Сметната палата се връща четири години назад

Председателят на Сметната палата Валери Димитров твърди, че сегашната й структура е много по-ефективна.

Сметната палата се връща четири години назад

Критериите за попадане на върха на държавния одитор се облекчават по модела "Пеевски"

Стефан Антонов
8666 прочитания

Председателят на Сметната палата Валери Димитров твърди, че сегашната й структура е много по-ефективна.

© Цветелина Белутова


Сметната палата става поредната експертна институция, която по принцип трябва да бъде независима, но ще попадне под влиянието на политиците.

С внесения в парламента проектозакон за контролния орган управляващите на практика отхвърлят промените в структурата на държавния одитор, които бяха внесени от ГЕРБ през 2010 г. И я пренастройват така, че да може да бъде сменено ръководството й предсрочно. Вносители са депутати от БСП (Петър Кънев и Румен Гечев) и от ДПС (Йордан Цонев и Сергей Кичиков).

По стария модел

С промените се премахва се консултативният съвет към Сметната палата, както и заместник-председателите й. Ще има един председател и колегия от членове на Сметната палата. Те ще са девет на брой със седемгодишен мандат, включително с председателя. Ще се произнасят в случаи, в които експертите в териториалните подразделения на палатата откажат да променят някой от одитните си доклади след забележка на техния ръководител и отказа му да го утвърди.

По същество това е връщане към стария колегиален принцип на работа в Сметната палата, който действаше до края на 2010 г. При него такива решения се взимат с гласуване в колективен орган на управление – членовете на Сметната палата. На практика се отнема власт от нейния председател. В момента той е човекът, който се произнася дали докладът е изпълнен в съответствие с изискванията и дали той може да бъде утвърден и публикуван като позиция на палатата. При несъгласие между председателя и одиторите арбитър е един от двамата му заместници. В новия закон заместници няма да има.

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров до 2011 г. докладите са се изготвяли и заверявали от териториалните поделения и върху тях практически не е имало никакъв контрол по качеството на одитите. Нещо повече - широката мрежа от териториални директори, началници и одитори е давала възможност на местните управници да си пишат сами докладите. 

Със законовите промени се премахват и функциите на платата по административно наказване, ако бъдат установени нарушения на Закона за обществените поръчки с аргумент, че се получава дублиране на функции с Агенцията за държавна финансова инспекция. "Такава промяна би имала смисъл само ако подобна инспекция не съществува", твърдят вносителите.

Познат маниер

Намалява се и изискването за професионален опит на върха на институцията. Както в сегашния закон, така и в този, действал до края на 2010 г., се изискваше председателят, членовете и заместник-председателите, както и членовете на консултативния съвет да имат минимум 15 години опит в областта на одита и да покриват още ред други изисквания.

С новите промени само председателят трябва да има опит от минимум 15 години, а членовете на сметната палата ще може да заемат поста си и при професионален опит от само 10 години. Снижаването на критерия за професионален опит означава, че се разширява кръгът от лицата, които могат да заемат дадена позиция, включително и за хора с по-ниски професионални качества, които иначе трудно биха били назначени.

По същия начин стана възможно Делян Пеевски да бъде назначен за председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

Защо Сметната палата е важна

По замисъл Сметната палата е един от най-важните държавни органи, защото проверява дали публичните институции имат вътрешни правила за добросъвестно изразходване на бюджетите си и дали те се спазват. Нейна е отговорността да посочва системните слабости на публичния сектор, а при установяването на престъпление - да сигнализира прокуратурата.

Сметната палата е един от двата източника на независима критична информация за лошото управление в публичния сектор. Другият е държавната финансова инспекция и тя се контролира от министъра на финансите въпреки принципно широките й правомощия и автономията й, които са изискване от Европейския съюз.

Сметната палата става поредната експертна институция, която по принцип трябва да бъде независима, но ще попадне под влиянието на политиците.

С внесения в парламента проектозакон за контролния орган управляващите на практика отхвърлят промените в структурата на държавния одитор, които бяха внесени от ГЕРБ през 2010 г. И я пренастройват така, че да може да бъде сменено ръководството й предсрочно. Вносители са депутати от БСП (Петър Кънев и Румен Гечев) и от ДПС (Йордан Цонев и Сергей Кичиков).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • BlueWater

  Вносители са депутати от БСП (Петър Кънев и Румен Гечев) и от ДПС (Йордан Цонев и Сергей Кичиков).

