Главният прокурор нареди проверка по сигнала на "Протестна мрежа"

Възложени са данъчни ревизии на Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров    ©  Надежда Чипева
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров    ©  Надежда Чипева

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по подаденият вчера сигнал от активисти на "Протестна мрежа". От прокуратурата днес съобщиха, че "по сигнала е започнала проверка. В хода й ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи."

От съобщението става ясно още, че прокуратурата "е възложила на Националната агенция по приходите извършването на пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков" и предстои "възлагане на действия по данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях търговски дружества."

Прокуратурата ще снеме обяснения от "проверявани и от други лица, включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за "медиен чадър" над престъпна дейност", като вероятно визира думите на депутата от ДПС Делян Пеевски, че Цветан Цветанов е искал от неговите медии да упражняват медиен чадър на "престъпни босове"

Софийската апелативна прокуратура ще провери постановения от Софийска градска прокуратура за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, касаещи проверяваните лица, се казва още съобщението. През 2007 г. прокурор Иванка Трифонова отказа да образува досъдебно производство по скандала, в който бяха замесени имената на тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, Ангел Александров и Делян Пеевски.

Прокуратурата ще извърши проверка за водени оперативни дела и сигнали във Върховна касационна прокуратура и ДАНС. Преди две години "Труд" съобщи, че срещу Делян Пеевски е имало две разработки. Проверката ще се осъществи от отдел "Специализиран" на Върховната касационна прокуратура.