България се срина до стотното място по свобода на словото

За последните осем години страната пропадна с 64 позиции и вече е в долната половина в класацията на "Репортери без граници" за 2014 г.

България се срина до стотно място в класацията за свобода на словото на международната организация "Репортери без граница" за 2014 г., публикувана в страницата на организацията в сряда. Страната отбелязва непрекъснат спад през последните осем години (виж графиката), като от 2006 г. досега е отстъпила с цели 66 позиции (13 само за последната година) и затвърждава последното си място в Европейския съюз - на една позиция след Гърция. Новите индекси вече позиционират България в долната половина на класацията, която обхваща 180 държави, а пред нея се нареждат страни като Габон, Монголия, Косово, Доминиканска република, Нигер, Тонга и др.

За поредна година на първо място в света по свобода на словото е Финландия, следвана от други скандинавски държави като Холандия и Норвегия, както и страните от Северна и Централна Европа и Северна Америка, а на последните места са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се