  Ядрото от експерти по усвояване на държавни пари праща Сметната палата в десета глуха и дава БЕЗКОНТРОЛЕН простор на другарите им от БСП и Д(П)С да харчат безконтролно парите на данъкоплатците.

  ОСТАВКА алчни сребролюбци и престъпници!

 • BlueWater

  "Според председателя на Сметната палата Валери Димитров до 2011 г. докладите са се изготвяли и заверявали от териториалните поделения и върху тях практически не е имало никакъв контрол по качеството на одитите. Нещо повече - широката мрежа от териториални директори, началници и одитори е давала възможност на местните управници да си пишат сами докладите. "

  Това е целта на данчо ментата и румен гечев, който през 1987-1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним „Економов“. Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995-1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.

  Министъра на ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ при Виденов и политическия ветропоказател данчо ментата правят закон за Сметната палата!

  Това е НАГЛОСТ! НАГЛОСТ! И пак НАГЛОСТ!

  ОСТАВКА!

 • 3
  plf avatar :-|
  plf

  Мислех си, чд функията описваща ограбването ни е линейна, сега се убедих, че е екпонециална!

  Ако има за какво да се протестира - това е емблематичен пример на деградиране на държавността за който протестите са малко.

  Заедно с фактурите към ЕК за оплюване на Кристалина Георгиева тази новина показва главния претендент за 1-во място п онаглост в историята ни този век. Ако се случи - тежко ни горко!

 • 4
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  Хитро, бай Пенчо Клатикурски - местният директор на водопад, пардон, на регионална дирекция на сметната палата, ще заверява доклада на трудоустроената от него стринка Пена за зулумите на братчед си - бай Кольо Кмета.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Посегателствата на политическите властници за кратко време ще заличат всички експертни контролни органи. Тежко на тая държава.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Всички промени в законите на това НС са само и единствено с цел по-безконтролно крадене!

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Тези и досега не се представяха блестящо (както всички контролни органи в България), а сега след като ДС доносници и мошеници ще ги реформират съвсем ще цъфнат.

  Гледах наскоро Валери Димитров по телевизията и си развалих мнението за него. Беше мисля в "Здравей България" и в студиото се разискваха скъпите хотели и воаяжи на Болен Сидеров и откъде е взел пари за тях. Димитров търпеливо чакаше в страни в студиото, но камерата се спря няколко пъти и на него и той беше притеснен и неспокоен.
  Когато му дойде редът му зададоха въпрос проверява ли Сметната палата партийните приходи и разходи перо по перо и той отговори не, защото такъв бил законът, а водещият тогава го попита съвсем уместно тогава какъв е смисълът от тях и проверките им и какво точно проверяват...

  Добре, обаче по-късно в същото студио седнаха двама депутати от две различни партии и поотделно заявиха, че Валери Димитров лъже?!?!?
  Не казаха всъщност точно това, но категорично заявиха и потвърдиха, че не само Сметната палата има право да прави обстойни проверки на партиите перо по перо ( както си се правят проверките), НО ДОРИ И ИМ Е ПРАВИЛА ТАКИВА! И ЧЕ ТЕ МОГАТ ДА ПОКАЖАТ ДОКУМЕНТИТЕ???

  А аз (мисля и водещият по-късно вметна) пък се питам защо уважаваният професор така нагло и безочлиео излъга?
  Дали заради истерията около далаверите на " златния пръст" на това управленуе Сидеров, дали някой така му е наредил, или просто бе гузен по темата?

  Всеки може да види клипа - интересен и показателен е!

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]Снижаването на критерия за професионален опит означава, че се разширява кръгът от лицата, които могат да заемат дадена позиция...[/quote]

  И да и не. По-скоро се работи за оформяне на критериите към точен, предварително определен човек. Новият председател е вече ясен, остава да бъде представен.

 • 9
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Само вижте кои са вносителите на проектозакона, за да ви стане ясно какво целят...

 • 10
  mnim avatar :-|
  Хакуна Матата !

  [quote#9:"Jessika"]Само вижте кои са вносителите на проектозакона, за да ви стане ясно какво целят...[/quote]

  Питам се, какво ли са целили предишните вносители през 2010 г. ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход