населени места. Никога не съм казвал, че трябва да се следва квотата на политическото представителство. Казах, че разпределението очевидно не почива на никакви принципи за качество, очаквания от него, способност да се започне веднага. Голяма част от тях са на идеен проект, което значи, че ще се дават веднага на инженеринг.

Нямам никакво съмнение, че има партиен подход - ако погледнете финансирани и нефинансирани общини, има една от БСП и една от ДПС, които не са получили пари.

Няма как да проверим това, защото не е публичен списъка с кандидатствалите.

Няма по-голяма община, която да не е кандидатствала, но ще проверя.

Какво значи обаче нужда. Тя може да бъде извъртяна така, че да зависи от този, който е на власт?

Аз не твърдя, че подходът, който сме ползвали, е перфектен. Твърдя че от подобна инициатива има нужда, но не по този начин. Имахме нещо подобно в програмата си. Идеята е добра, реализацията е безобразна.

Нужно ли е да даваш пари на София, например, която може да се финансира и сама. Т.е. трябва ли държавата да дава пари за нещо, за което могат да бъдат ангажирани частни капитали?

6-те милиона, дадени на София, са само за да се каже, че нещо е дадено. Случаят обаче не засяга София. Важното е колко хора ползват дадена инвестиция. По един тротоар на столична улица, минават 6 хил. човека на ден. Така тези 50 хил. лв са със страхотна ефективност. Това не е сравнимо с такъв на село, по който минават 15 души. Това не винаги е причина да не правиш тротоар, но когато инвестицията на глава от населението отива на 8-9 хил.лв, особено във водния сектор, трябва да се замислиш какви са алтернативите.

По-важният въпрос от политическия не е ли какъв ефект ще имат тези пари и как ще бъдат проследени?

Никой не се интересува от обществените поръчки. Ще се облажат едни хора и това ще изчерпи ефекта. Има неща, които са непроследими - рехабилитация и поддръжка на зелени площи, например. Това е услуга, как ще се контролира? Част от проектите са преточване на пари - няма никакво съмнение за какво ще бъде използван този ресурс.

Половин милиард са много пари. За какво друго можеше да се ползват? Цялото електронното управление например. Можеше да стане в най-кратки срокове и да бъде отпушено на всички фронтове. Без някой да мисли дали могат да бъдат покрити разходите.

Най-добрата идея беше да се почне в аванс новия програмен период, без да е подписано партньорство. Имаш няколко схеми по Човешки ресурси, Околна среда, Транспорт, Региони в растеж. По тях няма спор. Можеха да се обявяват сега, авансовите плащания да се покрият. До края на годината да сме направили 350-400 млн. разход.

Но политическото не е без значение. Имаш град Х и град Y. Едните покриват нуждите си от кредит или данъци, а другите получават подарък заради правилната си политическа гарнитура. Ето два чисти примера - Габрово и Враца. Огледални проекти, за улична мрежа. Министърът във Враца обещава пари още преди фондът да е факт, после и кметът се похвалва, че ще получи, а накрая получава 7 млн. лв. Габрово - не. Безспорно Враца има нужда от съдействие. Въпросът е защо друг, който има същата нужда, не я получава.

Няма критерии. Проектите са занесени предварително от партийните централи и са финансирани те. Пратих писмо до Петър Чобанов, където искам критерии, оценъчни комисии, тегло, методика за оценка, скрийнинг за двойно финансиране и т.н. Или няма да ми отговори, или ги правят в момента.

Какво ще правите оттук нататък?

Цялата процедура трябва да бъде дадена на Сметната палата. Част от инвестициите са допълващи за европейско финансиране. Трябва да се уведоми ЕК за неравнопоставеност. В петък на срещата на кметовете имаше идея да се организира колективно жалене на самото постановление на Министерски Съвет за разпределение на средствата. Юристи твърдят, че шансът е огромен. Аз лично не бих подкрепил такова решение. Голяма част от инвестициите са нужни и не бих се нагърбил като политически акт да ги бавим. Но не мога да обещая, че част от кметовете няма да го направят. Има такива, които вече заявиха, че ще жалят по реда на АПК.

Но както казват, паметта е болка, забравянето е терапия. Имаше 150 милиона от антикризисен фонд в началото на 2009 г. Тогава дори нямаше имитация на конкурентна процедура. Бяха раздадени на половината правилни общини. Тогава писах на премиера и министъра на финансите - Пламен Орешарски, защо за Габрово няма. Получих два напълно различни отговора. Единият каза, че общината се оправя добре с европейски пари, а другият - че имаме ниска безработица. Голяма част от хората сега са същите. Те имат афинитет към лесните пари.


47 коментара
 • 1
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  МожеЩЕ! А защо не го пуснаХТЕ докато бяХТЕ на власт? Ко праихте 3г и 8м? Това не беше ли записано в предизборанта Ви програма? Щото на тия от лево и либералите от ДПС не им се споменава в предизборните и управленските програми, и затова могат да си кажат -електронно правителство да 2020 или 2030 или 2040! Ама вие....

 • 3
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  "Така тези 50 хил. лв са със страхотна ефективност. Това не е сравнимо с такъв на село, по който минават 15 души. Това не винаги е причина да не правиш тротоар, но когато инвестицията на глава от населението отива на 8-9 хил.лв, особено във водния сектор, трябва да се замислиш какви са алтернативите."

  нещо, с което не мога да не се съглася. проектите, които БКП-тата са ръководели в цялата си история почти никога не са почивали на реални и рационални критерии и инвестиционна политика и стратегия.

  п.п. попитайте някой от БКП-тата да ви каже нещо за ROI не техните проекти по време на соца и правителствата им в прехода? ще чуете звуци наподобяващи грухтенето на кривогледия урод Андрей Райчев, на зъбатия пелтек Драгомир Стойнев и на форумния шут и гейтак Буби1944. :) :) :) капиталови проекти, байконури, храна за космонавти... и всякакви други политически и идеологически причини, за да не излезе наяве, че комунист не работи със стратегия за обществото и за пазара. а за собствена облага и за скапания си азиатски имидж.

 • 4
  ssdd avatar :-|
  ssdd

  Някой прочете ли добре заглавието - 500 мил. лева.
  Алооуууу за 500 мил лева един отбор програмисти ще пренапишат половината съдържание на световния интернет за норматив.
  Тази статия за бабките ли си я изсмукахте от пръстите. Все пак капитал и дневник не са аудитория на бабките.
  И кво ако и ще цифрата да е вярна , не се разбрахте коя софтуерна фирма да гушне парата и да ви даде половината на вас.
  Алоууу айде спрете се да клапате глупости де, спрете се де!!!

 • 5
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Стига с това електронно управление бе.. 500 млн. Ако някой искаше да го направи и за 5 милиона можеше да се случи..


  НО НЕ ИСКАТ !!!

 • 6
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  До коментар [#5] от "bestbuy":

  ндам. много ясно, че не искат. защото след това много бързо ще се види кой не върши работа, кой колко струва и всякаква друга аналитична информация... вкл. кой с кой е братовчеда и чия 90-годишна бабка изведнъж отсъмва с хотели и имоти на стойност над 5 млн. лв при пенсийка от 300 кинта :)

  аз собствено, днес пак обикалях по работа из някои държавни институции. ами всички тия хора продължават да живеят в някакво антично общество. с папирусите, с мастилото от естествено добити багрила и пигменти, с процеси, чиято продължителност и обикаляне по стаи може да отнеме една цяла сутрин.

  а същият бизнес процес при един телеком, или регистрация дори в Технополис може да ти отнеме макс 10 минути :)

 • 7
  bvsc avatar :-@
  Да, ама не

  Ако сте искали да направите електронно управление да го бяхте направили. Инвестиция, в ключова инфраструктура за градове от такъв мащаб изобщо не сте правили, просто защото не е много популярна когато се стигне до рязане на лентички. И при цялото ви лицемерие и наглост, продължавате да се изказвате като последна инстанция.

 • 8
  ivko avatar :-P
  ivko

  А стига демагогия - тези надминаха и комунистите :)
  Къде спахте 4 години?
  И с кой ще го правите това Електронно Правителство - с леля Пенка, чиновничката в Х-то управление, която при първото си виждане на компютърна мишка започна да я натиска с крак като педал?!?
  Поне от началото на 2000-та година слушам за това Електронно Правителство... И кво?!?
  Пак питам - къде спахте?!? Защо поне не свързахте в реална он-лине система НАП и Митниците?!? Нали и Ваньо бе ваш, и Красимирчо дето го направихте депутат бе ваш?!? Кой Ви пречеше?!? Станишев?

  Мърлячи....

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#4] от "vzt52311954":

  До коментар [#5] от "bestbuy":

  Заглавието пак е в стил "защо не емигрирам, а работя в "Капитал". Но ако прочетете статията, става ясно, че иде реч за раздадените набързо 500 млн. лева на "наши" кметове, а не само за електронно правителство.

 • 10
  bvsc avatar :-@
  Да, ама не

  По думите на Дончев на инвестициите в села и малки общини трябва да се тегли една майна, защото от нея се възползват твърде малко хора. Нали точно затова беше стартирана инициативата, за са се намалят поне малко регионалните дисбаланси. Не мога да повярвам що за нахалство! И хората на село са хора, Дончев, и те заслужават тротоари. Това, че на ГЕРБ не му изнася, защото няма някое младо девойче, в чиято уста Борисов да бутне една питка, не е проблем на кабинета


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK