Как икономистите коментират растежа и безработицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как икономистите коментират растежа и безработицата

Калоян Ганев, бивш директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози

Как икономистите коментират растежа и безработицата

9083 прочитания

Калоян Ганев, бивш директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози

© STR


Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите:

Икономиката отлепя, но й липсва посока

Сигналите, че растежът няма да е голям, бяха много и поради това данните не трябва да са изненадващи. Според мен за цялата 2013 г. растежът ще е между 0.5 и 0.6%. Външните условия благоприятстват икономиката, но вътрешната среда може да се сравни с "изгорена земя", оставена от напускаща армия, която иска следващата войска да не завари нищо. Затова и действията на правителството да остави частния сектор да се саморегулира повече изглеждат правилни. Това обаче ще е адекватно поведение само за първата година от управлението на правителството. Ако то се задържи на власт за по-дълго, ще трябва да зададе ясна посока за развитие на икономиката или саморегулацията ще се превърне в статукво и това ще действа обезсърчително за голяма част от икономическите агенти. Моите притеснения за тази година идват от факта, че управляващите партии нямат коалиционно споразумение и липсва платформа, около която да се обединят. Нещо повече, все повече различия изпъкват и това поражда напрежение. За мен обръщението на премиера Орешарски на конференцията с бизнеса от миналия вторник показва, че той се е изморил от политически натиск и поставя условията си, при които ще приеме да остане министър-председател – запазване на ниските данъци, да няма национализации, и други много правилни искания. Има малко повече оптимизъм отвън, но пак очаквам растеж за тази година около 1.2-1.3%, най-много 1.4%. Има потенциал за растеж, но ще трябва и държавата да направи малко повече, и то не чрез директна намеса, а с реформи, стабилност и усещането за посока, в която се върви.

Калоян Ганев, бивш директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози
Фотограф: STR

Калоян Ганев, бивш директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози:

Растежът ще се ускори, но не достатъчно

За цялата година се оформя растеж около 1.1%, което е по-добре от доминиращите очаквания, но ще е силно казано, ако го представим като добра новина. Това не е растежът, който искаме да се случва – нетният износ движи икономиката, докато потреблението и инвестициите продължават да се развиват неблагоприятно. Индивидуалното потребление е на минус и увеличението идва от колективното потребление, което пък се дължи на правителствените разходи. Когато излязат данните за натрупаните запаси, динамиката на инвестициите най-много ще отчете нулева растеж, но не и увеличение. Смятам, че прогнозата на финансовото министерство за растеж от 1.8% през тази година е доста завишена. За мен реалистично е растежът да бъде около 1%. Износът се развива добре и сигналите от външните пазари са положителни. Няма го обаче онзи голям стимул, който да предизвика положителен шок. Такъв може да са преките чуждестранни инвестиции, но се съмнявам те да надхвърлят 2 млрд. евро през тази година. Чуждите инвеститори разполагат с ликвидност, но не я влагат смело и неразумно.

За тази година очаквам също доста ниска инфлация, ако няма извънредни шокове като лоша реколта, конфликти и други. Вътрешното търсене ще остане потиснато.

Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика:

Един от най-големите проблеми на пазара на труда е структурната безработица

Данните за брутния вътрешен продукт са в унисон с данните от последните няколко тримесечия. Вече успяхме да достигнем 1%. Годишният растеж за 2013 г., ако структурата на икономиката се е запазила, би трябвало да е 0.6%. Това, което прави впечатление от данните за четвъртото тримесечие, е, че индивидуалното потребление остава потиснато. Това не е учудващо, като се има предвид пазарът на труда. Коефициентът на заетост расте, но това се дължи на по-бързия спад на работната сила в сравнение с намалението на заетите, което всъщност е и големият проблем на пазара на труда в момента. Положителната тенденция пък е, че обезкуражените продължават да намаляват и се вливат в групата на активните хора на пазара на труда. Тези по-добри данни за БВП е рано да се усетят на пазара на труда. Може би ще има някакво раздвижване следващите тримесечия, но то няма да е достатъчно, че да задвижи вътрешното потребление. Лошите новини са, че има спад при инвестициите на годишна база. За да има по-висок темп на растеж, трябва да има ръст на инвестициите. Те се колебаят, но няма ясно оттласкване от дъното, което удариха по време на кризата. Има ръст обаче при колективното потребление заради правителствените разходи, разплащанията по проекти в края на годината и изчистването на ДДС. Там се наблюдава положителна тенденция и от бизнеса това, което чуваме е, че един от големите успехи на това правителство е, че са успели да изчистят задълженията за ДДС.

Един от най-големите проблеми на пазара на труда пък е структурната безработица. Тя се е засилила и през 2013 г. Това означава, че растат едновременно и безработицата, и свободните работни места. Има голям контингент от безработни, които не са пригодни за пазара на труда и това много пречи на развитието на икономиката. Тази година очакваме ръстът на икономиката да прехвърли 1%. Вътрешното потребление остава потиснато и не мисля, че може да се прогнозира сериозен ръст на заетите. Основен двигател остава износът, при условие че се сбъднат положителните прогнози за ЕС. Ръст на БВП там от 0.9% ще повиши българския износ за Европа със 7 процентни пункта.

Георги Ганев, Център за либерални стратегии
Фотограф: Капитал

Георги Ганев, Център за либерални стратегии:

В момента върху българската икономика тежи българската политика

Голяма част от ръста на БВП се дължи на доброто представяне на нетния износ. Брутното капиталообразуване обаче спада. Не е ясно какво може да се очаква през тази година. В момента върху българската икономика тежи българската политика. Много сериозно се чуват притеснения от бизнеса, че не е ясна стратегията на правителството, че то е враждебно към бизнеса и имаме състояние на безтегловност. Затова много трудно могат да се направят прогнози. Увеличаването на коефициента на икономическа активност пък показва, че тече някакъв процес на активиране на хората, което важи през последната година. Разбира се, зависи дали това ще се отрази в повече бизнес активност и откриване на работни места. Инфлацията се движи от три неща, две от които се определят от държавата - електроенергията и здравеопазването. Третото са облекла и обувки, което може би се дължи на по-конкурентни разпродажби тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  пак едни и същи коментатори и коментари...Капитал диверсифицирайте си малко коментаторите...нещо ново умно..тези са винилови плочи...

 • 2
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Икономиката ни страда от свръх задлъжнялост и свръх капацитети в непроизводствени сектори, наптрупани по време на кредитния бум. Това я обрича да се мъчи дълго при ниски инвестиции и много слаб растеж на заетостта... липсата на предприемачество и масовото паразитиране на определени икономически сектори (телекомуникации, енергетика и банки) е друг фактор за статуквото, който дърпа надолу....нужни са смели, бързи и ефективни реформи...ако това не се случи..ще се гърчим още дълго...

 • 3
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  В кое правителство е бил зам. министър на финансите Дацов, че така плонжира с "изгорената земя" и ""оставеното не следващите"? Щото аз си спомням един Николай Василев от предишната тройна коалиция, който казваше че оставят следващото правителство на хляб и вода.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Цитат от Л. Дацов:

  "...обръщението на премиера Орешарски ..от миналия вторник показва, че той се е изморил от политически натиск и поставя условията си, при които ще приеме да остане министър-председател – запазване на ниските данъци... и други много правилни искания. Има потенциал за растеж, но ще трябва и държавата да направи малко повече, и то не чрез директна намеса, а с реформи, стабилност и усещането за посока, в която се върви."

  >>> Напълно точно казано. Извинението, че "се чака взетите мерки да дадат плод" е неописуемо погрешна. Посоката може да бъде зададена веднага с 3-4 знакови реформи. Фирмите вече 5-та година трупат планове за развитие в чекмеджето и не се престрашават да тръгнат на инвестиции. Ако обаче личности като Румен Гечев, Спас Панчев, Волен Сидеров, Янаки Стоилов, Николай Бареков вкл. неговия главен икономически съветник Величка Рангелова (ако сте забравили, това е Вили Печатарката от КТ "Подкрепа", която лекуваше всички икономически сътресения с рецепта за хиперинфлация), Корнелия Нинова, Боян Дуранкев и пр. се скрият за малко, то поне 1 от 10 ще си рече, че има надежда, и ще викне строителя да вдига халето.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. каквото условие е поставил Орешарски на управляващата коалиция, същото трябва да постави Георги Ганев на Реформаторския блок. Общото впечатление е за несъразмерно присъствие на леви радикали и изправячи на пазара в икономическия им екип.

 • 6
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  На мен поне, от анализите на експертите ми става ясно, че сегашната ни икономика /не знам как се нарича/, но много ми напомня на онази от 1997 год., която доведе до фалит на държавата.

  Помня и още как, макар и да не разбирам от икономика!

 • 7
  yotata avatar :-?
  йотата

  Ей, настанаха времената дето ората на пречат на икономиката мааму стара.

  Били били структурно неподходящи. (Щото бизнес елита пък много ни е структурно подходящ. За партийния такъв предлагам въопще да не отваряме приказка, че сега се черпи след поредната си театрална сценка - дето си мисли, че виртуозно я е "отиграл".)

  Ми да вземем да ги изтребим ората по сталински тогиз, наедно с бездомните кучета, че да рахатясат "икономистите" най-после, и да могат да отидат най-после на заслужена почивка, щото няма да има нужда от излишни разходи и даже от държава.

 • 8
  a.nice avatar :-|
  hope

  Общото м/у тримата е, че ще има ръст, въпреки намалелите инвестиции и благодарение на държавните разходи.

 • 9
  nagajdach avatar :-|
  nagajdach

  До коментар [#1] от "therainmaker":

  ти навярно искаш да се върнат Гошо Ангелов и Светла Костадинова, които са едно семейство, но претендират да са различни трибуни. Не си ли спомняш какъв беше изборът през 2004-2008 и че Дацов, Калоян Ганев, Петър и Димитър Чобанови и още няколко са нови лица. Чобанов стана министър, може би за това не виждаме и брат му да коментира, който също е добър икономист. Какво да се прави, като в България умните хора са кът и на позиции, където не им се позволява да говорят.
  Ти кого би предложил?

 • 10
  nagajdach avatar :-|
  nagajdach

  До коментар [#5] от "cinik":

  Отзад напред, Защо въобще поставяш Георги Ганев на висотата на орешарски като икономист. Ганев е чел и знае много, умен е, но никога не е имал кураж да поеме отговорност за действие.

  Иначе, това правителство дойде с обещанията да премахне гежестта от кризат върху гражданите, включително с отказ от реформи. Просто това им беше платформата и с нея бяха избрани. Когато се намери някой десен, който да ми руши уравнението:
  ниски данъци + голям публичен сектор + голяма сива икономика + нереформирани структури = обществен просперитет
  или да каже, че няма решение и защо, тогава ще съм склонен да го подкрепя.
  Иначе, дали са сергей с доган, или боко, все е тая май.

  До коментар [#6] от "b.manchev":

  Какво ти става ясно бе мен, виж какво е равнището на държавния дълг през 90-те, какво е на бюджетния дефицит, виж какво е състоянието на частния сектор и на домакинствата. По кое точно правиш извода, че сме като тогава?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK