Будките се вдигат срещу Lafka

Собствениците на павилиони настояват държавата да спре инвазията на търговската верига

Представители на "Протестна мрежа" разположиха във вторник пред сградата на Народното събрание винилов транспарант, който представя парламента като Lafka. Посланието е повече от ясно.
Представители на "Протестна мрежа" разположиха във вторник пред сградата на Народното събрание винилов транспарант, който представя парламента като Lafka. Посланието е повече от ясно.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Представители на "Протестна мрежа" разположиха във вторник пред сградата на Народното събрание винилов транспарант, който представя парламента като Lafka. Посланието е повече от ясно.
Представители на "Протестна мрежа" разположиха във вторник пред сградата на Народното събрание винилов транспарант, който представя парламента като Lafka. Посланието е повече от ясно.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Ако не усетят реакция до няколко седмици, търговците планират национален протест.

Националният координационен център на малкия бизнес, който обединява асоциации и граждански сдружения на наематели и собственици на павилиони в България, внесе писмо до вицепремиера Даниела Бобева, с което настоява за защита от новосъздаващия се монопол на веригата Lafka. Ако не усетят реакция до няколко седмици, търговците планират национален протест.

Собствениците на павилиони виждат заплаха за бизнеса си и смятат, че ако държавата и общините продължат да подкрепят навлизането на веригата във всички градове, има реална опасност за над 100 хил. работни места. Освен това те смятат, че върху публична общинска собственост изкуствено се създава и налага монопол в търговията с тютюневи изделия, печатни издания, пакетирани стоки и алкохол.

Ощетяване на малките

Веригата се разраства чрез инвестиционни предложения към кметовете и общинските съвети. В проектите се предлага да разположат павилиони на най-атрактивните места в града, като общината трябва да проведе търг или конкурс за всички обекти накуп, а наемателят да предплати наем за 10 години, като също така инвестира в спирки на градския транспорт, спорт, детска площадка.

Така с търга се елиминират малките наематели, които нямат възможност да стопанисват голям брой павилиони и да предплатят наема. В същото време собственикът на веригата "Табак маркет" е едновременно собственост и основен дистрибутор на компанията с най-голям пазарен дял -  "Булгартабак". Именно това е причината "Табак маркет" да има пълна информация къде колко цигари се продават и да разполага до вече разработени обекти своите павилиони.

В момента се подготвя смяна на собствеността на "Булгартабак" и зад офшорния купувач се твърди, че стоят интересите на съсобственика на КТБ Цветан Василев и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В сектора на разпространение на печатни издания пък завършва процес на концентрация и фирми, свързани с издателската група на семейството на Пеевски, вече държат основния контрол върху продажбата на вестници и списания.

Дребните собственици на павилиони виждат в това монопол. "Правителството трябва да спре този процес и незабавно да отговори дали е редно върху публичната общинска структура да се разполага частна монополна структура", обяви Иво Иванов, председател на Националния координационен център на малкия бизнес.

Щедрост

Малко преди пресконференцията на малкия бизнес от Lafka разпратиха прессъобщение, в което обявиха, че започват среща с малкия бизнес из цяла България. "Бихме искали да представим пред обществеността какво представлява проект Lafka. Основната идея за развитие на проекта е франчайз. Считаме, че семейният бизнес има шанс да се развие с Lafka", е цитиран изп. директор на "Табак маркет" Борис Захариев.

По-нататък се допълва, че във времена на криза веригата дава възможност на предприемчивите да създадат свой бизнес, че всички инвестиции в обекта идват от Lafka, която договаря и условията с доставчиците, и други предимства. От веригата изтъкват, че през целия период на договора желаещите ще имат подсигурен приход от минимум 1000 лв. на месец, с който да покрият заплатите на персонала си. До редакционното приключване на броя от "Табак маркет" не отговориха колко павилиона имат и колко от тях са на франчайз.

"За всяко отворено работно място в Lafka се закриват няколко други, и то на собственици на обекти. Това, че плащат повече, не е вярно. За да се изпълнят условията на договорите за франчайз, един павилион трябва да прави оборот от 3000 лв. на ден. Притеснява ни и че се възползват от вътрешна информация и поставят обектите си на най-добрите и разработени от друг места и че ще манипулират кои стоки и кои печатни издания да се продават, което е антиконкурентно и вреди на свободата на словото", коментира Николай Димитров от националния център, който оглавява асоциацията за защита на малкия бизнес в Бургас.

В много малко градове общинските съвети отказаха да гласуват и приемат инвестиционното предложение на "Табак маркет" и да организират конкурси за отдаване на площи под наем, в които могат да участват всички заинтересовани. Един от тези градове е Плевен. В него след протест на местните търговци кметът спря със заповед конкурса за разполагане на 11 павилиона Lafka в града.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


103 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не
  • -188
  • +30

  Това е най-удобното основание на слабия предприемач да се оттегли. Страх го било от монопол. Пазарна икономика- по-добрите просперират, по-неконкурентните изчезват. Стига мрънкане! Компанията наема млади хора и реално се бори в своите мащаби с младежката безработица, за разлика от правителството на БСП, което дрънка. Капитал умишлено очерня репутацията на компания, създаваща заетост, която просто е по-добро. Нали сте либерали, къде ви е пазарното обяснение сега. Ако не беше на Василев, щяхте да пишете колко е полезна конкуренцията и т.н. Жалка история

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  При капитализма малкият (и донякъде средният) бизнес е храна за големите хищници. Пример Уолмарт в САЩ. Та така, естественият подбор действа и оплакванията си остават оплаквания, освен ако не се противодейства със закон против монополите.

 • 3
  crown_m avatar :-|
  Anastacia Petrova
  • -17
  • +104

  Замисъла на Лафка е продажба на цигари с неплатен акциз или просто казано с фалшиви или дублирани бандероли/практиката е патент на производителите на спиртни напитки в Б-я/!!! Не напразно бе променен закона за митническите складове с цел улеснение на вътрешната контрабанда!!! Проста сметка: при средна цена на кутия цигари 2лв. преди време прихода от акциз бе 4-5млрд.лв а при 100% увеличение сега при цена 4лв прихода е 1,5млрд.лв!! А сега всеки здраво мислещ човек да си направи сметка за какво иде реч:грубо казано около 4милиарда лева укрити акцизи невлизащи в хазната!!!! Всичко друго е "вятър и мъгла"!!!!!!

 • 5
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Мутирал цар Киро, и се загрижил за конкуренцията и икономиката!? Тия където купуват цигарите, са виновни, за това, че са бедни, но и останалите обедняваме от олигархирането на икономиката, както и завладяването
  на структурите на гражданското
  общество!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз мисля, че вече е крайно належащо да се идентифицират много ясно и точно ПУБЛИЧНО интересите на онези, които стовт зад парите, лицата, бизнесите и действията на Первски, Ирена Кръстева, Цертан Василев, Ахмед Доган, Христо Бисеров, Йордан Цонев и ДПС.
  Налице е огромна, видима с просто око експанзия, тези са зейнали да погълнат не само ДАНС, праеителството и парламента, но очееидно и цяла БЗългария.
  И колкото и да се правят на убити лисици и главния прокурор Цацаров, и министърът на МВР Йовчев, и председателят на ДАНС Писанчев, и президентът Плевенлиев, и БСП, ГЕРБ, Атака,...
  ТОВА Е ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ И НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!
  КОИ И КАКВИ ИНТЕРЕСИ И СИЛИ СТОЯТ ЗАД ТЕЗИ, КАКЕИ И ЧИИ ПАРИ "ИНВЕСТИРАТ", тоест ПЕРАТ И ПРЕПИРАТ И ИМА ЛИ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ ДА ОТХОВОРЯТ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ И ДА ЗАШИТЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСУ?
  С подвъпрос - КОЙ И КОИ ПОДКЛАЖДАТ ОТ ГОДИНИ РАЗДЕЛЕНИЕ И ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ И ПРОВОКИРСТ КОНФЛИКТИ И В ИНТЕРЕСА НА КОЯ (СЪСЕДНА И ДРУГИ) ДЪРЖАВА?
  ЗА КОГО И КОИ ЛИЦА И КРЪГОВЕ ИМА СИГНАЛИ, ДОКАЗАТЕЛСТВА И СРС-та В ДОКЛАДИ ОТ СЛУЖБИТЕ, ЧЕ СА ФИНАНСИРАНИ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И СЛУЖБИ И ЗАЩО?

 • 9
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#8] от "mitkarudnikova":

  Тя е от ония лудите параноици тип Сталин. Сега ще излезе, че ако утре завали сняг, пак Лафка ще е виновна. Ей, това медиите са страшно нещо. Съсипват всичко само като се щракне с пръсти

 • 10
  uql26355225 avatar :-P
  Noal

  До коментар [#7] от "Да, ама не":

  Повтори хиляда пъти една очевидна простотия: "не е монопол с удари под кръста и подкупи да фалираш хиляди малки предприемачи" и току виж някой ти повярвал.
  Това което твърдиш е, че земята е плоска, а един мармот увива шаоколад в станиол, но са ти казали че ако го повториш много много пъти и някой ще се излъже.
  Да, ама не! :)
  Вече сте толкова плоски и явни, че предизвиквате само презрение даже у червените бабички


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход