Дилемата на Генерала
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дилемата на Генерала

На националната конференция на ГЕРБ Бойко Борисов ще трябва да взема тежки решения

Дилемата на Генерала

Бойко Борисов трябва спешно да реформира партията си, въпросът е колко далече е готов да стигне

Велина Господинова
14008 прочитания

На националната конференция на ГЕРБ Бойко Борисов ще трябва да взема тежки решения

© Надежда Чипева


В навечерието на Националната конференция на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа пред сложна дилема. Кръгът около депутата от ДПС Делян Пеевски предприе мощна атака срещу дясната ръка на бившия премиер, с което заложи на карта политическото му оцеляване. В същото време партията се нуждае от генерална промяна и от това кои фигури ще влязат в ръководството й зависи бъдещето на формацията изобщо. Каква ще е развръзката на форума в неделя никой не се наема да каже. Отстраняването на Цветанов изглежда повече от наложително, защото атаките срещу него със сигурност ще продължат, а заедно с това и осветляването на нелицеприятни факти от управлението на ГЕРБ. Махането му обаче ще е и признание за всички отправени обвинения към него досега. От друга страна, влизането пък на нови лица в ръководството на формацията ще е ясен е знак, че партията прави опит да се реформира.

Депутати твърдят, че от около месеца Борисов привиква на разговори депутати и бивши министри. Разговаря с тях, но никой не знае кой от сценариите за кадровите промени в ГЕРБ ще предложи Борисов в неделя. Промяната може да е радикална - без Цветанов, с трима нови зам.-председатели и с почти изцяло променен състав на 11-членната изпълнителна комисия. Рокадите може обаче и да не са чак толкова драстични - все пак Цветанов да запази поста си, но със значително намалени правомощия. Не е изключено в ръководството да останат и част от кметовете, които и сега заемат тези постове - градоначалниците на Стара Загора - Живко Тодоров, на Бургас - Димитър Николов, и на Пловдив - Иван Тотев. А защо не към тях да се присъедини и Йорданка Фандъкова на София. Останалите места е вероятно да бъдат попълнени от бивши министри.

В петък изненадващо от парламента си тръгна Владислав Горанов. Името на бившия депутат се сочеше сред евентуалните нови попълнения в ръководството на ГЕРБ. Горанов беше известен с близките си отношения с Делян Пеевски. Като зам.-министър на финансите негова среща с депутата от ДПС стана публично достояние чрез публикации на снимки в медиите. Депутати от формацията твърдят, че той и сега си е запазил тези контакти. Пред "Капитал" Горанов обясни решението си да се раздели с депутатската банка с аргумента че "не се чувства уютно в 42-ото Народно събрание" и възнамерява да се занимава с консултантска дейност. Каза и че е съгласувал това с Бойко Борисов.  Колегите му от парламентарната група обаче бяха изненадани и предположиха, че не е изключено Горанов да предприема този ход, за да оглави Сметната палата, след като новият закон бъде приет.

Скандалът

Когато вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов направи в понеделник онова изявление за срещи на несъстоялия се председател на ДАНС Делян Пеевски, главния прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов и обвини депутатата от ДПС, че контролира чрез свои хора Висшия съдебен съвет, едва ли е предполагал, че залага на карта политическото си бъдеще. Не е изключено бившият вицепремиер да е предусещал задаващата се атака откъм кръга около Делян Пеевски срещу него преди националната партийна конференция в неделя и да си е правил сметка да предприеме изпреварващия ход, с който да се опита да парира в аванс евентуален натиск за отстраняването му от позицията на втори в ГЕРБ. Според други обаче с атаката срещу Пеевски Цветанов сам е влязъл в капана и с това е дал коз в ръцете на депутата от ДПС да продължи натиска върху Бойко Борисов за отстраняването на Цветанов.

Резултатът

Каквато и да е истината, позицията на Цветанов вече изглежда коренно променена. И ако доскоро залозите за отстраняването му от високия партиен пост бяха в полза на запазването на зам.-председателското място, то след излезлите наяве опасни връзки с депутата от ДПС превес взеха тези, които смятат, че дните на Цветанов като дясната ръка на Борисов в ГЕРБ са преброени. По няколко причини.

Първо, защото справките за регулярни срещи с Пеевски в министерския кабинет на Цветанов осветлиха задкулисните връзки от времето на управлението на ГЕРБ. Тогава медиите на Пеевски обслужваха ГЕРБ.

Освен това разкритията от тази седмица обясняват и някои сегашни действия на ГЕРБ като опозиция. Като например подкрепата на депутатите от групата на предложените от Стоян Мавродиев кандидати за членове на Комисията за финансов надзор (КФН). Единият – Ралица Агайн, напусна поста си в комисията малко след като Мавродиев беше избран за председател през 2010 г., а за втория – Владимир Савов, депутатите от ГЕРБ твърдяха, че изобщо не го познават. Въпреки това кандидатурите им бяха одобрени в парламента основно с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Заедно с това кметове на ГЕРБ продължават масово да прокарват чрез властовите си позиции по места икономическите интереси на кръга около банкера Цветан Василев и Делян Пеевски, свързани с инвазията в страната на дружеството на "Булгартабак" - "Табак маркет" за павилионите "Lafka", което едва ли става без политическата санкция от най-високо партийно ниво. Най-пресният пример е отпреди седмица, когато се оказа, че зад гърба на част от общинските съветници в столичния общински съвет ГЕРБ и БСП подготвиха документацията за отдаването на спирките на софийския градски транспорт на концесия в полза на същото дружество.

Сценариите

Изнесените факти за задкулисните връзки на втория човек в ГЕРБ поставят Бойко Борисов в сложна ситуация. Неотдавна той обяви, че готви кадрови промени в ръководството на партията, като планира да предложи формацията да има трима заместник-председатели, а в изпълнителната комисия да влязат нови лица. Въпросът е колко радикални ще бъдат те. Публичният скандал между Цветанов и Пеевски само показва, че вторият човек в партията вече се е превърнал в сериозен проблем за нея.

От тази гледна точка има два вероятни подхода към кадровите промени в ръководството на ГЕРБ на националната конференция в неделя. Единият е радикален и включва отстраняването на Цветанов от зампредседателския пост и избор на нови фигури за заместници на Борисов  Такова действие на Борисов ще е знак в няколко посоки. Първо към колебаещите се симпатизанти на формацията, част от които вече се ориентират към популистката партия на Николай Бареков, и към разочарованите от силовата политика, която олицетворяваше Цветанов, когато ГЕРБ беше на власт. И към бизнеса като цяло, който понесе доста удари от опита на кръга Василев-Пеевски да монополизира цели сектори от икономиката по времето на управлението на ГЕРБ, както и от действията на силовите структури върху тях, когато Цветанов оглавяваше вътрешното министерство.

Отстраняването на Цветанов би туширало подозренията за продължаващи задкулисни договорки и сега, когато ГЕРБ е в опозиция. Ще отнеме и възможността за политически рекет от страна на кръга около Пеевски върху ГЕРБ. Стига, разбира се, тези зависимости да не са такива, че да поставят на карта политическото оцеляване на самия Борисов. Едва ли беше случайно изявлението на депутата от ДПС, че е имал срещи и с други високопоставени представители на ГЕРБ, за които засега няма да говори, защото те не са го предизвикали като Цветанов. Според депутати от ГЕРБ твърде вероятно е да става въпрос за бившия зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ от предишния параламент Искра Фидосова, която, преди да напусне депутатската банка след последните избори и постовете си в партията, беше дясната ръка на Цветанов в Народното събрание, но не изключиха и вероятността да става въпрос лично за Бойко Борисов.

Освен това Цветанов не е в добри отношения с евентуалните бъдещи партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок, които виждат в него причина за разцеплението на "Синята коалиция" и несъстоялото се обединение със "Синьо едниство" на Надежда Нейнски преди последните парламентарни избори. От дясното обединение дори поставиха като условие за партньорство с ГЕРБ реформирането на партията. "Не можем да пропуснем факта, че в ГЕРБ има хора като Томислав Дончев и Делян Добрев, които допадат на нашите симпатизанти", каза преди време говорителят на дясното обединение Радан Кънев.

Рискът

Отстраняването на Цветанов обаче крие и рискове за партията. Едва ли ще я разцепи или ще се стигне до драматични колизии в местните структури на формацията, но може сериозно да разстрои работата им, особено преди европейските избори. "Общественото мнение за Цветанов не съвпада с оценката на партията за работата му", каза депутат от ГЕРБ. Вторият човек във формацията е в основата на изграждането на партийните структури на ГЕРБ. Негови назначения са не само областните председатели на формацията, но и повечето депутати от парламентарната група на ГЕРБ. Неслучайно атаките срещу Цветанов от страна на БСП и ДПС започнаха още в самото начало на управлението на ГЕРБ. В скандалите около имотното му състояние и случая с изтеклите записи на телефонни разговори между бившия премиер Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов (т.нар. случай "Мишо Бирата") Цветанов се спаси, защото тогава ГЕРБ имаше властовите позиции да овладее и отиграе ситуациите, без да се налага да жертва управленските постове или партийната позиция на Цветанов. Сега обаче той ще влиза от дело в дело, където трябва да се защитава.

Разбира се, при Борисов никой вариант не е изключен.

Възможно е все пак да прибегне до по-мекия вариант, като запази Цветанов в ръководството. Кой от двата сценария за бъдещето на Цветанов ще се случи в неделя зависи от самия Борисов и от това към кого иска да отправи посланията си чрез кадровите промени по върховете на партията. Ако целта му е да покаже, че ГЕРБ се реформира с нови лица, ще избере радикалния вариант. Надделее ли обаче страхът от ерозия на твърдото ядро на партията, раздялата му със Цветанов ще се отложи във времето.

В навечерието на Националната конференция на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа пред сложна дилема. Кръгът около депутата от ДПС Делян Пеевски предприе мощна атака срещу дясната ръка на бившия премиер, с което заложи на карта политическото му оцеляване. В същото време партията се нуждае от генерална промяна и от това кои фигури ще влязат в ръководството й зависи бъдещето на формацията изобщо. Каква ще е развръзката на форума в неделя никой не се наема да каже. Отстраняването на Цветанов изглежда повече от наложително, защото атаките срещу него със сигурност ще продължат, а заедно с това и осветляването на нелицеприятни факти от управлението на ГЕРБ. Махането му обаче ще е и признание за всички отправени обвинения към него досега. От друга страна, влизането пък на нови лица в ръководството на формацията ще е ясен е знак, че партията прави опит да се реформира.

Депутати твърдят, че от около месеца Борисов привиква на разговори депутати и бивши министри. Разговаря с тях, но никой не знае кой от сценариите за кадровите промени в ГЕРБ ще предложи Борисов в неделя. Промяната може да е радикална - без Цветанов, с трима нови зам.-председатели и с почти изцяло променен състав на 11-членната изпълнителна комисия. Рокадите може обаче и да не са чак толкова драстични - все пак Цветанов да запази поста си, но със значително намалени правомощия. Не е изключено в ръководството да останат и част от кметовете, които и сега заемат тези постове - градоначалниците на Стара Загора - Живко Тодоров, на Бургас - Димитър Николов, и на Пловдив - Иван Тотев. А защо не към тях да се присъедини и Йорданка Фандъкова на София. Останалите места е вероятно да бъдат попълнени от бивши министри.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

59 коментара
 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  ГЕРБ губи почва на местно ниво,по региони и пренебрегва възможността за преговори.Впрочем такива му се отказват тъй като евентуални срещи се провалят поради предшестващи груби нападки към управляващите.

 • 3
  dobivelkov avatar :-?
  Велков

  Дилема ли? Генерала измислен ще направи каквото му кажат истинските генерали. Той собствена идея няма. Някой да е чувал такава? Да прави нещо смислено за градеж на дясното?

 • 6
  2.5 avatar :-?
  2.5

  От всичко на Борисов “партийното строителство” му е най Мътна Индия!
  Историята с Цветанов за Боцко е като онзи виц за “смесените чувства” - Какво изпитваш когато видиш да “Мерцедесът” ти да пада в пропаст, а вътре е ...тъща ти!
  ГЕРБ е партия, която не може да съществува вън от представите на лидерът си за нея. По тази причина обкръжението на Борисов е главно от подхалими.
  Освен Томислав Дончев не се сещам за някой от тази партиия, за когото бих гласувал...

 • 7
  pruch avatar :-P
  pruch

  До коментар [#3] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Да прави нещо смислено за градеж на дясното?

  Като част от октопода БКП той лично направи много ,за да може БСП-ДПС ,де факто най-големият капиталист в страната ,да продължи със зулумите си.В този смисъл няма по десен политик от него в България.:-)

 • 8
  crown_m avatar :-|
  Anastacia Petrova

  Много подценявате Борисов мисля, че се прави на умряла лисица!! А че Цветанов и Пеевски са си плюли в устата е ясно на цяла Б-я ,но друго си е да закусваш с Обама! Явно става въпрос яка контрабанда !

 • 9
  dobivelkov avatar :-|
  Велков

  До коментар [#5] от "ilkail4ewa":

  Отсвириха го, защото няма грам идея какво да прави. Харизмата е до време.

 • 10
  dobivelkov avatar :-|
  Велков

  До коментар [#7] от "pruch":

  В този смисъл е абсолютно вярно. А може би това е неговата задача, времето ще покаже...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK