Държавата е загубила 12 млрд. лв. данъчни приходи заради сивата икономика

Една трета от производството на стоки и услуги остава необложена, показва проучване на Българската стопанска камара

Само от цигари държавата е загубила над два млрд. лв. приходи от акцизи и ДДС между 2010 и 2012 г.
Само от цигари държавата е загубила над два млрд. лв. приходи от акцизи и ДДС между 2010 и 2012 г.    ©  Валентина Петрова
Само от цигари държавата е загубила над два млрд. лв. приходи от акцизи и ДДС между 2010 и 2012 г.
Само от цигари държавата е загубила над два млрд. лв. приходи от акцизи и ДДС между 2010 и 2012 г.    ©  Валентина Петрова

Държавният бюджет е загубил 12.4 млрд. лв. приходи заради сивата икономика. Това твърди експертен доклад на Българската стопанска камара (БСК), изследващ периода между 2007 и 2012 г. В него се показват и водещите международни оценки за неформалната икономика, като повечето от тях приемат, че близо една трета от произведените у нас продукти не се плащат данъци. Единствената по-голяма оценка за сивия сектор е на "Асоциацията на индустриалния капитал в България" - за 36.8%.

Проблемът със събираемостта

Като пример в него се посочва, че за същия период брутният вътрешен продукт е нараснал с 29%, а бюджетните приходи - едва с 11%. Данните показват, че за изследвания период обемите на сивата икономика растат средно с 3.4% годишно, като най-голямо е било увеличението за 2009-2012 г. След началото на кризата ръстът се засилва, като само през 2010 г. неформалната икономика се увеличава с 5.1%.

"Намалението на данъчните приходи не е резултат от кризата, а от недалновидни промени в данъчните и осигурителните системи и неумение държавата да се справи със събираемостта на данъчните приходи", коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Според други периодични изследвания, от които най-редовно се обявява това на Центъра за изследване на демокрацията, загубата на доходи и увеличението на безработицата също са фактори, които допринасят за разрастване на неформалната икономика, укриването на обороти и доходи.

От началото на тази година обаче дори и от правителството признават неофициално, че увеличението на акцизите върху цигарите, което ГЕРБ въведе от началото на 2010 г., причинява на държавата загуби за няколко милиарда лева. Само за 2010 г. от нелегална дистрибуция на цигари загубите на бюджета са над 1 млрд. лв., като се сметнат пропуснатите приходи от акцизи и ДДС.

По-високи заплати и осигуровки - по-ниски данъчни приходи

Като собствен аргумент от БСК посочват, че за петте години от 2007 до 2012 г. растат всички показатели за доходи на домакинствата като минимална и средна работна заплата, минимален  осигурителен доход, тавана на облагаемите доходи и акцизните ставки. Според авторите на доклада растежът на тези показатели би означавал данъчните приходи също да нараснат значително.

Вместо това налице е противоположна тенденция към "намаляване с повече от два пъти на ръста на данъчните приходи в сравнение с ръста на БВП". Според БСК не може при непроменени данъчни ставки и растеж на облагаемата маса да има спад на данъчните приходи.

Периодът, който обхваща това изследване, обаче включва и двете последни години на икономически растеж преди началото на кризата, когато преките чуждестранни инвестиции стигнаха една четвърт от брутния вътрешен продукт. Тези капиталови потоци стимулираха кредитирането, потреблението и инвестициите в строителния сектор, а те продължават да стагнират след настъпването на кризата. Данъчната система на България пък е устроена да зависи именно от потреблението – защото се базира на косвени, а не на преки данъци. Това означава, че при новата структура на икономиката, при която потреблението повече не е движещ фактор, данъчните приходи ще губят дял в бюджета дори и икономиката да расте.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Парадоксалното е, че без т.н. "сива икономика" безработните в страната ще са в пъти повече от сегашните 12% .
  Ако дадете на ръка на работник 300 лв. на месец, спестявате плащания към републиканския бюджет, НОИ и НЗОК в размер на 54 лв и удръжки от работника - 65 лв.
  Шумотевицата, която вдига администрацията е заради намаляването на милионите, които преразпределя. Е, всички имаме впечатления как се харчат държавните пари...

 • 2
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Сивата икономика се дължи на факта, че предлаганите от държавата услуги са отвратителни.
  Така или иначе пак трябва да плащаш допълнително-за здраве, образование, пенсия. Малко са будалите.

 • 3
  stoiank avatar :-?
  stoiank

  Боже, нещо критично срещу великото гуру Дянков.
  Най-голям ръст през 2009-2012. Ако не беше Шулева едно време още толкова надолу щяха да са осигурителните вноски, но за всичко се иска системен подход. Няма смисъл да гониш леля Пенка за 10 лв., а да изпускаш петрола, цигарите или алкохола, но нали Боко беше любимец, а Дянков експерт медиите разиграваха "снишаване по Живковски''. Сега ще е супер трудно, каналите са разработени само са сменени получателите на куфарчетата.

 • 4
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Лошото е, че в продължение на 24 години ни управляват да ги наречем условно - червени комунисти, сини комунисти и комунисти от етнически произход. Така че резултатите няма как да са различни.
  За това е редно да грабнем лопатите и да ги разчистим, тях и наследниците им.

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Голяма част от тази сивота е сътворена от самите управляващи. Цигари, бандероли, митница, петрол…това са все неща на "нашите" хора които ги пазят политиците.
  Другата е сътворена от самите данъкоплатци които изпитват безкрайно и оправдано подозрение към политиците. Виждаме ли обективно правосъдие? Работеща полиция? Обраование? Здравеопазване? Не! Тогава какво ми дава държавата в обмен на данъците ми. Главоболия и срам, че "ръководят" парите ни такива нещастници.
  Но да се върнем към темата: напълно съм съгласен с коментар 3. Преди да гонят рибките да си оправят собствените питомци които реално не плащат огромни суми. Нагло и пред всички ни!

 • 6
  unbiased avatar :-|
  unbiased

  Прочетох въпросния доклад и виждам доста едностранчив анализ на данните:
  Основния данъчен приход, ДДС, е намаляло от 11% от 2007 БВП до 9.2% от 2012 БВП. Авторите го отдават изцяло на сивата икономика, без да се замислят че може да има и други причина, а тя според мен е една основна - ръста на БВП през въпросния период се дължи в голяма степен на изпреварващия ръст на износа пред вноса. Докато през 2007 търговския дефицит е бил 19.7% от БВП, то през 2012 той е само 3.7%. И както знаем на износа не се плаща ДДС. Тоест за въпросния период приходите от ДДС трябва да спадат с около 3.2% от БВП 20%*(19.7%-3.7%), а те спадат с около 1.8% от БВП (11%-9.2%). Излиза че събираемостта се е увеличила. Разбира се тук трябва да се отчете че може да има и фиктивен износ, и това вече е сива икономика.
  Другото, което се споменава е че приходите от ДДФЛ се задържат на ниво 3% от БВП, въпреки ръста на средната заплата, което според авторите е признак за сива икономика. И тук има голям пропуск - не е отчетен факта че през 2007 работещите са повече отколкото през 2012. Същото важи и за коментара на приходите от осигурителни вноски.
  Освен това приходите от ДП спаднали от 3% от БВП на 1.9%, което е напълно нормално да се случва в период на криза - печалбите са по-ниски.
  Препоръчвам на авторите на този доклад да помислят малко върху тези фактори!!

 • 7
  eliv avatar :-|
  elii

  винаги съм се чудела как мерят дела на сивата икономика, при това толкова "точно"

 • 8
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev

  Питам се, а как би изглеждал един анализ като този, но на една "виртуална"- фасадна икономика!

 • 9
  anitamihaylova avatar :-|
  anitamihaylova

  Не виждам начин да няма "сива икономика". Такова е положението, че всеки гледа как да се скатае.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход