Без да е участвала в избори, партията на Бареков се сдоби с трима депутати

Независимият народен представител Светлин Танчев ще работи за "България без цензура" в парламента

Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев ще представлява формацията на Николай Бареков в парламента
Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев ще представлява формацията на Николай Бареков в парламента    ©  Анелия Николова
Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев ще представлява формацията на Николай Бареков в парламента
Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев ще представлява формацията на Николай Бареков в парламента    ©  Анелия Николова

Напусналият в края на миналата година парламентарната група на ГЕРБ Светлин Танчев ще представлява новата партия "България без цензура" на бившия телевизионен водещ Николай Бареков. За това се разбра след съобщение от пресцентъра на формацията от вторник по повод среща на Николай Бареков и експерти на "България без цензура" с КТ "Подкрепа", в която беше включен и Танчев. В съобщението е цитиран и самият бивш депутат от ГЕРБ, който заявява, че няма да става член на партията, но се "присъединява към икономическата платформа на формацията и ще я представлява в парламента".

Танчев е вторият депутат, който се присъединява към партията на Бареков. В събота след заседание на ръководството на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев обяви, че напуска парламентарната група на "Коалиция за България" и става независим депутат, за да представлява освен партията си и "България без цензура" в парламента. Очаква се двамата да внесат и първите законопроекти от името на формацията – за създаване на агенция "Чисти ръце" и за подпомагане на стартиращ бизнес.

Напускането на групата на социалистите от Йончев беше очаквано, защото той още в края на миналата година обяви намерението си земеделската формация, чийто лидер е, да влезе в коалиция с "България без цензура" за предстоящите през май избори за Европейски парламент. Не е изненада и присъединяването на Светлин Танчев, който присъства като гост на учредяването на "България без цензура" в края на месец януари.

Инициативите на двамата в парламента най-вероятно ще се подкрепят и от напусналия миналата седмица парламентарната група на ГЕРБ Красимир Стефанов. Бившият директор на Националната агенция по приходите формално също като Танчев няма да става член на партията на Бареков, но, както каза бившия телевизионен водещ, "ще работи за "България без цензура" като експерт".

Така, без да се е явявала на избори, "България без цензура" ще има трима депутати в парламента. От формацията на Бареков изчислиха, че не от "Атака", а от неговите депутати вече ще зависи кворума в парламента. След напускането на Румен Йончев двете управляващи партии – БСП и ДПС, имат общо 119 народни представители. Другият независим депутат Георги Марков, който първи напусна групата на ГЕРБ, подкрепи правителството на Пламен Орешарски при гласуването на последния вот на недоверие. Парламентарната група на ГЕРБ вече има 94 депутати, а "Атака" - 23-ма народни представители.

Още от миналата седмица Николай Бареков прави изявления, че се очаква още един депутат да напусне групата на ГЕРБ и да се присъедини към формацията му. Бившият телевизионен водещ отказва да назове името му, а само дава описание, че той е "млад и висок икономист". По този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в събота: "Чух, че говорят за висок, умен красив и освен за мен, за друг не се сетих, но с мен не са говорили."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


72 коментара
 • 1
  pruch avatar :-|
  pruch

  Така, без да се е явявала на избори, "България без цензура" ще има трима депутати в парламента

  Естествено развитие на "парламентаризма" в България след поредицата от "честни" избори ,довели до практическа несменяемост на един екс комунистически елит от власт.

 • 2
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  С страхотните си идеи ББЦ привлече както доверието на народа,така и депутати!Успехите са близо!

 • Mark Twain

  Ето затова си трябва механизъм за отзоваване!

  А тия тримцата са... Айде да не казвам, че ще ми изтрият мнението!!! Най-мекото за тях е "деца на Доньо Донев".

 • 4
  blaster avatar :-(
  Blaster _

  Това с напускане на партия, за да стане независим или да се присъедини към друга трябва да се забрани. От къде на къде някой, който е представал определена платформа или програма и за когото са гласували хората ще се отметне и ще защитава други инретеси и каузи!?
  Мисля че е редно ако на някой депутат не му харесва - напуска парламента и мястото му се заема от следващия (от съответната партия) в листата.

 • 5
  pruch avatar :-P
  pruch

  След още 1-2 години имената на "народните избранници" ще се слагат във въртяща се сфера и малко красиво момченце ,с червена вратовръзка ще избира имената им по случаен ред а от друга подобна сфера момиченце ,с червена вратовръзка ще подава име на партия.Доган бей ще върти сферите. :-)

 • 6
  dqdomraz avatar :-|
  Дядо Мраз

  За пореден път, в пореден парламент и поредна партия виждаме как някои хора напускат групите си заради несъгласие с ръководството($), смяна на убежденията($) или "морални" подбуди($). Единствен Христо Бисеров напусна по лични причини.
  Пореден пример за това колко са ни сбъркани изборните и парламентарни правила. В момента в България се гласува за партии. Дори при изборите за онези 31 мажоритарни депутати, хората пак гласуваха за партии. Може и да е правилно, може и да не е, но народа си избира партии, които да го представляват, а не отделни хора. При тази ситуация е нелогично и неморално, депутат избран с партийна листа, просто да реши да си смени партията и да продължи да бъде депутат.
  За мен това е още един аргумент в полза на референдум за изборните правила.

 • 7
  emiromar avatar :-|
  emiromar

  И по важното е, че може да събори правителстовото в един момент

 • 8
  mcvess avatar :-|
  McVess

  По същия начин ГЕРБ без да са участвали в избори имаха депутат - Мозъка. После като бяха на власт сами даоха пример как се цепят парламентарни групи. Каквото повикало - такова се обадило.

 • 9
  dalaver3 avatar :-?
  dalaver3

  До коментар [#2] от "tonio26":


  КУ-КУ КУ-КУ

  Имаш часовник с кукувичка или главата ти е пълна с такива ??

 • 10
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  "От формацията на Бареков изчислиха, че не от "Атака", а от неговите депутати вече ще зависи кворума в парламента".

  Ето това е много важно да се тиражира на всякъде, където е възможно. Нека хората, които се канят да гласуват за него разберат, че Дудука е същия боклук, като Сидеров.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход