През следващото лято: подземен атракцион и център за събития

"Флора" - покривът на две от помещенията ще бъде озеленен и посетителите ще имат възможност да го използват за почивка, пикник или търговски дейности

През следващото лято: подземен атракцион и център за събития

Двата проекта се финансират с нисколихвени кредитни линии и ще се изплащат от получените постъпления

Кристина Климентиевна
13855 прочитания

"Флора" - покривът на две от помещенията ще бъде озеленен и посетителите ще имат възможност да го използват за почивка, пикник или търговски дейности

© Дневник


5.5

млн. лв. е максималната стойност за изпълнението на двата проекта

Притиснати с решаването на изцяло "битови" проблеми, малко български общини в последните години могат да се похвалят с инвестиции в подобряване на културния си живот. Бургас обаче е една от тях. Два изцяло общински проекта са обърнати именно към тази сфера от живота, а начинът на финансирането им още веднъж доказва, че черноморският град не пропуска да се възползва от всеки нов финансов инструмент.

С пари от JESSICA

За изграждането на "Подземния град" - атракционен обект под Морската градина, и експозиционен център "Флора Бургас" община Бургас използва възможностите на европейската инициатива JESSICA. Средства по нея се отпускат под формата на нисколихвени заеми за проекти, които, от една страна, подобряват градската среда, а от друга, носят приходи. Двата обекта се очаква да бъдат готови през 2015 г.

Подземни приключения

Бъдещия "Подземен град" ще бъде изграден в бомбоубежища в южната историческа част на Морската градина в Бургас. За изпълнение на проекта общината кандидатства за финансиране от 2.1 млн. лв. чрез кредитна линия от Регионалния фонд за градско развитие, създаден по европейската инициатива JESSICA и банков заем от Сосиете женерал Експресбанк.

Изградените през 60-те години на XX век бомбоубежища се състоят от 12 галерии, свързани помежду си със 17 коридора и четири изхода. Общата им площ е 3180 кв.м. Концепцията за подземния град е изградена на две основни дестинации – "Морето" и "Градът", които ще дадат възможност с влизането от централния вход (до фонтана в морския парк) посетителите да започнат своето интерактивно пътешествие.

Аватар - дигитален холограмен образ в реални размери на делфин, ще посреща посетителите и ще ги придружава до галерията "Морето - Морски приключения", представляваща потънал кораб, в който всеки ще може да бъде участник в пиратска битка, морска буря и др.

Втори аватар - на римски аристократ, ще повежда посетителя в другия коридор "Градът - Пътуване във времето". Там зрителите ще се запознаят с историята на пристанище Порос, с античния град Акве Калиде и ще се срещнат с личности и творци на Бургас - Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Петя Дубарова, Христо Фотев и др.

Ще има още помещения с интерактивни и променящи се подове, както и такива, в които ще може да се рисува и изнасят представления.

Предвижда се "Подземния град" да има над 1100 различни видове атракции, а посетителите ще бъдат активни участници и с действията си ще ги променят. Това ще бъде възможно с помощта на повече от 1000 високотехнологични визуални средства - прожекция, механика, звук, светлина, графика, 4D и 5D ефекти.

След проведена процедура за проектант на "Подземния град" беше избрано дружеството "Ателие Серафимов архитекти", което заедно с "Продуцентска фирма Ц.С.М." ще разработи цялостната концепция на атракциона.

Събитиен център

Вторият проект, който ще бъде реализиран с помощта на финансовия механизъм JESSICA, е "Флора Бургас" - постоянен експозиционен център за провеждане на изложения, конгреси, семинари, изложби и други събития на територията на Морската градина. Неговата стойност е 3.3 млн. лв. Финансирането е осигурено от две кредитни линии – една JESSICA за 1.1 млн. лв. (при 1.5% годишна фиксирана лихва за целия период лихва), и от Сосиете женерал Експресбанк за 1.125 млн. евро с лихва около 5.95% годишно.

Проектът предвижда изграждане на сграда с пет основни зали за експозиция. Четири от тях заедно с външните търговски площи ще се ползват за различни събития, като ще има възможност за пренареждане на обстановката за всяко отделно мероприятие. Покривът на две от помещенията ще бъде озеленен и посетителите ще имат възможност да го използват за почивка, пикник или търговски дейности, като там ще се намира и кафене с кетъринг. Предвижда се и обособяване на интерактивен детски център, който освен забавления ще представя и събитията провеждани във Флората.

Основната цел на "Флора Бургас" е да предлага възможности за корпоративен бизнес, продуктово представяне, публични, частни, културни и образователни събития, дори провеждане на концерти.

Важен елемент в планирането на проекта е партньорството с едни от най-популярните музеи в света. Чрез привличане на престижни експозиции и артефакти в Бургас общината цели да запълни липсите в туристическия сектор. От друга страна, това ще подпомогне обучаването на млади специалисти в сферата, което ще развие града, като културен и туристически център.

Към момента концепцията на проекта вече успя да предизвика интереса на различни пътуващи експозиции на Британския музей, Природонаучен музей Лондон, Гранде екзибишън Австралия и др., които са отправили официални оферти към Бургас.

Планирано е "Флора Бургас" да бъде готов до следващото лято. Очакванията на общината са обектът да започне да се изплаща на 11-ата година от своята експлоатация.

Статията е част от приложението на Капитал Daily - "Регионален бизнес - Бургас". Всички статии от изданието, както и PDF може да намерите тук http://www.capital.bg/regionalen_biznes/2014/02/25/

5.5

млн. лв. е максималната стойност за изпълнението на двата проекта

Притиснати с решаването на изцяло "битови" проблеми, малко български общини в последните години могат да се похвалят с инвестиции в подобряване на културния си живот. Бургас обаче е една от тях. Два изцяло общински проекта са обърнати именно към тази сфера от живота, а начинът на финансирането им още веднъж доказва, че черноморският град не пропуска да се възползва от всеки нов финансов инструмент.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  бургас рулз... варнеция репа да яде... :)

 • 2
  t_ avatar :-|
  t_

  Браво, браво. Както се вижда, ако кметът и администрацията си вършат работата - да работят за гражданите - нещата се получават.

 • 3
  borisls avatar :-|
  borisls

  Очакванията са ... да започне да се изплаща на 11-ата година?? Може би "да се изплати" на 1-ата?

 • 4
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  [quote#3:"borisls"]да се изплаща[/quote]
  Явно имат предвид да е "на печалба". На някого по веригата община-ПР-преса са му избягали термините. Иначе браво на Кмета, така се прави!

 • 5
  malak_se4ko_ avatar :-|
  Въглерод

  Да не забравяме, че най-монументалният пример за мегаломанска инвестиция, оказала се напълно нерентабилна и чиста загуба за икономиката е изграждането на терминала за насипни товари в Пристанище Бургас със заем от Японската банка. Заемът се изплаща с таксите от всички български пристанища, защото планираните да минават през него товари и кораби ги няма. Така че инвестирането в мегаломански проекти води до икономически катастрофи. И бУргас е челен приметр.

 • 6
  malak_se4ko_ avatar :-|
  Въглерод

  Що се отнася до "варнеция", пак избиват нечии комплекси. Както при последното класиране за Европейска столица на културата, когато Бургас отпадна, а Варна пдодължи. На Варна, изглежда, и трябва един пиарски екип като бургаския, да дудне мегаломански щуротии и ибрикчиски хвалебствия за своя град и най-вече кмет, който досега доказа, че е много велик с харченето на пари от централния бюджет, но когато за пръв път на Варна (град с почти двойно по-голямо население и икономика) дадоха колкото на него, даде 5 пресконференции да квичи, че имало варненски заговор срещу Бургас.

 • 7
  ghost_dog avatar :-|
  Ghost_Dog

  Любопитна е идеята с бомбоубежището под Морската градина. Бил съм в него на младини когато се събирахме в района и после си правихме купони в подземията-на свещи и с алкохол :)

 • 8
  t_ avatar :-|
  t_

  Вижте сега. Роден съм в Бургас и там живея. Учих и поработих в някои от големите градове в БГ. Видях как се вършат нещата и от предишните кметове на града и в другите градове. Определено има разлика.
  На критика на 'мегаломанските' проекти мога да кажа, че такова развитие на града не съм виждал от бай Тошово време. Определено градът се подобрява. Инфраструктурата определено се разви експлозивно. Много по - бързо от който и да е град в БГ. Относно пристанището - много неприятно се получи с фалита на Кремиковци. Когато се ремонтира пристанището определено не можеше да се предвиди този фалит. После и слаб мениджмънт на пристанището май. Въпреки, че в последно време виждам кораби да влизат в порта. Явно се стараят хората.
  Омръзна ми от хейтъри, които си мрънкат само заради мрънкането.


  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  epoc avatar :-|
  epoc

  Не знам какъв е капацитетът на "подземния град", но като гледам "централния вход" си мисля, какво ли би станало при една извънредна ситуация, в която трябва да изкараш всички бързо от него?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход