Париж разследва източване на банковата сметка на Иван Данов

Проверката е по сигнал на министъра, който покани френски консултанти да изясняват случая

Министърът на инвестиционното проектиране се обяви за жертва на открадната кореспонденция и източване на пари
Министърът на инвестиционното проектиране се обяви за жертва на открадната кореспонденция и източване на пари    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Министърът на инвестиционното проектиране се обяви за жертва на открадната кореспонденция и източване на пари
Министърът на инвестиционното проектиране се обяви за жертва на открадната кореспонденция и източване на пари    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Министър Данов не отговори каква сума е източена от банковата му сметка.

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов не е разследван в Париж за неправомерно получени помощи за безработен в периода септември 2004 – април 2005 г. Това обясниха трима представители на френската консултантска компания Civipol, поканени на брифинг в Министерство на инвестиционното проектиране.

Те също така потвърдиха информация на министъра за прокурорска проверка в Париж по негова жалба за това, че е станал жертва на злоупотреба с лични данни и банковата му сметка във Франция е била източена. Самият Данов обясни пред журналисти, че източените средства са му били възстановени в пълен размер от банката към края на януари тази година. Той не отговори за каква сума става въпрос.

До тези макар и объркани обяснения се стигна след още по-объркана пресконференция с участието на Реми Тюо, генерален директор на Civipol, Жерар Зерби, служител на компанията, и адв. Николай Костадинов, който представлява Civipol в България. Civipol е а дружество за консултантски услуги, в което френската държава има 40% участие. То се занимава с консултантска дейност в областта на вътрешната сигурност и сигурност на информацията. Компанията работи по няколко проекта в България от 2005 г.

Министър Данов – жертва

Гостуването им беше обявено като "изясняване на фактите около замесването на името на министър Данов с френската социална система". След представянето на тримата участници и първия въпрос по темата Реми Тюо отговори, че "не сме тук да се намесваме във вътрешните работи на страната", както и че коментари по вътрешнополитически теми могат да се дават от посланика на Франция, а не от представители на частна компания. След настъпилото объркване сред журналистите за целта на пресконференцията представителите на компанията решиха, че могат да потвърдят информацията, че Данов не е обект на разследване.

Те обясниха още, че френската прокуратура прави проверка по негова жалба, подадена преди няколко месеца, за "кражба на кореспонденция и източване на негови лични средства от банкова сметка". Разследването все още не е приключило, то се води на името на неизвестни извършители. "Доколкото знам, те вече са известни", каза министър Данов. Той отказа повече информация по случая с мотива, че е следствена тайна.

Адв. Николай Костадинов пък цитира писмо, подписано от Ан Мари де Силва от френските социални служби, според което "няма данни за неправомерни плащания или за необходимост от връщане на средства". Писмото се отнася за помощите, изплащани на Данов в периода септември 2004 – април 2005 г.

На журналистически въпрос защо гостите от Civipol са строени да отговарят по тема, която не им е в компетенцията, от министерството отговориха, че те просто са предупредени "с какво биха ги занимали българските медии".

Съмненията

Съмненията за злоупотреби с помощи за безработни бяха изнесени от сайта "Биволъ" през юни миналата година, малко след встъпването в длъжност на министър Иван Данов. Изданието посочва, че Данов е получил близо 15 000 евро в периода септември 2004 – юни 2005 г. В това време министърът е бил в България, работил е като преподавател в УАСГ, проектирал е голф комплекс край Долна баня и е регистрирал две фирми. По думите на министър Данов той не е знаел, че получава помощи, нито ги е ползвал.