Фонд "Земеделие" бави фатално проекти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Фонд "Земеделие" бави фатално проекти

От фонда обещават да подпишат скоро договорите

Фонд "Земеделие" бави фатално проекти

Над 1200 бизнес плана не са класирани половин година след крайния срок, което поставя под риск изпълнението им

Деница Ватева
9452 прочитания

От фонда обещават да подпишат скоро договорите

© АСЕН ТОНЕВ


70

млн. евро е бюджетът по двете забавени схеми.
Крайният срок за приключване на проектите е в средата на следващата година, което прави все по-невъзможно строителство на производствени мощности или туристически обекти.

Седем години не стигнаха на българските чиновници да се научат в срок да одобряват проектите на кандидатите за еврофинансиране. Новият пример е за последните пари по Програмата за развитие на селските райони. Миналия май са подадени над 1200 предложения от фирми, които се конкурират за еврофинансиране от 70 млн. евро.

Фонд "Земеделие" все още не е избрал с кои компании ще подпише договори, нищо че срокът за това е бил три месеца, т.е. изтекъл е преди половин година. Бавността на администрацията може и да не е била фатална предходните години. Но сега крайният срок за приключване на проектите е в средата на следващата година.

А забавянето поставя под голям риск изпълнението, особено при строителство на производствени мощности или туристически обекти, каквито са голяма част от предложенията.

Последният рунд в програмата за селските райони вече влезе в новините. Оказа се, че над 200 от проектите са за скъпи яхти, коли, хеликоптери. Проблемът обаче стана известен през септември и решаването му няма как да е оправдание за закъснението на чиновниците.

Мудната администрация

През май миналата година фонд "Земеделие" обяви прием на проекти по схемите "Разнообразяване към неземеделски дейности" и "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от Програмата за развитие на селските райони. По двете мерки може да се кандидатства за подпомагане на инвестиции извън селското стопанство, като при първия случай могат да участват фермери, които искат да се развиват и в други направления, а при втория  - предложенията са на компании от всички други икономически отрасли. Кръгът е широк - може да се кандидатства за средства за създаване на производствени, преработвателни мощности, туристически обекти и др.

До края на май 2013 г., когато кандидатите можеха да подават предложенията си, във фонда са внесени за разглеждане над 1200 бизнес плана. И макар че срокът за разглеждането им да трябва да бъде три месеца или до есента на миналата година, компании, подали проекти, сигнализираха пред "Капитал Daily", че все още не е обявено кой е одобрен за финансиране.

Същевременно обаче в самата програма е записано, че избраните проекти трябва да се изпълнят до 24 месеца, но не по-късно от юли 2015 г. Така дори и в следващите дни да се сключат договори с победителите, фирмите ще имат по-малко от година и половина за изпълнение на проектите -  кратък срок, особено ако в проектите е предвидено строителство на производствени мощности, семейни хотели и др., където има редица процедури за издаване на разрешителни и др.

Кандидат по програмата съобщи, че няколко пъти е търсил информация кога ще излезе класиране по проектите, но така и не са му дали отговор кога ще се случи това. Той посочи, че е несправедливо да му се намалява срокът за изпълнение по вина на администрацията. Има и неравнопоставеност - ако например една фирма не спази 10-дневния срок за предаване на изисканите от фонда допълнително документи, проектът й няма да участва в класирането, а същевременно няма санкция за служителите, които са прескочили срока за разглеждане на предложенията.

Септември ще бъде март

В отговор на въпроси от "Капитал Daily" от фонд "Земеделие" съобщиха, че класирането на проектите е изготвено. Ведомството обаче изчаквало тълкувание от Управляващия орган на програмата, който е земеделското министерство, по критериите за оценка, което щяло да пристигне скоро. От агроведомството съобщиха, че се планира въпросното тълкувание да бъде изпратено през тази седмица. Така евентуално в следващите седмици може би ще бъдат предложени договори за еврофинансиране на одобрените кандидати.

И от фонд "Земеделие", и от агроминистерството обаче съобщиха, че срокът за изпълнение на проекти не може да бъде удължен, макар фирмите да нямат вина за половингодишното закъснение в разглеждането и класирането. Крайният срок за изплащане на средства по програмата е краят на 2015 г. Като от земеделското министерство съобщиха, че в периода между юли 2015 г., когато компаниите трябва да приключат с проектите, до декември ще се извършват необходимите проверки и процедури за финализирането им.

Проблеми от самото начало

Всъщност последният прием на проекти по двете мерки за неземеделски дейности от програмата се оказа доста проблемен заради вратичка в правилата. Така 208 от общо 1200 проекта се оказаха за покупка на автомобили, като кандидатите заявяват, че ще ги ползват за развитие на селски туризъм.

Предложенията, най-често подавани от еднолични търговци, не включват никаква друга туристическа дейност освен превоза на отишлите на почивка на село туристи, като по данни от агроминистерството има проекти за покупка на коли с цени от 350 хил. евро, както и за самолети, яхти и хеликоптери.

След като случая "субсидирани луксозни коли" излезе в медиите, от ведомството съобщиха, че този тип проекти ще имат таван на финансирането, както и че няма да получават допълнителни точки в класирането, нищо че по документи са свързани със селски туризъм.

Казусът с автомобилите обаче не е достатъчно оправдание за излизане извън всякакви срокове. При сегашната ситуация излиза, че точно фирмите, които искат да изграждат нещо, може и да се откажат от финансиране заради липса на време. А "субсидираните" коли, понеже покупката е бърза, да се окажат най-сигурните победители.

Законът за земята напредва в парламента

Животновъдите да имат предимство при ползването на пасища от държавния фонд. Това предвиждат промени в закона за собствеността и ползването на земи, одобрени в петък на първо четене от комисията по земеделието и храните в парламента. В същия проект е и предложението на БСП да се въведе уседналост и за чуждите физически лица и фирми, които искат да купят земя в България, но то не беше дебатирано от депутатите в комисията.

Текстовете предвиждат гори и обработваеми площи да придобиват само граждани, които поне три години са пребивавали в страната, или местни фирми със същия период на регистрация. Очакванията са дискусиите по ограничението да бъдат на следващо заседание. По неофициална информация вероятно на второ четене ще бъдат предложени корекции в текстовете, които на този етап не са ясни.

70

млн. евро е бюджетът по двете забавени схеми.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  така става, да.
  така става, когато управлението на елементарни процеси е в ръцете на некадърни и безотговорни чиновници. огромна част от тази проектна информация трябва да се управлява от информационна система, с публичен достъп, в която да са обявени проекти, срокове, критерии, изисквания и т.н. и възможност на кандидатите да си подадат и публикуват документите с електронен подпис.

 • 2
  jordani avatar :-|
  jordani

  Статията е изключително подвеждаща.
  Какво значение има, че 200 проекта били за коли и яхти. Има си критерий за допустимост на проектите и работа на чиновниците от ДФЗ е да класифицират предложенията съгласно тези критерии.
  Няма забрана за подаване на каквито и да е проекти, но има критерии за допустимост.
  При предното класиране за 2012 г. бяха подадени проекти към Юни 2012, а договорите бяха подписани декември 2012. Т.е. забяването отново беше повече от 3 месеца.
  Обаче автора на статията да посочи, къде срокът от 3 месеца е регламентиран като задължителен ?

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  И след 77 няма да се научат.

 • 4
  denitsavateva avatar :-|
  Деница Ватева

  До коментар [#2] от "jordani":

  Благодаря ви за изразеното мнение. Статията точно това казва- проектите за автомобили са допустими за кандидатстване.
  Колкото до втория ви въпрос- срокът от 3 месеца е заложен в самите наредби по двете мерки. Например в НАРЕДБА № 30 ОТ 11 АВГУСТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "РАЗНООБРАЗЯВАНЕ КЪМ НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ" е записано:
  Чл. 27. (1) В срок от подаването на заявлението за подпомагане, но не по-късно от два месеца, а в случаите на строително-монтажни работи в срок не по-късно от три месеца от крайната дата за съответния период на прием на заявлението РА:
  1. извършва административна проверка на представените документи, заявените данни и други обстоятелства, свързани със заявлението за подпомагане;
  2. одобрява или отхвърля заявлението за подпомагане;

  Подробности може да разгледате тук: http://prsr.government.bg/index.php/bg/sections/l3/34

  Поздрави,
  Д. Ватева

 • 5
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily

  До коментар [#2] от "jordani":

  Слънце, и на "ПАЙНЕР" проектът беше допустим, но се наложи да го прекрати. По твоята логика проект, с който се създава студио за порнофилми например си е съвсем в реда на нещата - отговаря на изискването за допустимост. Ама верно ли сте толкова кухи това чиновниците?!?
  Освен допустимост, има и други критерии, и когато чиновниците се научите да мислите с главите си, а не да повтаряте като папагали едно и също, ще ги откриете и сами.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Фонд земеделие е изцяло под контрола на ДПС, те са одобрили проектите на техните обръчи от фирми, а за останалите нарочно бавят, целта е да пропуснат сроковете и да ги поставят в неизгодни условия, ако може да ги фалират, че близки до ДПС да изкупят бизнеса на безценица.

 • 7
  dimitar8888 avatar :-|
  dimitar8888

  Ами, ако просто в държавата няма пари до средата на Април? И по-други програми има отлагане на подписването на договори по ОДОБРЕНИ проекти за налото на Априлч2014!( ОП"Човешки ресурси") След подписване на договор имаш право да поискаш авансово плащане, а то се плаща от Българския бюджет!!!, после от Брюксел го възстановяват след около 7-8 месеца:)) Така, чè като си платите данъците ще подпишат договорите:)) Така, чè няма пари действайте:))

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Закривай!

 • 9
  bboneff avatar :-|
  Boncho Bonev

  До коментар [#6] от "today":
  Държавен Фонд "Земеделие" не е под контрола на ДПС, а под контрола на М.С. съпруга на С.С.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#9] от "Boncho Bonev":
  Какво не е, ти само виж назначенията там. Пък и дори да на МС, бившата МЙ, която пък сега е жена на СС, който пък е жена на АД (това е съкращение, не библейско понятие) - то все тая.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK