Плащанията към НАП вече се правят по 4 различни сметки

Компаниите са спестили 36 млн. лв. от единното платежно през миналата година

Говорителят на НАП Росен Бъчваров (в средата) каза, че според агенцията единната сметка е имала много повече предимства, отколкото недостатъци.
Говорителят на НАП Росен Бъчваров (в средата) каза, че според агенцията единната сметка е имала много повече предимства, отколкото недостатъци.
Говорителят на НАП Росен Бъчваров (в средата) каза, че според агенцията единната сметка е имала много повече предимства, отколкото недостатъци.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Говорителят на НАП Росен Бъчваров (в средата) каза, че според агенцията единната сметка е имала много повече предимства, отколкото недостатъци.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
260

млн. лв. стари задължения са били изчистени след въвеждането на единната данъчно-осигурителна сметка.

От началото на тази работна седмица задълженията към Националната агенция за приходите (НАП) вече се превеждат по четири различни сметки вместо по една, както беше досега. Единната данъчно-осигурителна сметка беше окончателно закрита в петък следобед. Промяната дойде след решение на Конституционния съд, според което данъците са задължения, а осигурителните вноски пораждат права и затова не може да постъпват на едно място. Четирите платежни са съответно за данъците към централния бюджет (ДДС, корпоративен и върху доходите на физическите лица, глоби и имуществени санкции), приходи за осигурителните фондове, към здравната каса и за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Това съобщиха от НАП на пресконференция по повод промяната в петък.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 2

  "...Освен това единната данъчна сметка е помогнала да се изчистят около 260 млн. лв. стари задължения, каза говорителят на приходната агенция. Така излиза, че държавният бюджет е най-големият печеливш от въвеждането на единното платежно..."

  А, изплюха камъчето! До оня ден тръбяха, че бизнесът бил спестил десетки милиони от неплатени банкови такси.
  За 2013 г. моята клиника е спестила едва около 50 (петдесет) лв. Оттук съдя, че или родната икономика кипи и стотици хиляди фирми работят от сутрин до вечер, или че ни лъжат.
  Вярно е второто...

  Нередност?
 • 2
  kant avatar :-|
  kant
  • + 1

  За съжаление новият резултат през 2014 е още по-голяма административна тежест за фирмите, защото:
  - до края на 2012, когато я нямаше единната бюджетна сметка задълженията към бюджета се плащаха по 4 сметки, като във всяко платежно се посочваше вида и периода на задължението
  - през 2013 когато плащанията ставаха по единната бюджетна сметка, задълженията се плащаха по 2 сметки, което беше облекчението от една страна, но от друга за фирмите възникна ново задължение - да подават нови декларации през годината, за да се обвържат плащанията. Последното си е административна тежест, за сметка на намалените платежни.
  - сега новото положение - връщат се плащанията по 4 сметки, т.е. платежните пак стават толкова, колкото бяха, но с "екстрата" от 2013 да се подават и декларациите за междинните плащания.
  Резултатът по-просто казано е, че възстановиха броя на платежните от периода до 2012 и прибавиха декларациите от 2013.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал