Съдът спря разполагането на верига лавки в Бургас

Магистратите се произнесоха по жалба на 552 местни търговци срещу наредбата на общината

Решението на съда спира разполагането на около 50 павилиона Lafka в града.
Решението на съда спира разполагането на около 50 павилиона Lafka в града.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Решението на съда спира разполагането на около 50 павилиона Lafka в града.
Решението на съда спира разполагането на около 50 павилиона Lafka в града.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Бургаският административен съд спря предварително действието на общинска наредба, според която верига павилиони може да има само ако в нея се продават едновременно цигари, вестници и пакетирани изделия. В същото време останалите търговци имат право да наемат от общината само един обект или петно за павилион и те намират, че текстът облагодетелства националната верига за търговия с тези продукти Lafka. Павилионите под този бранд са вече 550, но все още веригата не присъства в Бургас.   

На прага

"С днешното решение на съда до окончателното произнасяне на магистратите през март се спира действието на наредбата, а оттам и разполагането на около 50 павилиона Lafka в града ни", коментира Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на средния и дребен бизнес в града. Неправителствената организация подаде жалба в съда от името на 552 местни търговци.

Димитров припомня, че наредбата за преместваемите обекти беше променена през есента на миналата година. Дотогава търговците имаха право да наемат само един общински обект. Освен това по наредба не беше разрешено в будката едновременно да се продават цигари и вестници. Така в обектите се продаваха или цигари, или пакетирани изделия, или вестници. С промяната на текста общината се нагърби, след като разпространителските компании на Ирена Кръстева придобиха 48 павилиона за печатни издания в града. По силата на общинската наредба в тях вече можеха да се продават и цигари, а собственикът на веригата "Табак маркет" складира около 50 павилиона Lafka в града в готовност да ги смени.

Битката на местните търговци

Местните търговци обаче видяха в разрешението за навлизането на веригата заплаха за своя бизнес. През целия декември представителите на веригата снимали всички действащи магазини и павилиони в града и представили план, според който в близост до най-оборотните обекти ще има Lafka.

"Всичко това изключително много ни притесни, тъй като ние сме поставени в неконкурентна позиция с по един обект. От веригата ще пострадат не само работните ни места, но и ще се установи пълен монопол върху търговията с цигари и вестници. Затова настояхме общината да промени наредбата си. Тя не го стори и потърсихме справедливост в съда", коментира Николай Димитров.

В мотивите си съдът посочва, че спира изпълнението на наредбата, тъй като до окончателното му произнасяне заинтересуваните фирми биха могли да си извадят неограничен брой разрешения за работа.