С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 25 фев 2014, 15:30, 6211 прочитания

Расте инвеститорският интерес към община Бургас

До края на годината новите предприятия ще разкрият 350 работни места

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Съживяване на икономиката, прилив на нови инвестиции и намаляване на безработицата са трите стълба, върху които стъпва в началото на 2014 г. община Бургас. "Икономически се развиваме много добре и аз съм убеден, че перспективите пред региона са отлични. Бургас пръв излезе от кризата по ниво на безработица. В момента безработицата в общината е под 5.3% при средна за страната 12.5%", казва кметът на Бургас Димитър Николов.

Кметът на Бургас Димитър Николов

Фотограф: Сашка Панайотова
Интересът към новата икономическа зона - "Индустриален и логистичен парк Бургас", изградена с помощта на държавата, е показателен за привличането на свежи инвестиции. На отредената територия инвеститорите могат да вземат терен под наем или да го закупят на търг на разсрочено плащане.


"Една от фирмите вече изгражда базата си, надяваме се и другите да започнат строителството до пролетта", казва Димитър Николов.

Последният инвеститор, стъпил в индустриалния парк, е полска компания, която се занимава с производство на малки плавателни съдове за туризма и рециклиране на яхти. Към инвестиции в града проявяват интерес и няколко логистични компании. Руски инвеститор възнамерява да изгради високотехнологично производство на медицински изделия за хирургията - хирургически конци и игли. Руската компания е почти готова с проектната документация и скоро ще започне строежа на производствените помещения.

Димитър Николов очаква до края на годината Бургас да се открият не по-малко от 350 нови работни места. "Нараства и броя на работните места, които осигуряваме по линия на европейските проекти, както и на нови позиции в общинските дружества, които отчитат печалба и осигуряват над 2200 работни места", допълва Николов.Над 2000 души работят по изграждането на новостроящия се Комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас", който трябва да бъде завършен до края на годината. Средната заплата в "Лукойл" е 2600 лв. На добро заплащане се радват и работниците от предприятието "Трансвагон". Средната заплата там е 1200 лева, а дружеството осигурява над 600 работни места. През последните години "Трансвагон" е увеличило производството си шест пъти. Сред предприятията, в които почти не се забелязва текучество, е и предприятието за сладкарски изделия "Победа" - също един от големите работодатели в общината с над 500 работни места. За последните две години там са инвестирани 15 млн. лв. в модернизация на производството. В резултат на това предприятието е увеличило производствения си капацитет с близо 30%, което пък му позволява да разшири значително и външните си пазари.

Предпоставката "инфраструктура"

Като основна предпоставка за инвестиционен интерес общинското ръководство посочва осъществените инвестиции в три ключови транспортни проекта. Наскоро беше открит новият "Терминал 2" на летище Бургас, разположен върху площ 21 хил. кв.м. Новото съоръжение, в изграждането на което "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" инвестира над 80 млн. лв., започна работа в края на миналата година. Годишният капацитет на терминала е 2.7 млн. пътници. "Новият терминал на летище Бургас беше много необходима инвестиция, имайки предвид, че през последните години броят на преминалите през аеропорта пътници непрекъснато расте", посочи Димитър Николов. И наистина данните сочат траен ръст на пътниците, като за миналата година техният брой достига рекордните 2.5 млн. души, което е с над 4% повече от 2012 г. (виж таблицата). Очакванията за тази година отново са за ръст – този път с около 10%.

Не по-маловажна инвестиция в транспорта е и откриването международния морски пътнически терминал (т.нар. Морска гара Бургас), който е част от проекта "Супер Бургас". Терминалът, който вече от няколко месеца функционира, дава възможност черноморският град да влезе в картата на световните круизни дестинациии. Инвестицията за проектирането и изграждането на съоръжението е близо 4 млн. лв. Годишният капацитет на морската гара е 100 хил. пътници, като тя може да посреща круизни кораби със средно 3000 пасажери. Досега подобни плавателни съдове можеха да акостират единствено на порта в Несебър.

Безспорен принос Бургас да стане по-комуникативно и лесно достъпно място е и пускането на цялата магистрала "Тракия" през миналия юли. С откриването на магистралата значително се е увеличила заетостта в хотелите в черноморския град извън туристическия сезон. "Това означава, че наши сънародници от София, Пловдив, от вътрешността на страната предпочитат да пътуват до Бургас, но досега липсата на удобен транспорт ги е затруднявала", казва Димитър Николов. Подобрената достъпност оказва влияние обаче не само върху броя на пътуванията и нощувките в хотелите по Южното Черноморие. Със завършването на "Тракия" и интересите за усвояване на индустриални терени около нея са много активни, отчитат от общината.

Хайде да си партнираме

Община Бургас отчита няколко успешно реализирани проекти чрез публично-частното партньорство. "Това е подходящ модел, защото не влагаме никакви средства, а получаваме реализирани проекти, от които градът се нуждае", казва кметът. Общината предоставя терени, като се ангажира да осигури навреме техническите услуги по проектите. "Отдавна мечтаехме за нова, съвременна поликлиника, където да поместим и спортната медицина, и диагностиката. Благодарение на публично-частното партньорство тази поликлиника вече действа, като осигурява учудващо добри приходи за общината", казва Николов. Става въпрос за МБАЛ "Черноморска – Бургас", която беше открита през есента на 2012 г. Партньори в проекта са община Бургас, която предостави терена за болницата, и МБАЛ "Д-р Пенкови" - инвеститор в изграждането й. МБАЛ "Черноморска – Бургас" е разположена в най-големия жилищен комплекс на града - "Меден рудник", и се състои от многопрофилна болница, която се управлява от частния партньор, и общински медицински център.

Пак в партньорство с частен инвеститор - "Билла", е изградена и спортна зала в Бургас. Комплексът е разположен в кв. "Меден рудник" и беше завършен в края на 2009 г. В замяна на неговото изграждане "Билла" получи отстъпено право на строеж на супермаркет. Общината предвижда строителството на още няколко спортни комплекса в града на същия принцип.

Безспорно най-големият публично-частен проект в Бургас е изграждането на "Океанариум" — комплекс, който включва океанариум, делфинариум и целогодишен аквапарк с развлекателен център в парк Езеро. Инвестицията в неговото построяване е разчетена за близо 100 млн. лв. и ще бъде предприета от акционерното дружество "Уотър атракшънс къмпани плюс", в което участие има руската НПО "Мостовик". Компанията беше единственият участник в обявената от община Бургас в началото на миналата година процедура по концесиониране на терен от близо 118 дка в северната част на Бургас за изграждането на развлекателен комплекс. Според условията на договора "Уотър атракшънс къмпани плюс" трябва да направи предвидената инвестиция в срок от седем години, като за същото време трябва изцяло да построи комплекса. Концесионната такса, която община Бургас ще получава, ще се изчислява на базата на приходите на дружеството от експлоатацията на обекта и е определена на 1%, но не по-малко от 60 хил. лв. годишно. Еднократното концесионно възнаграждение пък е 660 хил. лв.

Подземен град и остров

Самата община Бургас също инвестира в проекти за развлечения. Един от тях е изграждане на туристически подземен град в бившите бомбоубежища, намиращи се под Морската градина. На площ от 40 дка под земята ще бъдат направени впечатляващи атракциони, сред които морско дъно, потънал пиратски кораб с различни ефекти. Проектът е на стойност 2.1 млн. лв., като средствата за неговото изпълнение ще бъдат осигурени по програма JESSICA чрез Регионалния фонд за градско развитие и с банков заем от Сосиете женерал Експресбанк. В края на миналата година община Бургас проведе процедури за избор на проектант на бъдещия интерактивен подземен център. Очаква се през тази пролет да бъдат обявени и тръжните процедури по избор на изпълнители.

Далеч по-напреднал като изпълнение е проектът за изграждането на туристическата атракция на остров Св. Анастасия. Строително-монтажните работи по него вече са приключили, а това, което остава, за да може туристическите пътувания до острова да започнат, е доставка на пътнически кораб, който да прави връзката между сушата и острова. Общата стойност на проекта за превръщането на острова в туристическа атракция е 5.5 млн. лв., като финансирането му е осигурено от оперативна програма "Регионално развитие".
По-ниска такса смет за фирмите

В края на миналата година община Бургас намали такса смет на юридическите лица и на офисите за 2014 г. Ставките се понижават от 10.5 промила на 7.9 за юридическите лица и от 10 на 7 за офисите. Целта на тази промяна е, от една страна, да се намали финансовата тежест върху бизнеса, а от друга, да се повиши реалната събираемост на приходи от таксата.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Румен Радев призова за актуализация на избирателните списъци 1 Румен Радев призова за актуализация на избирателните списъци

Управляващата коалиция не изпрати представители на срещата за изборния процес при президента

17 яну 2020, 948 прочитания

Вносът на боклука: Не ви трябва да знаете 3 Вносът на боклука: Не ви трябва да знаете

Как информацията за това какви отпадъци и кой ги внася в България се оказа най-пазената тайна в държавата

17 яну 2020, 1506 прочитания

24 часа 7 дни

17 яну 2020, 2599 прочитания

17 яну 2020, 1699 прочитания

17 яну 2020, 1623 прочитания

17 яну 2020, 1464 прочитания

17 яну 2020, 1463 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
И през 2014 г. основните инвестиции в Бургас ще са от еврофондовете

Над 160 млн. лв. е индикативният годишен разчет на сметките от ЕС

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10