Ако партиите се реформират, ще се промени политическият живот
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако партиите се реформират, ще се промени политическият живот

"Отслабването на парламентарната група на ГЕРБ е режисирано отвън."

Ако партиите се реформират, ще се промени политическият живот

Членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова пред "Капитал"

Велина Господинова
10656 прочитания

"Отслабването на парламентарната група на ГЕРБ е режисирано отвън."

© Надежда Чипева


ПрофилРумяна Бъчварова беше избрана за член на изпълнителната комисия на ГЕРБ на националното събрание на партията миналата неделя. Като член на ръководството ще отговаря за коалиционната политика на формацията. По време на управлението на ГЕРБ Бъчварова беше началник на политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов. Социолог по образование.

 

Трима депутати напуснаха парламентарната група на ГЕРБ и станаха независими. Това разцепление в партията ли е, или има някаква външна намеса?

- Тримата народни представители, които напуснаха групата и останаха в парламента, не са свързани с партията. Колкото и те да се опитват да представят позицията си като принципна, не може да я разчетем като такава. Напускането на първите двама депутати в края на миналата година не беше финал на една политическа битка, а влизането в нова, но на страната на другите. Това показва, че отслабването на парламентарната група на ГЕРБ е режисирано отвън. То обаче не е разцепление, макар и да създава трудности за партията. Но е безспорен факт, че отделянето макар и на трима депутати създава проблеми на парламента и на обществото. Така се променя балансът на представителство в Народното събрание и допълнително се трупа омерзение в избирателите.

Кой има интерес от преструктурирането на парламентарното политическо пространство?

- Този, който има интерес да запази сегашното управление. Нямам предвид един човек. Става въпрос за интереси, които съвпадат. "Атака" има интерес да запази управлението, защото шансовете й към момента да бъде в следващ парламент не изглеждат големи. ДПС има интерес, защото тази конфигурация е изключително удобна за тях. Движението получи власт свръх тази, която може и би трябвало да получи. При БСП залогът за оставане е много голям както за лидера на партията, така и за утвърждаването на социалистическата партия. Зад тези ясни и видими интереси стоят и други, които са свързани с икономически позиции. Това, което прави управлението в момента, е преразпределяне на икономически позиции в държавата. Сплавта между икономическите и политическите интереси е много здрава и силна. Толкова, че както виждаме, може да прекрои парламентарното представителство.

Ако приемем, че това преструктуриране в парламента е в полза на БСП и ДПС, как би реагирала "Атака", защото това ще отнеме решаващата й роля в Народното събрание?

- От "Атака" вече реагират. Волен Сидеров заяви, че ще иска позиция по отмяната на плоския данък, по увеличаване на заплатите и какво ли още не до 10. Това по същество е репетиране на предизборния им конспект. Въпреки тази маневра "Атака" ще гласува, за да остане в този парламент по-дълго. Не вярвам тримата (засега) независими да могат ги заменят напълно. Вотът на отцепилите се осигурява гласуването, но компрометира решенията.

При какви условия европейските избори ще се окажат решаващи за това дали ще има предсрочни парламентарни избори?

- За мен изказванията на БСП и ДПС, че от резултата от европейските избори ще зависи дали ще има предсрочни парламентарни избори са "опорна точка". Нейната цел през лятото беше да отложи общественото напрежение. Сега я използва, за да мобилизира тези, които имат интерес това управление да остане по-дълго. Както и да се представи АБВ, БСП ще намери начин да пакетира резултата си като доказателство за достатъчна обществена подкрепа. Ще се броят заедно с ДПС, ако трябва, ще се броят заедно с АБВ и пак какъвто и да било резултат ще обявят като добър за тях. И тук е капанът на предварителната им декларация. Ако БСП получи добър резултат, ще има интерес да отиде на предсрочни избори, но няма да го направи, защото вече ще е обявила победа. Ако има слаб резултат, ще се загнезди във властта, за да не загуби и малкото, което би й останало. Тезата за европейските избори като лакмус за предсрочни ще създаде повече проблеми на БСП и ДПС, отколкото днес може да се предвиди.

Ситуацията в парламента е невъзможна и той не може да работи не само нормално, а изобщо. Големият проблем обаче не е в кворума, а в това, че заради липсата му в държавата нищо не се случва. В последните месеци няма нито един приет закон, който да е свързан пряко с икономиката, с осигуряване на растежа, с повишаване на доходите. Единственото, което правят в момента управляващите, е да отиграват политическите топки, които им се подхвърлят.

Затова толкова много усилия се влагат в приемането на Изборния кодекс. С него ще се отчете дейност, но няма да се постигне очакваният обществен ефект, който да успокои обществото. Ще се назначат обаче нови хора по нови правила в избирателните комисии. Те също, както и другите законодателни решения, имат една цел – да укрепят властта и да я подготвят за нови избори

Атаките на новата партия на Николай Бареков са насочени изцяло към Бойко Борисов и ГЕРБ. Каква е според вас целта?

- Трябва да разграничим целта на партията от целта на поведението. Целта на поведението е да привлече вниманието. Целта на политиката не може да се определи, защото все още няма дори и сериозен намек за такава. Изявленията не са политика. Тези, с които ни заливат обаче, показват отсъствие на такава, а и доста некомпетентност. Какво означава да кажеш, че ще арестуваш този или онзи, когато станеш премиер? Ако искаш да си такъв, се очаква да знаеш, че в една демократична държава премиерът не може да арестува. Това може да се случи само в Северна Корея. Големият проблем, надявам се повече хора да го осъзнаят, е генезисът на тази партийна заявка. Преди няколко седмици лидерът й беше казал, че ще направи дарение на партията си и така ще покаже как тя се финансира. Това не се случи, защото някой очевидно им обърна внимание, че партийните дарения не могат да надхвърлят 10 000 лв. Темата изчезна, а отговорът откъде се финансира този проект няма да бъде измислен скоро. Това е доста нелепо, много смешно и в крайна сметка жалко за държавата ни.

Каква роля ще играе тази партия?

- Ако успее да мине изборната бариера, тя няма друг шанс, освен да бъде патерица на ДПС. На практика тази партия ще се опитва да запълни някоя коалиционна дупка, за която ДПС няма да е достатъчна. В последните месеци гледам различни социологически изследвания и разчитам в тях, че подкрепата за тази партия дори не достига нивата, които имаше формацията на Меглена Кунева, когато направи политическата си заявка.

Този рейтинг, който в момента й дават различни социологически проучвания, нереалистичен ли е?

- Много е трудно да се отчете реалният рейтинг на една партия, която не е минала през избори. В такива случаи той отразява само познаваемостта. Нека изчакаме да видим на европейските избори какъв вот ще събере. Ако там не премине бариерата, няма шансове и за парламентарните избори.

Бойко Борисов заяви на националното събрание на ГЕРБ, че вече тежест при вземането на политически решения ще има изпълнителната комисия. Възможно ли е наистина лидерска партия, каквато е ГЕРБ, да се реформира в друг тип партия?

- Това е амбицията и желанието ни. ГЕРБ е голяма партия. 78 000 души членска маса е много за която и да било партия, още повече дясна. Когато ГЕРБ беше в управлението, решенията се вземаха в синхрон между парламентарната група и екипа на правителството. Сега център на решенията става изпълнителната комисия. Така се дава възможност за реформа в управлението на партията. Политическите решения вече ще се вземат от повече хора. Не само в изпълнителната комисия, но и чрез участието на депутати, експерти. Вярвам, че това ще даде добри резултати. ГЕРБ е много млада организация. Седем години срещу повече от сто за други. И е естествено да се мине по път на организационно изграждане и подобряване.

Убедена съм, че политическият живот в България може да се промени, ако партиите се реформират и станат пълноценни организации. За мен ключът за политическа промяна не е в избирателния закон, нито в конституцията. Той е във вътрешнопартийната демокрация. Подборът на членовете, изборът на ръководствата, процедурите за номиниране на кандидати определя както образа на една партия, така и шансовете й за успех в политиката. Ако се модернизират и демократизират българските политически партии, това ще рефлектира значимо върху цялостната политическа среда и общественото доверие. Мога да дам пример от историята на десните партии. След загубата през 2001 г. СДС се срина организационно и не можа да се възстанови, защото нямаше силни структури и стабилно ръководство. Виждаме резултата днес. След 2013 ГЕРБ запазва вътрешната си организация, работи доста активно, продължава да приема нови членове. Това прави прехода към опозиция по-успешен и запазва електоралните й позиции.

Защо Борисов не се освободи от Цветанов, който очевидно вече носи негативи за партията?

- Цветанов беше посочен като знак за лошото лице на ГЕРБ заради делата, които се водят срещу него. Съдът ще реши дали обвиненията са основателни и как ще се произнесе по тях. БСП и ДПС и техните медии обаче използват и дори преекспонират темата за политическата си пропаганда, преди да има безспорно доказани престъпления. Има едно правило в политическата игра – колкото по-настоятелно опонентът ти настоява да направиш нещо, толкова по-задължително е да не допуснеш точно това. Друг е въпросът, че нито една партия не може да се намесва в решенията на друга партия.

Ето защо, дори и да е стояла възможността за освобождаване на Цветанов, атаките я направиха невъзможна. Още повече че никой не отрича качествата на Цветанов да организира и менажира партията.

Запазването на зам. председателското място не е достатъчно, за да отстрани съмненията и недоверието към Цветанов. Но ние, надявам се, живеем в правова държава, а не в джунгла, и за да има крайна позиция, трябва да има доказани обвинения. Не заради Цветанов и това, че някой иска той да получи урок. А заради политическите и обществените нрави, които желаем да установим.

На форума Борисов посочи трите формации, с които ГЕРБ не може да си партнира - БСП, ДПС и "Атака". Не беше казано нищо за Реформаторския блок. Първо, категорично ли изключвате някакъв общ път след време с тези партии?

   - Политиката днес е размила идейните граници между партиите. На мястото на изчезналата идеология дойдоха личните конфликти и компроматите. Оказа се, че това разделение е по-непреодолимо, отколкото принципните различия. Затова днес говорим за невъзможни коалиции заради прекалено изостреното лично противопоставяне.

От друга страна, виждаме, че в Европа заради националните цели и решаването на кризисни проблеми вече са възможни и недопустими доскоро коалиции. Виждаме също, че има нова ос на противопоставяне между про- и антиевропейските партии. Тук, в България, не можем да го усетим, но в следващите години въпросът за бъдещето на ЕС, за вътрешната му сплотеност и интегрираност ще става все по-важен. Европейското изграждане и федерализирането са съществени процеси. Точно затова те имат своите противници и най-вероятно те ще увеличават не само в Европа, но и у нас. Ето защо е невъзможно в този момент да се каже категорично какви ще са политическите конфигурации в следващите години. Коалициите се ще формират не по класическата политическа логика, а според актуалните политически и обществени задачи.

А в сегашния парламент със сигурност няма да има друга политическа формула. Междупартийните бездни стоят отворени. Такъв е резултатът на политическия процес към момента. Няма съмнение, че не можеш да работиш заедно с някой, който казва, че единствената му цел е да не те допусне повече във властта и да те премахне. И в най-тежките години на прехода никой не си е позволявал да иска унищожението на политическия си противник. Дори Луканов съзнаваше, че ако премахнеш опонента си, убиваш себе си. Хората с демократично мислене знаят, че зад партиите винаги стоят хора -  техните избиратели. Когато искаш да не допуснеш "повече никога" ГЕРБ на власт, ти отричаш правото на милион и двеста хиляди българи да участват в политическия живот. Управлението на ГЕРБ имаше своите проблеми, допусна грешки, плати за тях. Но свърши и немалко работа, постигна и остави в страната доста. Кое е основанието да се отрича правото й да управлява един ден отново? Не се сещам за друго освен за персоналната амбиция да унищожиш опонента си, защото не можеш да го победиш.

А Реформаторския блок?

- Въпросът за общо коалиране изобщо не стои, но на всички е ясно, че Реформаторският блок е единственият към момента естествен политически партньор на ГЕРБ. Как и дали това би могло да се осъществи, ще е ясно, след като видим изборните резултати. Всякакви дебати преди това могат да бъдат само спекулативни. Прави ми впечатление, че по темата се произнасят тези, които искат да предотвратят дясното управление. Ако ГЕРБ се развива в естествената си политическа посока, ако реформаторите успеят да се справят със собствените си задачи, някой ден може и да има такъв разговор. За него днес все още е рано.

Много е важно също, когато има коалиция, тя да е по принципни въпроси. Другият изключителен абсурд на сегашното управление е, че между партиите, които подкрепят правителството, няма коалиционно споразумение. От това най-много страда БСП. Още по-големият парадокс е, че решението на този въпрос е в техните ръце, но те не могат да го решат, а в същото време търпят негативите от липсата на коалиционно споразумение.

Липсата на коалиционно споразумение между БСП и ДПС беше оправдана с негативите от предишното управление на тройната коалиция и разпределението тогава по формулата 3-5-8.

- Това е пропагандна теза. Политическата е, че когато упражняваш власт, за която не си получил пряк вот, трябва да обявиш как тя ще се случи. Изглежда, БСП не се бяха сетили за това и днес са основните потърпевши от тази своя фундаментална грешка. Коалиционно споразумение щеше да изясни и разпредели и отговорностите, и правата на партньорите. Липсата на предварителна управленска програма на правителството утежни още повече отношенията. Днес виждаме как в основни опоненти започват да се превръщат правителството, от една страна, и парламентарните групи на ДПС и БСП, от друга.

А отчетът на правителството, който беше представен три пъти, маркира онези задължителни и неизменни за всяко едно правителство мерки и стъпки, които бяха записани в поредица национални стратегически документи. Не мога да кажа кое е отличителното в политиката на този кабинет, но вероятно това е по-добрият за всички нас вариант.

Липсата на уникалност на поведението може да се открие и в грешките, които това управление прави. Амбицията да се ровиш за престъпление на предшествениците си беше белег и за управлението на ГЕРБ. Оправданието с тях – също.

Не знам дали може да има имунизация срещу детската болест на българските правителства - постоянен пиар с грешките на другите. Не защото политиците трябва да се прикриват взаимно, а защото в правотата държава има процедури и органи, които съществуват, за да разкриват престъпленията. Изпълнителната власт не трябва да се превръща в трибунал, а да решава проблеми.

ПрофилРумяна Бъчварова беше избрана за член на изпълнителната комисия на ГЕРБ на националното събрание на партията миналата неделя. Като член на ръководството ще отговаря за коалиционната политика на формацията. По време на управлението на ГЕРБ Бъчварова беше началник на политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов. Социолог по образование.

 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "- Цветанов беше посочен като знак за лошото лице на ГЕРБ заради делата, които се водят срещу него. Съдът ще реши дали обвиненията са основателни и как ще се произнесе по тях. БСП и ДПС и техните медии обаче използват и дори преекспонират темата за политическата си пропаганда, преди да има безспорно доказани престъпления. Има едно правило в политическата игра – колкото по-настоятелно опонентът ти настоява да направиш нещо, толкова по-задължително е да не допуснеш точно това. Друг е въпросът, че нито една партия не може да се намесва в решенията на друга партия."

  Точно и ясно. Нямам какво да добавя.

 • 2
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Това, което прави управлението в момента, е преразпределяне на икономически позиции в държавата. Сплавта между икономическите и политическите интереси е много здрава и силна. Толкова, че както виждаме, може да прекрои парламентарното представителство."

  Това също е очевидно за всеки, който може да мисли самостоятелно и да оценява критично информацията която бълват медиите.

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "- Много е трудно да се отчете реалният рейтинг на една партия, която не е минала през избори. В такива случаи той отразява само познаваемостта. "

  Много вярно.

  Освен това всички "проучвания", на лъжлив кънчо и стойчовци крадци на търговски марки, никога не са потвърждавани на избори!

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Запазването на зам. председателското място не е достатъчно, за да отстрани съмненията и недоверието към Цветанов. Но ние, надявам се, живеем в правова държава, а не в джунгла, и за да има крайна позиция, трябва да има доказани обвинения. Не заради Цветанов и това, че някой иска той да получи урок. А заради политическите и обществените нрави, които желаем да установим."

  Пак нямам какво да добавя!

 • 5
  bluewater avatar :-|
  BlueWater

  "Няма съмнение, че не можеш да работиш заедно с някой, който казва, че единствената му цел е да не те допусне повече във властта и да те премахне. И в най-тежките години на прехода никой не си е позволявал да иска унищожението на политическия си противник. Дори Луканов съзнаваше, че ако премахнеш опонента си, убиваш себе си. Хората с демократично мислене знаят, че зад партиите винаги стоят хора - техните избиратели. Когато искаш да не допуснеш "повече никога" ГЕРБ на власт, ти отричаш правото на милион и двеста хиляди българи да участват в политическия живот. "

  Браво!
  Точни думи на истински политик!

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Коалиционно споразумение щеше да изясни и разпредели и отговорностите, и правата на партньорите. Липсата на предварителна управленска програма на правителството утежни още повече отношенията. Днес виждаме как в основни опоненти започват да се превръщат правителството, от една страна, и парламентарните групи на ДПС и БСП, от друга."

  Това е самата истина за това олигархично задкулисно управление!

  Очевидно не е имало как да включат КОЙ в официално расписано коалиционно споразумение!

  ОСТАВКА наглеци!

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Не знам дали може да има имунизация срещу детската болест на българските правителства - постоянен пиар с грешките на другите. Не защото политиците трябва да се прикриват взаимно, а защото в правотата държава има процедури и органи, които съществуват, за да разкриват престъпленията. Изпълнителната власт не трябва да се превръща в трибунал, а да решава проблеми."

  Ако в България поне МАЛКО ПРАВОСЪДИЕ, щеше да се обезсмисли плюенето по нарушаването на законите от предишните управляващи, защото те щяха да бъдат вече ОСЪДЕНИ.

  Следствие и прокуратура трябва да са В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ. Така обещанията на политиците за справяне с престъпността ще имат шанс да бъдат изпълнени и ще има КОНТРОЛ дали следствие и прокуратура РАБОТЯТ или БЕЗДЕЙСТВАТ!

 • 8
  abira avatar :-|
  Реми

  До коментар [#5] от "BlueWater":
  Хаххаха....колега, много ме кефиш с ентусиазма си!
  Присъединявам се! И се надявам тази изстрадала страна да намери сили да зачеркне веднъж завинаги еманацията на злото в лицето на т. нар. "социалисти".

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Само че никоя партия не иска да се реформира. Аз затова предлагам, няма ли 66,7% гласували на изборите - след месец нови, и така докато някоя партия се реформира и предложи нещо смислено и разумно.

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#9:"today"]Само че никоя партия не иска да се реформира. Аз затова предлагам, няма ли 66,7% гласували на изборите - след месец нови, и така докато някоя партия се реформира и предложи нещо смислено и разумно.[/quote]По-лесно е първо да се подпишете за референдума и трите въпроса на Президента. После надявам се ще има задължително гласуване, за да разберат гласоподавателите че за да имат право да искат нещо от политиците, първо те трябва да изпълнят гражданския си дълг. Този дълг не е към държавата, а към нашите бащи, майки, деца, баби и дядовци които заслужават по-добър живот!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK