Парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Новите изборни правила бяха подкрепени от БСП, ДПС, "Атака" и трима независими депутати

Вече независимите депутати Светлин Танчев и Румен Йончев помогнаха на управляващите да преодолеят ветото на президента
Вече независимите депутати Светлин Танчев и Румен Йончев помогнаха на управляващите да преодолеят ветото на президента    ©  Юлия Лазарова
Вече независимите депутати Светлин Танчев и Румен Йончев помогнаха на управляващите да преодолеят ветото на президента
Вече независимите депутати Светлин Танчев и Румен Йончев помогнаха на управляващите да преодолеят ветото на президента    ©  Юлия Лазарова

Ако досега някой сериозно се е надявал, че четиримата депутати, които напуснаха парламентарните групи на ГЕРБ и "Коалиция за България" ще са независими в истинския смисъл на думата, то след днешното гласуване в парламента по повод ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс, би трябвало вече да е убеден в противното. С гласовете на трима от тях - Румен Йончев и Светлин Танчев, които станаха "гласове" на партията на Николай Бареков "България без цензура" в Народното събрание и на бившия депутат от ГЕРБ Георги Марков, БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха ветото на държавния глава и приеха повторно Изборния кодекс. Новите изборни правила бяха подкрепени от общо 138 народни представители. От ГЕРБ гласуваха против. Нямаше въздържали се.

Държавният глава върна за повторно обсъждане част от новите текстове в Изборния кодекс миналия петък. Той оспори новата процедура при съставянето на Централната избирателна комисия (ЦИК), чието ръководство вече ще се избира от парламента, а членовете й - от държавния глава. Досега ЦИК се назначаваше от президента след консултации с парламентарно представените политически сили. Другите мотиви на Росен Плевнелиев за връщането на Изборния кодекс бяха свързани с преференцията при местните и парламентарните избори, машинното гласуване, както и отпадането на текстовете за електронния вот.

Във вторник управляващите първо насрочиха заседание на временната комисия за приемане на нов изборен кодекс, известна като комисията "Манолова", на което с гласовете на БСП, ДПС и "Атака" ветото на президента беше отхвърлено и кодексът беше отново подкрепен. По време на обсъждането управляващите атакуваха основно държавния глава като определиха мотивите му като "несъстоятелни". Мая Манолова (БСП) заяви, че в много страни ЦИК се определя от парламента или правителството. От ДПС казаха, че няма гаранции, че президентската институция е равно отдалечена от всички политически партии. Павел Шопов пък видя във ветото сценарий изборите за Европейски парламент да се проведат по стария кодекс "Фидосова" и заподозря, че на президента "така му е наредено".

Без истински дебат

Почти същите аргументи управляващите изтъкнаха и в провелия се часове след заседанието на комисията "Манолова" вял и скучен дебат в пленарната зала, продължил по-малко от два часа. БСП и ДПС отново наблегнаха на "несъстоятелните" мотиви на президента, а от ГЕРБ защитаваха ветото на държавния глава.

Мая Манолова запита защо президентът не присъства на извънредното заседание на парламента, за да защити аргументите си. И си отговори риторично: "Защото мотивите към ветото са незащитими". Председателят на временната комисия за изработването на Изборния кодекс даде и още определения за аргументите на президента като ги нарече "безпомощни" и "писани на коляно". В опита си да защити новите текстове в кодекса тя се позова на предварителното становище на Венецианската комисия, според която промените в изборните правила са "крачка напред". Манолова каза още, че това вето е било очаквано, защото президентът е дал "знак за саботаж" още като е предложил провеждането на референдум за изборното законодателство. "Очевидно някои партии се притесняват за изборния си резултат и търсят виагра за повишаването на избирателната активност", каза тя.

Като "несъстоятелни" определи мотивите на президента и депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ, който беше един от най-активните народни представители при приемането на текстовете от Изборния кодекс. Колегата му Янко Янков заяви, че ДПС е имало други очаквания към президента, а именно - да наложи вето на други текстове от кодекса, които забраняват на българските граждани, които живеят в Турция и в страни извън ЕС, да гласуват на изборите за евродепутати. Янков обяви оспорването на текста за преференцията като "популизъм" и запита: "Човек, който не се е възползвал от правото си на преференция, той съгласен ли е, или не е съгласен с подредбата на листата?". И предложи в изборите за президент и вицепрезидент, които се посочават от партиите, също да има преференция.

Опозицията от ГЕРБ обвиниха управляващите за късното приемане на Изборния кодекс и заподозряха БСП и ДПС, че целта на промените е единствено да бъде подменен състава на ЦИК. "За по-малко от един ден трябва да изберем ръководство на ЦИК", каза Красимир Ципов.

Бареков пак в парламента

Докато в пленарната зала депутатите обсъждаха ветото на президента в кулоарите на парламента се разигра паралелен сюжет. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, придружен от заместниците си Росен Петров и Ангел Славчев даде брифинг в парламента. Поводът за посещението му беше писмо, което той изпрати до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, в което настоява бившата управляваща партия да подкрепи създаването на две анкетни комисии в парламента. Едната, която да разследва избора на президента Росен Плевнелиев, а другата - "фактите и обстоятелствата около нерегламентираните му бизнес контакти, поведението му на данъкоплатец и връзките с отделни корпоративни кръгове". На въпрос в какво качество Бареков дава изявление от трибунката за брифинги в парламента, той отговори така: "Говоря като лидер на най-голямата извънпарламентарна партия, която след изборите ще е първата, втората или третата по брой гласове."

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви по повод призива на Бареков за подкрепа на инициативата му, че е под неговото достойнство да коментира бившия телевизионен водещ. И отново припомни предложението на ГЕРБ желаещите да влязат в полтиката да минават през психотест и тест за анаболи и наркотици.