"Скрити" инспектори, мобилни групи за контрол, ротация на висшите ръководители в различни областни дирекции. Tези промени в организацията на работа ще бъдат въведени в Агенцията по храните, съобщи вчера директорът й Пламен Моллов. Целта на промените е да има по-малък на брой, но по-ефективни проверки, което досега не е било направено. Отделно от това се планира създаване на "бял" и "черен" списък на фирмите в хранителния сектор, както и по-цялостни инспекции на компаниите.
Проверка на проверяващите
Макар да не отговори пряко на въпроса дали има съмнения, че негови служители са в нерегламентирани отношения с контролирани фирми, директорът на институцията е решил да въведе проверки на проверяващите. За целта вече е изградено мобилно звено от инспектори, чиято работа е паралелно да проверят посетени от други техни колеги обекти. Към момента по думите на Моллов са направени пет подобни проверки - в Стара Загора, Велико Търново, Разград, Сливен и Ловеч, като работата ще продължи.
В Агенцията по храните ще бъдат въведени и "скрити" инспектори на принципа на "тайните" клиенти. Моллов обясни, че се "гони изненадващ ефект", който ще се отрази дисциплиниращо както за компаниите, така и за служителите на агенцията. В ход е и ротация на висшите служители в различните областни дирекции, за да "се избегне възможността известно обвързване на служители с определени обекти", обясни още директорът на институцията. На този етап не е ясно колко често ще бъдат размествани директорите от службата, нито на какъв принцип.
По-малко, но по-мащабни проверки
От агенцията съобщиха още, че занапред ще бъдат провеждани по-малко на брой проверки, но те ще бъдат по-мащабни. През миналата година около 1000 инспектори са извършили общо 300 хил. проверки, които обаче според Моллов не били особено ефективни. Той съобщи още, че целта е инспекциите да бъдат "в дълбочина", да се търсят причините за отделни казуси. "Сега работата се извършва, но до средата. Например установява се, че има некачествен продукт, той е изтеглен от пазара, но не се прави по-дълбочинна проверка на фирмата", коментира още Моллов, според когото по този начин няма гаранция, че некачественият продукт утре няма да бъде отново в търговската мрежа. Затова сега целта ще е при инспекциите да се проверяват много повече компоненти, като вече има и изготвени инструкции към служителите в агенцията.
Другата промяна, която агенцията планира, е да се създаде "черен" и "бял" списък съответно на некоректните и коректни фирми в бранша. За добавянето на компании в тях ще се ползват както резултати от правени проверки, така и потребителски рейтинг. Двата списъка ще бъдат качени в сайта на агенцията.
"Скрити" инспектори, мобилни групи за контрол, ротация на висшите ръководители в различни областни дирекции. Tези промени в организацията на работа ще бъдат въведени в Агенцията по храните, съобщи вчера директорът й Пламен Моллов. Целта на промените е да има по-малък на брой, но по-ефективни проверки, което досега не е било направено. Отделно от това се планира създаване на "бял" и "черен" списък на фирмите в хранителния сектор, както и по-цялостни инспекции на компаниите.
2 коментара
Ами като цяло звучи смислено, пък да видим какво ще излезе.
Нов бардак със старите ..........- никакъв шанс !