Изборен комикс*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Изборен комикс*

В понеделник председателят на БСП Сергей Станишев и Мая Манолова представиха пред дипломати от ЕС, САЩ и Турция основните промени в изборния кодекс. Един от аргументите им беше, че отговарят на обществените очаквания. <br>

Изборен комикс*

Взаимният блокаж на партиите в парламента обезсмисля гласуването на нови правила за изборите

Елена Старидолска
7851 прочитания

В понеделник председателят на БСП Сергей Станишев и Мая Манолова представиха пред дипломати от ЕС, САЩ и Турция основните промени в изборния кодекс. Един от аргументите им беше, че отговарят на обществените очаквания. <br>

© Надежда Чипева


Ако зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) изглежда доста изнервена, почти на ръба на нервна криза, то е защото има причина. Новият изборен кодекс, върху който тя работи повече от осем месеца, е на финалната си права буквално дни преди да започне кампанията за европейския вот и нито една от по-важните промени в него няма шанс да мине през пленарна зала.

Нещо повече - тези текстове й причиняват неприятни разговори с представители на ДПС, включително на най-високо ниво, без да има зад гърба си подкрепа от ръководството на БСП и без възможност сама да прокара в парламента каквото и да било. Така на практика Мая Манолова е превърната в мишена за недоволство. Проектът беше представян като изпълнение на обществените очаквания за избори, провеждани без манипулации и при условия, които няма да оставят непредставени една четвърт от избирателите, както това се случи през май 2013 г. Вместо това най-вероятно ще получим кодекс, в който малкото свежи идеи са блокирани от тежки политически компромиси или от липсата на каквито да било взаимни отстъпки между партиите в парламента. С всеки изминал опит да се подобрят правилата става все по-ясно, че това не може да стане от тези, които се чувстват ощетени от нововъведенията.  

Мая Манолова ще стане изкупителна жертва на претенцията на БСП (и при снизходителното вдигане на рамене от страна на ДПС) едновременно да задоволи необходимостта от ясни правила, чрез които да се промени статуквото в политиката и в същото време да го запази. Далеч по-важни от личния комфорт на зам.-председателя на парламента обаче са отношенията между двете партии, които крепят правителството на Пламен Орешарски. Станишев очевидно е готов да плати каквато и да е цена за запазването на властта и, усетили това, от движението се възползват да защитят в максимална степен партийния си интерес. За последните осем месеца ръководството на социалистическата партия не пожела да води каквито и да било преговори с ДПС за кодекса, нито да приеме политическо решение от кои текстове и предложения няма да отстъпи. Знаци, че двете политически сили не са една позиция, не липсваха още от есента на 2013 г., когато стана ясно, че първоначалното намерение да внесат заедно проекта, се провали. Затова в деловодството на парламента той фигурира като предложение на БСП.

На практика всичко се решава в пленарната зала, ден за ден и ad hoc. Това е причината за избухването на скандали като този за майчиния език в четвъртък и петък. Тема, която е сред спорните и неизчистени предварително между двете основни партии в управлението.

Миналия четвъртък заради моментното съотношение на силите към 20 часа в пленарната зала, при работен ден, продължаващ вече 11 часа, ДПС бяха на път да убедят поне половината от присъстващите депутати от БСП, че агитацията може да се провежда и на майчин език с превод на български. Неясно по каква причина гласуването беше отложено за петък сутринта, когато при максимална мобилизация на всички партии в Народното събрание предложението не мина. Заради скандалите обаче и тесните партийни интереси на "Атака", които напуснаха залата заедно с ГЕРБ, заседанието се провали, както стана вечерта в четвъртък, но по предложение на ДПС. Така три дни почти непрекъсната работа с удължено работно време стигнаха едва за гласуването на една трета от текстовете на кодекса. При това едни от най-спорните - за уседналостта и преференцията при гласуването, предстоят.  

Засега ДПС печелят най-много

БСП пуснаха духа от бутилката и както можеше да се очаква, няма как да го набутат обратно. Само че вместо добър се оказа зъл джин в лицето на ДПС, които, ако не друго, вече прокарват на пръв поглед незначителни текстове, които обаче са в техен интерес. Засега изглежда, че депутатите на движението са единствените, които имат ясен план какви цели могат да постигнат чрез новите текстове.

Последователно в комисията Мустафа Карадайъ, Четин Казак, Янко Янков и Хамид Хамид прокараха, а в последствие залата без много да дебатира подкрепи възможността избирателите им по-лесно да се отписват от забранителните списъци, т.е. да преодоляват т.нар. уседналост. Вместо това да прави в изборния ден кметът на общината, при когото с регистрите с населението и който може да провери постоянния и настоящия адрес на съответния избирател, това вече ще правят и кметовете на кметства и райони, без обаче да имат регистри. По настояване на ДПС заповедите на кметовете, с които се определят границите на секциите, т.е. къде ще се гласува, вече ще се обжалват не пред областния управител (който може да се окаже заедно с кмета от противникова политическа сила), а пред избирателните комисии, въпреки че има съмнения, че това юридически не е издържано.

Предстои тежка битка за методиката, с която се определят мандатите за Народно събрание, защото от ДПС не искат да се използва тази от май 2013 г. Тогава движението получи мандати на неочаквани места - в София и в трите района, във Видин, където взеха едва 400 гласа. Битката ще е правилата да са такива, които ще позволят на движението в районите, в които е силно по принцип, гарантирано да получи максимума. Комбинацията от тези няколко дребни поправки ще доведат до укрепване на позициите на ДПС в смесените райони - по-лесно техните избиратели ще гласуват там и ще вземат повече места. Очевидно на този етап движението не следва стриктно стратегията за отваряне извън тясната капсулация на традиционния електорат.

Проблемът с уседналостта най-вероятно ще стигне до Конституционния съд, ако не отпадне напълно от кодекса и при условие, че ДПС успее да убеди още 12 депутати да подпишат искането, защото групата им не стига. Битката агитацията да се провежда на майчин език пък очевидно ще се прехвърли в Страсбург, след като пред bTV по-рано през седмицата Лютви Местан обяви, че ДПС ще съди България заради забраната. Представителите на движението се позовават и на черновата на становището на Венецианската комисия и ОССЕ по проекта за кодекс, в която се казва, че въпросът за майчиния език следва да се преразгледа.

БСП инкасира негативите

Публичното разпространение на предварителното становище на комисията създаде напрежение и в БСП - още един факт, че там по темата за кодекса няма координация. Татяна Буруджиева, която е и зам.-ръководител на делегацията в ОССЕ, обясни пред "Капитал", че това не е трябвало да става, че документът е за служебно ползване и тепърва на констатациите му ще отговарят българските представители. Разпространението му обаче даде силен коз в ръцете на ДПС заради текста за майчиния език.

БСП и ДПС намериха пресечна точка засега единствено в промяната на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това най-вероятно е и единствената истинска причина да се настоява за нов кодекс, защото действащата комисия няма как да бъде подменена по друг начин. Съставът й беше редуциран от 21 членове на 19, но първоначалните заявки, че ще стане професионален постоянно действащ орган, не бяха изпълнени. Вместо това се запазиха квотите на парламентарно представените партии и на тези, които имат европейски депутати. Ръководството й ще се избира от Народното събрание, а останалата част от състава й ще се назначава с указ на президента по предложение на парламентарните групи. Заради кратките срокове обаче в кодекса остана просто едно бланкетно изречение, което казва, че процедурата по избиране и назначаване ще е публична - не е ясно кой ще я организира, нито как. В заключителните текстове, които ще се гласуват следващата седмица, за това е предвиден срок от ...15 дни.

Според неофициална информация следващият голям проблем ще е с намиране на експерти, които да се ангажират с комисията. Освен че запазиха партийните квоти, социалистите в същото време вдигнаха изискванията за стаж (седем години за член, десет години за председател, който задължително трябва да е юрист), а и запазиха възможността на две и половина години в първия петгодишен мандат да има ротация чрез жребий, т.е. който и да се съгласи, рискува да изгуби работата си след две години и половина. Или както коментира юрист: "С този стаж можеш да работиш в окръжен съд, защо да рискуваш за кратко." Комисията най-вероятно ще бъде попълнена с университетски преподаватели, което не би било проблем, ако тя не се сформираше почти в началото на кампанията за европейски избори т.е. няма да има някакво време, за да се ориентира. Първите задачи са свързани с изработването на изборните книжа, което е специфична материя.

Запазването на сегашния състав на ЦИК пък е най-важната задача на ГЕРБ, които доминират в момента в комисията. Депутатите на партията на Бойко Борисов са най-активните в изказванията в пленарна зала и се опитват максимално да саботират гласуването на кодекса. Поведението им допълнително изнервя Мая Манолова, която очаква и вето на президента Росен Плевнелиев. Той засега не е решил как да постъпи, но експертите му следят внимателно дебатите и гласуваните текстове. Държавният глава ще има консултации и с неправителствени организации с отношение по изборните правила.

Социалистите са много близко до провал на намерението си да приемат изцяло нов кодекс, а в средите на БСП се говори, че група експерти са помолени (не от Мая Манолова) да пишат спешно промени в действащия закон.

Плевнелиев вече предложи път, по който биха могли да бъдат избегнати подобни безрезултатни, отнемащи време парламентарни процедури - референдум, на който да се поставят три важни въпроса - за задължителното и електронното гласуване, както и за мажоритарния вот. Положителен отговор от страна на по-голямата част от избирателите дори само по единия от тях би имал много по-голям ефект върху изборната система от всички промени, които депутатите в Народното събрание ще направят в новия кодекс.   

Разправиите при обсъждането му сриват и без това ниския рейтинг на парламента, а в конкретната ситуация показват колко безпринципно е формирана подкрепата за правителството между БСП, ДПС и "Атака", които по презумпция няма как да решат фундаментални въпроси като този за употребата на майчин език. Въпреки това Лютви Местан и Йордан Цонев се надпреварват (единият пред bTV, а другият пред ТВ 7) да уверяват публиката и БСП, че ДПС няма намерение да разваля коалицията, на която се крепи властта.

*По сполучливото определение на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова

Ако зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) изглежда доста изнервена, почти на ръба на нервна криза, то е защото има причина. Новият изборен кодекс, върху който тя работи повече от осем месеца, е на финалната си права буквално дни преди да започне кампанията за европейския вот и нито една от по-важните промени в него няма шанс да мине през пленарна зала.

Нещо повече - тези текстове й причиняват неприятни разговори с представители на ДПС, включително на най-високо ниво, без да има зад гърба си подкрепа от ръководството на БСП и без възможност сама да прокара в парламента каквото и да било. Така на практика Мая Манолова е превърната в мишена за недоволство. Проектът беше представян като изпълнение на обществените очаквания за избори, провеждани без манипулации и при условия, които няма да оставят непредставени една четвърт от избирателите, както това се случи през май 2013 г. Вместо това най-вероятно ще получим кодекс, в който малкото свежи идеи са блокирани от тежки политически компромиси или от липсата на каквито да било взаимни отстъпки между партиите в парламента. С всеки изминал опит да се подобрят правилата става все по-ясно, че това не може да стане от тези, които се чувстват ощетени от нововъведенията.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-?
  Николов

  "В понеделник председателят на БСП Сергей Станишев и Мая Манолова представиха пред дипломати от ЕС, САЩ и Турция основните промени в изборния кодекс. "

  Станишев и Манолова се отчитат пред Турция?

 • 2
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Дежурните скандали по принципни позиции относно изборния кодекс избухнаха, точно когато се появи смисленото предложение за референдум по въпроса.

  Скандалите си остават най-доброто средство за отклоняване на общественото внимание от важните и значими кампании, които застрашават статуквото на прехода ни!

 • 3
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Щеше да ми е смешно да гледам как тази кобра Манолова бавно и сигурно потъва в блатото, което помогна да създадат, но за съжаление шегата май пак ще е за наша сметка. И аз се надявам на вето от президента и скорошно провеждане на референдум.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  А след като е забранена агитация на турски има ли предвидено наказание от типа "лишаване от свобода", или пак ще си плямпат кой как му падне, и ще ги глобят по двеста лева?

 • 5
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Тези добре дирижирани скандали, са само прах в очите, целящи да прикрият нещо много по-лошо и с дълготрайни последици... И докато им гледаме представлението на тия мизерници те ще ни затрият и като държава, и като нация.

  Много по-голям проблем е заобикалянето и дори премахването на закона за уседналоста... Така БСП&ДПС ще могат много по-лесно да разкарват автобуси с турци и цигани по цяла България.

 • 6
  pruch avatar :-P
  pruch

  Станишев очевидно е готов да плати каквато и да е цена за запазването на властта и, усетили това, от движението се възползват да защитят в максимална степен партийния си интерес.


  ...което неминуемо води до едни асоциации с вече поизтъркал се виц:
  -Каква е разликата между тесни и широки социалисти?
  -Първите са преди коалиция с ДПС а вторите след нея.

 • 7
  nicks avatar :-|
  nicks

  Най-ефективното прикриване на нищо правенето е като има скандали и разправии за теми дето са супер маловажни. Очевидно е че хората в парламента нямат нищо общо с реалния свят, а Мая дето цяла година плямпаше за този изборен кодекс е редно да си сдаде всички позиции ако не се приеме.

 • 8
  stanimir62 avatar :-|
  stanimir62

  Референдумът ще реши много по-силно и категорично как да се променят изборните правила. В тоя смисъл депутатите напразно се напъват да променят нещо. Малко хора им вярват и каквото и да е няма да се приеме еднозначно. Гласувайте за референдум!

 • 9
  xzk39309305 avatar :-|
  Иван55

  Прочетох някъде, че според решение на Конституционния съд от 2001 година нов закон се приема само, ако той носи нови "принципи, философия и дух". Нови "принципи, философия и дух" - по тези критерии новият ИК вярно си е комикс и ще си заслужи както вето, така и сезиране на КС.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Нещата в и около БСП, така като и преди в БКП, винаги са били неразбираеми за средно-нормалния човек.
  Др.Манолова дава всичко от себе си в течение на години, за каузата на Станишев. Това че на мен или хора като мен нейното 'даване" ми е изглеждало винаги доста несръчно, да не кажа вредно е друг въпрос - обективните резултати вътре и за БСП, показват че са доволни от нея. Всъщност сегашната и позиция вероятно ще е апогея за нейната кариера и е директна отплата за костинбродската афера.
  Но днес, на практика виждаме, че са я пуснали по пързалката, да опира пешкира и въобще никой (най-малко загледния в ЕК Станишев) не мисли за нея. Този и подобни случаи ме карат мен и предполагам и други странични наблюдатели, да се питаме, какво аджеба е в състояние да накара един човек, до такава степен да си "плюе на сурата", да сложи ламаринените очила и да се прави че Божа роса го роси. За мен има едно обяснение - " Не човек а желязо.... - Не комунист...". Дори само за това предпочитам десните формации, където ще се преплитат мнения, ще се карат, разпадат и събират, но е общество на хора с различни мения и някакво, па било и минимално. човешко достойнство.
  Що се отнася за самия кодекс, честно казано, абсолютно никакво значение няма дали е стар или нов - това си беше поредната димка за отклоняване на вниманието и печелене на време.
  Единственото което може и трябва да се случи е голяма изборна активност ( това зависи само от нас), с което да се "стопи" и силно редуцира влиянието на така наречения твърд електорат ( всъщност притиснати и измъчени, но не много умни и образовани хора), влиянието на купените гласове ( реалната бройка въобще не е толкова голяма, да не говорим че се вижда с просто око при прегледа на резултата в Столипиново например) и разните ГМО партии, като Барековата, на Воленчо и прочие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK