🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кандидатите за изграждането на "Южен поток" - строго секретни

Очакванията са поръчката за 3.5 млрд. евро да бъде спечелена от консорциум, воден от руската "Стройтрансгаз" и фирми, свръзани с КТБ

Единственото непрозрачно нещо, свързано с "Южен поток". Така премиерът Пламен Орешарски определи тайния си разговор с шефа на "Газпром" Алексей Милер (на заден план) преди символичната първа заварка на газопровода
Единственото непрозрачно нещо, свързано с "Южен поток". Така премиерът Пламен Орешарски определи тайния си разговор с шефа на "Газпром" Алексей Милер (на заден план) преди символичната първа заварка на газопровода
Единственото непрозрачно нещо, свързано с "Южен поток". Така премиерът Пламен Орешарски определи тайния си разговор с шефа на "Газпром" Алексей Милер (на заден план) преди символичната първа заварка на газопровода    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Единственото непрозрачно нещо, свързано с "Южен поток". Така премиерът Пламен Орешарски определи тайния си разговор с шефа на "Газпром" Алексей Милер (на заден план) преди символичната първа заварка на газопровода    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кой участва в конкурса за изграждане на българския участък на "Южен поток" – проект за поне 3.5 млрд. евро и най-голямата поръчка в страната през последните години? Отговорът на този въпрос се оказва една от най-строго пазените тайни в държавата въпреки категоричния ангажимент на правителството за прозрачност и публичност по проекта за газопровода. Неколкократните опити на "Капитал" да получи по официален път списъка с единадесетте кандидати, подали писма за участие в конкурса, останаха без резултат. Неофициално се знае, че три консорциума вече са преминали във втория етап на процедурата, където трябва да представят цялостни оферти.

Възложител на конкурса е проектната компания "Южен поток България", в което чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ) държавата притежава 50% от капитала на дружеството. Останалите 50% са на руския газов гигант "Газпром". В края на миналата година БЕХ и "Газпром" решиха да увеличат капитала на проектната компания, като всяка от страните внесе по 191 млн. лв. Тогава министър Стойнев обясни, че парите са за "конкретни действия", без да представи повече подробности.

На 31 октомври 2013 г. в България беше направена символична първа заварка на тръбите. По-рано същия ден премиерът Пламен Орешарски, енергийният министър Драгомир Стойнев и председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер проведоха петчасов разговор в Министерския съвет, с който беше оформен финансовият модел на проекта. По време на разговора не е водена стенограма и това щяло да бъде "единственото непрозрачно нещо, свързано с "Южен поток" (по думите на самия Орешарски). След това Стойнев обяви, че резултатите от поръчката ще станат ясни, когато бъде подписан договорът с изпълнителя.

Re: Псевдоотговори

Конкурсната процедура на практика обхваща всички основни дейности - от проектирането, доставката на материали и оборудване през изграждането на четирите тръби до пускането в експлоатация и обучението на персонала. Повторното обявление на конкурса (първият беше прекратен поради "краткото време за подаване на оферти") беше направено на 21 декември 2013 г., последния ден преди празниците, като срокът за подаване на писма беше до 10 януари, т.е. заинтересуваните фирми разполагаха само 5-6 работни дни да подготвят документите. А те трябваше да доказват, че кандидатите са изградили поне 240 км газопроводи подобни на "Южен поток" и са реализирали оборот от поне 1.5 млрд. лв. за предходните пет години. След крайния срок "Капитал" поиска от "Южен поток България" информация кои са кандидатите, но такава беше отказана "с оглед успешното протичане" на конкурса. На последващото запитване защо тези фирми не се оповестяват не получихме отговор.

В началото на февруари изпратихме запитване до БЕХ и до проектната компания по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Този път освен за имената на кандидатите, подали писма до 10 януари, поискахме да научим и кои са тези, които преминават във втория етап, където се изискват подробни оферти. Отговорите на двете дружества, които може да проследите в прикачени файлове вляво, показват нежелание да бъдат разкрити каквито и да било имена и така да се види кои потенциални изпълнители са в състезанието. От БЕХ отговориха, че не знаят кои са кандидатите, и тъй като не са възложител в процедурата, въпросите трябва да бъдат отправени към "Южен поток България" (това обаче не попречи на холдинга да публикува на 10 януари общия брой на кандидатите, които бяха единадесет). От проектното дружество изпратиха писмо с юридическа аргументация защо няма да предоставят исканата информация - "Южен поток България" не е задължен субект по смисъла на ЗДОИ. С други думи, държавата упорито отказва да назове кандидатите, а се готви направо да обяви изпълнителя и да подпише договор за милиарди.

Защо мълчат

Една от възможните версии е, че победителят е предопределен. По неофициална информация това е "Стройтрансгаз консорциум", в който участва дългогодишният партньор на "Газпром" - руската "Стройтрансгаз", и консорциум от пет български фирми - "Промишлено строителство холдинг" ЕАД (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка ), "Техноекспортстрой" ЕАД (която е собственост на офшорна фирма, приватизирана с кредит от КТБ и управлявана от сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев), "Главболгарстрой", "Понстройинженеринг" ЕАД и "ПСТ холдинг" АД. За "Стройтрансгаз" руската преса беше сигурна още през септември миналата година.

При обявяването на конкурса стана известно, че няколко чужди компании са се оплакали от твърде краткия срок за кандидатстване. Така не им се дава възможност да се сдобият с необходими документи, с които да удостоверят опит и извършени строежи, и да им направят официални преводи. Затова не е изненадваща и намесата на Европейската комисия, която започна проверка на конкурса. При първия опит за избор на изпълнител миналия октомври също бяха дадени две седмици за кандидатстване, но процедурата беше отменена отново заради оплаквания за късия срок. По информация на "Капитал" тогава документи в срок са подали седем кандидата, сред които и "Стройтрансгаз". А вероятната причина за спирането на първия конкурс са вътрешни неразбории в печелившия консорциум.

Не е ясно и защо всички дейности са окрупнени в един конкурс, при положение че това елиминира възможността за конкуренция (и по-ниски цени) в отделните фази от проектирането и строителството. Една от причините може да е бързане, за да се спази планът, според който първите количества газ трябва да потекат към България още в края на 2015 г. Каквито и да са мотивите обаче, липсата на прозрачно състезание повдига съмнения, че постигнатата цена в най-голямата поръчка в стараната няма да е пазарна.

Вижте кореспонденцията между "Капитал Daily", "Южен поток България" и БЕХ на capital.bg

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

39 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  krastitel avatar :-?
  krastitel
  • - 15
  • + 93

  мустакати другари ще строят с нашите пари в наш ущърб прекалено скъпа тръба, за да текне руски газ...
  колко полезно е това??

  Нередност?
 • 2
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia
  • - 13
  • + 75

  Ха, има ли изненадани ? ?????

  Нередност?
 • 3
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801
  • - 14
  • + 71

  "Понстрой" също са близки до комунистите.
  Изграждат проекти за водни цикли в червените общини.
  Едва ли вече някой вярва на приказки за прозрачност и развитие на икономиката, истината е, че почна голямото лапане.

  Нередност?
 • 4
  todorov1981 avatar :-|
  todorov1981
  • - 5
  • + 19

  И тая работа първо беше - ще има Южен поток, няма да има, после склонихме заради по-евтиния газ, пак я свършихме по нашенски. Иначе това, че не участват много фирми и вероятните продължаващи във втори кръг са малко мен хич не ме изненадва, все пак изискванията са доста сериозни - оборот от 1.5 млрд. лв. без ДДС от проектиране, доставки на оборудване, изпълнение на строително-монтажни работи и пускане в експлоатация на газопроводи, както и кандидатът да докаже, че има достъп до 500 млн. лв. кредитна линия или собствен капитал, отделно персонал, техника и прочие.

  Нередност?
 • 5
  evstaki_ivanov avatar :-|
  evstaki_ivanov
  • - 65
  • + 21

  Като му дойде времето ще обявят кои са кандидатите. доколкото знам 11 били фирмите, които участват в конкурса. Това е един от малкото успели да се запазят проекти въпреки смяната на правителствата. А и на ЕК следи да няма злоупотреби. Нека не се всява излишна паника.

  Нередност?
 • 6
  lusilu avatar :-P
  lusilu
  • - 13
  • + 48

  "... на съда всичко е ясно ,да влезе убития ! "
  Ето ви един заем за 3,5 милиарда ,ще го вземете на документи ,но ще ни го върнете в брой !
  А защо не ,като си имаме 7 милиона дойни крави !

  Нередност?
 • 7
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 12
  • + 36

  Аз имам списък с кандидатите. Основните 5 фирми са руски, има 3 на ДПС и 3 на БСП. И са точно в този ред в списъка за раздаване на поръчки!

  Нередност?
 • 8
  absent avatar :-@
  Абсент
  • - 14
  • + 48

  До коментар [#5] от "evstaki_ivanov":
  Йотовааааа,Йотова... нямаш спирка с това тролене. Само ако знаете колко сте смешни и жалки за вашата паница леща. "Това е един от малкото успели да се запазят проекти въпреки смяната на правителствата"- това само на една комунистическа чутура като вашата може да и хрумне тази щуротия, което си е еманация на ПРОСТОТИЯ. Ще дойде Видовден обаче и да ви видя къде ще си заврете тлъстите з*дници тогава. ОСТАВКА,долни наглеци!!!

  Нередност?
 • 9
  marteniza_de avatar :-|
  marteniza_de
  • - 8
  • + 18

  35 милиарда от Сочи от другия бряг на морето.. какво са едни 10% за "Колегите", нали е калкулирано да не излязат от кръговрата...

  Нередност?
 • 10
  historama avatar :-|
  historama
  • - 8
  • + 26

  И нито една европейска фирма!
  А тук ни разправяха как Европа боб хвърляла за този проект.

  Нередност?
Нов коментар