Защо си сътрудничим със Северна Корея

Одобреният днес от МС документ е част от спогодба от 1970 г., която продължава да работи на пресекулки

Една необичайна новина разтърси днес интернет-пространството. Министерски съвет одобри проект на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата със... Северна Корея.

Програмата обхваща периода 2014-2017 г. и "ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта."

"Капитал" се поинтересува от това енигматично съобщение за сътрудничество със страната с вероятно най-тоталитарния и драконов режим в света и запита Министерството на външните работи за повече подробности. Според МВнР одобреният документ е последният в поредица от такива програми, основаващи се на Спогодба за културно сътрудничество, подписана на 17 март 1970 г. (когато и двете страни са споделяли един и същи строй). Дипломатите твърдят, че те се преподписват на всеки три години, като изглежда, са едно от най-устойчивите неща в съвременната история на България. Срокът на действие на последната програма е изтекъл на 31 декември 2013 г., съобщи говорителят Ивайло Кашканов.

Това, че досега тази програма не е добила особена известност, говори за нейната вероятно доста ограничена ефективност (освен ако не гледате "Лека нощ деца" по БНТ, където доскоро се излъчваха севернокорейски анимационни филмчета). От Външно обаче не можаха да уточнят кой точно и как е подписал последната такава програма, нито на какво ниво (обикновено за това се ползват нива от зам.-министър надолу). допълнено 13.02 Вчера във форума на "Дневник" излезе линк към одобрената програма за сътрудничество със Северна Корея, която е била приета през октомври 2010 г. от правителството на Бойко Борисов.

Също така не е ясно как ще се случи подновяването на програмата сега - МС не е гласувал решение кой и как ще подпише новия документ и дали ще бъде изпратен като дипломатическа нота или ще е нещо по-официално. Защо има нужда тази програма да се подновява точно сега, е интересен въпрос.

България има такива програми, сключени с редица други държави в света, те са доста стандартна практика. Дипломатическите отношения със Северна Корея не са замразени, а ние имаме посланик там (макар че посланикът в Китай съвместява тази длъжност), така че сама по себе си, програмата не е нещо изненадващо.

По-интересни са обаче детайлите. Да оставим настрана объркващите сфери на медиите и спорта, където ще трябва да си сътрудничим със страната, която е на последно място в класацията за свобода на медиите в света и чийто футболен отбор изтърпя шестчасово публично порицание след Световното първенство през 2010. Програмата предвижда размяна на стипендианти - една стипендия за бакалвър или магистър, или за степен доктор, включваща задължително курс за изучаване на съответния език, както и краткосрочни стипендии с обща продължителност от 18 месеца. Това значи, че български студенти могат да ходят да се образоват в Пхенян, както и обратното. Тук е момента да припомним, че Северна Корея е страната, която прати всички студенти (без чужденците) по строежи вместо учебна дейност през 2011 г., преди стогодишнината от рождението на Ким Ир Сен.

Също така, Въшно казва, че се подпомага развитието на Катедрата по български език в Института за чужди езици в Пхенян (за чиито студенти в Wikipedia се констатира, че стават или дипломати средно ниво, или разузнавачи)

По линия на изкуствата пък, програмата предполага участие на български филми в Пхенянския международен филмов фестивал. Според уебсайта на фестивала, някои от най-интересните филми са дошли от Великобритания чрез посолството там (САЩ, логично, не са представени), така че българските филми не са единствените, които ще стигнат до севернокорейците по този начин.

Запознати с естеството на програмата коментираха, че това е единственият формален документ, с който поддържаме дипломатическите си отношения с тоталитарната държава и по него се случва много малко дейност. Въпреки това, вкарването му в дневния ред на МС сега, малко след като новият диктатор на КНДР екзекутира собствения си чичо и първите му стъпки бяха дрънкане на оръжия, е доста странно.