Расте инвеститорският интерес към община Бургас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Расте инвеститорският интерес към община Бургас

Расте инвеститорският интерес към община Бургас

До края на годината новите предприятия ще разкрият 350 работни места

6565 прочитания

© Сашка Панайотова


Съживяване на икономиката, прилив на нови инвестиции и намаляване на безработицата са трите стълба, върху които стъпва в началото на 2014 г. община Бургас. "Икономически се развиваме много добре и аз съм убеден, че перспективите пред региона са отлични. Бургас пръв излезе от кризата по ниво на безработица. В момента безработицата в общината е под 5.3% при средна за страната 12.5%", казва кметът на Бургас Димитър Николов.

Кметът на Бургас Димитър Николов
Фотограф: Сашка Панайотова

Интересът към новата икономическа зона - "Индустриален и логистичен парк Бургас", изградена с помощта на държавата, е показателен за привличането на свежи инвестиции. На отредената територия инвеститорите могат да вземат терен под наем или да го закупят на търг на разсрочено плащане.

"Една от фирмите вече изгражда базата си, надяваме се и другите да започнат строителството до пролетта", казва Димитър Николов.

Последният инвеститор, стъпил в индустриалния парк, е полска компания, която се занимава с производство на малки плавателни съдове за туризма и рециклиране на яхти. Към инвестиции в града проявяват интерес и няколко логистични компании. Руски инвеститор възнамерява да изгради високотехнологично производство на медицински изделия за хирургията - хирургически конци и игли. Руската компания е почти готова с проектната документация и скоро ще започне строежа на производствените помещения.

Димитър Николов очаква до края на годината Бургас да се открият не по-малко от 350 нови работни места. "Нараства и броя на работните места, които осигуряваме по линия на европейските проекти, както и на нови позиции в общинските дружества, които отчитат печалба и осигуряват над 2200 работни места", допълва Николов.

Над 2000 души работят по изграждането на новостроящия се Комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас", който трябва да бъде завършен до края на годината. Средната заплата в "Лукойл" е 2600 лв. На добро заплащане се радват и работниците от предприятието "Трансвагон". Средната заплата там е 1200 лева, а дружеството осигурява над 600 работни места. През последните години "Трансвагон" е увеличило производството си шест пъти. Сред предприятията, в които почти не се забелязва текучество, е и предприятието за сладкарски изделия "Победа" - също един от големите работодатели в общината с над 500 работни места. За последните две години там са инвестирани 15 млн. лв. в модернизация на производството. В резултат на това предприятието е увеличило производствения си капацитет с близо 30%, което пък му позволява да разшири значително и външните си пазари.

Предпоставката "инфраструктура"

Като основна предпоставка за инвестиционен интерес общинското ръководство посочва осъществените инвестиции в три ключови транспортни проекта. Наскоро беше открит новият "Терминал 2" на летище Бургас, разположен върху площ 21 хил. кв.м. Новото съоръжение, в изграждането на което "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" инвестира над 80 млн. лв., започна работа в края на миналата година. Годишният капацитет на терминала е 2.7 млн. пътници. "Новият терминал на летище Бургас беше много необходима инвестиция, имайки предвид, че през последните години броят на преминалите през аеропорта пътници непрекъснато расте", посочи Димитър Николов. И наистина данните сочат траен ръст на пътниците, като за миналата година техният брой достига рекордните 2.5 млн. души, което е с над 4% повече от 2012 г. (виж таблицата). Очакванията за тази година отново са за ръст – този път с около 10%.

Не по-маловажна инвестиция в транспорта е и откриването международния морски пътнически терминал (т.нар. Морска гара Бургас), който е част от проекта "Супер Бургас". Терминалът, който вече от няколко месеца функционира, дава възможност черноморският град да влезе в картата на световните круизни дестинациии. Инвестицията за проектирането и изграждането на съоръжението е близо 4 млн. лв. Годишният капацитет на морската гара е 100 хил. пътници, като тя може да посреща круизни кораби със средно 3000 пасажери. Досега подобни плавателни съдове можеха да акостират единствено на порта в Несебър.

Безспорен принос Бургас да стане по-комуникативно и лесно достъпно място е и пускането на цялата магистрала "Тракия" през миналия юли. С откриването на магистралата значително се е увеличила заетостта в хотелите в черноморския град извън туристическия сезон. "Това означава, че наши сънародници от София, Пловдив, от вътрешността на страната предпочитат да пътуват до Бургас, но досега липсата на удобен транспорт ги е затруднявала", казва Димитър Николов. Подобрената достъпност оказва влияние обаче не само върху броя на пътуванията и нощувките в хотелите по Южното Черноморие. Със завършването на "Тракия" и интересите за усвояване на индустриални терени около нея са много активни, отчитат от общината.

Хайде да си партнираме

Община Бургас отчита няколко успешно реализирани проекти чрез публично-частното партньорство. "Това е подходящ модел, защото не влагаме никакви средства, а получаваме реализирани проекти, от които градът се нуждае", казва кметът. Общината предоставя терени, като се ангажира да осигури навреме техническите услуги по проектите. "Отдавна мечтаехме за нова, съвременна поликлиника, където да поместим и спортната медицина, и диагностиката. Благодарение на публично-частното партньорство тази поликлиника вече действа, като осигурява учудващо добри приходи за общината", казва Николов. Става въпрос за МБАЛ "Черноморска – Бургас", която беше открита през есента на 2012 г. Партньори в проекта са община Бургас, която предостави терена за болницата, и МБАЛ "Д-р Пенкови" - инвеститор в изграждането й. МБАЛ "Черноморска – Бургас" е разположена в най-големия жилищен комплекс на града - "Меден рудник", и се състои от многопрофилна болница, която се управлява от частния партньор, и общински медицински център.

Пак в партньорство с частен инвеститор - "Билла", е изградена и спортна зала в Бургас. Комплексът е разположен в кв. "Меден рудник" и беше завършен в края на 2009 г. В замяна на неговото изграждане "Билла" получи отстъпено право на строеж на супермаркет. Общината предвижда строителството на още няколко спортни комплекса в града на същия принцип.

Безспорно най-големият публично-частен проект в Бургас е изграждането на "Океанариум" — комплекс, който включва океанариум, делфинариум и целогодишен аквапарк с развлекателен център в парк Езеро. Инвестицията в неговото построяване е разчетена за близо 100 млн. лв. и ще бъде предприета от акционерното дружество "Уотър атракшънс къмпани плюс", в което участие има руската НПО "Мостовик". Компанията беше единственият участник в обявената от община Бургас в началото на миналата година процедура по концесиониране на терен от близо 118 дка в северната част на Бургас за изграждането на развлекателен комплекс. Според условията на договора "Уотър атракшънс къмпани плюс" трябва да направи предвидената инвестиция в срок от седем години, като за същото време трябва изцяло да построи комплекса. Концесионната такса, която община Бургас ще получава, ще се изчислява на базата на приходите на дружеството от експлоатацията на обекта и е определена на 1%, но не по-малко от 60 хил. лв. годишно. Еднократното концесионно възнаграждение пък е 660 хил. лв.

Подземен град и остров

Самата община Бургас също инвестира в проекти за развлечения. Един от тях е изграждане на туристически подземен град в бившите бомбоубежища, намиращи се под Морската градина. На площ от 40 дка под земята ще бъдат направени впечатляващи атракциони, сред които морско дъно, потънал пиратски кораб с различни ефекти. Проектът е на стойност 2.1 млн. лв., като средствата за неговото изпълнение ще бъдат осигурени по програма JESSICA чрез Регионалния фонд за градско развитие и с банков заем от Сосиете женерал Експресбанк. В края на миналата година община Бургас проведе процедури за избор на проектант на бъдещия интерактивен подземен център. Очаква се през тази пролет да бъдат обявени и тръжните процедури по избор на изпълнители.

Далеч по-напреднал като изпълнение е проектът за изграждането на туристическата атракция на остров Св. Анастасия. Строително-монтажните работи по него вече са приключили, а това, което остава, за да може туристическите пътувания до острова да започнат, е доставка на пътнически кораб, който да прави връзката между сушата и острова. Общата стойност на проекта за превръщането на острова в туристическа атракция е 5.5 млн. лв., като финансирането му е осигурено от оперативна програма "Регионално развитие".

По-ниска такса смет за фирмите

В края на миналата година община Бургас намали такса смет на юридическите лица и на офисите за 2014 г. Ставките се понижават от 10.5 промила на 7.9 за юридическите лица и от 10 на 7 за офисите. Целта на тази промяна е, от една страна, да се намали финансовата тежест върху бизнеса, а от друга, да се повиши реалната събираемост на приходи от таксата.

Съживяване на икономиката, прилив на нови инвестиции и намаляване на безработицата са трите стълба, върху които стъпва в началото на 2014 г. община Бургас. "Икономически се развиваме много добре и аз съм убеден, че перспективите пред региона са отлични. Бургас пръв излезе от кризата по ниво на безработица. В момента безработицата в общината е под 5.3% при средна за страната 12.5%", казва кметът на Бургас Димитър Николов.

Кметът на Бургас Димитър Николов
Фотограф: Сашка Панайотова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  _az_ avatar :-|
  _az_

  Браво.

 • 2
  arax avatar :-|
  arax

  Тия като ги гледам са по-напред от село София, а за село Варна да не говорим...

 • 3
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Този кмет е един от малкото добри кадри на ГЕРБ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата трибуна

Новата трибуна

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK